Inspiracija Kolumna by Nives

Gas, gas!

Riknula nam napa. Vrlo čudno jer to nije obična napa već dizajnerska, renomirane firme, model koji bi sudeći po kvaliteti ali i nabrijanoj cijeni trebao raditi bez smetnje barem pet godina. No eto, desilo se. Prst sudbine jer sad ponovno moram zvati firmu onog mladog, zgodnog električara koji mi je pospajao uređaje u domu prošle godine. Dragi je poludio na kvar a ja se baš razveselila jer dečko od 20 i sitno godina ( kojemu sam nažalost zaboravila ime ali ne i facu) opet će mi doći na vrata. Liči na jednog mog dobrog prijatelja, kojeg ne smijem baš previše gledati da mi dragi ne poludi. Za ovog malog gosta kaže, ma gledaj koliko hoćeš, taj je potpuno bezopasan, on se tebe boji, iako je vidljivo mu se dopadaš!

Možda je u pravu ali što ako ja nisam bezopasna?! Šalu na stranu, razni psiholozi, koji se bave tematikom “četrdesetogodišnjakinje u akciji”, govore u prilog opasnosti od nas, četrdesetogodišnjakinja. Kažu da je ova skupina dama u punoj životnoj snazi a njihov seksualni život doživljava gas. Prešla sam pola godine četrdesetu pa sam po nekim istraživanjima prava putujuća opasnost, čega nisam ni svjesna.

“Mali” je stigao na vrijeme sa svojim koferom, bio je zgodan ko i lani, pozdravio je i primio se posla. Istraživao je napu i radi nje se penjao po kuhinjskom otoku ali ga baš i nije slušala. U stvari, imala sam osjećaj da se nekako podjednako boji i mene i nape. Odlučila sam se povući i ne smetati ga, kako bi koncentrirano mogao raditi u kuhinji. Kao uljudna domaćica, pristojno sam pitala želi li filter kavu. Nije htio. Kaže, kavu ne pije, zar sam zaboravila od lani?! Jesam, priznajem. Onda sam ponudila sok od naranče, koji je ajde, ipak prihvatio. Cijelo je vrijeme šutio i petljao po tipkama i žicama a najviše se bavio svojim handyjem, s njega svako malo pozivajući gazdu radi daljnjih uputa.


Ostatak vremena je šutio i odmicao pogled od mene u stranu dok sam postavljala pitanja ali sam mu par puta ipak ulovila pogled, dok sam pospremala u dnevnom boravku, koji je brzo skrenuo u stranu pa mi padne na pamet da nisam možda napadna ili provokativna u običnom jeansu i sivom puloveru! No tada se prisjetih kako mi je dragi jednom prilikom rekao, kako mnogi muškarci skreću pogled u stranu dok pričaju sa ženom, kako ne bi upamtili njeno lice, ukoliko im je privlačna. Istina, bilo je to davno, pred nekih dvadeset godina no opet, upravo nekako u dobi ovog malca.

Nisam se usudila više postavljati pitanja kako se ne bi složio sa kuhinjske ploče na pod no uspjela sam saznati kako nije iz Zagreba već malo južnije, da ima 21 godinu ( po svim je zakonima punoljetan) i da u firmi radi dvije godine.

Promatram ga tako i pokušavam dokučiti, što to ima privlačno u muško – ženskim odnosima formule 40:20, koja kako istraživanja kazuju, privlači oba spola tih dobi a moje ih poznanice nerijetko spominju i prevrću kao vrući krumpir? Žene od četrdeset godina nemaju baš previše tema s tako mladim muškarcima. Pune su velikih očekivanja, često im nedostaje tema i s njihovim vršnjacima; o čemu bi, dakle, mogle razgovarati s dvadesetogodišnjakom? O struji, vodi, plinu, ako je neki majstor? Pločicama, laminatu?
O poslu? Tako – tako, ovisi koliko zajedničkih interesa imaju i koliko je “mali” sposoban ovakvu vrstu razgovora učiniti zanimljivom. O izlascima? Teško jer četrdesetogodišnjakinje ne izlaze puno, osim na kave s prijateljicama i u shopping centre. Rijetko idu u diskoteke i klubove, osim ako su za ista mjesta vezane nekim poslom pa spajaju ugodno s korisnim ili ako su rastavljene pa si tamo traže partnera. O knjigama? Teško, mladi muškarci nemaju volje za čitanje. O filmovima? Teško jer uglavnom gledaju različite žanrove. O glazbi? Rijetko. O životu? Koliko dvadesetogodišnjak zna o životu i što je točno u životu doživio da bi mogao zainteresirati četdesetogodišnjakinju? O ljubavi? Što dvadesetogodišnjak zna o ljubavi? Sigurno ne puno više od dame koja je pred dvadeset godina bila njegove dobi i u njegovoj dobi baratala približnim ljubavnim iskustvom. Muškarci u dvadesetima su još uvijek u fazi istraživanja a žene u četrdesetima traže stabilnost. Sve teme se jako brzo iscrpe ili budu predmet spoticanja jer četrdesetogodišnjakinje su u velikoj prednosti sa životnim iskustvom.
No ipak, i dalje je odnos 40:20 previše zanimljiv i na vrhu jezika.

Zaključila sam tako da se odnos s puno mlađim muškarcem može bazirati samo na seksualnoj privlačnosti i erotskoj magiji, kao i znatiželji a sve zajedno u mojem je slučaju isključeno. Čak i da sam single, ne znam bih li se mogla opustiti u ležernijem razgovoru. Dobna je granica prevelika i liči na odnos majke i sina. Prevelika je to dobna udaljenost, čitava jedna mladost ali i odgovornost.
U mom omiljenom kafiću radi zgodan konobar, također mladić u ranim dvadesetima. Zgodan “malac” kojeg je teško ne primijetiti jer jako odudara od ostale konobarske ekipe. Iako uvijek srdačan i spreman da pozdravi i pokloni široki osmijeh nasred ulice kad se sretnemo a tako i dok mi nosi kavu dok sama sjedim u separeu, tog je jutra tužno oborio pogled, kad smo se dragi i ja sparkirali pred lokalom. Naručili smo kave no “malac” je bio toliko služben i namrgođen, skoro ih gurnuo na stol da mi je došlo da ga pitam što ne štima. Dok smo razgovarali za stolom i smijali se jer vrlo rijetko imamo zajednički jutarnji izlazak, šetao je stalno oko nas i nasluškivao razgovor, neprekidno pogledavajući u našem pravcu.

Nije mogao prikriti prevelik interes za naše teme. Kad je dragi odlazio na posao, dobila sam od njega pusu i sigurna sam da je mladi promatrač nešto krivo zaključio jer tko još danas pomišlja da netko može biti u braku 15 i više godina i k tome izmjenjivati nježnost sa partnerom? Nakon tog jutra mladi zgodni konobar gleda u mom pravcu zamišljeno, obara pogled, tko zna zbog čega i ne nosi više poletno moje kave. Svima ostalima se srdačno smiješi.

Tko zna kakve sve filmove vrte dvadesetogodišnjaci u svojim glavama pri susretu s četrdesetogodišnjakinjom! Koliko čujem, neki su u stanju iz jednog osmijeha napraviti čitavu dramu i protumačiti ga kao simpatiju ili poziv na prisnije druženje. Neki par prijateljski obojenih poruka na fejsu protumače kao poziv na kavu, seks ili čak u vezu. Neki otvoreno daju do znanja kako ih privlače starije dame, tzv milf i sve moguće seksualne aktivnosti s njima a razgovore s istima smatraju boljima, kvalitetnijima od razgovora s vršnjakinjama jer četrdesetogodišnjakinje, kako navode, imaju puno više strpljenja i razumijevanja za njih. No, veze 40:20 znaju biti i dramatične, mučne, naporne, iscrpljujuće jer se dobna udaljenost, odnosno mentalna i emotivna zrelost teško može nadoknaditi ljubavlju ili strašću.

U svakom slučaju kaos, koji nije sretnim ishodom urodio kod niti jedne hollywoodske ljubavne kombinacije. Iako su se čak i zaljubile u upola mlađe muškarce, mnoge su starije dame iz takvih veza brzo dale gas.
Stoga, idući put kad mi poznanica krene uzdisati za mladim profesorom tjelesnog na njihovoj školi, odnosno strastveno opisivati njegove mišiće i sanjariti o nježnostima s istim, reći ću joj u šali da je stara pohotnica koja samo misli na porniće.
Ma, u stvari ništa joj neću reći. Sama je, rastavljena. Neka žena uživa.

Nives Stepinac Grgurić autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalima glam.hr i portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name