Inspiracija Kolumna by Nives

Hvala narcisima iz teretane, mnogim su ženama seksualni život doveli na viši level

-A ti si nova ovdje? – obratio mi se vrlo zgodan tip, prodornog pogleda i gotovo bez kose, prišavši mi, dok sam izvodila nešto na nekoj spravi, kojoj ne znam ni naziv, odnosno, rastezala se. Viknuo je, pokušavši nadglasati buku i glasnu glazbu u dvorani.

– Gdje? – iznenadio me i zbunio pa sam postavila prilično glupo pitanje. Ili možda nije bilo glupo. Otkud sam znala na što misli, nova u teretani ili nova u gradu, ali da, bila sam nova tu, u svakom smislu.

– Nisam te prije viđao – primakao se bliže. Opa, baš je zgodan pomislih al ja sam udana, ne bih smjela pričati s njim, zar ne?
– Pa u gradu i tu, u teretani. Nova si – nasmijao se i otkrio lijepe zube.

– Evo sad ću se maknuti, gotova sam sa spravom – ispalih, osjetivši nelagodu. Znala sam što slijedi i požalila što je dragi odbio trening te večeri. Ovaj se samodopadno naslonio dlanovima na tu spravu, koju ne znam kako da nazovem i nasmijao u stilu „ne ideš ti nigdje“ ali sam se ipak izmaknula i prošla ispod njegove ruke. Osjetila sam pritisak pogleda na leđima i malo niže, odmičući prema hodniku. Bio je stvarno komad i pol ali nisam smjela misliti na narcisa iz teretane.

Dragom sam prepričala događaj a on se smijuljio znajući da nema opasnosti jer me ne privlači površnost i da želim više, puno, puno više. Ipak, idući put je krenuo sa mnom na vježbanje.

Moja se frendica pak upisala u teretanu i to na više aktivnosti, samo iz želje da gleda i lovi komade. Mlađi, stariji, nebitno, zanimalo ju je da dobro izgledaju, da se relaksira i ugodno provede vrijeme. Pasući oči, reče mi pa se baš nafurila kad joj spomenuh scenu uz teretane.
Reče mi kako joj već godinu dana nitko ne reče ni dobra večer a meni nakon trećeg puta već otimaju sprave. A ona je, onako vrckava, priželjkivala da se i njoj posreći pa da se malo proveseli.

Ma ti si šašava rekoh joj, što će ti neki narcis iz teretane? Što će bilo kome? Sjedosmo na kavu pa joj pojasnih kako s takvima nema sreće. Isti je to profil, prilazili oni kad imaš trideset ili dvadeset, sada ili pred deset ili više godina, princip je uvijek isti.

A što ćeš s njim kad si udana? Može ti jedino začiniti intimne trenutke s partnerom, možeš riskirati i zabaviti se ali čemu kad možeš izgubiti previše? Narcisi vole kad o njima razmišljamo pa i sanjarimo, to je smisao njihovog prilaska i pojave. Pa ok, guys, you’re here. Ali samo kao predmet požude.

Hvala narcisima iz teretane, mnogim su ženama seksualni život doveli na viši level. Htjeli su biti objekti, postali su objekti. I samo to. Hrpa zgodno raspoređenih mišića i osobnost bez većih ideja, dubljih misli i vizije.
Tko se želi vezati za tipove koji su bili loši iz matematike? Kemije, fizike? U redu, ne možemo svi biti lumeni za egzaktne nauke ali narcisima rijetko nešto u školi dobro ide, osim prenemaganja, glume, bježanja sa satova, impresivne kolekcije loših ocjena i mora izostanaka.

Stoga, ako si narcis (muški, ženski) možeš li dati neki veći razlog da se više zainteresiramo za tebe? Neki, veći od parola „Veze i ljubavi dolaze i prolaze, ali izgrađeno tijelo ostaje“, „Masa je mama“, „Defka, stari moj, samo defka“. Neki razlog, barem malo bitniji od ogledala, u kojima slažeš samozadovoljne face i barem malo veći od taštine? Ne možeš? Onda zbilja nema većih razloga da se više i dublje družimo.

Koja to žena voli napirlitane, samožive Kenove uz sebe, koji misle da su ljepši i bolji od nje? Koji se to frajer pali na prazne i arogantne Barbike?

A ovako ide priča o Narcisu, ako niste čitali grčki mit kao dijete:“ Narcis je bio toliko lijep mladić da bi se svaka djevojka istog trena zaljubila u njega. No, Narcis je bio bezosjećajan i nije volio nikoga osim samoga sebe.

Eho je bila planinska nimfa prekrasnog glasa, koja je voljela govoriti pa tako i ogovarati. To je razljutilo božicu Heru pa ju je kaznila tako da može ponavljati samo posljednje riječi rečenica drugih ljudi, a sama nije mogla govoriti.

Jednoga dana, Eho je srela Narcisa i zaljubila se u njega. Budući da nije mogla razgovarati s njim, slijedila ga je samo da ga vidi, ali dovoljno daleko da ne bude viđena.

Kad se Narcis izgubio i povikao: “Ima li koga ovdje?”, Eho je uzvratila: “Ovdje, ovdje, ovdje…”

Narcis je zatražio osobu koja mu se javila da se pokaže, pa je Eho to i učinila. Nije mogla govoriti, ali mu je rukama pokazala koliko ga voli. Narcis ju je odbio, a Eho je slomljena srca molila Afroditu da je usmrti. Njezina je molitva uslišena, ali se Afroditi svidio njezin glas pa ga je pustila da zauvijek živi kao jeka (eho).

Narcis nikad nije mislio na Eho, ili bilo koga drugoga. On je volio samo sebe. Ljubomorne nimfe su se obratile božici Afroditi i rekle joj kako je Narcis prezreo i njezine darove. Stoga božica Afrodita učini da Narcis osjeti što to znači kad mu netko koga voli, ne uzvraća ljubav. Narcis je otišao u visoka brda i naišao na jezerce s bistrom vodom. Kleknuo je da se napije vode i po prvi put ugledao svoj lik kao u zrcalu. Očaran tim lijepim licem, zaljubio se. Poželio je poljubiti i dotaći tu ljepotu, ali se voda svaki put zatalasala pa se lik pojavljivao i nestajao. Tada Narcis reče: “Ako te ne smijem dotaći, dopusti bar da gledam tvoje lijepe oči”. Slika ga je netremice gledala, a Narcis se tako jako zaljubio u lijepu sliku u vodi da više nije htio otuda otići. Tako mu je protekao čitav život.

Kad su ga nimfe pošle tražiti, našle su samo jedan lijepi cvijet, nagnut nad vodom. Taj cvijet nazvale su narcis.“ (www.pjesmicezadjecu.com)

Jednom sam vidjela kad se moderni narcis pravio važan pred ženskama pa se zabubao u staklo lokala u kojem sam radila, usprkos uočljivim naljepnicama na vratima. Taj dan sam dobro izglancala staklo pa se činilo nevidljivo. Umjesto da ga žale za kvrgu na čelu i krv iz nosa, žensko društvo ( ne puno bolje od njega) se hihotalo kao ludo.

Slično se dogodilo u jednom noćnom klubu s puno ogledala. Moderni Narcis je malo više popio pa si je bio još zgodniji a jednom ogledalu prišao je preblizu, ono je postalo vrata, koja je netko iznenada otvorio.

Osim što je indikativno ogledavanje u ogledalima teretane i pred svim mogućim ravnim površinama koje daju odraz, evo i nekih drugih pokazatelja koji upućuju da ste se spetljali s narcisom:

Istraživanja pokazuju da jedan od deset ljudi u dvadesetima pati od narcisoidnog poremećaja osobnosti. Ako baš želite i u tridesetima, ako im se svidio taj hobby u dvadesetima ili u razvoju malo kasne. Za narcise je simptomatično da imaju napuhani osjećaj vlastite važnosti, želju za prekomjernim divljenjem i nedostatak empatije prema drugim ljudima. Za njih je dušu dalo druženje na društvenim mrežama (koje su uspjele zahvaljujuć glavnim ljudskim slabostima) gdje do mile volje mogu glumiti, prezentirati se i impresionirati druge.

Narcisoidnost je, kažu stručnjaci, prekomjerna ekspresija ega, onih koji misle da imaju i mogu sve. No, ljudima s narcisoidnim poremećajem osobnosti podosta toga „fali“ a nemaju ni osnovno razumijevanje drugih. Stoga odnosi s ljudima mogu biti vrlo stresni ako patite od narcisoidnog poremećaja ličnosti.

Nadalje, navode stručni izvori, narcisi se prepoznaju po nekoliko istovjetnih karakteristika.

Jedna od njih je da vam govore da ste ludi. Da, dobro ste pročitali, to im je jedan od omiljenih izraza. Pritom baš i ne misle na vašu ludost nego opet, na sebe. Narcisi nemaju osjećaj za dobro i loše, stalno su kao na klackalici kad ih pitate za mišljenje, osjećaju se zbunjeno i tjeskobno kad pred njih stavite veće izazove i zadatke. Često izgrađuju tijelo da bi prikrili ostale (nevidljive) nedostatke, odnosno mrlje ega i vlastite nesigurnosti.

Htjeli ili ne, uvijek ste nešto krivi u odnosu s njima. Oni se lijepe za vaše osobne nesigurnosti, odnosno, vole isticati neku vašu slabost ili grešku kako bi se osjećali bolje, pritom nesvjesni svojih grešaka i mana (nekad i namjerno). Takve teme uvijek dovode do napetosti u razgovorima. Narcisi ne preuzimaju odgovornost, ne žele priznati da su sami odgovorni za svoju situaciju. Zato projiciraju svoje ponašanje u drugima, naglašavajući tuđe greške.

Dok se pokušavaju baviti vlastitom boli, emotivno zlostavljaju druge.

Početak veze ili nekog odnosa s njima nalikuje bajci, sve se čini savršenim. Prava osoba na pravom mjestu, prave riječi, ponašanje koje vam odgovara. U tom periodu narcis (muški ili ženski) je vrlo glasan, jasno vam daje do znanja da ste mu bitni, naglašava da ste mu/joj bitni, da vas voli i da će se za vas boriti. Netko snažan i karizmatičan dao im je pozornost. Nakon toga dolazi hladan tuš, poigravanje vašim osjećajima.

Čim zadobije vaše povjerenje, počinje poigravanje vašim osjećajima i taj hobby im odlično ide. Prigovorite li im za njihovo ponašanje, mijenjaju strategiju, naći će sto opravdanja a najpopularnije je ono da ne znaju što im je bilo (bili su ludi) kad su se spetljali s vama. Neće vam ni u kojem slučaju priznati svoje slabosti jer to bi dovelo u pitanje njihov ego i identitet.

Izgubit će interes za vas ako pak vi priznate svoje slabosti i osjećaje. To ih od vas udaljuje. Kad odbijete hraniti njihov ego, oni se okreću drugima, postajete im dosadni, traže nove žrtve. Njima je u interesu samohvala i da ih drugi hvale a čim to ne radite, prestajete biti zanimljivi. Popustite li im tada ili se u njih zaljubite, dovodite se u opasnost, da postanete opsjednuti njima, ovisni i da vam padne samopoštovanje. Moguće je da se počnete ponašati opsesivno, potrebito pa čak i agresivno.

Kad vas narcis koji je privukao vašu pažnju odbija, možete postati agresivni i početi zrcaliti njegovo/njeno ponašanje. Empatične osobe pokušavaju shvatiti i narcise, opravdati njihovo ponašanje no ta dobra crta osobnosti, koja znači snagu, pored narcisa lako postaje slabost.

Nesvjesno počinjete zrcaliti njihovo ponašanje i reagirati potpuno jednako kao i oni.

Počinjete imati problem kao i oni ali si ne dozvoljavate reći i pomoći.

Narcisi definitivno ne djeluju zdravo i nemaju namjeru priznati svoj problem, nemaju se namjeru mijenjati i prilagođavati niti žele nečiju pomoć. Radije se sele od jedne do druge žrtve. Nije na vama da ih spašavate.

foto: fitstyles.info

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name