Kolumne Modni dizajneri Text by Đ. Mujadžić

Galliano osuđen platiti odštetu od 6000 EUR

Nekadašnji umjetnički direktor pariškog branda “Dior”, Italo-Englez John Galliano, uvjetno je osuđen za antisemitske uvrede koje su suci i mediji okarakterizirali umjerenim, budući da je ponašanje slavnog stilista nakon događaja više nego primjereno. Galliano se nekoliko puta ispričao bračnom paru koji je izvrijeđao na terasi poznatog latinoameričkog restorana u Gradu svjetlosti, rado posjećivanoj “La Perli”. Iako je sud namjeravao kazniti  kreatora s iznosom od 10 000 eura, učinio je dugo bolesnom dizajneru, po izjavama njegovog odvjetnika Me Auriéliena Hamelle, “veliku uslugu i snažnu gestu. Sud je razumio posljedice teške bolesti i provjerio mnoštvo zdravstvenih uvjerenja koja pokazuju pravo, duhovno i tjelesno stanje kreatora, iz tog perioda. Galliano nikada ranije nije izražavao antisemitizam jer je među njegovim suradnicima uvijek bilo kolega židovske vjere, isto kao i manekenki, koje su redovito nosile kreacije kuće “Dior” “!

Iako je bio u Parizu, John Galliano se zadržao nakratko u Palači pravde jer, prema izjavi predsjednice suda Anne-Marie Sauteraud, “iako je želio nazočiti suđenju, nije to učinio, pošto su, od incidenta, susreti s predstavnicima svjetskih medija jako negativni.”

Tako je Johnu Gallianu najprije određena isplata u iznosu od 4000 eura odštete spomenutom bračnom paru koji je uvrijedio 24. veljače; pritom je, prema tvrđenu svjedoka, dvojici prijatelja koji su pili za šankom doviknuo :”Dirty Jewish face!” i “Fucking Asian bastard!” Prema drugom dosjeu, vrijeđao je nepoznatu ženu koja se također nalazila u caféu “La Perla”, riječima :”Fucking ugly jewish bitch”, koju je morao  obeštetiti za  2000 eura. Kreator će  nadoknaditi i troškove pravde, pa će pariškom sudu platiti još 16 500 eura.

Na suđenju, otvorenom predstavnicima medija zahvaljujući posebnim dozvolama, mnoštvo svjedoka je dovelo u pitanje tvrdnje izvrijeđanih osoba, međutim, sud je ocijenio kako ” brojni pokazatelji, jedinstveni i koherentni potvrđuju ozbiljnost uvreda”! Suci i porota su posebno istakli postojanje videa, kojeg je cijeli planet vidio 28. veljače, na web stranici britanskog tabloida “The Sun”, a koji  prikazuje Galliana u jako pijanom stanju, kako vrijeđa osobe za susjednim stolom, govoreći:”Obožavam Hitlera, osobe poput vas ne bi postojale, vaše majke i očevi bi već bili gazirani”!

Pri prvom susretu s predstavnicima zakona, John Galliano je 22. lipnja priznao kako je krajem veljače, svakodnevno pio alkohol, uzimao valium i sredstva za spavanje. Gradom su kružile glasine, ali i dokazi, kako se neprestalno drogira kokainom i crackom.

Odmah nakon događaja, kada je uvjetno pušten, poslije polaganja visoke jamčevine, kreator je proveo dva mjeseca u Arizoni pa u Švicarskoj, na striktnom i dobro čuvanom liječenju.

Pariški sud je uzeo u obzir i činjenicu da John Galliano nikada prije nije imao problema u javnom ophođenju, niti je bio osuđivan. Pozitivno je ocijenjeno i kreatorovo razumijevanje vlastitog zdravstvenog stanja, pa nemogućnost rasuđivanja, budući da je stalno bio pod utjecajem različitih lijekova i alkohola. Sudac i porotnici iskazali su zadovoljstvo, posebno istaknuli i odobrili  brojne isprike koje je optuženi uputio oštećenim i izvrijeđanim stanovnicima pariške četvrti Le Marais.

Text by Đana Mujadžić

 

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Kolumne Text by Dunja

My Pick! Hot Business Look!

Check this out! I was surfing the net, trying to find the perfect business outfit for my job interview and
Kolumne Text by Tomislav

Who? I. About? Tom Ford.

Ni jedan modni promašaj me nije inspirirao na moj novi tekst, u kolumnu, pa čak ni potreba za savjetovanjem što