Inspiracija Kolumna by Nives

‘DAJ NARODU KRUHA I IGARA I ON JE SRETAN’ Trend JEDNOROGA kao pokazatelj duhovnog stanja nacije

“Neka i ove ptice posluže nečemu, osim selfiranja i trendovanja”, napisala je frendica status, nakon što je obilna kiša potopila njen grad. Status je popratila fotografija, ultra-mega- popularnog luftića, ogromnih dimenzija, hita ljeta 2017, kako bezbrižno plovi, zamućenim uličnim vodama.

Meni se nekako učinilo, da na slici ipak vidim jednoroga i neko ljudsko biće, kako veselo plutaju zadarskim kanalima. Da se čovjek malo ne našali iz ove prirodne nepogode, koja je nedavno pogodila Zadar, vjerojatno bi klonuo duhom i fizički, a ako je netko dobar u zafrkanciji, to su Dalmatinci.

Tako su potopljenim gradskim ulicama, u kasno ljeto 2017, zaplovili flamingosi i jednorozi, pa makar i u photoshop radionici, iako su se neki ponadali da su ih se napokon riješili, da idu odspavati, u ormar.

Taj fabelhafte Trendwesen, kako ga nazvaše Nijemci, bio je neizostavni accessoire ovogodišnjih trendsetterica, ovisnica o Instagramskim feedovima. Ono što je nekoć bila svjetlucava lutkica, gotovo preko noći, postalo je lavina u duginim bojama. Nije to bio ni prvi ni zadnji jednorog, ali se na svjetskim plažama pojavio kao zaraza i neizostavni modno – party dodatak.

A sve je počelo s quote: „Uvijek budi svoj, osim ako možeš biti jednorog. Tada budi jednorog.“ Eh da, i s Ritter čokoladicama.

Da, onima s likom jednoroga na ambalaži. Ritter se potrudio izbaciti ih na tržište u velikom obimu i u pravo vrijeme, taman kad se zahuktavao bajkoviti trend. Svi su zastajkivali kraj njihovih polica, čak i oni, koji nisu imali pojma što je jednorog, niti da mogu postati taj lik, ako npr. kupe i pojedu čokoladicu.

Na foru su, naravno, odmah nasjela djeca i čokoladica je doslovno razgrabljena iz trgovina, iako je proizvođač isproducirao 150 000 čokoladnih tablica. Slijedio je gel za tuširanje, u drogerijama i također je bio razgrabljen u rekordnom roku.

Na bočici je stajao natpis da blistavi sadržaj miriši na zvjezdice i oblake! Ali i na  šarene bombone i staub šećer. Kome je to sve bilo namijenjeno i interesantno, nego djevojčicama predškolskog uzrasta? Činilo se totalno neprimjerenim, odabrati takav poklon djevojci ili odrasloj ženi.

No ipak, nije bilo ni toliko pogrešno, uzmemo li u obzir, kako se s trendom jednoroga, proširio i trend ljubavi, bajkovitosti, nježnosti i topline jer upravo jednorog je simbol dobrote, poznat kao najplemenitije biće u svijetu legendi. Prema jednoj od njih, utjelovljuje optimizam, prijateljstvo i vjernost, toliko bitne i potrebne elemente ovog rđavog doba.

Osnovni poriv za nabavkom, barem jednog, ovim trendom inspiriranog detalja, dolazi iz činjenice, da sva mitološka bića dozivaju osjećaje nostalgije, hirovitosti i veselja.

Iako kažu, nije uvijek bilo tako, negdje ga smatraju i čudovištem, koje ganja mlade djevojke. Trend su prihvatili i razradili čak u Starbucksu, kreiravši piće za obožavatelje jednoroga, koje je bilo dostupno tek jedan tjedan. Piće obojeno duginim bojama, opisano je kao “sweet and fruity” no ipak, nekim nepcima nije godilo, opisali  su ga kiselim.

Dobilo je dosta negativnih komentara, no i dalje se prodavalo radi atraktivne, estetske kombinacije boja.The Unicorn Frappe izbacio je iz igre ostala magična pića poput unicorn lattes, mermaid frappuccinos.Iako baš i nisu bila svima ukusna, sva ova pića su se probila zahvaljujuć Instagramu! Zato što je danas bitno imati fotogenična pića i hranu na svom feedu.

Jedna od takvih food blogerica, rasturila je trend, postajući fotke tosta s jednorogom, koji je sharean  preko tisuću puta, na raznim društvenim mrežama. Iduća je bila Nicki Minaj, koja je unicorn dovela u pop kulturu. U singlu “Make Love” by Nicki and Gucci Mane, Nicki  jaše na unicorn luftiću. Tog je trenutka, luftić s likom jednoroga, ali i ostalih simpatičnih, ljupkih bića, flamingosa i labudova, instantno postao pool party accessory ljeta.

Ma naravno da su osluškivači i kreatori trendova, iskoristili trenutak i posegnuli za bajkom, iščeprkavši pritom gomilu detalja, vezanih uz jednoroga. Postao je hit, zahvaljujuć društvenim potrebama, za optimizmom, dobrotom i nježnošću, plemenitošću, ali i interesom za magiju.

Jednorog je tako utjelovio sve značajke koje potiču uzbuđenje, bezbrižnost, igru, zabavu, slatkoću, jedinstvenost, tajanstvenost, kod djece i odraslih. No nije baš zaludio sve i na svu sreću. Nekima ipak za sreću, nije (bio) potreban toalet papir s printom jednoroga, niti golema, napuhana, plastična figura, unutar bazena ili na obali mora i oceana.

Neki si nisu priuštili luftić jednoroga, ali ni flaminga i labuda, niti ostalih trendy bića i nisu ih ovog ljeta zajahali, poput najslavnijih trendsettera, samo da budu primijećeni, u skladu s ostalom ekipom i trendovima. Ostali su imuni na njih i nisu ih čak ni posudili, za potrebe photoshootinga, instagramskih feedova, followera i lajkova.

A neki će ostati diskretni i još uvijek će radije odabrati slatkiš na štapiću i pjenaste bombone, u duginim bojama (poput jednorogovog repa) jer.. Kad je nečega previše, kad je sveprisutno, to gubi svoju ljepotu, magiju i draž. Od toga glava boli, a nekad dolazi i mučnina. I zato što ne žele kopirati ničiji stil, niti biti nečija kopija.

Zato su se proizvođači dosjetili, iskoristiti zaluđenost ovim trendom i tržištu ponuditi limitirane edicije kozmetičkih proizvoda. Namijenili su ih malim damama, ali i odraslim ženama, ljubiteljicama  glittera, svjetlucavog tila, kraljevni i bajki – stila djevojčica predškolskog uzrasta.

Možda zbog limitirane količine, a možda i naziva, “Bye Bye Unicorn” i ovi su  gelovi za tuširanje  razgrabljeni, a svima kojima isti trend već izbija kroz uši i nos, preostaje samo nada, da je Dino iz reklame, napokon smazao jednoroga. Ako ne zauvijek, a onda barem do nekog novog bijesnog trenda.

Nadajmo se da taj trend ipak neće iskočiti i na tostovima, kao što je bio slučaj kod one food blogerice i u temi male sirene, koju su kreirali čak i food stilisti, iz prirodnih bojila – spiruline, klorofila i  crvenih bobica. Jer ipak, uvijek ima mladih dama, koje su u stanju izvući rukave i ruke svojih majki, čim u trgovini spaze novi hit.

Sjećam se kakve je bitke po dućanima, vodila prijateljica sa svojom kćerkom, oko Frozen i čitavog popratnog accessoirea. Ne trebaju nam opet kriške kruha sa zlatnim rubovima, ružičastih i lila nijansi, s plavim valovima, zvjezdicama i cvijećem, koji prije podsjećaju na slikarije iz slikovnica, nego na prehrambene proizvode. Ili nam možda ipak trebaju?

Znate onu, „daj narodu kruha i igara“ i on je sretan. Čini se, da se upravo ovakvim trendovima, potvrđuje ta misao i ideja. Tko zna tko će se sve zakačiti na novi trend. Ne mora biti djevojčica, može to biti i djevojka, odrasla žena, sklona maštarijama i bajkama. Djevojčica u tijelu žene, neiživljena, nezrela  sanjarka, koja ludo vjeruje u ljubav i osjeća nostalgiju za djetinjstvom.

„Sve je to bijeg od stvarnosti“, reći će oni, koji se bave psihološkim profilima. Kad je osoba nezadovoljna, sobom, svojim životom i ostvarenjima ili mjestom stanovanja, ona lakše nasjeda na trik, sugestiju, čaroliju i podložnija je trendovima.

Nezrela osoba živi u svom bajkovitom svijetu, u nadi, da će joj kopiranje drugih pomoći, da od svog postojanja načini remek djelo. S druge strane, ovaj je život danas, tako nepredvidiv i stresan, da mnogima ni ne preostaje drugo, nego odlutati mislima, u svoju maštu, živjeti za trenutke, opijeni trendovima.

No, ako ste mislili da ste se riješili jednoroga, barem za ovu godinu, imajte na umu, da su kreativni DIY blogeri i umjetnici, razradili temu i osmislili bijelo božićno drvce, koje svjetluca u duginim bojama..

Ovaj home dekor osmišljen je za sve one, koji mitološko biće žele dodati svom životnom prostoru. Ako ste mislili da je božićno drvce sezonsko, prevarili ste se. Svjetlucava ružičasta, plava i zlatna, po novome, blistaju nasred dnevnog boravka, čitave godine. Nego, imate li u svom domu kakvog trendsettera?

foto portaloko.hr

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name