Inspiracija Kolumna by Nives

Halo Petre, javi se, Wendy je!

Teško je, zaista je teško, ostati mirna kad bi najradije vrištala i pritom suzbiti svoju bol. To zna svaka žena, koja je barem jednom, natopila jastuk suzama jer je ostala nasamarena i osjetila se izigranom, iskorištenom. Uče nas od malena da budemo drage i strpljive, da dajemo ljubav, štoviše, da ju darujemo u ogromnim količinama, da budemo i ostajemo dame i da praštamo, u velikim količinama, čak i kad naši partneri to ne zaslužuju no katkad nam se uloženo ne vrati i ostane prosipano, kao da smo prosule bisere pred…ma, znate već.
Tako polomljenog duha i emocija, ostajemo najčešće same. Radi ljubavi okrenule smo leđa prijateljima, zapostavile ih, a neke od nas radi ljubavi odmaknule su se i od vlastitih roditelja. “Čemu?”, pitamo se, nakon još jednog ljubavnog brodoloma, oslanjajući se najčešće na vlastite snage oporavka.
Pritom zaboravljamo, ponekad opsjednute vlastitim egom, da ima momenata kad zaslužimo biti odmaknute od onih, do kojih nam je stalo.

Tina se zaljubila ovog ljeta, ne malo i iako je pružala veliki otpor novoj simpatiji te umjesto veze od prvog dana poznanstva sa zavodnikom nudila čisto prijateljstvo, nekako su joj popustile kočnice i predala se Davoru već kroz dva tjedna, potpuno, fizički, emotivno i duhovno, na svakom nivou svog bića. Bio je tako mazan i slatkorječiv, po njenom pričanju, baš onakav kakav se ženama dopada i onako prepreden, kao što to muškarci lovci, avanturisti, znaju biti. Obećavao je puno, od prvog dana djelovao je sigurnije i ozbiljnije od njenih bivših, ulijevao joj povjerenje i tješio ju nakon propale veze a i njegovao nadu za topliju budućnost, upravo s njim. Možda se baš zato i predala tako brzo jer je trebala utjehu, nekog tko će bivšeg s kojim je provela sedam godina u povuci – potegni, izbriši – dodaj vezi, izbrisati sve tragove i boli.
Iako nadomak 30-oj, ipak nije slutila opasnost i vjerovala mu je svaku riječ, iako je pred samo pola godine prošla kroz mučni prekid, koji je na njoj ostavio duboke ožiljke. Čovjek bi rekao, valjda je upila neko iskustvo iz te veze, sad već sigurno zna prepoznati prevaranta kad tamo…novo iskustvo, novo neugodno iznenađenje. Tina nije glupa ni naivna, samo je dobro odgojena i ne razmišlja na pokvareni način, zato je zapelo.

„I ne – odgovor je također odgovor.“, rekao je jednom jedan pametan muškarac, možda naš otac, brat, prijatelj, poznanik a mnoge od nas tako su često zaboravile na njegovo upozorenje.

Prisjetila ga se i Tina, pregledavajući svoj sms inbox, u kojemu je bilo svega, samo ne više toplih poruka kakve je primala još prošlog tjedna, do desetak dnevno, s omiljenog izvora. Pregledala je i missed calls, bili su odasvud, no nije bilo njegovoga. „Što se događa?“, poslala je već treći put istu poruku. Odgovora nije bilo. Bio je aktivan na Facebooku no za nju očito nije imao vremena. Zašto za nju nije imao vremena? Nije ga želio imati, bilo je jasno kao dan jer za sve ostale, pronašao je sveukupno dva sata, kad je zbrojila njegove poruke i lajkove drugim ženama i prijateljima, upućene tokom dana. Činilo se da je čitav dan visio na društvenoj mreži i kao da ju je namjerno provocirao. No čemu, pitala se. Zar je negdje pogriješila? Nije ga prevarila, nije lagala, nije bila dosadna pozivima svakih pola sata niti je provjeravala gdje je, s kim je i što radi. Zašto se onda ne javlja?

„Da mi barem kaže razlog prekida, da li je možda neka druga u pitanju ali ne, on uopće ne reagira na moje pozive i poruke, kao da sam mu ne znam što napravila. Minimum kulture je javiti se i razjasniti situaciju.“

Mislite? U nekim svjetovima, kod nekih osoba, to nije pravilo jer one kroje svoja pravila. Trebali biste se toga prisjetiti kroz prve razgovore. Neki muškarci su zapravo fer igrači, unaprijed upozore na ono što ih smeta u svakoj vezi, upozore što očekuju i što ne vole, stoga ih nemojte samo gledati i željeti već ih i pozorno slušajte, od prve minute kontakta. Nevolja je da je takvih, vrlo iskrenih i poštenih, malo u našem podneblju.

„Sad ću ti reći zašto su lijepe i pametne i u tridesetima same. Oni jednostavno nestanu, ne žele valjda preuzeti odgovornost niti se dati do kraja u vezi. Di si dakle bila s njima čitavo vrijeme, što si radila, ništa. Vrijeme je proletjelo, ti si i dalje sama a nemaš prevelika očekivanja i zahtjeve. Dapače, smatraš da si za razliku od drugih žena koje poznaješ, vrlo, vrlo umjerena, normalna i skromna. U čemu je dakle problem? Sve tako ostaje samo na obećanjima, uspomenama, seksu.“

Zašto se neki muškarci, nakon onoga što mi žene smatramo vezom (a i oni nazovu u naletu strasti, oduševljenja, slabosti i sl, vjerojatno pod kratkotrajnim dojmom zaljubljenosti ili požude) više ne jave? Zašto nestaju bez objašnjenja?
Iz istog onog razloga zašto se ne javljaju ni žene nalik njima po naravi!


„Gotovo je kad se više ne javim na sms ili poziv.“, to je jedna od glavnih fora velikih zavodnica, koje sebe smještaju u prvi plan. Kažu li vam to već na početku veze, budite oprezni, one to vjerojatno zaista i misle. Slično njima funkcioniraju i muškarci – zavodnici. Učili su jedni od drugih, upijali fore jedni drugih, trikove i iskustva. Drugi pak kažu „Ja samo nestanem a ti se pitaš zašto“.

Tko su sve te osobnosti? Veliki igrači? Nemojte biti naivni, najvjerojatnije se radi o osobama kojima sve prebrzo dosadi, razmaženima, naviklima da budu u centru zbivanja i svog društva, naviklima da im se svi prilagođavaju, egoistima, neozbiljnim tipovima, vječnim Petar Panovima ali i zaigranim djevojčicama. Imali ste sreću da ste naišli na muškarčinu koja vas je još u prvim tjednima upozorila na vlastita pravila igre jer barem sad uviđate da ste bili upozoreni. No, igre? Kakve igre, pobogu, zar je ljubav igra?

Ne radi se kod njih o igri, kod takvih se osobnosti radi o principima. Ako npr. ne poštuju sponzoruše a nanjušili su ju u vama, putem nekih svojih trikova, potpuno je sigurno da će vam okrenuti leđa no to je samo jedan detalj. Ako su pak nanjušili da ste tip ljubomorne žene a upozorili su vas da od takvih bježe, ponovno, ne smatrajte njih krivima za prekid. Bili ste upozoreni da im neke stvari ne odgovaraju, šteta što niste slušali ili upamtili upozorenja. Ove osobnosti se ne iživljavaju na drugima, oni naprosto imaju svoje principe od kojih ne žele odstupiti, uostalom suviše su puta bili iskorišteni, prevareni, nemaju vremena ni volje za gubljenje kad procijene da isto gube, to je njihov način obrane.

Pravih je muškaraca i žena ipak malo, pa je tako veća vjerojatnost da ste naletjeli na još jednog Petra Pana no i njega ćete lako prepoznati, tajit će svoje godine poput žene u poodmakloj dobi i bit će vječiti sanjar, daleko od realnosti. Sindrom „Petra Pana“ poznat je nadaleko, o njemu su ispisane knjige i snimljeni filmovi a poznat je i kraj druženja s takvima.

Kako ih, međutim, prepoznati, da ne biste ostali slomljenog srca?

Ako ste slobodna žena, u potrazi za čvrstom vezom, obavezno obratite pažnju na ovaj vid komunikacije:

Fun is my middle name—reliability ain’t.”

Zanimljivo, zar ne? Nema ničeg lošeg u zabavi, vaš partner vas neprekidno zabavlja a omiljen je u čitavom društvu? Ponekad se čak ponaša poput klauna? Primijetite li međutim da prečesto izgovara ovu rečenicu i sličnu, već u samom početku veze, moguće je da se radi o vrlo neozbiljnom muškarcu, kojemu je sve zabava, pa i vi. Nažalost, kratkotrajna, jer on ne namjerava odrasti i preuzeti obavezu. Koja žena želi neprekidno napetog muškarca uz sebe? Svaka želi duhovitu osobu, zar ne? Međutim, kad ljubav prema zabavi, prijateljima, preskakivanje i ignoriranje dogovora ili odgađanje druženja samo s vama, prijeđe granicu, trebali biste se zamisliti. Tko je njemu bitniji? Vi ili prijatelji? Može li napokon biti ozbiljan, dok priča s vama i držati se onoga što je rekao? Može li prestati govoriti “ništa me ne pitaj” i “pusti me, imao sam loš tjedan”. Ako ste njegov izbor, normalno je da će s vama dijeliti svoje probleme i tajne ako ste njegov životni izbor, očekivati da mu date podršku a nagomila li već u startu neke minuse, oprez.

Forget tomorrow–live for the day!” je još jedno zanimljivo upozorenje. Nitko uz sebe ne želi osobu koja nije spremna živjeti punim plućima „za trenutak“, uostalom baš takve osobnosti su zanimljive, primamljive, doimaju se “u zenu”. Ponekad ipak može biti malo previše življenja u sadašnjosti jer zrele osobe planiraju budućnost, otvoreno govore o njoj, planovima, posebno ako vas vide u svojoj budućnosti. U nekoj dobi, posebno kad prijeđu 30-u muškarci bi trebali biti puno ozbiljniji no vaš Petar to naravno nije. On nije u 30-ima, njegov svijet uopće ne registrira starenje i ne zbraja godine.

Rules are made to be broken.” Jedno od najopasnijih upozorenja, vrlo simpatična quote. Svi volimo umjetnike, zabavljače, komičare, inventivce, kreativce jer takvi donose novu svježinu, duh i zabavu u naše živote no kad primijetite da se osoba koja vam se dopada otvoreno izruguje iz nekog, posebno na društvenoj mreži ili ljude potajno snima te objavljuje kompromitirajuće sadržaje
( javno izrugivanje, sramoćenje je kažnjivo, btw) trebali biste biti oprezni. Što radi drugima, sutra već može raditi i vama jer takva osoba je centar svog svijeta. Ona je sebi najbitnija, ne mari za zakone, ne mari hoće li nekoga povrijediti, zašto bi trebala mariti za vas? Oprez.

My way or the highway.” Zanimljivo, bit će kako ja želim ili razlaz, zar ne? Oprez drage dame, radi se o sebičnoj, narcisoidnoj osobi, u većini slučajeva. „Kronična samoživost je veliki bazen živog pijeska na putu ljubavi, stoga pazite gdje stajete. Možete ostati na površini neko vrijeme, ali prije ili kasnije ćete zaroniti i ugušiti se u tom pijesku.“, upozorenja su mnogih psihologa.
U redu je upozoriti na stvari koje vas u vezi smetaju (i biti oprezan jer imate loših iskustava od ranije) no nemojte od osobe koja prečesto sebe stavlja u prvi plan, naručuje vaše posjete kad se njoj prohtije, stalno vas nešto moljaka, očekuje da slušate njene monologe a pola toga što vi kažete ne registrira, očekivati ozbiljnost. Jak, staložen muškarac ne moli već predano radi, ne očekuje da drugi umjesto njega obavljaju njegove poslove a ni ne igra se vama.

Whatever!” Svejedno, kako god i sl. termini su kojima se služi Petar Pan, muškarac koji odbija odrasti. “So what? Big deal. I don’t care. Doesn’t matter.” , izrazi su koji pripadaju njegovom rječniku a njima opisuje da mu je svejedno oko bilo čega a tako i vas.

“Forget about them, Wendy. Forget them all, and come with me where you’ll never, never have to worry about grown-up things again.”, kaže Petar prijateljici Wendy u filmu Petar Pan.
Kaže li vam nešto slično vaš partner, razmislite želite li s njim u Neverland.

 

Nives Stepinac Grgurić (pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
FB Page: https://www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name