Inspiracija Kolumna by Nives

“Cool girl” ili “strong one”? Obje! (2. dio)

Po svemu sudeći, Amy priželjkuje uravnoteženog muškarca, u savršenom balansu, koji se ne plaši biti iskren i svoj ali opet, dovoljno je učtiv da ne povrijedi druge. Nije li to želja zapavo svake žene? Koja to žena voli nasilnika ili lutku na koncu?

(Nastavak kolumne Cool-girl-ili-strong-one-obje)

Amy dalje zapisuje:
„Razlika je između stvarne ljubavi prema nekome i ljubavi prema ideji (predodžbi) o toj osobi“.
„Nešto je uznemirujuće u vezi dozivanja toplih sjećanja i osjećaja potpune hladnoće“.
„Kud god kreneš, od reklama za tampone, reklama za deterdžente, sve što pomisliš je da žena samo čisti i krvari“.

„Ljubav čini da želiš biti boljim čovjekom. Točno ali ljubav, prava ljubav, također daje dozvolu da budemo što jesmo“.

Amy smatra kako niti jedna veza nije savršena. I da upravo oni, koji imaju poslušni sex, rituale prije spavanja,  utišavaju TV radi razgovora, slažu se sa vašim stavovima i ne ljute se na vaše sitne zahtjeve, varaju svoje partnere, kad tad. I šokiraju, jer upravo od njih niste to očekivali. Upravo zato zaziva borbenog muškarca, koji brani svoje stavove i principe, koji ju proziva radi njenih grešaka.

No, još uvijek kontroliranog, koji pazi kako se izražava u društvu, pred prijateljima, koji ih ne pokušava okrenuti na svoju stranu u diskusijama, koji ne broji svaku grešku ali i ne smatra uvrede šalom.

Po svemu sudeći, Amy priželjkuje uravnoteženog muškarca, u savršenom balansu, koji se ne plaši biti iskren i svoj ali opet, dovoljno je učtiv da ne povrijedi druge. Nije li to želja zapavo svake žene? Koja to žena voli nasilnika ili lutku na koncu?

Amy nastavlja, u svom dnevniku, kako ju ne čini posebno sretnom ni ostajanje petkom navečer kod kuće dok njeni prijatelji tulumare, ni vino koje otvara samo za sebe ni prefina, posebnija večera. „Nije li cilj svake veze biti upoznat od nekog drugog, shvaćen?“, pita se dok prolazi pored barskih stolova i onako namirisana i poželjna, osjeća se poput slasnog deserta. No tokom noći upoznaje čovjeka koji se smije njenim šalama, ona njegovim nespretno ispričanim vicevima, na kojega ostavlja utisak ali on ne zna što će s tim utiskom. Provest će sate zajedno pokušavajući naći „jedno drugo“, popiti previše, previše se truditi i na kraju, ona će se vratiti u svoj hladni krevet, s krivim uvjerenjima, kako je njen život divan.

Kad je ljubav s Nickom pošla po stranputici, Amy je razočarana sobom jer vidi i sama kako preveliko davanje nije imalo smisla:

„Pokušavam biti draga, šarmantna i shvaćam, da ja zapravo samo želim biti šarmantna, sve više i više, kako bih se njemu dopala. I ličim si na Lizu Minelli, u svjetlećem kostimu kako te molim da me voliš.“

„Nismo bili svoji kad smo se zaljubili jedno u drugo, a kad smo postali svoji, vidi iznenađenja, bili smo otrovni. Nadopunjavali smo se na najgori, najodvratniji način.“

„Čekala sam strpljivo godinama, na muškarca koji će čitati Jane Austen, naučiti plesti, koji će se pretvarati da voli svemir, organizirati razne zabave, podizati nas kad nam je dosadno. Za kojeg bismo tada mogli reći, o da, to je cool guy.“

I na koncu:

„Rečeno mi je da ljubav treba biti bezuvjetna. Takvo je pravilo i svi to kažu. Ali ako ljubav ne poznaje granice, nema ograničenja, zašto bi itko činio ispravnu stvar? Ako znam, da neću biti kažnjena za svoje greške i da ću i dalje biti voljena, gdje je izazov? Trebala bih voljeti Nicka bez obzira na njegovu narav. I on bi trebao voljeti mene, bez obzira na moju. No nitko od nas to ne čini. To me dovodi do spoznaje, kako je svatko u krivu i da ljubav treba imati mnoge uvjete. Da ljubav treba tražiti od oba partnera da budu najbolja verzija sebe.“

I to je istina. U našem društvu, pa i van naših granica, svugdje vlada ista predodžba ljubavi. Svugdje se priželjkuje bezuvjetna ljubav. I često se zaboravlja, da su bezuvjetne ljubavi vrlo, vrlo rijetke. I da za dobru vezu, brak, treba dvoje, privrženih, koji se jednako trude i vuku na istu stranu – stranu napretka. Jer čim olabave taj zajednički konop, postoji velika šansa da će naletjeti na treću/trećega. Možda i četvrtu/četvrtoga, petu/petoga. A kad taj/ta upadne u kombinaciju, postoji velika šansa da se ova zajednica raspadne. Baš kao što se desilo u spomenutom filmu.

Samo će malo koja partnerica iz ove zajednice izaći povrijeđena a mirna. Što ako zapapri partneru, koji ju je ponizio pa nastane drama, potjera a ona ga, zahvaljujuć intelektualnim sposobnostima dotjera do ludila? A on time plati najvišu moguću cijenu, koja se zove sloboda?

I istina je da u našem društvu postoje prevelika očekivanja od braka, odnosno od supružnika. I da se žene, u muškom svijetu trebaju puno više truditi od muškaraca, na svakom planu pa tako i na ljubavnom, bračnom. Jer malo je pravih cool guysa, koji iskreno udovoljavaju partnericama i pristaju im savršeno, poput puzzli i djelića mozaika.

U vrijeme dok pišem ovaj tekst, vijest dana je da se raspala zajednica Brangelina. Bome su dugo trajali, svega par godina. Svijet se iščuđava, žene likuju, Brad će uskoro biti opet slobodan. Ali realno, koga ova vijest uopće zanima i iznenađuje? Pa to je bilo za očekivati. Ona, s burnom prošlošću i on, potomak stroge katoličke obitelji. Dva različita svijeta. Toliko različita da na duge staze jednostavno nisu mogli opstati.

Ona, koja je s bivšim, kojega Brad zasjenjuje izgledom barem stotinjak puta, živjela divljim, pomalo neurotičnim (seksualnim) životom i on, koji je radi nje, frknuo američku „good girl“ Jen Aniston. Tko bi se nadao da će ikada ovaj par završiti zajedno u braku?

U krevetu da, gonjeni žestokim  seksualnim porivima ali ne i u zajednici koju zahtijeva brak.

Jer brak ne treba idealizirati, ne treba se ničemu u njemu previše nadati, znaju svi koji gaze desetljeća zajedno. Treba se dati, bez prevelikih očekivanja. I praštati, jebeno puno praštati, da bi opstao, od sitnica do krupnih djela. Treba od sebe  stvoriti, onu idealnu komponentu, zajedničkog mozaika.

Nekad se toliko trudimo oko partnera, da postane ta idealna komponenta koja nam savršeno odgovara ali ne ide, neki pružaju prejaki otpor. No nemojmo se zavaravati, sve je bilo vidljivo i predvidivo već tokom “hodanja”. Rijetki se mijenjaju „preko noći“ i imaju realna, korektna opravdanja za loša vladanja.

„Ne možeš promijeniti pijanca“, kaže poznanica, „sve sam učinila da nas spasim ali nije išlo.“

A ja je pitam: “Polako, a što si ti radila sa pijancem? I to godinama? Jesi li ga takvog upoznala? Kažeš, počeo je piti otkad je s tobom, prije je bio uzoran tip. A što ako si ti to nečim uzrokovala, npr svojim vladanjem? Ako ti je do zdravog života i zdravih odnosa, pa valjda ćeš si naći sportskog tipa, kojeg ne zanima ni trunka alkohola ili bilo kakvog poroka.”

Kaže: “Bila sam mlada, naivna, neiskusna.” Pa što? I ja sam se mlada udala pa nisam za život birala problematičnoga. Oduvijek sam točno znala koga trebam i biram za život. A za bilo koji oblik našeg bračnog vladanja, preuzimam svoj dio odgovornosti.

Znam, uvrijedit će se neke žene, uvjerene kako muškarac uvijek mora biti perfektan, čak i kad su one loše prema njemu. Ma ne mora, draga moja, zašto bi? Ako želiš ravnopravnost, zašto misliš da si zaštićena vrsta a on manje vrijedan, bitan?
Znaš kako on kaže (jedan od primjera)? „Otkad je rodila, postala je aseksualna. Mislio sam, proći će ju ta faza. Nakon toga, možda ju nešto muči, proganja. Pričali smo a kad ona meni da više nije zainteresirana za intimu, ne sa mnom. Što bih ja trebao, apstinirati idućih par desetljeća? Jasno da je uletjela druga.“

Brak traži izdržljivost i toleranciju i još puno toga, čiji manjak može presuditi u trenutku, njegovu sudbinu.

Jer u braku se najčešće posvađate radi sitnica, gluposti, koje se pokažu bitnima za daljnji suživot. Ako bolje pogledate, točno možete predvidjeti razvoj situacije i u kojem pravcu ide vaša veza, tko je sitničav, sebičan a tko strpljiv i tolerantan, tko se nesebično daje. Dovoljno je da se iste i slične situacije ponavljaju, ne trebaju vam veće. Dovoljno je da dobro gledate, promislite čak i nad najbanalnijim primjerima.

– Zašto nisi izvadila suđe iz perilice? Sve čeka mene.
– Zato što nisam imala vremena, zaboravila. Ali sam se sjetila oprati lonce koje si natrpao u sudoper.
– Nisam ja ostavio nikakve lonce u sudoperu. Sve sam počistio za sobom.
– Nisi jer sam ih ja oprala. Šteta da ti nisam slikala pa da vidiš kako je prije izgledalo.
– Jesam.
– Nisi.
– Jesam i točka.
– E pa nisi i točka.

Nižu se takve rasprave, oko pospremanja i čišćenja, kuhanja, brige oko klinaca, financija pa sve do hranjenja i njege kućnih ljubimaca, koji nekad postanu bitniji i od samih stanara. Nižu se kritike i prigovaranja, a mi ni ne primjećujemo kako nam se sve gomila i polako pucamo po šavovima. Samo o nama ovisi, hoće li nas neke situacije oneraspoložiti, rastužiti, udaljiti nas ili nasmijati, iz nas napraviti borce, ravnopravne suparnike. Ali valja upamtiti, da uvredljivi odlaze a borci traju.

Najnormalnija je stvar u vezama, složit će se i stručnjaci i laici, žrtvovati dio svojih želja, potreba i vremena za drugu osobu. Upravo to je ono što vezu čini dobrom i zdravom.

Ali, ako se ta žrtva odnosi na samopouzdanje, dostojanstvo, naše ambicije, životne ciljeve, takva je veza pod upitnikom jer ljubav u njoj se lako topi i postaje problematična. S druge strane, ako sebičnost prevlada, ljubav čeka ista sudbina.

Kako onda sačuvati duge veze (nalik braku) i brakove, pitat će se mnogi među nama. Ljubavlju, balansom, čuvanjem samopoštovanja, dostojanstvom, poštovanjem, razgovorima pa čak (ponekad)  sukobima i svađama. Ali produktivnim svađama, da se zna što nam odgovara i ne odgovara, odnosno jasnim ocrtavanjem granica. To je jedina uspješna metoda. Jer šutnja i previše popuštanja uništavaju veze.

Ne zaboravimo ni zdravu seksualnost, koja će nas uvijek činiti zanimljivima. Nje se ne treba sramiti niti ju odbijati ali ne treba  ju ni suviše eksponirati. Ponovno, balans je u svemu bitan, pa tako i u sexu. Upravo u ovom filmu poruka je jasna, budi dvije u jednoj, cool girl i strong girl, poput Amy (nježna i draga) ali imaj i ludosti poput Andie, pa ćeš mu uvijek biti zanimljiva.

Možda bismo, s vremena na vrijeme, mogli obnoviti bračne zavjete, bez obzira gdje smo vjenčani, kao podsjetnik kako se brak čuva. Pa obećati, da se nećemo (više) zanemarivati ni zapustiti, kako bismo partneru uvijek ostali zanimljivi. Da ćemo paziti, da ne pretjeramo s ljubavlju, jednako kao i odbaciti mogućnost nemara. Da ćemo se puno više truditi, oko svega pa i sitnica jer mi smo dvoje, dijelovi istog mozaika. Ali i troje, možda čak i četvero, petero, kad se mozaik dodaju djeca.
Da ćemo si više opraštati i češće kuhati, i ljubav i jela, jer kaže se da ljubav ide kroz želudac. Da ćemo si dan začiniti slatkim sitnicama. Da ćemo biti primjer, kako u braku uživati i o(p)stati, disati punim plućima. Tako da više ne bude strahova od ovog oblika zajednice, nigdje i za nikoga. Jer ona zbilja može biti prekrasna, čak i sa vrlo teškim partnerima, samo ako se oboje oko nje potrudimo.

Brak nije mrak i definitivno ne mora biti mrak ali nije ni lak zadatak. Za brak treba biti spreman/spremna, u prvom redu da ne iznevjeriš  sebe,  očekivanja od sebe. Pusti sad očekivanja od drugih, oni rade po svojoj savjesti, ti po svojoj. Nemoj biti jedna od onih osoba koje idealiziraju vezu i brak, misle da treba odmah odustati čim padne prva teža riječ ili psovka. Nemoj odmah odustati čak i kad ih padne više. Bori se, za vezu i svoja prava. Vjeruj mi, tko se „tuče“ taj se voli. Dapače, ima li rasprava, sukoba, svađa i sl. znaš da unutar braka postoji borba, za vlastita prava ali i za sam brak. Najgore je kad ljudi zašute, kad si više nemaju što reći, to je jako opasna situacija. Tada u vezu ulijeće nova osoba.

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name