whattafashion.com

Whatta Guest!!! Danijel Majcen

Razgovarali smo s Danijelom Majcenom, profesorom glazbe iz Varaždina te novopečenim pop pjevačem koji je završio hrvatski i engleski album kojim će krenuti u pohod na hrvatsku glazbenu scenu.

Je li postati pjevačem bio tvoj životni san?

U glazbi sam od djetinjstva. Ljubav prema pjevanju i glazbi općenito rodila se vrlo rano. Najprije me dovela do zbora gdje sam ubrzo postao solist, zatim u glazbenu školu gdje sam učio sviranje klarineta potom i na Muzičku akademiju u Zagrebu. To je bio jedini cilj i smisao.

Profesor si u glazbenoj školi; kako to da si odlučio stvarati neku drugačiju vrstu glazbe?

Da, predajem klarinet u glazbenoj školi, međutim to mi nije dovoljno. Super je učiti klince svirati, notama, ali najčešće ne dobiješ feedback kakav očekuješ pa zna biti pomalo frustrirajuće. Privatno slušam takvu vrstu glazbe, od popa do housa, zapravo sve što mi izaziva neku ugodu i zadovoljstvo. Suvremena glazba nije konzervativna za razliku od klasične, ozbiljne glazbe gdje mogu eksperimentirati i s fotografijom, videom itd.

Kako bi okarakterizirao glazbu koju interpretiraš?

Sve što je publika do sad imala prilike čuti bilo je na hrvatskom jeziku i to bih mogao svrstati u klasični pop, međutim, sve više se okrećem elektronskoj glazbi s elementima klasične glazbe. ‘Ajmo reći, electro pop.

Reci nam nešto više o svojim albumima!

Krenuo sam sa stvaranjem hrvatskog albuma od desetak pjesama, ali kad smo završili album, cijela ekipa iz RedLight studija i ja zaključili smo da bi možda moje stvari bolje zvučale na engleskom, nego na materinjem jeziku, a toj procjeni je dosta pomogao Saša Fišter koji je imao dvije instrumentalne verzije na koje sam ja napravio vokalnu dionicu i tekst u suradnji s Doronom A. Ancarom iz Izraela i ispalo je više nego dobro te sam nastavio raditi u tom smjeru.

Tako je i nastao album na engleskom jeziku “The Book Pt. I” koji bi uskoro trebao izaći na tržište, a predstavit ću ga singleom “Safe” za koji ja potpisujem glazbu i tekst u suradnji s D. A. Ancarom i Sašom Fišter aranžman. Produkciju potpisuje Albert Koler, a mastering cijelog albuma je napravljen u Beču kod poznatog inžinjera za mastering koji je radio single “Alejandro” Lady Gage, Peter Flo Macheck. Napravili smo za sad i tri remixa za prvi single “Safe” za koji su zaslužni Ivica Petak i Pavao Karlovic, Dalyx, tako da se jako veselim jeseni.
Hrvatski album je isto spreman, ali smo ga trenutno stavili u drugi plan kao bonus jer ima nekih pjesama koje su meni osobno prirasle srcu i intimne su.

Kako je došlo do suradnje sa glumicom Zrinkom Cvitešić i dizajnerom Robertom Severom u tvom prvom spotu za pjesmu „Jedan tren“?

Roberta znam već duže vrijeme i on je za taj spot imao najvažniju ulogu jer me spojio s Vanjom Vascarcem kome se sviđala pjesma, a u to vrijeme smo se svi privatno družili tako da je bila ona “kad se male ruke slože, sve se može”. Ideja spota se rodila prelistavanjem fotografija Helmuta Newtona. Nazvao sam Zrinku kojoj se sviđala ideja te je odmah pristala na ulogu. Spot je sniman u HNK – u Varaždinu.

Hoćeš li ubuduće iskoristiti svoje umijeće na klarinetu u nekoj novoj skladbi?

Ideja imam napretek, tako da vjerujem da ću i zasvirati u svojim stvarima, ali to ćete tek morati čuti u sljedećim albumima “The Book Pt.2 & 3”.

Kako promoviraš svoj rad?

Kad sam krenuo u pjevačku karijeru nisam ni pomislio da je to zapravo najbitnija stvar, tako da smo sa singlom “Jedan Tren” vrlo malo napravili po pitanju PR-a. Međutim, s agencijom Oziris iz Zagreba sada preko ljeta radimo na konkretnim koracima u svrhu promoviranja sljedećeg singla, odnosno albuma i mene kao izvođača.

Kako je došlo do glazbene suradnje s reperom Genom Zenelijem?

Genu sam upoznao u Sloveniji prilikom mojeg nastupa i odmah smo ugovorili sastanak i buduću suradnju. Ideja za pjesmom “Tikkun Olam (Perfecting the world)” nastala je mojim putovanjem u Izrael, Gena ju je odmah prihvatio te smo tako realizirali i video spot. U Hrvatskoj su taj video spot zabranili ili, ‘ajmo reći, stavili pod tepih zbog samog sadržaja dok je u Sloveniji bio dobro prihvaćen.

Je li teško uspjeti u Hrvatskoj?

Mislim da je bitan samo marljiv rad i upornost koji kad-tad mora izaći na vidjelo, naravno, uz popratne x faktore u određenim trenucima.

Kako si se našao u blogerskim vodama?

Ja jednostavno volim sve što ima veze s internetom, kompjuterima, gadgetima i za time sam pomalo freak, tako da sam na svim društvenim mrežama online 24 sata zahvaljujući blackberryu koji mi služi kao osobna agenda. Od strane fashion.hr portala sam bio pozvan, ali nemam baš vremena razbacati se na sto strana; posao, studio, snimanje pa tako ta ideja nikad nije zaživjela do kraja. Uz facebook, twitter, osobni blog i website stigla je i nova društvena mreža Google+ s kojom se isto u zadnje vrijeme zabavljam.

Kako komentiraš stanje na hrvatskoj estradnoj sceni?

Hrvatsku glazbenu scenu zapravo slabo poznajem i pratim jer mi se produkcijski ne sviđa, ali svaka čast pojedincima. Što se tiče instant zvijezda, njih je uvijek bilo i uvijek će ih biti, kako kod nas, tako i u svijetu.

Smatraš li da je formalno glazbeno obrazovanje nužan preduvjet za uspjeh pjevača?

Ne, ali svakodnevni rad na sebi dovodi do statusa profesionalnog pjevača.

Tko su ti glazbeni idoli?

Puno izvođača i autora me inspirira. To može biti i samo segment neke pjesme, ali izdvojio bih Depeche Mode, Antony and the Johnsons, Annie Lennox, Bjork I, naravno, Madonnu koju sam imao prilike vidjeti nekoliko puta na turneji i oduševljen sam energijom koju prenosi publici.

Kakav je tvoj odnos prema modi; koliko pažnje posvećuješ vizualnome?

Prema modi imam veliki respekt i veoma je inspirativna, međutim, ono što me još više inspirira je modna fotografija koju zaista pratim, a jedan od najdražih modnih fotografa mi je bio Helmut Newton, a od današnjih Steven Klein. Kroz modnu fotografiju također dobivam ideje kako bih volio da izgledaju moji video spotovi i tu sam zaista sretan jer se privatno družim s ljudima koji su u modi cijeli svoj život i mogu reći da me zapravo oni najviše inspiriraju.

Hoćeš li ovo ljeto provesti radno i kakvi su ti daljnji planovi?

Hoću, moje svako ljeto je radno i ne spavam noćima, pišući nove stihove, nove pjesme tako da po ljeti zamijenim dan za noć. Već radim na albumu “The Book Pt. II”. Izlazak, predstavljanje i promocija albuma “The Book Pt. I” na tržište je prva stavka za jesen i vi imate priliku prvi predstaviti preview singla Safe za koji je također završen i videospot na kojem su radili fotograf Marko Grubišić, vizažist Saša Joković i Dajana Pajkić, Felicita Glavaš, model Martina Matković za koju je posebno i sašivena haljina XD – Xenia design.

Interview by Durica

Posted by on Jul 16 . Filed under Interview, Kolumne, Music, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010