whattafashion.com

Što se dogodi kada se muškarac zaljubi u najbolju prijateljicu svoje supruge?

Približio se s dvije čaše bijelog vina, pružio joj jednu i započeo vrlo zanimljiv razgovor, od kojeg su joj, nakon već prvih par rečenica, zadrhtale ruke. Nije očekivala ovakvu ispovijed te se nervozno stala ogledavati po terasi, čuje li ih tko.

Nikoga nije bilo u blizini i pitala se kako prijateljica nije potražila svojeg muža, je li zapela s nekim u razgovoru, baš poput nje. Party su zagrijali vrući ritmovi salse, čitavo se društvo zabavljalo u dnevnom boravku, očito zaboravivši na njih dvoje, koji su s napola punim čašama stajali još uvijek na terasi. Načas joj se sve učinilo kao zamka pa je drhtavim glasom prošaptala:

– Morala bih poći unutra.

Istupila je par koraka no G.–ova ruka nježno ju je vratila natrag i kliznula prema njenoj bradi. Osjećala je uzavrelo uzbuđenje, napetost, strah no prije iduće rečenice G.-ovi prsti već su prešli preko njenih usana.

– Je li ti muka od pića? – zabrinuto ju je upitala prijateljica, njegova supruga, nakon petnaestak minuta u kupaoni – da se nisi otrovala hranom, tako si blijeda?!

– Ne, ne… u redu sam – odvratila je skrivajući pogled, tapkajući se vlažnom maramicom – malo sam samo umorna, iscrpljena, bio je naporan tjedan.

– Da nisi trudna? – kroz osmijeh je nastavila prijateljica.

Osmijehnula se i ulovila njen pogled u ogledalu.

Nije znala, možda je prošlog vikenda začela sa svojim suprugom dijete, željno su ga iščekivali i radili na tome no na rezultate će ipak  trebati malo pričekati, barem dok ne kupi test za trudnoću. Za sada je živjela u neizvjesnosti.

– Ako želiš, prilegni kod nas ili da zovem tvog muža da te odbaci kući? Rekla si da se noćas vraća s puta? Mi smo svi pili, najbolje da te on odbaci ako je blizu. Ili možda moj muž da te odbaci, on skoro ništa nije pio.

– Nee, uzet ću taxi.

– Jesi sigurna?

Klimnula je potvrdno glavom i pristala da pođe kući. Pritisak je bio nepodnošljiv, pred očima joj se stalno odigravala scena poljupca, sa suprugom najbolje prijateljice i njegovog priznanja, da je već godinama zaljubljen u nju. Točnije, od početka njihove veze, otkad ih je prijateljica upoznala. Nije to bio običan poljubac, u njemu je bilo puno raznih osjećaja, kao da su nakon dugih godina čežnje, svi napokon isplivali na površinu.

Prvotnu pomisao, da je samo pijan, kao i ostali gosti, istisnulo je njegovo priznanje, da mu treba više prostora, slobode, što je i naslućivala jer G. nije bila od fleksibilnih žena. Više je bila nalik pijavici, manipulatoru, svi su to znali. Takvu ženu nije bilo lako voljeti a G.–ova ljubav je  prema njoj oslabila, tako je barem rekao. S druge strane, bilo ga je jako teško napiti, nije bio povodljiv i labilan tip a koliko je primijetila, te je večeri popio vrlo malo, ništa više nego inače. Dakle, njegova priča mogla je biti istinita. No nikako nije mogla pristati da s njim pođe kući. Bilo je to suviše napeto i rizično.

Nakon razgovora na terasi, osjećala je da je prilično nesretan a u glavi su joj se miješale njegove misli i njene maštarije. Često je razmišljala o njemu, bio je njen idealan tip muškarca i pred sobom nije mogla zatajiti veliku privlačnost i magiju, no svaki put kad bi se takva pomisao uplela u misli, nastojala ju je što prije iz njih istisnuti. Znala je da je vjeran i čvrst muškarac a time su topli osjećaji prema njemu bili intenzivniji no uvijek u granicama prijateljskog odnosa. No poljubac…poljubac na terasi pokvario je sve, ozbiljno poremetio njen duševni mir. Izgledalo je da mu se zaista jako sviđa i zbog njegovog izbora osjećala se počašćenom no da li i što reći prijateljici, koju je smatrala najboljom od svih? Da je bilo slučajno? Da su popili, nisu znali što rade? Ali opet, zašto je prihvatila poljubac? Reći da ničeg nije bilo, da ga je odbila? Nikako, ne bi povjerovala. Sama pomisao da joj se približio, bila je dovoljna da izbije skandal. Prijateljica je bila ljubomoran i nagao tip žene. Prijateljstvo bi se zauvijek ugasilo. Tko zna kako bi uopće završilo. Odlučila je kako je najbolje  šutjeti i zadržati sve između G.–a i sebe, u nadi da se neće isto ponoviti. U nadi da neće ponovno doći u iskušenje.

Iz uzavrelih misli, trgnuo ju je zvuk handyja. Suprug je bio blizu i provjeravao  kako teče party. Prijateljica se ubacila u njihov razgovor, ispripovijedala da joj nije dobro i da bi bilo najbolje da ju povede kući. Pričekala je supruga a kad je napokon stigao, G. se s njim rukovao u znak dugogodišnjeg prijateljstva, čak mu ponudio piće i zagrlio ga na izlasku iz kuće. Njoj je uputio dug i značajan pogled.

Šutjela je čitavo vrijeme vožnje a po dolasku kući, uvukla u krevet i pokrila pokrivačem po glavi. Bio je to znak  suprugu da ju pusti na miru. Nije mu ni bilo do razgovora, bio je suviše umoran od puta.

G. je želio da se vide nakon partyja, ista želja progonila je i nju ali i misao, kako se ponašati u društvu,  kad se idući put svi nađu zajedno, na vrtnoj zabavi, u gradu, na piću, jedni drugima u gostima?

S druge strane, ona i suprug priželjkivali su potomka, no nije više bila sigurna da njen brak valja, čim je pala u iskušenje. Puno neuspješnih pokušaja trudnoće poremetilo je njihov odnos. Pitala se je li i njen suprug toliko slobodan kao prijateljičin u kojeg nikad ne bi posumnjala, da bi se približio nekoj drugoj ženi, posebno najboljoj prijateljici svoje supruge.

G. je te večeri tako potaknuo niz pitanja.

Ovo nije Hollywoodska priča. Nije ni scenarij drame i filma. Nije serija sa beskonačno nastavaka. Ovo je priča možda i iz vašeg susjedstva i prijateljskog okružja. Događa se mnogima. Šutimo o takvim događajima jer filmovi ipak imaju happy end, u većini slučajeva. Sa realnim životom je ipak malo drugačije, ne teče po hollywoodskim pravilima, nema režisera koji kaže „cut“ i „action“. U filmu života, režirate sami svoje akcije i istodobno ste glumci. Ponekad se nađete u nezahvalnim situacijama, poput gore spomenute.

Ne nađete se? Ne dozvoljavate si da se u njima nađete? Ne dozvoljavate si da krenete korak dalje?

Šteta jer nikad ne znate, možda propuštate dobre prilike, za sebe najbolje. S druge strane, sreća, možda jer izbjegavate moguću povredu i bol.

No, vratimo se na priču. Kad se muškarac zaljubi u najbolju prijateljicu svoje partnerice, supruge, srce djeluje protiv glave, odnosno mozga, uma a oba organa imaju dobre argumente, zašto se odlučiti baš za njih i njihov izbor.

Godine bliskosti, dobrog prijateljstva, možda čak i desetljeća i više, odjednom su na velikoj kušnji. Vrijeme je to za koje je A. bila uvjerena kako je G. njen idealan partner i vrijeme, za koje je čitavo društvo priželjkivalo njihovu idilu. Godine, u kojima je suprug najbolje prijateljice bio tabu. Sve do te večeri i ljetnog partyja.

„Zaboravi nas, odmah!“, tutnjale su joj njene riječi u glavi, nakon što joj je priznao da bi volio biti više od prijatelja.

No ljubav je nevjerojatan osjećaj, nevjerojatna pojava, koja kad se dogodi, krši mnoga pravila.

Ne samo da ih krši već i piše nova pravila. Tko se našao u sličnoj situaciji poput ovog para ili čak istoj, doživio je veliki vrtlog osjećaja, od sreće preko euforije do dubokog straha. Možda je napokon doživio da diše punim plućima, iako je prijateljstvo doveo u veliko iskušenje a s njime i svoj dugometražni partnerski odnos, pitajući se je li vrtlog emocija uopće toga vrijedan?
Nema međutim pravog odgovora jer ga u takvim situacijama nalazite sami. Ne radi se tu samo o seksualnoj aferi, koja bi se imala obaviti nabrzaka, površno, radi strasti pa se istisnuti iz memorije, tu se radi o osjećajima a to je ipak puno opasnije.

U seksualnoj aferi čovjek je sklon zaboravu, u dubokom, emotivnom odnosu nije. U prijedlogu za emotivnu vezu, puno je više rizika jer možda partner, s kojim biste mogli ostvariti više i nije idealan partner, kakvim ga vidite. Je li vrijedan tolike pažnje, tolikih emocija? Ima li zaista kvalitete, koje očekujete od njega/nje? Ako se približio vama na gore opisani način, hoće li to isto učiniti i s drugom osobom, nakon što ga/ju odaberete? Hoće li biti uz vas kad sve krene nizbrdo, kad život posloži  nepovoljne situacije? Onako, kako i očekujete od svojeg stalnog partnera, koji vam je to obećao (na vjenčanju)?

Jedno je siguno, kad se izložite nemirnom moru, trebate biti stabilan i iskusan pomorac. Trebate znati kad podići jedra a kad ih skupiti, da ih vjetrovi ne razderu.

Kad jednom prihvatite svojeg partnera/partnericu zamijeniti drugim, posebno onim svojeg najboljeg prijatelja/prijateljice, hoćete li se kajati čitav život, posebno kad ustanovite da uopće nije vaš tip, da ste se zeznuli? Može li se živjeti sa spoznajom da ste naškodili najboljoj prijateljici, razbili njen san? Može li se živjeti sa spoznajom da ste izgubili najbolju prijateljicu, radi ljubavi prema drugome, točnije, njenom stalnom partneru?

Kako će se drugi ponašati prema vama, oni iz istog društva, hoće li se distancirati, kad ga razbijete, radi sebičnih razloga, koje nazivate ljubavlju? Kad se jedni priklone vama, drugi njoj?

Život nije mirna rijeka, čak i onima koje miluje sreća je vrlo napet, nepredvidiv a onima koji puno riskiraju, nalikuje raftingu na divljim vodama. Točnije, više je nalik nemirnom moru, u kojem nikad ne znate što vas čeka.

Što je na koncu bitnije, najbolja prijateljica ili vaša osobna sreća? Što je bitnije, sreća vaše najbolje prijateljice ili njenog supruga, također dobrog prijatelja?

Jedno je sigurno, osjeća li čovjek da će ga više pratiti sreća, da će novim odnosom više dobiti nego izgubiti, dobro je boriti se za ljubav. No kako to procijeniti, kako pronaći najbolje rješenje za sebe osim izložiti se riziku? Kako pravilno procijeniti kad se u ovu opasnu igru upletu osjećaji?

Slušate li srce, mogli biste se kajati čitav život radi svojih odluka jer ljubav je nestalna, sklona promjeni. Poslušate li um, možda opet odlučite krivo.

Što god odlučili, dobra je stvar da svaka odluka vremenom blijedi i pada u zaborav.

foto: portaloko.hr/ilustracija

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/
Posted by on May 7 . Filed under Inspiracija, Kolumna by Nives, Slide. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010