whattafashion.com

Interview: Branka Ilakovac


U subotu, 15. listopada, na drugoj razini Trgovačkog centra Portanova u Osijeku, s početkom u 20 sati, održat će se Portanova Fashion Incubator, na kojemu će premijerno biti prikazano pet kolekcija finalista kao i dvije gostujuće kolekcije.

Mi, radoznali kakvi jesmo, odmah smo uputili nekoliko pitanja jednom od organizatora ovog modnog događaja, gđi Branki Ilakovac, PR-u te saznali vrlo zanimljive stvari.

S obzirom da se jedno određeno vrijeme Fashion Incubator u Osijeku nije održavao, vjerujem kako su se Osječani ali i ostali već zaželjeli ovog modnog događaja. Može li se očekivati nešto posebno i ove godine, nešto po čemu će ostati ovaj Incubator upamćen?

Točno, vraćamo se nakon kreativne pauze od gotovo dvije godine što je mnogima bilo predugo, sudeći prema broju upita o održavanju događaja, koje smo primili tijekom toga razdoblja. Fashion Incubator se oduvijek izdvajao od ostalih modnih događaja po nizu netipičnih detalja, od izbora prostora, određene teme koja je bila specifična za svaku sezonu do vizualnih rješenja i video materijala. Tako će biti i ovoga puta, kada smo inspiraciju pronašli u optičkim iluzijama.

 

Vjerujem kada ste objavili natječaj za mlade neafirmirane dizajnere, mnogi od njih su u tome vidjeli svoju priliku za afirmiranjem na modnu scenu. Zasigurno je mnoštvo radova stiglo i izbor 5 autora nije bio lak, tko su oni?

Na javni natječaj koji smo raspisali na području cijele Hrvatske pristiglo je 30-ak radova od kojih je stručni žiri za odabir finalista koji čine modni dizajneri Lidija Pihler Yuniku i Teo Perić te glavna urednica portala Moda.hr Lucija Biondić odabrao pet kolekcija. Radi se o četiri samostalna autora i jednom modnom dvojcu koji su pokazali najviše kreativnosti pri kreiranju te su prema jednoglasnoj odluci žirija dobili priliku javno predstaviti svoje kolekcije na Portanova Fashion Incubatoru.

Krenimo s najmlađim i jedinim mladićem među finalistima, 20-godišnjim Osječaninom Domagojem Štimcem. Strastveni zaljubljenik u modu želi završiti modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a kao učenik Škole za tekstil, dizajn i primijenjene likovne umjetnosti predstavljao je zanimljive i kreativne kolekcije te se natjecao na državnim srednjoškolskim natjecanjima dizajnera odjeće.

Ivka Marin (28) iz Opatije od djetinjstva pokazuje zanimanje za crtanje i šivanje. Zbog toga je napustila Ekonomski fakultet i završila smjer modni dizajn na Učilištu Profokus. Sudjelovala je na nekoliko skupnih revija na hrvatskim i inozemnim modnim događajima.

Njena kolegica sa učilišta Profokus, 26-godišnja Vinkovčanka Sonja Lamut, umjetničkog imena SEOL, diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn grafičkih proizvoda. Do sada je javno izlagala na etno reviji u Vinkovcima, gdje je sudjelovala s mini etno kolekcijom.

Jelena Aleksić iz Zagreba diplomirala je modni dizajn na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Iako ima tek 25 godina sudjelovala je na 10-ak modnih događaja u zemlji i inozemstvu te nekoliko izložaba. Dobitnica je dva Dekanova priznanja za posebne rezultate iz tekstilnog i modnog dizajna te za grupni rad kao i nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji modni odjevni dizajn u studentskoj kategoriji.

Studentice Grafičkog fakulteta u Zagrebu Ivica Nola (23) i Rijana Hadžić (24) od 2009. godine zajedno dizajniraju i izrađuju unikatnu odjeću i modne dodatke pod umjetničkim imenom Nohaa. Podgoranka Ivica i Makaranka Rijana do sada su izlagale na nekoliko modnih događaja, a pobijedile su i na natječaju časopisa Cosmopolitan i Naomi Campbell parfema te su dizajnirale broševe uz navedeni parfem.

Mislite li da će za koju godinu moći parirati i ostalim afirmiranim dizajnerima?

Teško je i nezahvalno prognozirati nečiji profesionalni put, jer on ovisi o više subjektivnih ali i objektivnih faktora, od kojih neke diktiraju i aktualne gospodarske prilike. Ono što možemo istaknuti kao činjenicu jest da finalisti Portanova Fashion Incubatora posjeduju veliku dozu kreativnosti, a mi im kroz radionice pomažemo u usavršavanju zanatskoga umijeća te ih učimo osnovama komuniciranja s medijima i na taj način pripremamo za ulazak u ozbiljne poslovne vode. Pobjedniku također osiguravamo veliku medijsku pozornost, novčanu nagradu od 10.000 kuna i nastup na Cro-a-porteru. Na koji će način to određeni dizajnerica ili dizajner i u kojoj mjeri znati iskoristiti ovu jedinstvenu priliku leži velikim dijelom i u njihovom karakteru te možemo samo pričekati i pratiti s vremenskim odmakom. Ipak, ako spomenemo imena prošlih natjecatelja i pobjednika poput Zigmana, Alduka, Ana Marije Ricov, YUNIKU itd. jasno je kako je Fashion Incubator najbolji mogući prvi korak prema ozbiljnoj karijeri u svijetu hrvatske mode.

Stručnom žiriju neće biti lako izabrati pobjednika – tko čini žiri?

Žiri Fashion Incubatora čine modni profesionalci, kako kreativci tako i teoretičari. Ove sezone u žiriju sjede modni dizajneri Lidija Pihler YUNIKU, Teo Perić i Zoran Mrvoš, modni stručnjak i kreativni direktor Cro-a-portera Viktor Drago kao i modni novinari, glavna urednica modnoga portala Moda.hr Lucija Biondić i modni urednik ELLE Hrvatska Saša Joka.

Osim mladih neafirmiranih dizajnera koji će nam predstaviti svoje kolekcije, možemo li očekivati možda i već neka afirmirana imena hrvatskog modnog neba na ovogodišnjem Incubatoru?

Nakon natjecateljskog dijela večeri slijedi prava modna poslastica koju nam pripremaju bivši sudionici Fashion Incubatora, Lidija Pihler YUNIKU i Ivan Alduk.

YUNIKU će predstaviti svoju novu urbanu kolekciju intenzivnih boja, no kao i uvijek do sada dizajnerica je ostala dosljedna svom prepoznatljivom ženstvenom potpisu. Zanimljivo je da je kolekcija nastala u suradnji s dizajnericom nakita iz Beograda Nikolinom Kostur, koja stvara pod umjetničkim imenom Rhename. Dvije su se dizajnerice upoznale putem Facebooka, te su jedna u drugoj pokrenule lavinu kreativnosti.

Alduk će prikazati samostalnu kolekciju za nadolazeću proljetno/ljetnu sezonu, čiju smo najavu vidjeli na ovosezonskom Fashion.hr-u. Revija je izazvala značajan interes modne javnosti a šest haljina prikazanih u Zagrebu mladi je dizajner nadopunio te će cjelovitu kolekciju prezentirati na Portanova Fashion Incubatoru.

Tko će biti zadužen za frizure modela?

Za frizure će biti zaduženi ambasadori prestižne londonske akademije Toni&Guy i njihove linije za njegu kose Label.m koja je ujedno i službeni sponzor frizura na London Fashion Weeku već 14 sezona. Ambasadori breda Label.m na Fashion Incubatoru biti će tim iz zagrebačkog frizerskog studia Sasha: Saša Pušenjak, Iva Gaurina i Zdravko Soleski. Prije nego što započnu svoj rad u backstageu spomenuti će na modnoj pisti Fashion Incubatora s početkom u 15:30 održati jednosatni seminar kreativnog stiliziranja kose koji nosi inačice najnovije kolekcije Toni&Guya koja je lansirana tijekom proteklog vikenda u Londonu. Iako se ovakvi seminari inače naplaćuju – ovaj će biti potpuno besplatan i dostupan za javnost. Cilj je objasniti ljudima kako da budu u trendu i imaju modernu frizuru u samo nekoliko koraka. Svi smo svjesni da kompletan look ne znači samo odjeće, već i frizura i make up.

Hoće li frizeri koristiti nekakve posebne proizvode?

Proizvodi iz kolekcije Label.m su svi od reda posebni, jer su nastali kao rezultat višegodišnjeg rada Sashe Mascolo i kreativnog tima firme TONI&GUY. Stručnosti i kreativnost ove tvrtke vuku korijene iz 40 godina rada i iskustva preko 7000 frizera koji rade u Salonima TONI&GUY. Više puta nagrađivana od kompetentnih svjetskih stručnjaka, linija Label.m je nedavno u Velikoj Britaniji proglašena Superbrandom, a na svjetskoj razini je uvrštena među 100 najjačih svjetskih brandova. Label.m već 14 sezonu za redom kao sponzor London Fashion Weeka odradi više od 40 dizajnerskih revija po sezoni.

Ono što bi istaknuli, a ključno je za rad u backstageu, koji se bitno razlikuje od stiliziranja kose u frizerskom studiju je nekoliko proizvoda.

Volume Mousse-specifična šprica za jednostavno nanošenje koja osigurava volumen i teksturu kose od korijena do vrha, a štiti kosu od toplinskih aparata.

Shine Mist( sjajna magla) također je neizostavan proizvod u backstageu. Ona služi za  brzo restiliziranje i raščešljavanje frizure između revija te omogućava slaganje nove frizure na istom modelu u samo nekoliko sekundi.Također daje superioran sjaj i dodatni sjaj boji.

Resurrection Style Dust ili micro prašina za optimalno podizanje kose i volumen. Frizeri ju još nazivaju i magična prašina za uskrsnuće jer daje instant volumen.

U suradnji s TC Portanova organizirali ste i nagradne igre kako bi oni koji žele mogli i dobiti pozivnice, što je s onima koji nisu bili sretne ruke kako oni mogu doći i uživati u revijama?

Na Facebook stranici Fashion Incubatora organizirali smo nagradnu igru za VIP pozivnice kako bismo nagradili naše najvjernije posjetitelje. Naravno da će se za Fashion Incubator uvijek tražiti karta više, što je najbolje ilustrirao 10. Fashion Incubator održan u Sportskoj dvorani Gradski vrt koji je posjetilo tisuću ljudi. Dakle, niti jedan prostor nije prevelik za sve koji bi uživali u našem događaju, međutim svaki prostor diktira svoja pravila, pa u Portanovi ne možemo primiti više od 400-njak posjetitelja.

I na samome kraju što očekujete od ovogodišnjeg Incubatora?

Kao i od svakoga do sada – kvalitetno druženje s dizajnerima, eksploziju njihove kreativnosti i pregršt dobre zabave. Pozitivna atmosfera je u prethodnih sedam godina postala sinonim za Fashion Incubator, a trudit ćemo se to i održati u budućnosti.

Text by Tomislav Vlahović

[vsw id=”rIdSl_qpsnY” source=”youtube” width=”560″ height=”344″ autoplay=”no”]

Posted by on Oct 14 . Filed under Interview, Kolumne, Media, Slide, Text by Tomislav. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010