whattafashion.com

Dobrodošli u Marisal! Nova izložba: My Way by Jasmina Krajačić

„Je li punk još uvijek živ? Pitanje očito nije baš napeto novim generacijama jer već dugo nisam na zagrebačkim fasadama vidio svježe ispisanu nekad vrlo popularnu frazu ˝Punk’s not dead˝.

Slikarica i grafičarka Jasmina Krajačić sama je svojim tekstom objasnila da je neka vrst nostalgičnog prisjećanja na spomenuto razdoblje utjecala na odluku kakvim se radovima predstaviti na ovoj izložbi. No ako su već u izboru motiva prevladale emocije, u njihovoj je izvedbi prednost dobio – racio.

Posmodernistički dakle slažući pronađene i obrađene fragmente, vlastite i tuđe opuse, figuraciju i apstrakciju, umjetnica je stvorila predloške za digitalni otisak koji prolaze punu skalu, od gotovo monokromnih do ˝šarenijih˝ varijanti. Poigravši se tako s mogućnostima koje izvorni punk oblikovatelji nisu imali (jer su se tehnološke pretpostavke za svojevrsno cyberpunkersko dizajniranje pojavile nešto kasnije), umjetnica je, nakon što ih je isprintala, svojim platnima dodala i ˝human touch˝. Virtualna kombinatorika obogaćena je tako manualnim oslikavanjem dijelova isprintanih platna.

Upravo takav kreativni iskaz učinila je i Jasmina Krajačić, pripremivši izložbu- hommage idolima iz davnih dana ali i vlastitoj obiteljskoj prošlosti, ne upavši pri tome u zamku retro-patetičnog stava o ˝slatkoj ptici mladosti˝. Dapače, događanja od prije tridesetak godina prisjetila se posve uronjena u ovdje i sada, rabeći recentne tehnološke mogućnosti i nadovezujući se na dosadašnji opus, ali istovremeno ga i proširujući novim načinima umnažanja slikarskog i grafičkog izraza.Osim što je otisnula/oslikala velikane koje i danas rado preslušava, uspjela je i vlastite radove izgraditi na neodoljivoj kombinaciji emocionalne uznesenosti i coola, koja je također bila jedna od temeljnih karakteristika poetike/estetike/etike punk pionira. Stoga, kao poziv na razgledavanje ove izložbe dovoljno je reći samo – Gabba gabba hey!“Iz predgovora, Saša Pavković

O umjetnici:

JASMINA KRAJAČIĆ rođena je 1968. godine u Zagrebu. Nakon završene škole Primjenjenih umjetnosti, smjer slikarstvo, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1992.diplomirala je na grafičkom odjelu, u klasi prof.M. Šuteja. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik. Član je  HDLU-a i HZSU-a.

Ne dozvolite da vas snijeg i led udalje od prijatelja i kulturnih događanja, sjajnih umjetničkih ostvarenja! Kvalitetno provedite zimsku večer i upoznajte još jednog sjajnog umjetnika.

Dobrodošli na izložbu  MY WAY  U GALERIJI MARISALL, U MESNIČKOJ 5, U ZAGREBU. Izložba ostaje otvorena   do 25. veljače 2012. godine,

Radno vrijeme: utorak – petak 11 -19, subota 10 – 14, ponedjeljkom zatvoreno.

Posted by on Feb 10 . Filed under Design, Inspiracija, Media, Slide. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010