whattafashion.com

U gostima: Maša Dojčinović


Skoknuli smo do susjedne nam države i porazgovarali s talentiranom mladom beogradskom dizajnericom Mašom Dojčinović. Iza sebe ima već nekoliko uspješnih kolekcija koje se odlikuju originalnošću i inovativnošću, a više o njenom modnom putu saznajte iz razgovora koji slijedi.

Jeste li se oduvijek željeli baviti modom?

Oduvijek je moda bila nešto što me ispunjava, čini sretnom i dozvoljava da iskažem sebe na najpotpuniji način. Oduvijek sam znala da ću biti modni dizajner.

Koliko Vam je vaše školovanje pomoglo u karijeri?

Što se tiče školovanja, to je pravo usmjerenje i velika pomoć na putu da jedan mlad dizajner iskaže svoj talent. I veeeliko znanje u sferi umjetnosti i dizajna uopće.

Odakle ideja za ime branda LU fashion?

Što se tiče brenda LU FASHION, ime je nastalo po mom nadimku kojeg sam dobila u srednjoj školi i moji prijatelji me zovu LU.

Kako biste opisali odjeću koju kreirate i žene kojima je namijenjena?

Moja odjeća je prije svega netipična i nije uvijek trendovska i sezonska, teži ka high street fashionu i namijenjena je svim ženama koje vole eksperimentirati, imaju slobodu modnog izražavanja i dosta samopouzdanja.

Gdje se mogu kupiti vaši modeli?

Moji modeli se mogu kupiti u studiju „KOLABS“, Svetogorska 37 i u mom ateljeu, na upit.

Koje materijale najčešće upotrebljavate?

Što se materijala tiče, izbor je zaista širok i ovisi o sezoni i godišnjem dobu, ali najvažnije i imperativ je da to budu prirodni materijali dobre teksture i boje koja mi se dopadne u tom trenutku.

Što vam je najvažnije prilikom izrade odjeće?

Prilikom izrade kroj je nešto na čemu se baziram, odjevni predmet mora biti savršeno skrojen, i kvaliteta izrade, naravno, koju garantiraju prirodni materijali.

Na kojim ste se modnim događajima dosad predstavili?

U svom poslu pokušavam biti individualac koji će postaviti neke standarde i možda biti uzor drugim kolegama što se tiče samog predstavljanja kolekcija.To su uvijek tematske revije s koreografijama ili izložbe s vinjetama i određenim multimedijama kao što je bila moja posljednja „Black Belgrade 2020“.

Može li se živjeti od mode u Srbiji, pogotovo ako ste mladi dizajner?

Što se materijalnog trenutka tiče, uvijek postoji neizvjesnost i periodi bolje i lošije zarade, ali ukoliko se zaista trudite i dosta radite, naravno da može. Ja živim od svog posla.

Čime je inspirirana vaša najnovija kolekcija „Black Belgrade 2020“?

“BB2020“ je čist futurizam i moja ekspresija bliže budućnosti kao i viđenje jake i samosvjesne karakterne žene koja je uvijek spremna biti u centru pažnje i ponijeti „elipse“ na sakou, haljini ili kristale u boji na kaputu, suknji…

Pratite li rad kreatora zemalja u regiji?

Moram priznati da nisam mnogo upoznata s modnim scenama izvan Srbije, što se tiče Hrvatske i Slovenije, ali obvezno odvojim vremena kako bih pogledala revije za aktualnu sezonu omiljenih stranih dizajnerskih brendova.

Tko su vam uzori u modnom svijetu?

Uzora ima nekoliko, ali evo spomenut ću Sonyu Rykel i Vivienne Westwood, kao i modnu kuću Viktor and Rolf.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom?

Uvijek je nezahvalno govoriti o svojim uspjesima jer je jako subjektivno, ali evo neka to bude moja posljednja multimedijalna izložba „BB 2020“ gdje sam predstavila kolekciju i svoj prvi fashion film.

Na čemu trenutno radite?

Trenutno radim na umnožavanju kolekcije „BB2020“ i kolekciji zimskih kaputa koju ću predstaviti krajem mjeseca, u najavi je i praznična kolekcija svečanih haljina za mjesec prosinac.

Interview by Durica

Posted by on Nov 21 . Filed under Interview, Kolumne, Media, Slide, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010