Design Kolumne Text by Mariann

Amore. Caffè. Amore.

Idemo malo proširiti naše horizonte.

To mi je naime misija kao kolumnist ovog fashion portala, pa da portal naraste i preraste i najposjećeniji portal takve vrste, kako samo za sebe tvrde, fashion hr-ovci.

Zato se trebamo uputiti i dalje od mode koju prepoznajemo na raznim naslovnicama i editorijalima u časopisima i združiti modu s nekoliko područja, ne toliko bliska koliko je nama barem poznato.

Modni dizajneri, znamo, crpe maštu ne samo iz aktualnih trendova ulične mode, viđenih kombinacija po gradskim središtima, ne promatraju i analiziraju samo tkanine i štofove, izrađujući u glavi imaginarne kreacije, već se daju nadahnuti i umjetničkim kategorijama za koje su potrebni dobro oko, matematička vještina, istančan ukus za kombiniranje, široko znanje o onome što je bilo i onome što bi moglo biti ili što bi se željelo da bude, šesto čulo za promoviranje kreacija prema svojim vlastitim mentalnim scenarijima, plasiranje mode unutar raznolikog svijeta kojim dominira komercijalizam.

Tako je nerijetko mnogim dizajnerima cilj uključiti modu u ostale domene umjetničkih djelatnosti za koje znaju da su tražene jer su nezaobilazne u svakodnevici.

Jednostavnim rječnikom, kao ishodište mašte i moguće realizacije, moda se nadahnjuje starijom ili novijom arhitekturom ( omiljeni arhitekti među dizajnerima visoke i one „niže” mode su Frank Gehry i Zaha Hadid* ), slikarstvom, kiparstvom, stripom i grafičkim dizajnom, kostimografijom… Neiscrpna je lista sa kojeg dizajneri uzimaju sastojke za svoje kreacije.

Ni industrija kave nije pošteđena. Točnije ipak, stvar je obrnuta u slučaju mode i industrije kave.

Proizvođači kave se, naime, utječu svijetu mode kako bi svoje produkte plasirali pred potrošačku publiku.

Njima je moda sredstvo, rekli biste, a manje nekakvo nadahnuće. Marketinški stručnjaci u modi su pronašli medij pomoću kojeg će uspješnije prodati svoj proizvod.

Kava je poput mode, potrošna roba. Ispija se, kako su istraživanje pokazala, svakodnevno u Hrvata. Njome se dan započinje u najboljem stilu.

Kava pruža izliku za druženje.

Kako Nik Orosi, vlasnik i barista u Eli’s Caffe-u u zagrebačkoj Ilici kaže, poziv na kavu gotovo uvijek je istodobno i poziv ne doslovno na ispijanje kave, nego na razgovor i neformalno druženje, ako ne i ugovoranje budućih poslova.

Zato je vrlo važno i dotjerati se, ako već u planu imati odlazak na kavu. Slično odlasku u kazalište, što nažalost u novije vrijeme nije slučaj.
Što se tiče dotjerivanja, ne posjećivanja kazališta.

Pa da vidimo onda već kako to izgleda u praksi, kad vodeći brendovi u svijetu kave angažiraju modne stručnjake za promociju svojih proizvoda.

Ima nekoliko primjera.

Ovaj sljedeći je marketinška kampanja talijanske Lavazze koja svaku godinu najavljuje impozantnim kalendarom baš poput još jednog talijanskog brenda Pirellija.

Ovo je 19. po redu kalendarska kampanja Lavazze za koju je angažiran fotograf Mark Seliger. Tema kampanje je Italija, naravno kao domovina kave u koju se morate zaljubiti. Zato je motto ili leitmotiv slika Fall in love in Italy ( and with Italy ), ukratko, Amore.

2009. godine Lavazzin kalendar djelo je fotografskog umijeća poznate Annie Leibowitz.

*Frank Gehry autor je impresivnog zdanja muzeja Guggenheim u Bilbau, Španjolska

Zaha Hadid autorica je između ostalog i jednog muzeja za umjetnost u blizini Kopenhagena

a jedina je, po mom znanju i aktivno uključena u osmišljavanje dizajna cipela, ovdje za Melissu, brend iz Brazila, za kojeg je jednu sezonu radila i Vivienne Westwood.

Text by Mariann

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Kolumne Text by Dunja

My Pick! Hot Business Look!

Check this out! I was surfing the net, trying to find the perfect business outfit for my job interview and
Kolumne Text by Tomislav

Who? I. About? Tom Ford.

Ni jedan modni promašaj me nije inspirirao na moj novi tekst, u kolumnu, pa čak ni potreba za savjetovanjem što