Kolumne Music Text by Durica

IN je – Loreen

Pitali ste se gdje je nestala Durica? Ah ne brinite, nije ju najurila urednica ( kao neke).  Ako ste slučajno već zaboravili Eurosong održan  ove godine, odlučila vas je zasipati svojim impresijama s tog prestižnog glazbenog natjecanja koje je jedva dočekala  da bi u svom  ciničnom duhu perom zabilježila.

Utorak i četvrtak navečer – što raditi ako ne opet gledati paradu lakih nota i kiča, pogotovo ako si prisiljen izrezivati kojekakve gluposti za posao i svejedno si osuđen na višesatno sjedenje na kauču? Jasno da gledam i ja, iako mi je moj prijatelj Željko posprdno rekao da Eurosong gledaju samo gejevi i ljudi koji nemaju život.

Krenimo od prve polufinalne večeri: moj omiljeni Rambo feat. magarac je zaista djelovao otužno na eurovizijskoj pozornici, ali ako se gleda na način da je sam taj nastup ismijavao manifestaciju, uspio je u potpunosti. Iznenadila me i oduševila odlična vokalna izvedba albanske predstavnice Rone Nishliu, ali ono što me do suza nasmijalo bila je pojava babuški, jer nisam imala pojma o tome tko ove godine predstavlja Rusiju. Međutim, to je i bilo sve što su pružile – navalu smijeha kod gledatelja.

Zadnji nastup večeri, i dva svemirska dječaka koja su nalikovala na bečke dječake, a zapravo bili irski, nagnao me da nadignem obrve i zapitam se koji je to sad đavo. Četvrtak: nakon što smo se i ove godine nadali da ćemo dospjeti u finale najvećeg glazbenog cirkusa u Europi, sve nam je nade raspršilo Ninino mahanje šlepom, što je ujedno bio zadnji i uvjerljivo najapsurdniji komentar vezan uz nastup naše uzdanice. Nako medijskog predstavljanja spomenute haljine uslijedio je loš ishod u Bakuu, a dizajnerica Ksenija Vrbanić je sama svoju kreaciju izmanipuliranu Nininim prstima nazvala šatorskim krilom. Baš me zanima bi li se spomenuto krilo pretvorilo u kraljevski hermelin da je Nina kojim slučajem završila na pobjedničkom postolju.

Te me večeri razveselio i nasmijao jedino nastup nizozemske predstavnice koja se na pozornici pojavila s ogromnom preružnom perjanicom na glavi. Bilo kako bilo, kladionice su od samog početka upirale prstom u jednu osobu: Šveđanku Loreen. I, kao i mnogo puta dosad, bile su u pravu. Kad se pojavila u crnom lepršavom kombinezonu i širokom poluprozirnom ogrtaču, bosih nogu, neobuzdane prekrasne kose i izvela nekoliko gotovo plemenskih plesnih koraka, zijevnula sam od čuđenja i pomislila: kako je ova žena lijepa! U narednim minutama se ispostavilo da posjeduje i izniman vokalni i plesni talent i već je tada bilo jasno da gledamo nastup buduće pobjednice Eorosonga. Tako i bi, Euphoria je čitavu Europu učinila euforičnom i prekrasna Loreen je osigurala Švedskoj domaćinstvo idućeg natjecanja.

U narednih nekoliko dana iz medija smo mogli saznati više o pobjednici: Lorine Zineb Noka Talhaoui poznatija pod imenom Loreen je švedska pop pjevačica i glazbena producentica. Roditelji su joj Marokanci i od njih je naslijedila egzotičan izgled. Već drugog dana na nekim smo portalima mogli čitati da je Loreen prilikom preuzimanja nagrade bila mrtva pijana, iako snimka to demantira. Ono na što sam se valjala od smijeha je članak koji govori o tome kako je Loreen svojim neobrijanim pazusima nehotice pokrenula cijelu lavinu Šveđanki koje ponosno statiraju sa svojim dlakavim ljubimicama. A najsmješnije od svega je što je kamera zabilježila prvu sljedbenicu koja diže ruke slaveći Loreeninu pobjedu, damu koja je po struci, ni manje ni više, nego – knjižničarka. Kad sam poveznicu s člankom poslala kolegicama knjižničarkama pozivajući ih da se izjasne, objavile su svoje gnušanje pročitanim. Danas već čitam kako su Loreen optužili za plagijat: navodno je njen uradak kopija pjesme “Stole My Heart” englesko-irskog benda One Direction, a neki dijelovi pjesme preuzeti su iz Rihannine “We Found Love” ili čak “Firework” Katy Perry. Euphoria je, pak, zavladala europskim ljestvicama, što nije ni čudno, jer je riječ o izvrsnoj pjesmi koja će se zasiguno još dugo slušati. A Loreen? Unatoč neobrijanim pazusima i objedama za plagiranje, budite uvjereni – Loreen je totalno in!

Text by Durica

[vsw id=”GqYtlpZ-9N4″ source=”youtube” width=”560″ height=”344″ autoplay=”no”]

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Interview Text by Durica

Bitemystyle, FunkThePunk & Zoran Aragović!

Uz njegovo se ime na modnoj sceni vežu samo hvalospjevi, a svaka njegova kolekcija izaziva oduševljenje publike i potvrdu kritike.
Kolumne Text by Dunja

My Pick! Hot Business Look!

Check this out! I was surfing the net, trying to find the perfect business outfit for my job interview and