Inspiracija Kolumna by Nives

Bore, podočnjaci, mrljice, sijeda, bolne vene… Žene, bojite li se starenja?

U vrijeme kad je nastajao ovaj tekst, bila sam još 41-godišnjakinja. Od tada je prošlo nekoliko dana. Točnije, pet. Kako se osjećam? Odraslije, ozbiljnije, bila bi laž. Osjećam se mlađe, bolje, sretnije, bila bi istina. A ja sam odlučila pisati samo istinu.

Sad kad znate da sam nedavno napunila četrdesetidvije i da me to ne smeta, da vas nešto pitam.

Bojite li se godina? Hoću reći, starenja? Ja ne. Ne lažem, potpuno sam iskrena i u to sigurna. Nemam razloga plašiti ih se, sobom sam zadovoljna, od izgleda do osobnosti i ostvarenih ciljeva. Ja sam se godina pribojavala početkom dvadesetih, iako danas vidim da to nije imalo smisla. Na sve sam stigla. Nisam se značajno promijenila, osim, po naravi, na bolje.

Iako priželjkujem da se moja pozitivna energija i zadovoljstvo sobom, na svakom planu i usprkos nakupljenim godinama, zarazno proširi na druge, nekako mi ne polazi za rukom. Moje su prijateljice prilično opterećene godinama a ja nekako imam osjećaj da je to zbog „starog duha“. Nisu one jedine, godinama su opterećeni i muškarci, neki moji prijatelji.

Možda ste im suprotnost i dobro da jeste jer od opterećivanja starenjem, nemate baš nikakve koristi. Štoviše, kad ste zabrinuti, tužni, malodušni, pod psihičkim i fizičkim stresom, još brže starite.

Kad točno skužite da starite, iako ste mladog duha? Kad na licu i tijelu primijetite promjene. A baš ih i ne primjećujete sami, osim ako nemate pametnijeg posla nego stalno promatrati svoj odraz u ogledalu i pucati selfije. Shvatite to na zubarskoj stolici, kad izbjeljujete zube, mijenjate plombu i zubaricu začuđeno pitate (ili možda sebe) kad vam pruži ogledalce: „Ha? Kakva mi je ovo crtica iznad usne?

A ona se smije, iza maske i komentira: „Znam, imam i ja to. Baš sam jučer skužila i pitala se što je to i otkud mi to. Kad ono – borica! Trebam filere!“

Skužite i kod frizera, kad vam miksajući recepturu za bojanje,  priopći: „Imate puno mlade kosice i to je super, to znači da ste zdravi a ne znam jeste vidjeli, dobili smo nove boje, koje sto posto prikrivaju sijede.“

Molim? Kakve boje? Kakve sijede? Nema to veze sa vama, mislite. “Nemam ja sijede “, uvjeravate se no izgleda da ih svi vide, osim vas samih. Ali slabije ih vide kad ste svježe isfenirani i taj trik uspješno savladavate. Nikakva tragedija, mislite, dok postoje boje za kosu i dok se ne nađete na pustom otoku.

Brzo iz glave izbacujete tu mogućnost.

Da se nešto s tijelom zbiva, primijetite i kad vas ujutro jako bole leđa a ne znate uzrok. Niste kopali, ništa teško niste dan prije teglili a jedva podnosite bol u križima. Partner vam se smije i kaže “sve je to od zuba vremena”.

Teže podnosite putovanja, čak i duge šetnje postaju napor. Zašto vas odjednom bole zglobovi? Najbrže, ipak, primjećujete da starite, kad vas puno toga, što vas je nekoć zanimalo, više ne privlači, čak ni teoretski. Loše raspoloženje utapate u većoj količini hrane, možda i pića, koje biste lakše podnijeli u nekom ranijem periodu života.

Primjećujete da se obroci, pa i oni mali, tvrdoglavo love područja pojasa a višak kilograma teže ili nikako se ne topi. Više ne možete jesti što poželite i ostati vitki, iako vježbate. Čak vas i ono umara, plan vježbanja morate prilagoditi svojoj dobi. Metabolizam se usporava a s njim tone i vaše raspoloženje. Možda vas više ni sex ne zanima kao ranije.

Smeta vas druženje s osobama punima sebe, opsjednutima izgledom. Sve vam nekako brzo ide na živce.

Čak i isprobavanje nove kozmetike, što vas je nekad veselilo? Kako i ne bi, odjednom su tu  točkice, flekice, akne i trebate jaču podlogu da ih prikrijete. Birate camouflage teksturu ali ona samo pogoršava stanje, ističe borice. Prodavačica savjetuje – što manje make upa i obavezni highlighter.

Čuli ste da sunčanje u solariju izjednačuje ten no uz divnu, preplanulu put, stiže i porcija starenja kože. Iako ste je štitili, vlažili, hranili, primjećujete nove bore? Nije čudo, s godinama, koža se stanjuje i postaje suša a u sve se upliće i nepravilan rad hormona. Iznervirani, listate časopise i čitate portale, u potrazi za novim rješenjima i jačim kozmetičkim preparatima. Spremni ste potrošiti bogatstvo, samo da prikrijete tragove starenja. Umjesto da vas ovi izvori utješe, sve jače bombardiraju trendom mladosti i ljepote.

Iz svakog broja, sa svake web stranice iskaču reklame, za kreme i serume za pomlađivanje ali i za estetske operacije. Uvjeravaju vas, da “oko određene dobi” hormoni pomahnitalo igraju, kao u pubertetu no da ovaj put plešu kolo, izbacujući iz njega jedni druge. Vi morate učiniti nešto za sebe, preuzeti kontrolu, inače ćete, u svijetu opsjednutom ljepotom i mladošću, u kojem prepravljene ljepotice iskaču na sve strane, biti neprimijećeni, neprihvaćeni a naposljetku odbačeni i zaboravljeni. To nipošto ne želite, zar ne?

Je li to baš sve tako?

Nabrojani simptomi, na sreću ne dolaze zajedno niti iznenada i ne pogađaju svaku osobu jednako. Proces starenja, krenuo je od trenutka rođenja, ubrzava se nakon adolescentskih godina a prve značajnije promjene primjećujemo tek oko 25-e. Djelomice i zahvaljujuć reklamama. Je li to znak da je oko četrdesete, vrijeme za paniku?

Nipošto ne. Dapače, što lakše prihvatite svoje godine, osjećat ćete se i izgledati bolje.

U dvadesetima ste uvjereni kako imate vremena napretek no ipak se pomalo pribojavate narednih desetljeća, iako o njima još ozbiljno ne razmišljate. Promatrajući žene, starije od sebe dvadesetak i više godina, pitate se, kako ćete izgledati u njihovoj dobi. Primjećujete drastične razlike u izgledalu, uspoređujući njihove stare, mladenačke fotografije sa sadašnjima. Čeka li i vas smežurana koža, višak kilograma, oslabljeni tonus mišića? I to sve kroz vrlo kratko razdoblje?

Sve ovisi, samo o VAMA.

No istina je da vrijeme nemilosrdno teče i zbilja ćete se iznenaditi kad jednog dana, na pragu 40-ih, primijetite koliko ste ga zapravo uzalud izgubili. Na krive stvari, krive ljude, krive odluke. Na posvećenost sebi i ljubav prema vlastitom biću. Sve se to vidi na našim licima i tijelima. Stoga pazite kakav ćete raditi zapis, posvetite više vremena sebi, osobama i stvarima, koje vas čine sretnima.

No opet, sasvim je zgodno i simpatično, kad vam povodom rođendana, osvane poruka: „ Ti sve starija a izgledaš mlađe“ ili „Ne bih ti dao 42, možda tek 32, izgledaš puno mlađe“. Da nekima možete i vjerovati, potvrđuju izjave prijateljica, poznanica: „Ne mogu vjerovati da nemaš bore i da nisi ništa koristila za pomlađivanje. Ne mogu vjerovati, da ne trošiš na skupe anti age kreme i da ti je dovoljna krema na biljnoj bazi, s prirodnim uljima.“, „Ti imaš 40? Mislila sam da si tu negdje, kao ja, oko 28.“
Mladolikost je, znamo, jako vezana uz genetski zapis ali možete je očuvati i ispravnim načinom života. Uz njegovanje lijepih misli, toplog srca i vedrog duha, ja npr bježim od zadimljenih prostora i stresa, loših i nervoznih osoba jer primjećujem, u takvom okružju moje tijelo trpi a koža reagira.

Ako pati koža, kao najveći i vidljivi organ, kako tek pate organi unutra! Najviše volim boraviti u prirodi stoga nije čudo, svoj dom izgradila sam u njoj. Ondje imam tišinu i mir, zdravo okružje, pogodno za stvaranje.

U kojem god razdoblju života bili, upamtite – vrijeme može biti saveznik ali i oštri sudac. Kako biste vrijeme okrenuli u svoju korist a s njime usporili proces starenja i s godinama se lakše nosili, priredila sam neke savjete, koji i meni pomažu održati mladolikost.

Umjesto da vas zabrinjavaju bore, tamni podočnjaci, mrljice, sijeda i tanka kosa, bolne vene, opuštena koža, lošiji tonus mišića i da se osvrćete na svaki komentar svog izgleda ili uspoređujete s drugima, okrenite se sebi! Iznutra!

Znam, lako je meni pričati, treba to moći no sve je stvar prakse. Posebno je teško, kad vam netko procijeni veću dob, od realne. Ali…tko su te osobe koje komentiraju vaš izgled, vaše godine i na vas rade pritisak? Možda upravo one, nezadovoljne sobom, izvana i iznutra. Okružite se osobama koje vas prihvaćaju, takvima kakvi jeste i koji gledaju vaše unutarnje kvalitete.

Samo to je i važno, zar ne?

Umjesto da se uvlačite u neprimjerenu odjeću za svoj stas i figuru, odnosno onu, kakvu ste nosili pred dva desetljeća, birajte linije koje im laskaju. Vjerujte, kao dizajneru, teško mi je gledati kako žene na silu žele zaustaviti vrijeme, birajući krivu odjeću za sebe. Uz lice i tijelo puno bora i opuštenu kožu, jednostavno ne pristaje mikro mini i svjetlucava ljetna čizma. Ne pristaje ni prekratka jakna niti presmjela frizura. Pripazite i na dekolte i područje vrata. Ako su na njima vidljivi znakovi starenja, izbjegavajte odjećom naglašavati ovo područje i izlagati ga pogledima.

Uz jake bokove i noge, jednostavno ne idu preuski kostimi kratkih suknji, u kojima se jedva krećete ni nezgodna visina cipela, u kojima se možda teže krećete, koja naglašava tjelesne nedostatke, otečene noge, gležnjeve, vene. To nipošto ne znači da se trebate odreći mini duljine, ako još uvijek imate lijepo oblikovana koljena i noge. Pripazite da je duljina  svega par centimetara iznad koljena i birajte kvalitetnu odjeću profinjenih linija, umjerenih tonova, koja će djelovati skupocjeno. Prekratke suknje i haljine, koje podsjećaju na vaše disco razdoblje dvadesetih, šalju krivu informaciju o vama, djeluju jeftino a jednako tako djeluju i velike količine svjetlucavog nakita i prenaglašena šminka. Ograničite njihovu količinu, birajte profinjenije detalje. Oni će vas zapravo pomladiti.

Iako je styling stvar slobodnog izbora i nemamo pravo nekome nametati kako treba izgledati, ipak je dobro držati se stručnih savjeta, kako ne bismo doživjeli  nelagodu, radi krivog izbora. Umjesto forsiranja atraktivnosti, krivim izborom odjeće i obuće ali i modnih dodataka pa čak i tetovaža, izrađenih prvi put u četrdesetima! privući ćete pažnju ali na krivi način. U najblažem slučaju, proglasit će vas neozbiljnima. Možda i možete ući u odjeću svoje kćerke koja je XS veličina ali pripazite, mladenačke linije odjeće ipak su namijenjene mladim osobama i onima, koje se bave showbusinessom. Iako su tetovaže sasvim zgodan dodatak osobnosti i tijelu, kad su lijepo i kvalitetno urađene, ako ste čitavog života bili tihi, samozatajni a odjednom se odlučili za look buntovnice, prije ćete izazvati podsmijeh nego osmijeh odobravanja. Krupne tetovaže i one na ženskoj potkoljenici, s godinama nagrđuju tjelesnu figuru stoga dobro razmislite želite li ih na sebi. Odbacite maske, jačanjem samopouzdanja, koje ne tražite van sebe već unutar sebe.

Svakodnevno, sasvim nesvjesno, prikupljamo loše vibracije, družeći se s krivim ljudima, izlažući se lošim situacijama. Sve se to zapisuje na našoj koži, ona sve pamti.

Vanjske maske prikrivaju naše nesigurnosti ali unutarnji dijalog ih pojačava. Ako uvjerite sebe da ste ružni, debeli, stari, moguće je da ćete se brzo tako i osjećati a tijelo će poslušati unutarnje signale.

Naš doživljaj sebe jako oblikuju prijašnja iskustva, iz djetinjstva i mladosti. Za neki period života vežu nas ružna sjećanja. Možda je vaš otac ostavio mamu, radi druge, mlađe žene, kad joj je bilo oko četrdeset? Nije čudo da se pribojavate tih godina. Također, ako vaša mama ima strah od godina i na sebe radi toga čitavog života radi pritisak, moguće je da ćete ga imati i vi, posebno ako s njom puno boravite.

Slično se događa družite li se sa drugim ženama, opterećenima svojom dobi. Nema dijela lica koje nisu prepravljale kozmetičkim i estetskim zahvatima? Više nemaju svoje usne, svoj nos pa čak i punoću obraza mogu zahvaliti filerima i preinakama. Ne kažem da je to loše, svatko ima pravo izbora ali je neprikladno kad i na vas čini pritisak, da činite isto. Ako smatrate da vas kozmetički tretmani, vrijedni nekoliko tisuća kuna ( pa čak i eura) neće značajno pomladiti ili će vam potpuno isprazniti džepove, nedajte se nagovoriti da ih učinite. Trebate li mladolik izgled, da bi vas netko prihvatio u svoje društvo, smatrao vas boljima, kvalitetnijima, više vrijednima, jednostavno potražite novo.
Mladolikost možete zadržati i na druge načine – ispravnom ishranom, kretanjem, smijehom, druženjem sa sretnim ljudima, pjevanjem,  plesom. Postoje stotien drugih načina da prihvatite sebe. Stoga pjevajte i plešite, uživajte u dobroj glazbi i ritmu, kad god vam se pruži prilika jer glazba ne poznaje starenje.

I ne zaboravite, Marc Twain je jednom rekao:

“Age is an issue of mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter.”

Neka vam to uvijek bude na umu, kad vam prigovaraju za vaše godine.

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name