Inspiracija

Božić u Komediji

Miris Božića i blagdanska čarolija spustila se i na omiljeno zagrebačko Kazalište Komedija. Kako bi zajedno sa svojom publikom proslavili najradosnije vrijeme u godini, prosinac je rezerviran za poseban blagdanski program kojim će se slaviti ljubav, mir i radost, uz pjesmu i ples, a tradicionalno će se ispratiti i posljednji sati 2018. godine. A za veseli provod potrebno je samo navući osmijeh na lice, obući plesne cipele i zaputiti se u Komediju na jednu od posebnih izvedbi u prosincu – posjetitelje očekuju Narodil se mladi kralj, Božićni koncert i novogodišnji koncert Beč u Agramu.

Kazalište Komedija i Ansambl LADO na pozornicu dovode veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom Narodil se mladi kralj, autora Vida Baloga i Tomislava Uhlika. Kroz pet stavaka, koji čine krajnje slobodnu stilizaciju međimursko-podravskoga glazbenog izričaja, pjevači i glazbenici Ansambla LADO te glumci Kazališta Komedija, pod redateljskom palicom Vida Baloga i dirigentskom Bojana Pogrmilovića, vode nas od Navještenja, preko Marijina i Josipova lutanja u potrazi za prikladnim mjestom za porod, do Tri mudraca koji, slijedeći zvijezde, nalaze malog Isusa, od uspavanke koju Marija nježno pjeva svome djetešcu do velikoga završnog veselja u Betlehemu koji gori u svjetlosti.

Predstava je praizvedena 13. prosinca 2000. u suradnji s Ansamblom LADO i uspješno je, s kraćim prekidima igrala do 2016. godine, kad je umjesto LADA nastupio SKUD „Ivan Goran Kovačić“. Od same praizvedbe postala je jedna od najomiljenijih predstava na repertoaru Komedije, a da je tako i ovog prosinca, govori podatak da je gotovo rasprodana. Na rasporedu je 7., 8. i 10. prosinca s početkom u 19. 30 sati.

Još će jedna zanimljivna suradnja obilježiti blagdane u zagrebačkom kazalištu – 17., 18. i 19. prosinca rezervirani su za čarobni Božićni Koncert! Kazalište Komedija Husar&Tomčić škola pjevanja udružile su snage i za adventsko vrijeme pripremaju pravu glazbenu poslasticu u kojoj osim polaznika škole sudjeluju i solisti kazališta – Sandra Bagarić, Danijela Pintarić, Vanda Winter, Ervin Baučić i Đani Stipaničev te kazališni orkestar pod ravnanjem maestra Davora Kelića. Program su osmislile osnivačice škole pjevanja, mentorice te ujedno i umjetničke ravnateljice svih programa i projekata, Ivana Husar i Martina Tomčić, a suradnice na projektu su su Djordjija Palić, Ines Miletić i Maja Šivak kao vokalne mentorice, koreografkinja Tihana Strmečki uz Andreu Granić, a koncert vizualno-režijski potpisuje Petra Radin.

 

A sam će se kraj godine u Kazalištu Komedija već tradicionalno ispratiti će radosno i raspjevano. Koncertom Beč u Agramu zagrebačko će se kazalište, zajedno sa svojom publikom, oprostiti od 2018. i dočekati Novu, 2019. godinu uz umilne zvuke valcera, polki, uvertira, arija i dueta. Strauss stariji i mlađi, Lehár, Kálmán i von Suppé Komedijinu će publiku povesti na uzbudljivo glazbeno putovanje uz vatromet najljepših nota, sjajne soliste i pravu blagdansku atmosferu. U koncertu sudjeluju Zorica Antonić, Sandra Bagarić, Vlatka Burić Dujmović, Ervin Baučić, Đani Stipaničev, Damir Lončar, Vid Balog i Davor Svedružić, a na rasporedu je 28., 29., 30. prosinca u 19:30, dok je 31.prosinca početak u 17:30 sati.

 

Ulaznice za predstave Kazališta Komedija se mogu osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave. Također, ulaznice se mogu kupiti i na službenoj stranici kazališta www.komedija.hr. Najnovije informacije dostupne su i na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu.

 O KAZALIŠTU                    

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija osnovano je 1. studenoga 1950. kao pravni sljednik Zagrebačkog dramskog kazališta i Vedrog Kerempuhovog kazališta. Osnovna mu je djelatnost izvođenje glazbenih predstava (operete i komične opere od 1950.; mjuzikl od 1960.; rock i pop opere od 1975.) te dramskih predstava (komedija klasične i suvremene svjetske i domaće komediografije). Obavlja i izdavačku djelatnost. Umjetnički ansambl Kazališta uz dramske glumce i glumce-pjevače čine i pjevači, zbor, balet i orkestar (više od 150 zaposlenih, uključivši i kazališne radionice te tehničke i zajedničke službe).

 

Prva predstava odigrana je 29. studenoga 1950. godine, a do danas ih je prikazano oko 13.000, od čega više od 300 naslova. Među poznate “Komedijine” hitove ubrajaju se i mjuzikli Jalta, Jalta (Grgić – Kabiljo), Guslač na krovu (Bock – Stein); operete Zemlja smiješka (Lehar), Kneginja čardaša (Kalman), Šišmiš (Strauss); komedije Probudi se, Kato (Grgić), Klupko (Budak) te rock-opere Gubec beg (Krajač – Metikoš – Prohaska) i Grička vještica (Krajač – Metikoš – Prohaska). Kazalište, njegovi projekti i djelatnici dobitnici su mnogih prestižnih nagrada i priznanja.

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name