Modna fotografija

Editorial: Grey garden

Modna kampanja kao način prezentacije nove kolekcije sve je zastupljenija među hrvatskim dizajnerima. Njima se i ove sezone pridružio talentirani dizajner Kruno Jendrijev koji je inspiraciju za aktualnu jesensko-zimsku kolekciju pronašao u stakleniku. Kruno staklenik doživljava na dva suprotstavljena načina, pa je i njegova kolekcija miks kontrasta.

“Povijest je puna ljudskih nastojanja da nadiđu svoja ograničenja i sile prirode okrenu u vlastitu u korist. Rezultat toga su brojni izumi koji su promijenili kvalitetu života, a jedan od njih je staklenik: mjesto koje prikuplja i zadržava energiju Sunca te omogućuje rast i bujanje biljaka – hrane i cvijeća, neovisno o godišnjim dobima. Istovremeno, ovaj pojam asocira i na neodgovornu stranu ljudskog upletanja u sile prirode – efekt staklenika, koji mijenja strukturu atmosfere i čitavu Zemlju pretvara u divovski staklenik”, priča dizajner o svojoj inspiraciji.

Drugim riječima, iako je čovjek osmislio brojne načine kako da određene prirodne nužnosti okrene u vlasitu korist, priroda uvijek nađe način da ga kazni ako postane previše krut ili arogantan. Kolekcija je zato inspirirana zapuštenim staklenikom: prizorom koji savršeno utjelovljuje stalnu borbu prirode i civilizacije, što ima i preneseno značenje. Prizor impozantne staklene konstrukcije prepune arhitektonskih detalja “načete” bujajućim grmljem, korovom i propalim plodovima može se shvatiti i kao metafora stalne borbe između društveno kontroliranog, civiliziranog ponašanja i nagonskih sila koje ga, izbijajući na površinu, razaraju – ako ih se (za)pusti.

Igrajući se motivima racionalne konstrukcije i prirodnog kaosa, kolekcija nastoji izraziti dinamiku modernog čovjeka i njegovo nastojanje da, s različitim dozama uspjeha, ostane vjeran i svojim nagonima i zahtjevima koje pred njega stavlja društvo. Kolekcija je zasnovana na kontrastu materijala, boja i asocijacija. Upotrijebljene su lake i teže tkanine: od lakših koriste se svila i organdi, dok se od težih koriste vuna, pletiva i denim. Kolekcijom se istražuju tri elementa zadane priče: sama konstrukcija staklenika, njegova unutrašnjost (uvenule biljke i plodovi), a treće je tlo (zemlja, metal).

S obzirom na ovu podjelu provlače se i tri osnovne palete boja: svjetlosive nijanse dominiraju prvom, drugom dominira bež, a u trećoj tamnosive i crne. Pojedini elementi konstrukcije odjeće reflektiraju građu samog staklenika: primjerice, masivni i veliki džepovi te razigrani nabori imitiraju staklene blokove, a tekstura pletenine obogaćena dodatnim vezom evocira uvenule biljke.

 

Fotografije i video: Kristijan Antolovic
Modni urednik: Andrija Solarević
Styling: Ivana Pavic
Šminka: Maja Tesić
Frizura: Darija Kopričanec
Model: Matea M.


[vsw id=”110644714″ source=”vimeo” width=”560″ height=”344″ autoplay=”no”]

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Marla Models Modna fotografija

marla-photoblog

marla-photoblog – dnevno/tjedno nove MARLA fotografije
Marla Models Modna fotografija

Yes! We did it!!!

marla-photo.com got a NEW DESIGN ….