Inspiracija Kolumna by Nives

Kako ćete ustrajati u borbi i ne prepustiti se niskim strastima i lutanju?

Svakog dana imate izbor – provesti dan plačući i sažalijevajući se ili ustati i boriti se, bez suza ili s pojedenim suzama.

– Hm da, tijelo je u malom disbalansu – rekla je hladno. Toliko hladno da je ista hladnoća zapuhala M. po kostima te dodala – ispunite mi ovaj upitnik, molim Vas i potpišite se.

“Ostati ili pobjeći. Pobjeći ili ostati?”, motalo joj se mislima, “Ostati. Radi se o spašavanju vlastite glave. Života.
Treba probati, iskoristiti sve blagodati alternativne medicine. Prepustiti se starim običajima, starim načinima liječenja, pokušati se vratiti u balans. Ionako se nema što izgubiti, osim…malo vremena i truda. Ako se ne pokuša, može se izgubiti sve.”

Potpisala bi sve, samo da se riješi tog ružnog osjećaja koji ju je razdirao iznutra. Osjećala je same pukotine po sebi, kao da je netko rasuo ljušturu njenog bića a nije znala čime ih popuniti. Sama ljubav više nije bila dovoljna, u ljubav se razočarala, u sve njene oblike, ljubav ju je i razdirala. Neuzvraćena ljubav, neosjećana ljubav, neizražena ljubav. Manjak ljubavi, višak boli i patnje. Ignore, kao rezultat manjka ljubavi i slične senzacije. Koji nesretni spoj! Trebala je nešto jače od ljubavi. Neki impuls, snagu, izvana. Ljubav je lomljiva, nekad poput leda, trebala je nešto puno intenzivnije i jače ali nije znala kako to nazvati. Mogla je tu snagu nazvati jedino – duboko povjerenje.

Možda ju je intuicija zaista odvela na pravi put, mislila je razgledavajući se po mjestu koje joj se učinilo logičnim rješenjem, oazom spasa. Nešto je za sebe morala učiniti, kako bi se spasila. Ova adresa možda je prva na kojoj može ponovno posložiti svoje misli i prikupiti dovoljno energije za dalje. Tako barem naziv sugerira, holistički centar. Daje nadu. Holistički. Cjelovito, za ponovnu cjelovitost.

Maserka je primijetila da je vrlo loše pa ju je ostavila još iste večeri na toplim ljekovitim čajevima i masaži, u smirujućem okružju punom dobrih vibracija i chill glazbe, natopljenom mirisom eteričnih ulja, koja ju je već kroz par sati, preporodila.

U proljeće i ljeto smo svi super, barem tako opisujemo svoje raspoloženje. Sunčamo se na terasama ispijajući omiljene napitke, uživamo u milovanju sunčevih zraka a toplo, predivno vrijeme i svjetlost mame nas van i pune serotoninom, hormonom sreće. Sunce ima važan utjecaj na naš bioritam kao i na naše raspoloženje. Pinealna žlijezda, ili epifiza, naizmjenično u tijelu luči hormone serotonin (jedan od tzv. hormona sreće) i melatonin (hormon spavanja) a  upravo serotonin u višim razinama, koje se proizvode pri dostatnoj izloženosti sunčevoj svjetlosti, povezan je s pozitivnim raspoloženjem, unutarnjim mirom i većom koncentracijom.

Dobrom raspoloženju pridonose i godišnji odmori, na njima opet “punimo baterije” a obilje svježeg, sezonskog voća i povrća nudi čisto zdravlje iz prirode. Kako u prirodi ipak nije sve idealno i izloženo je promjeni, u jesen, s prvim kišnim danima lovi nas blues raspoloženje i pere letargija, melankolija, a sunčane dane zamjenjuju oni tmurni, noseći sobom hladnoću, manjak svjetlosti, loše raspoloženje i slabiju koncentraciju, bezvoljnost za rad. Čim stignu niske temperature i zima, teže pomišljamo, ako ne moramo, na izlazak van.

Ovi prirodni ciklusi potpuno su normalni i uobičajeni ali je jednako tako uobičajeno i naše stanje koje ih prati jer kao bića povezana s prirodom, osjećamo kako ona diše, reagirajući pritom na njene impulse, netko jače, netko slabije. Osjećaji bezvoljnosti pojačavaju se sa životnim poteškoćama,  krizom i nezaposlenošću, manjkom novčanih sredstava, problemima unutar obitelji i  partnerskih odnosa te trajnijim gubitkom motivacije uslijed svih spomenutih promjena.

Nekome taj period traje duže, nekome kraće no nevolja je kad se neraspoloženje  useli u naše biće na dulji period, tada nismo ni svjesni što nas je snašlo i kako iz te neugode van. Nije stoga čudo da u našoj zemlji bilježimo porast tjeskobe ali i 300 000 oboljelih od depresije. Heeej, zar toliko?!

Kad stvari izmaknu kontroli, odnosno prepustimo se nizu neugodnih osjećaja, malo tko želi biti u društvu oboljelog a on sam šteti drugima više nego što misli. Šteti i partnerskom odnosu stoga nije čudo da neki ne pokazuju strpljenje i dublje razumijevanje za ovaj problem. Nažalost, mnoge poslovne, obiteljske situacije pa čak i prijateljske, partnerske, također ga izazivaju, posebno ako u njima nismo prihvaćeni kao osobnosti. Štete nam one u kojima smo potcijenjeni, omalovaženi, izloženi neugodi i neinteresu te se neprekidno moramo dokazivati, posebno pred onima koji pored zdravih očiju ne vide i ne ističu naše kvalitete. Da li se uopće pred takvima i trebamo pokušati dokazati, nameće se kao pitanje. Možda naprosto trebamo potražiti bolje društvo, koje će nas u potpunosti razumjeti i prihvatiti.

Sjećate se Nadje, Katarine, Vjere, iz mojih priča? One su tek kap u moru primjera, koji su žrtvovali vlastito zdravlje radi poremećenih bračnih, poslovnih, obiteljskih odnosa.

I. je poput njih, imala sličnu priču, odselila je iz neugodne atmosfere tek kad je počela osjećati tjelesne smetnje i kad više nije mogla podnositi mučnu situaciju kod kuće. Naposljetku je završila kod liječnika, koji joj je prepisao lijekove za smirenje i bolje raspoloženje. I. nije jedina, mnogim osobama dogodila se ista ili slična situacija, nakon ljubavnog brodoloma i dugog osjećaja manje vrijednosti, nakon potcjenjivanja, ponižavanja, ignoriranja i gubitka volje za stvarima, koje su nekad bile jako zanimljive. Neke je osobe polomila frustracija jer nisu u životu ostvarili što su željeli, pitali su se zašto nekome sve ide glatko u životu i pokušali se natjecati s drugima dok su neki bez borbe pokleknuli pod pritiskom loše okoline. Neki su se borili ali i osjetili da gube na ovom bojištu. Razmjer snaga nije bio uravnotežen, gubili su od napasnog i nepravednog protivnika.
Štoviše, tjeskoba je u nekih potiho došla, da se nisu ni snašli a drugi su je primijetili i odmah odlučili reagirati, potraživši pomoć stručnjaka i alternativna rješenja svojih problema.

Što je zajedničko svim tim osobama?

Manjak ljubavi.

Nije bitno jesu li imena stvarna, bitno je da su situacije koje su ih snašle – stvarne.

Ljubav je bitna, znamo svi a tako i prijateljstvo i veze ali što ako nam više štete nego koriste i radi njih, radi neutažene žeđi za prihvaćanjem naše osobnosti, okrenemo leđa sebi samima? Što ako pokleknemo pred teretom i odlučimo se prepustiti niskim strastima, nižem nivou sebe?

Već je dokazano da tuge vode na dno a radost omogućuje rast, stoga, zdravom umu i duhu ni nije drugo nego odabrati – sreću.

U nekim je situacijama međutim lako okrenuti leđa sebi, posebno ako smo oronuli iznutra. Lako je tada svakom zlonamjernom ovladati našim osjećajima, bićem, pa čak i tijelom, kad smo ranjeni. Lakše je kad ste ozlijeđeni, tijelom ili duhom, manipulirati vašom osobnošću i puno je jednostavnije predati se tada nego boriti. No, dobra je stvar da unatoč ružnim životnim epizodama, u ljudskom zapisu ipak stoji borba, za održanje vrste i osobno preživljavanje. Okrenemo li leđa samima sebi, još uvijek se možemo okrenuti svome izvoru i poraditi na unutarnjoj snazi. Čak i kad se osjećamo vrlo povrijeđeni, u nama je još uvijek mehanizam spasa, koji će pomoći prevladati teške situacije i nadrasti ih. U nama je još uvijek onaj dragi, tihi glas, koji ljubazno i dobronamjerno savjetuje i zbori. Na nama je da ga poslušamo, kako bi ostali jači no ikad.

Treba li doći do ovakvog razvoja situacije i osjetiti hladnoću zida na koji nas prislanjaju, osjetiti težinu svih životnih tereta ili nečije teške naravi, da bismo probudili uspavane mehanizme, napokon pažljivo sagledali, osvijestili vlastite vrijednosti i dostojanstvo? Treba li to sve, da bismo napokon zavoljeli i prihvatili sebe? Čini se da treba, kod nekih osoba jer ponekad tek mučne i teške situacije osvijeste njihove vrijednosti. Tek u takvim situacijama podignu glas za sebe i krenu se boriti za sebe, poštovati i jako voljeti sebe.

Kako  međutim ne čekati te stresne trenutke, koji nas mogu odvesti čak u bolest i na vrijeme se oduprijeti pritisku okoline, savladati teške osobe, naučiti komunicirati s njima, popraviti i trajno zadržati dobro raspoloženje? Kako savladati mučne životne situacije, koje smo možda primili čak i naslijeđem? Nameće se sve spomenuto, svakodnevno, kao pitanje jer oko nas vrvi od frustracija i loše energije. Kako ostati cool i što činiti, kad stvari ne idu svojim tokom, štoviše, nepovoljno se razvijaju, bez obzira koliko se vi trudite?

“Ima stvari koje bolje učiš u miru ali ima i onih koje bolje učiš u oluji.”, kaže Willia Cather. Što mislite o tome? Koliko nam čak i životne oluje pomažu? Sretni ljudi znaju izvući korist iz svake situacije, čak i one nepovoljne, koja ih čini nezadovoljnima i nesretnima jer iz iste odlučuju – učiti i rasti.

Svi smo mi imali period u životu ili upravo kroz njega prolazimo, u kojemu su naše snage dotjerane na rub, zaista su bile ili jesu na testu. Pod pritiskom, u radnom okruženju ili unutar veze, možda čak i radi zdravstvenih problema, toliko se nagomilalo razloga i okidača koji vode u nepovoljno stanje. Nije tada teško osjećati se bespomoćnim a nije ni za optužbu.

Međutim, vi želite sreću jer sreća je prirodno stanje kojemu teži svako ljudsko biće. U nepovoljnim stanjima, poput anksioznosti pa čak i panike, koje su produkt lošeg raspoloženja, teže pomišljamo na sreću, čini nam se da nam ona izmiče a što više brinemo, čini se da izmiče još brže i više. Nije lako ostati smiren u teškim situacijama. Ali, nije ni nemoguće a to je dobra vijest.

Kako ćete ustrajati u borbi i ne prepustiti se niskim strastima i lutanju?

Odvojite se od situacije u kojoj jeste, pokušajte se staviti u ulogu promatrača a ne sudionika u procesu. Razmišljajte o uzrocima ali i posljedicama jer to će vam dati jasan uvid kako racionalno dalje. Najbolje je da emocije pokušate ostaviti “po strani” jer ukoliko ih uključite, to bi vas moglo odvesti dublje, u stres, paniku ali i dublju tugu. Recite si “sad sam tu gdje jesam ali ne zadugo. Riješit ću problem, racionalno.” Pokušajte razmišljati o logičnom razrješenju situacije, sve emocije ostavite po strani i fokusirajte se na problem.

Pitajte se, gdje stanuje vaš mir, što vas čini mirnima? Ako je to molitva i predanost Bogu, molite. Ako je to jednostavno smireno disanje i meditacija, oslonite se na te tehnike. Pokušajte živjeti zdravo i odbacite sve štetne navike jer to će vam pomoći pročistiti misli i vratiti u balans. Pomoći će vam i meditacija, iako joj se možda protivite ili mislite da niste u stanju zadržati koncentraciju.

Meditacija je trening uma a relaksacijske tehnike pomažu u napetim situacijama. Pomaže i yoga, ma koliko joj se možda protivite. Dovodi u savršenu kondiciju i donosi puno dobrobiti, pomaže vam sagledati situaciju iz raznih kuteva i imati kontrolu nad sobom. Također pomaže vam upravljati osjećajima, distancirati se i unaprijediti osjećaj volje.

Prisjetite se kad ste zadnji put imali sličnu situaciju, koja vas je mučila, sličnog opisa, težine i kako ste je prevladali. Podsjetite se kako ste imali snage da ju prevladate i pobijedite i na taj način se ponovno osnažite.

Druženje s osobama koje su prošle kroz slična iskustva pomaže a tako i razgovor, iako vam se možda čini da nije tako ili se plašite da ćete drugima dosađivati svojim problemom ili se naprosto ne volite povjeravati. Nemate li povjerenja u ljude oko vas, obratite se terapeutu.

Što još možete učiniti za sebe, prije nego li situacija izmakne kontroli? Pijte puno tekućine, najbolje vode jer je znanstveno dokazano kako napetost lišava tijelo vode. Također, voda smiruje, pomaže vam prevladati napetost i čudan osjećaj nervoze.

Kad ste pak vrlo razočarani ili tužni, naprosto to isplačite, onoliko dugo plačite koliko mislite da je potrebno. Suze su prirodne, one bistre um, peru oči i loše misli a nakon njih osjećat ćete se puno lakše.

Čišćih očiju bit ćete i čišćeg duha i uma a to će vam uz nove ideje i rješenja donijeti novu snagu za dalje.

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

foto: portaloko.hr, ilustracija

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name