whattafashion.com

Back to black

„Amy je mrtva pijana i urokana, a publika joj zviždi!“ stajalo je u tekstu sms poruke koju sam primila 18. lipnja. Poslala ju je prijateljica izravno iz prijestolnice susjedne nam države u kojoj je te večeri jedna od najvećih zvijezda današnjice, engleska pjevačica Amy Winehouse održavala koncert, zajedno s proslavljenim Mobyjem. Još uvijek ljubomorna što i ja nisam na mjestu događaja, u nevjerici sam odmahnula glavom i čak pomislila da je riječ o šali. Kako je moguće da je Amy opet posrnula kad sam na internetu nekoliko dana prije samog održavanja spektakla pročitala kako je izričito zabranila i kap alkohola u svome hotelu? Sigurno je riječ o nekoj neuspjeloj fori.

Drugog je dana čitav virtualni prostor bio preplavljen napisima o beogradskom debaklu i katastrofalnom izdanju u kojem se Amy ukazala pred brojnom publikom na Kalemegdanu, a video svjedočenje istoga je obaralo rekorde gledanosti na youtubeu. Odmah sam nazvala prijateljicu koja mi je ispričala kako se Amy nije mogla sjetiti riječi vlastitih pjesama te je posrtala i raspravljala s članovima pratećeg benda, koji se očito iz petnih žila trudio spastiti otužni nastup. Posebno je žalosno bilo slušati kako je Amy s čuđenjem zurila u vlastite ruke kao da na njima baš tad po prvi put vidi brojne tetovaže od kojih jedna prikazuje nikad preboljenu, voljenu baku Cynthiju. Odmah sam komentirala kako je ovaj put stvarno pretjerala i da bi svatko od nezadovoljnih obožavatelja trebao tražiti povrat novca za kupljenu ulaznicu. “Prvo sam bila ljuta, a onda sam se počela smijati” rekla je prijateljica i dodala da se takvo što zaista treba doživjeti. Nisam dijelila njeno mišljenje i pitala sam se koji to zloduh tjera vlasnicu jednog od najfascinantnijih vokala na kugli zemaljskoj da se tako svjesno i ciljano uništava?

Druga prijateljica mi je rekla da joj je žao što ipak nije otišla na koncert u Beograd jer će to vjerojatno biti zadnja prilika da vidi slavnu pjevačicu uživo…kako je samo bila u pravu! Amy je slijedila naslov jednog od svojih najvećih hitova, Back to black, te se 23. srpnja preselila na drugi svijet. Iza nje su ostale horde obožavatelja, shrvani roditelji, navodno neutješni bivši suprug koji joj je ujedno bio narkomanski oslonac, brojne osvojene glazbene nagrade i ulaznice beogradskog spektakla/debakla koje su na ebayu, nakon kobnog datuma, dosegnule vrtoglave cijene.

Jedna od stvari po kojoj ćemo je zasigurno pamtiti je njena frizura, nalik košnici, koja joj je postala zaštitnim znakom. “Visoko podignutu kosu u obliku košnice nosila je u znak poštovanja prema djevojačkim bendovima, a naročito Ronnie Spector iz skupine The Ronettes. Amy je kasnije izjavila da je košnica rasla proporcionalno s njezinim osjećajem nesigurnosti.” svjedoči engleski novinar Nick Johnstone.

“Što nije u redu s Amy Winehouse?” Johnstone se, nadalje, prije nekoliko godina upitao na stranicama Amyne biografije “Amy, Amy, Amy – priča o Amy Winehouse”. Neautorizirani prikaz Amyna života i karijere donosi potresne epizode koje obiluju drogom, samoozlijeđivanjem i nasiljem. Da je bila jedinstvena, svjedoči i sljedeća izjava:”Ne želim ponavljati ništa od toga što je već napravljeno. Jednako tako, nikada  ne želim napraviti nešto osrednje. Posve sigurno želim biti drugačija. Nisam ja konj koji zna samo jedan trik. Znam ih barem pet.”

I bila je u pravu; nikada nije napravila nešto osrednje, nego je iza sebe ostavila nešto prekrasno što nikad neće biti zaboravljeno – svoje pjesme. Da je Amy danas živa, napunila bi 28 godina. Umjesto toga, u spomen na prerano preminulu glazbenu divu preostaje nam jedino da pogledamo spot za posljednju pjesmu koju je snimila prije smrti, duet s Tonyjem Bennettom nazvan “Body and soul”.

Foto: http://www.classicpopicons.com

Text by Durica

Posted by on Sep 14 . Filed under Kolumne, Music, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010