Inspiracija Kolumna by Nives

KAKO SU ŠVEĐANI POSTALI EGALITARNO DRUŠTVO? Lagom kao stil života unosi toplinu u međuljudske odnose

Šveđani se vide kao zemlja lagoma, landet lagom, the lagom country i mnogi od njih ne žele da lagomski stil života postane trend i lifestyle izvozni proizvod. Lagom är bäst, što znači ‘dovoljno je dobar kao blagdan’, švedska je poslovica koju tamošnje obitelji prenose na potomke.

Kada čovjek dođe do točke, da ga i spavanje umara, odnosno, ni uz dovoljne količine sna, ne osjeća se odmoran, niti je dobro raspoložen, vrijeme je da nešto učini za sebe, nešto promijeni iz temelja.

Preveliki mentalni napor, stalan stres na poslu, prevelika odgovornost i puno obaveza te strah od budućnosti, mogli bi ga koštati zdravlja, a tu u pomoć uskače lagom.

Dok smo prošle godine svi čuli, isprobali ili prakticirali hygge, ova je godina u znaku lagoma, trenda koji nije trend, već stil života, koji podsjeća da je balans temelj svega. Kad pričamo o lagomu, na umu je životni stil u ravnoteži.

Lagom nije trošenje velikih količina novca, rastrošnost, pokušaji kupovine sreće i sretnih trenutaka, nije u vezi s promjenama koje će vas iscrpiti, nego se orijentira na manje promjene i poboljšanja, koja će vremenom učiniti veliku razliku.

Švedska riječ lagom znači ispravna količina, ne previše, niti premalo nečega. Dolazi od fraze lagom ar bast – the right amount is the best. Bolja, sretnija svakodnevica, u balansu, njegov je osnovni smisao.

Lagom znači živjeti svjesno, paziti na utrošak energije i vode, imati manji utrošak sirovina za neku radnju, manje gubitaka i otpada, a više recikliranja. No to ne znači da se trebate u potpunosti odreći užitaka i nešto luksuza. Ideja lagoma nije nova, nju je švedski gigant IKEA samo prenio u svoje dizajnerske uratke i viziju, sa željom da kupcima i ljubiteljima švedskog dizajna i načina života, ponudi jednostavan, pristupačan i atraktivan stil i da ih naprosto podsjeti, kako je ljepota života u jednostavnosti i balansu.

Pred kraj ljeta stigao mi je novi IKEA katalog, a ja sam ga, po običaju, jedva dočekala.  Iako sam već imala svoj primjerak, kroz neko vrijeme je i susjedov završio u mojim rukama jer njemu ne treba i za svaki slučaj, ako se prvi primjerak zagubi. Ali neće, ne može jer ima svoje vlastito mjesto na stoliću u dnevnom boravku, gdje leži poput kakvog svetog priručnika.

S vremena na vrijeme rado škicnem u njega, zaokružim ili zabilježim sve interesantne proizvode, koji bi mi mogli pomoći u održavanju doma i još boljoj organizaciji i kvaliteti života.  Iako uvijek naizgled isti, ove je godine ipak promijenio dizajn, obogaćen je i nekim novim sadržajima, a tvrtka je na svojim web stranicama izbacila i novi termin -lagom, uz to i lagom projekt i savjete za lagomski stil života.

Iako nisam imala pojma o čemu se tu  zapravo radi, ubrzo sam zavirila i istražila.

“O lagomskom stilu govori i Niels Eék, švedski psiholog, suosnivač; wellbeing app Remente: “Umjesto da se pitate, mogu li to učiniti bolje ili da li bih trebao zapeti jače, potruditi se jače, pitajte se je li to što radim dovoljno dobro i jesam li u tom procesu dao sve od sebe. Tako ćete se fokusirati na istraživanje ravnoteže, umjesto da se stalno gurate kroz proces i silite na nešto.”

Aha, tu smo dakle, švedski gigant je prigrlio lagom i ohrabruje svoje kupce na veću svjesnost življenja, veći eco – friendly style i kroz  Live Lagom project daje upute kako popraviti i poboljšati kvalitetu života. Kroz osobne priče lagomera, uči nas štedjeti energiju i pripremati kvalitetnija jela, s manjim utroškom sirovina.

Uči nas živjeti, pametno i svjesno, onako kako su nekad živjeli naši stari, u ravnoteži. Lagom potiče ljude da nađu prostora za nove stvari, trenutke i počnu živjeti u stilu ničega previše i ničega premalo, odnosno, svega u dovoljno dobroj količini. Pored toga svega, njeguje i ideju održivosti.

U doba ubrzanog, instant života, u kojemu smo ovisnici o tehnologiji i tehnici, lagom je način da se vratimo u naše središte, da budemo sretni i rasterećeni pritisaka svakodnevice.

Lagom se može primijeniti na bilo što, od ograničene upotrebe smartphonea, do uklanjanja  svih elemenata bučnog života, koji remete ravnotežu i izazivaju stres. Lagom obuhvaća i preraspodjelu prioriteta, izdvajanje više vremena za aktivnosti koje nas čine sretnijima ili naprosto odvajanje vremena za meditaciju.

Nakon danskog fenomena hygge, trenda koji je veliku popularnost doživio u zemljama Zapada, prošle godine, stigao je tako novi izraz, često u medijima nazivan trendom.

Helen Russell, autorica  knjige The Year of Living Danishly, hyggie je opisala kao uživanje u prisutnosti nježnih stvari, koje opuštaju i smiruju. To može biti topla vunena deka ili šalica omiljenog toplog napitka tijekom hladnog zimskog dana ili nošenje debele, tople pletenine i grijanje vatrom iz kamina. Prakticiranje hyggea je zapravo prihvaćanje jednostavnih užitaka ili trenutaka blaženstva.

No lagom je ipak nešto drugo, puno više. To je naprosto stil života.

Oboje podrazumijeva smireniji život i ugodu, ali hygge je aktivan na način na koji lagom nije. Hygge dodatno stvara posebnu atmosferu, a lagom podsjeća da ne bismo trebali činiti ništa posebno, ništa suvišno i da ne nabavljamo nepotrebno, nego da se usredotočimo na sve ono što već posjedujemo, na sve novo što nam je apsolutno neophodno i da znamo pritom odrediti pravu mjeru svega.

U dizajnerskom smislu, lagom su prostori rasterećeni suvišnih predmeta i ukrasa, koje čini namještaj čistih, jednostavnijih linija, jednostavnih za održavanje. Često se termin brka s minimalizmom, no lagom je udobnost i obogaćivanje prostora samo potrebnim stvarima i elementima, koji će mu dati dušu, ali i visoku funkcionalnost.

Brojni dizajneri interijera posegnuli su za lagomom i uvrštavaju ga u svoja kreativna rješenja, miksaju ga s drugim stilovima, kako bi prostori za stanovanje mogli što bolje služiti svojim stanovnicima. Osobe koje vole lagomski stil života, mogu ga tako uvrstiti i u kulturu stanovanja, a u skladu s lagomom, rješavaju se nepotrebnih, starijih komada namještaja i ukrasa, koji remete ravnotežu prostora. Zamjenjuju ih svime što može pomoći organiziranosti i donijeti više svjetlosti i mira u prostor, donijeti veću uštedu energije, prostor osvježiti fotografijama i slikama  mjesta, koja čekaju njihove avanture.

Meditacije su također dio lagomskog stila jer omogućuju provođenje ideje „just enough“.

One pomažu osvijestiti, koliko nam je čega točno potrebno ili da već imamo, dovoljno svega što nam treba. Pomažu posložiti prioritete i jačaju duhovnu snagu za ostvarenje, a to je mnogima u stresnom, užurbanom, gradskom životu, vrlo bitna stvar.

Na mnogo je načina ova ideja divna. Ona je Švedskoj omogućila egalitarno društvo, potakla je zajedništvo, lijepe obiteljske odnose, uzajamno poštovanje i poštovanje prema radu i radnicima. Kad je izašla van Švedske, ideja je postala komercijalna i u nju se dodavalo svašta, radi profita.

Modni i lifestyle magazini, brzo su švedski lagom prozvali nasljednikom hyggea. Hygge, danski koncept udobnosti i njegovanje ugođajne atmosfere, bio je britanski izdavački fenomen prošle godine. U vezi hyggea izašlo je na stotine knjiga, priručnika i kataloga, a sam trend bio je kopiran širom planete.

Šveđani se vide kao zemlja lagoma, landet lagom, the lagom country i mnogi od njih ne žele da lagomski stil života postane trend i lifestyle izvozni proizvod. Lagom är bäst, što znači “dovoljno je dobar kao blagdan”, švedska je poslovica koju tamošnje obitelji prenose na potomke.

Biti lagomer znači biti umjeren u osobnosti, pogledima i politici, stoga bi Šveđanima bilo milije da se lagom prihvati kao lifestyle.

Za mene lagom nije trend, nego stil života. Dok nisam naišla na taj naziv, dok on nije postao popularan i dok u opisu nisam prepoznala svoj lifestyle, nisam imala pojma, da zapravo godinama živim lagomski.

Jednostavne stvari poput LED rasvjete, ne korištenje sušilice za rublje, već prirodno sušenje rublja na svježem zraku, priprema obroka u woku, posuđu stainless steel na indukciju, grijanje na pelete, drva i solarnu energiju – sve je to lagom.

Promjena životnih navika iz temelja, kontrola financija, savjesnost prema okolišu i briga za čisti okoliš, ali ne tako da se odričete užitka kupovine i zakidate sebe za nešto luksuza. Lagom je fini balans između samosvijesti i stidljivosti, biranje svega što vam godi.

To nije odricanje od užitaka, nego njihovo umjereno doziranje. To je biranje svega što vas veseli, u stilu života i interijeru, ali ne na neprikladan i neukusan način, već točno onoliko koliko vam je potrebno. Lagom je umjerenost, ničega previše, ničega premalo.

Skandinavski dizajn je još pred dvadeset godina imao veliki utjecaj na moj stil pa nije ni čudo da se i u svojim modnim kreacijama držim pravila – sve s mjerom i pročišćenih formi. Tako je i u interijerima, koji za mene moraju biti profinjeni i pročišćeni od suvišnih formi i detalja. Oni moraju nositi u sebi suvremenost, funkcionalnost i laku održivost, a lagom savršeno prati tu ideju.

Želite li i vi, ako već niste, postati lagomer ili barem isprobati ovaj stil života, evo nekih karakteristika, koje su pripadnicima ovog lifestylea zajedničke:

Lagomeri imaju puno biljaka i uzgajaju svoju vlastitu hranu, gdje god mogu, bilo da se radi o manjim posudama začina i povrća, bilo o vrtnom i većem uzgoju. Žele se hraniti zdravo i živjeti u zdravom okolišu, a pritom i štedjeti. Njihovi su domovi puni zelenila, raznovrsnog bilja i cvijeća, a rado ga drže i u tzv. vertikalnom vrtu. Dodir prirode osjeća se u svakom kutku njihovih domova, koje krase razne biljne dekoracije.

Osim biljaka, lagomeri svoj dom obogaćuju prirodnim materijalima, naročito drvom za stepenište i drvenim namještajem. Prirodno čvrst i ne tretiran kemikalijama, bambus je odličan lagom izbor za prostorije. Iz njega se izrađuje namještaj, a među povoljnim i vrlo efektnim komadima ističu se oni iz pletenog bambusa.

Ako možete, nabavite manje stablo, posadite u blizini doma. Bambus raste brzo i ima uvijek lijepo, zeleno lišće, a rasprostranjuje se sam, čak i nekoliko metara dalje od glavnog stabla. Njegova prisutnost smiruje i daje osjećaj života u egzotičnim krajevima.

Jeste li znali da je pranje veša na 30ºC jednako učinkovito kao i ono na 40ºC? Štednja energije i punjenje mašine do punog kapaciteta također su lagomski stil života. Bez obzira koliko ste imućni, štednja je smisao.

U lagomski način života ubrajaju se i ekonomičniji izvori grijanja, ugrađivanje solarnih ćelija, štednja vode i električne energije svjetlećih tijela, veća eko osviještenost i čuvanje okoliša, upotreba prirodne ambalaže i umjetnost sortiranja.

Tu je i zdraviji način života i ekonomičnija priprema obroka, na keramičkoj ploči, u woku i posuđu stainless steel oznake.

Lagomeri paze na sve, a najviše na međuljudske odnose, koji su u njihovom slučaju topli, prijateljski, obiteljski i zdravi. Svojim stilom života žele podsjetiti na prave vrijednosti i da smo sami kreatori ljepše, kvalitetnije, opuštenije i u svakom slučaju bolje svakodnevice.

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name