Kolumne Modni dizajneri Text by Marijana Skender

Ivan Man: “Emporio Armani plagirao je dizajn moje ogrlice!”

 

Mladi dizajner Ivan Man, koji živi i radi u Berlinu otkriva sve o novoj kolekciji inspiriranoj austrijskim filozofom Wittgensteinom, ali i o aferi sa slavnim dizajnerom koji je u veljači ove godine na reviji u Milanu prikazao ogrlicu identičnu njegovoj.

Inspiraciju za najnoviju kolekciju pronašli ste u austrijskom filozofu Ludwigu Wittgensteinu. Zbog čega baš Wittgenstein kao povijesna ličnost i na koji način se njegov lik odražava u kolekciji?

Zapravo, ja uvijek imam jednu inspiraciju, bolje rečeno motivaciju koja me vodi kroz moj rad koji ovisno o kolekciji traje pet mjeseci a ponekad i više. L.Wittgenstein je ovaj  put moja motivacija jer me fascinirao svojom osobnošću. Istovremeno je bio arhitekt, filozof i slikar. No, ipak me najviše inspirirao kao filozof, njegova filozofija slika i svega onoga što vidimo oko sebe. U tom smjeru sam išao kada sam razmišljao o bojama i odabrao one koje svakodnevno vidimo u prirodi.

Pronalazite li i inače inspiraciju u osobama koje su ostavile trag u povijesti?

Najčešće da. Smatram da je izvrsno baviti se takvim ljudima. To je istraživanje koje podiže puls i motivaciju za rad.

Kakvi krojevi, boje i oblici prevladavaju u kolekciji?

Krojevi su jako čisti, možda previše minimalistički, a upravo u ovoj kolekciji primijetio sam da je moja omiljena boja maslinasto-zelena. Uvijek jako pazim na detalje i na stvari koje isprva nisu vidljive i ne čine se bitnima.

Za vas se nedavno vezala jedna afera. Emporio Armani u muškoj kolekciji za jesen zimu 2012/2013 plagirao je dizajn vaše ogrlice?

Točno. Radi se o minimalističkoj ogrlici trokutastog oblika koja je image mog labela. Od 2010. godine izlazila je u mnogim njemačkim modnim magazinima, a onda se odjednom u veljači ove godine pojavila na reviji Emporio Armani menswear A/W 2012. U početku sam bio malo šokiran i nisam znao što učiniti ni odakle krenuti jer sam mladi dizajner i nevjerojatno je kod tako velikog i etabliranog brenda vidjeti plagijat svog dizajna. Pored svega, moglo se dogoditi da netko vidi ogrlicu i kaže kako je IVANMAN kopirao Armani. Na sreću, ogrlica se dvije godine prije ove afere pojavljivala u modnim magazinima. Svatko tko malo pažljivije pogleda obje ogrlice primijetiti će nevjerovatnu sličnost.

Nastavak intervjua sa slavnim dizajnerom Ivanom Manom na svijet-mode.com

Text by Marijana Skender

 

Avatar

Admin

About Author

1 Comment

  1. Avatar

    Stella89

    30/10/2012

    Nevjerovatno!!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Kolumne Text by Dunja

My Pick! Hot Business Look!

Check this out! I was surfing the net, trying to find the perfect business outfit for my job interview and
Kolumne Text by Tomislav

Who? I. About? Tom Ford.

Ni jedan modni promašaj me nije inspirirao na moj novi tekst, u kolumnu, pa čak ni potreba za savjetovanjem što