whattafashion.com

Nika Zupanc design

Atraktivna slovenska dizajnerica Nika Zupanc je posljednih godina postala značajno ime planetarne umjetnosti dekoriranja. Rođena prije 37 godina u Ljubljani, ova dizajneica posjeduje prodavaonice u Amsterdamu, Milanu i naravno, rodnom gradu.

Njezina zadnja kolekcija “Žena i kuća” dotiče teme frivolnosti i ženske naivnosti! Ističe da je ostvarila 144 elementa, od kojih su mnogi i od aluminija, elaxea poput njezinog fetish lustera “Pan Pan”, što ga je sa ostalim inovacijama osobnog i posebnog dekora, predstavila na prošlomjesečnom Salonu u Milanu, u Spazio Rossana Orlandi.

Sve je započelo, zahvaljujući lutkici od celuloida, koju je naslijedila od majke.
Dizajnerica ističe da su slični objekti bez velikog značaja, osim emocionalnog ali se često zabavljala, mijenjajući osnovni smisao lutkičine materije. Postala je osjećani objekt, sada je dio serije  sedam modela, ostvarenih od polikabonata.

Uspjeh je došao 2007 godine, izradom lampe “Lolita”, kada je nizozemski izdavac “Moooi”  svijetu objavio postojanje mulaža, skupe i komplicirane tehnologije, što se aktualno ostvaruje izbacivanjem ABS-a.” Začudilo me je što se tako poznato ime, poput “Mooi”-a uključilo i investiralo u djelatnosti nepoznate početnice”-podvlači.
Nadarena Nika Zupanc je u Milanu otvorila Showroom, The Design Boutique, na Spazio Pantaccio 18. Pokazala je i prvu kolekciju tepiha od svile, izrađenih za talijanskog izdavača “Nodusa”.

Nadarena Ljubljančanka je 2005 godine nagrađena kao International Young Designer Entrepreneur godine, priznanjem koje dodjeljuje British Council. Njezin stil, što označava jako “girly” sredinu, nadahnjuje se ženskim arhetipovima.

Zanimljiv interview s Nikom Zupanc na www.wga.hr

Text by Džana Mujadžić


Posted by on May 20 . Filed under Design, Inspiracija, Kolumne, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010