whattafashion.com

Iz dvorišta u ormar

Da je bilo više kiše, ne bi bilo čudno da se gljive tako brzo šire gradom, da ih je gotovo teško držati  pod okom.

No realnost je drukčija. Barem što se nestašice kiše tiče.

Second hand shopovi se nesputano šire. I nisu isključivo na rubovima grada.

Poneki od njih smjestili su se uzduž najduže zagrebačke ulice, Ilice; neki uspješno posluju nadomak tržnice na Kvaternikovom trgu, a ni Dubrava više nije kvart koji je imun na kupovanje „dotrajale” robe. Polako se zakuhtava borba za prevlast među raznim shopovima iste vrste. Nažalost još mnogi nisu shvatili da bi se cijene morale kretati do 20-tak kuna kao najgornje granice, a ne se sumanuto dizati i iznad 100 kuna, pa bila ta roba i markirana.

Neki shopovi imaju već razrađen sistem poslovanja, pa prema tome jedan tjedan nude punu cijenu, a drugi tjedan imaju tzv. happy hour sniženja po 30 posto, ali u tko zna koje doba određeno po volji lokala. Treći i četvrti tjedan iste se cijene iznenada smanjujnu i na polovicu, dok je zadnji tjedan pred novi mjesec roba po maksimalno najnižoj cijeni ( ne, nije besplatna).

Tako se novi mjesec može dičiti i novom „kolekcijom” koju određena trgovina posebno istakne u izlogu. Ne staje se samo na ispisivanju datuma, već se za dan nove robe priprema i rekvizitima kao da se u lokalu događa prava rođendanska proslava. Rođenje nove kolekcije slavi se šarenim balonima i skromnom zakuskom.

Potez zaista oduševljava. To govori jedino u korist vlasnika trgovine koji se trudi održati broj stalne klijentele i simpatičnim obilježavanjem  događanja privući  nove radoznale kupce.

Ni gradsko središte nije moglo održati rezistentnost prema ovom nabujalom trendu „ljubavi” prema staroj odjeći koja je svoj vijek marljivo odslužila kod svog prvotnog vlasnika, a sada traži novog koji će se njome zadovoljiti.

Na potezu Jurišićeve prema glavnom trgu tako se u dvorištu trenutno ustoličila trgovina vintage i second hand robom „Ulični ormar”.

Za ovaj hrabar pothvat, s obzirom na teška ekonomska vremena u kojima trenutno živimo, odlučio se jedan „ženski klan” predvođen pravnicom koju sam imala prilike upoznati za vrijeme boravka u prostoru dućana.

U stvari, iza cjelokupnog imena pothvata stoje još i druge polovice dobrih prijateljica.

Dvorište je idealno kao prostor, no najamnina malo otežava stvar, budući da se lokal nalazi u uskom središtu grada, te grad u najamninu uračunava i stanovit iznos za održavanje zgrada u gradskoj jezgri. Naime,  objekt spada u kategoriju spomenika kulture.

Pravnica,  zaljubljenica u vintage modu i staru odjeću nakon završetka studija nije ni trunka odugovlačila s realizacijom ideje i uz svesrdnu pomoć ljudi upućenih u papirologiju, nije imala velikih poteškoća da se njen trenutni san ostvari.

Koliko će taj san trajati, još je potrebno strpljivo sačekati. No, po broju likeova na FB stranici ( više od 500 ljubitelja shopa ) koji se iz dana u dan povećava zahvaljujući mreži poznanika, Ulični ormar će potrajati. Polako se formira i stalna klijentela, a stranaca je za vrijeme godišnjih odmora bilo sve više. Oni su ti kojima je koncept vintage itekako poznat te se u prostorima ove vrste mogu najbolje osjećati slobodno i nesputano isprobavati raznoliku garderobu.

Pojedina mjesta u trgovini odišu prošlošću – za to su zaslužni stari koferi, tabakere, lampe u „Tiffany” stilu, ornamentika na tapeti, pa i originalni vintage telefon koji na mahove podsjeća na neki kozmetički pribor.

Text by Mariann

Posted by on Sep 7 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010