Inspiracija Kolumne Text by Durica

Back to the 80’s

 

„Hajd’ idemo na ovo! Malo se naplesat i naglupirat u stilu osamdesetih. Kad sam vidjela da je tematski party i da su baš 80-te nekako sam osjetila da nam je dužnost ići. Ha?“ tekst je poruke koji me prije dva tjedna zaskočio u inboxu na fejsu. Autorica potonjeg, moja draga prijateljica i kolegica A. , zajedno s isto tako dragom kolegicom I., svojski je navalila na kampanju nagovaranja na odlazak na spomenuti party. U samom opisu partyja je stajalo sljedeće: „Prekopajte ormare, tavane, podrume i nađite sve one divne modne primjerke s jastučićima, volančićima…koje jednostavno niste mogli baciti…Dakle, sve što trebate napraviti je urediti se kako se samo 80-ih uređivalo jer dress code je jedino što se očekuje od vas na partyu koji će se održati u tom i tom klubu, dana tog i tog, itd.“

Nakon mog kraćeg oklijevanja, na što je uslijedilo onemogućavanje niječnog odgovora ( A: „U subotu idemo na 80-te bespogovorno!“), A. se sva uživjela u priču pa me bombardirala prijedlozima poput „’ajmo se obuć’ u Mišu Kovača iz osamdesetih“. Ja sam se opet obratila prijatelju googlu da vidim koje će mi hororske modne kombinacije izbacit kad upišem ključne riječi „moda osamdesetih“. Znala sam da je riječ o mračnom dobu mode u kojem je Terminator bio mala beba za gospođe sa širokim naramenicama, a iste te su gospođe dodatno zastrašivale monstruoznom šminkom, kilometrima volana koje su, umjesto da krase prozor, lepršali na njima te podivljalim frizurama u stilu razjarenih papagaja. Guglavac je izbacio zastrašujuće fotografije Madonne s kosom u stilu „baci petardu i bjež’“, Georga Michaela u maminom puloveru i pola milijuna fotografija no-name persona, svih redom odjevenih u neku čudnu vrišteću odjeću s podivljalim fikusima na glavi. I, da, tu se još pojavljivala i čudnovata ekipica odjevena u šuškave trenerke nezamislivih boja.

Kad sam svoje sumnje dodatno potkrijepila pogledom na spomenute sramotne outfite, priopćila sam dragom da krećem s kombiniranjem stylinga za party. Vidjevši njegov upitan izraz na licu, izvela sam kratku demonstraciju; raspustila sam kosu koja se trenutno uobličila u nabujali stog sijena zastrašujućih proporcija.„Vidiš, ja sam zapravo idealno uklapam u osamdesete, samo što je onda bilo legalno hodati uokolo s ovakvom frizurom.“ Odlučila sam: ne, nije mi problem nabacati hrpu grozomorne odjeće na sebe, i s užitkom ću to učiniti, al’ se, bar tu večer, neću pokazati svijetu raspuštene kose, ma kako ona na sebi nosila natpis osamdesetih. Sve ima svoje granice.
Otvorila sam ormare, dala si desetak minuta za akciju i onda navalila na kopanje. Rezultat je bio sljedeći: crvena uska kratka haljina na bijele točke preko koje sam navukla bijelu usku tuniku, naravno, sa šljokicama, nezaobilazne crne tajice, balerinke i kratku, široku tamnoplavu jaknicu duljine do pola leđa. I svoju tirkiznu malu uočljivu torbicu, naravno. Kad smo se, pred sam izlazak, bacile na šminkanje, I. je inzistirala da mi podeblja obrve , jer je to, kao, nezaobilazan detalj u make-upu osamdesetih, a ispod njih sam nanijela zastrašujuće jako zeleno sjenilo.Čak me natjerala i na crveni ruž, a styling je zaokružen frizurom koja se sastojala od kose pričvršćene prema naprijed obuzdane crvenim obručem za kosu i velikom crnom ružom. I. I K. sam ipak malo izgrdila jer se nisu sasvim pustile u vode osamdesetih, no izvukle su se šminkom, a K. je posebno zablistala u genijalnoj crvenoj cheerleader jaknici.

I tako se naša ekipica prikrala klubu sa strahom da ćemo biti jedine Samanthe Fox zalutale u 2012. Tješila me pomisao da će nas prijateljica A., koja nas je danima huškala na party, dočekati makar u stilu junakinja iz nekad popularne Dinastije, međutim…umjesto raskošne Alexis, pred nama se ukazala uobičajena Aleksandra, uobičajeno odjevena da uobičajenije ne može! Boriiiiiing! Pola večeri je provela u iznošenju nekakvih bijednih isprika i okrivljavanja svog ormara koji, kao za inat, nije bio u stanju izbaciti ništa šljokičasto niti kičasto, a onda je odustala i pokušala se iskupiti plaćanjem rundi pića meni koja sam glumila Cyndi Lauper na mineralnoj.

“Ista si Cindy Lauper“, rekla mi je Aleksandrina sestrična. Složila sam se – ipak je žena super upućena u scenu osamdesetih. Srećom, oko mene je sve vrjelo od tajica, šljokica, mašnica i puf rukavića, tako da sam se ipak uspjela stopiti s masom i pocupkivati uz glas Cyndi Lauper. I bilo nam je super. Kao što kaže diva osamdesetih: girls just wanna have fun!

Text by Durica

[vsw id=”PIb6AZdTr-A” source=”youtube” width=”560″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Interview Text by Durica

Bitemystyle, FunkThePunk & Zoran Aragović!

Uz njegovo se ime na modnoj sceni vežu samo hvalospjevi, a svaka njegova kolekcija izaziva oduševljenje publike i potvrdu kritike.
Kolumne Text by Dunja

My Pick! Hot Business Look!

Check this out! I was surfing the net, trying to find the perfect business outfit for my job interview and