Inspiracija Kolumna by Nives

Kolumna by Nives: Jeste li za LIPs?

“Vole li muškarci lijepe i pametne žene ili bolje – boje li se lijepih i pametnih žena?”, pitanje je koje se vrlo često nameće u našem društvu i na koje nismo sigurni da imamo točan odgovor.

Vole ih, čini se prilično vjerojatnim jer o tome svjedoče razni oblici partnerskih zajednica sa njima te pokušaji uspostavljanja istih, a kad je u pitanju strah od lijepih i pametnih, muškarci (neki) se prije boje sebe u susretu i odnosu s njima.

“Sirovina (neotesanac, šljam) ide bez prepreka naprijed ne obazirući se na posljedice pa nema ni stid ni strah prići gore spomenutima niti što za izgubiti osim malo vremena dok će oprezan, promišljen, inteligentan, dostojanstven i pametan muškarac, ako je zainteresiran, dobro proučiti teren, odvagnuti rizik i vlastite odluke prije nego li lijepoj i pametnoj pristupi.”, sjećam se upozorenja još iz mladenačkog razdoblja.

Zašto? Da ne bi dobio košaricu, odnosno otišao spuštene glave i ponižen? Moguće, no promotrimo i ostale moguće razloge.

Prema ženama muškarci imaju respekt dok se ne dokaže njihova ćudljiva ili teška, ružna narav. Lakše će prijeći i preko niže ženske inteligencije, sve dok im objekt njihovog interesa i požude izgleda atraktivno.

Međutim, lijepim, a inteligentnim, odnosno pametnim ženama, ne opraštaju se tako lako njihovi gafovi ni grijesi. Smatra se da one itekako promišljeno nastupaju u svim situacijama i time predstavljaju prijetnju i opasnost, za srce, novčanik i ugled.

Od njih se, odnosno od pomalo zastrašujućeg spoja ljepote i pameti, oduvijek i uvijek očekuje besprijekornost na svakom planu. Njihove povrede jače bole od povreda “samo lijepih”.

Stoga, kad lijepa i pametna pogriješi i zgriješi, takve se stvari pamte duže. Kad lijepa i pametna zada udarac egu, boli jače.

Gdje je tu pravda, ima li je uopće, barem u tragovima? Lijepe i pametne više su pod povećalom nego ostale žene i iako se naizgled ne čini tako, svaki njihov potez se pomno motri, bilježi i pamti. One su jedan oblik ideala kojemu se muškarci dive.

Iako je vrlo nezahvalno pričati o ženskoj ljepoti (jer prema bontonu, sve su žene lijepe, svaka na svoj način a ukusi se razlikuju) te procjenjivati nečiji intelektualni potencijal, činjenica je da neke žene odskaču od drugih, imaju veću estetičnost i sklad lica i figure te vladaju većim sposobnostima, vještinama snalaženja, zaključivanja i u životu donose pametne odluke.

To opet ne znači da si nikad ne smiju dozvoliti poneku luckastu, opušteniju situaciju jer nitko nije savršen i svaki um ima pravo na zabavu i odmor.

No, ako su toliko poželjne i rado im prilaze, zašto su onda mnoge pametne ljepotice same? Odgovor se ne krije samo u muškom strahu pred sobom ili njima već i u ženskoj naravi. Lijepe i pametne, svjesne su svoje ljepote i intelektualnog potencijala, često su vrlo samosvjesne, stabilne, snažne, neovisne, stoga njima nije lako upravljati.

Bilo kakav oblik manipulacije, kontrole, dominacije, ukoliko izlazi van seksualnih okvira ( dopuštenih igara radi zadovoljstva) nije im privlačan niti ga odobravaju. To može odbiti nesigurne muškarce i one tradicionalno orijentirane, ubijeđene kako muškarac mora u vezi imati glavnu i završnu riječ. Također, može otjerati svakog šovinistu koji se nema namjeru mijenjati ili barem malo prilagoditi, radi dobrobiti prijateljskog ili nekog dubljeg odnosa. One traže muškarca jednakih kvaliteta kakve su one same.

Ponekad se čini da muškarci bježe od pametnih i lijepih žena, čemu u prilog idu neke izjave poznanika:

“Meni ne treba lijepa i pametna žena nego samo lijepa, ali trenutno jer sad nisam spreman za ozbiljnu vezu. Dakle, ja tražim provod i s time je svaka upoznata u startu i nema se što buniti ako pristane i ne dobije puno više.”

“Lijepe i pametne su opasnost za moj džep i karijeru, fatalne. Ne želim nadrapati radi takve ni umno, ni emotivno ni fizički ni financijski.”

Tu su još neke izjave: “Lijepe i pametne pustoše muška srca i novčanike.”

“Za lijepim, inteligentnim i pametnim ženama muškarci trče kao psići, gotovo na njihovu komandu. U tome je opasnost, mnoge od njih su prave manipulatorice, direktno ili indirektno, a to muškarci ne vole. Kod simbioze LIP odbojna je jedino narav, često podla no ako ćemo iskreno o ljepoti, lijepa žena je ona koja ima i vanjske i unutarnje kvalitete, a takve se niti jedan ne treba bojati.”

“Hvala ti što si me ponizila, stavila tamo gdje mi je i mjesto”, gotovo ničim izazvan i paranoičan, česti je komentar muškaraca koji se ne osjećaju dovoljno poželjnima i samouvjerenima, uz lijepe i pametne žene.

Oni se uz njih jednostavno ne snalaze, stoga smatraju, najbolje je za njih da ih izbjegavaju i ne dovode se u neugodne situacije. U lijepe i pametne lako se zaljubiti i izgubiti kontrolu nad sobom, što produbljuje njihov problem.

Pravu istinu na prvo pitanje, možda ipak krije ženski odgovor: “ Mnogi muškarci su na distanci od lijepih i pametnih žena na isti onaj način kako su žene na distanci od lijepih, inteligentnih i pametnih muškaraca. One se jednostavno boje da nisu dovoljno dobre za njih, da će ih možda razočarati svojom osobnošću ili životnim postignućima.

Plaše se da neće moći uloviti njihov ritam i održati stanje uzajamne privlačnosti. Plaše se da će naići bolja od njih, koja će ovom sretno/nesretnom spoju više odgovarati i njih istisnuti iz igre i dugoročnih planova. Lijepim i pametnim ljudima život je namijenio lijepa iznenađenja, stoga se plaše da će pored njih ostati u sjeni, što nimalo ne pogoduje egu i samopouzdanju.

Lijepe, a slabe žene rado će poniziti muškarce kako bi sebe izdigle no jaka, samosvjesna, lijepa i pametna žena suviše je zaokupljena radom na sebi da bi se bavila tako trivijalnim i prizemnim stvarima. Ona se orijentira na svoj razvoj, poticanje i pravilno usmjeravanje a ne na rušenje “protivnika.”

Što ako se međutim, nađu dvoje vrlo sličnih, “tu negdje” po kvalitetama i postignućima? Može li takva veza opstati i imati budućnost?

Može, sve dok ne nastupi životno nadmetanje tko će postići bolje i više, u kojemu jedna strana privremeno gubi, dok druga ostvaruje izvrsne rezultate. Svjedoci smo raspada mnogih slavnih veza u kojima su parovi bili upravo vlasnici “sretne kombinacije” no njihov partnerski sklad ozbiljno su narušili nadmetanje, ego i poslovni nesklad.

Ego narušava i manje lijepi i pametni spoj stoga je upravo to problematika kojom se trebamo baviti – ostati prirodni i susretljvi, te uz vizualan i umni doživljaj ponuditi i toplu unutrašnjost našeg bića. To je jedini način da prevladamo sve strahove. U unutrašnjosti našeg bića, njegovom emotivnom dijelu, imamo svi podjednake šanse – da budemo dobri i dopadljivi jedni drugima.

Lijepe i pametne vjerojatno puno više smetaju žene nego muškarce jer su ozbiljna konkurencija manje atraktivnijim kombinacijama. Teško ih je dostići u bilo čemu a malo tko želi biti njihova blijeda kopija. Otud, drage pametne ljepotice, sva ta ogovaranja, zavist, srdžba na vašu pojavu, ako do sad niste primijetile.

Uostalom, prisjetite se da ljudi najviše strahuju od nečijeg uspjeha. Dok stojite na mjestu i dok se ne uspinjete stepenicama uspjeha, vi ste prosjek, čim odskočite i istaknete se nad drugima, ozbiljna ste prijetnja nečijem egu i predstavljate konkurenciju.

Nameće se zaključak – samo vrlo slične osobnosti, sličan “spoj” ili čak jednaki mogu o(p)stati zajedno. Stoga ne stoji ona “Muškarci se dive lijepim i pametnim ženama ali ih ne žele i ne žene.” Žene ih, itekako ali ne žele oženiti njihovu tešku, napornu, svadljivu, neprilagodljivu ili zajedljivu narav.

Muškarci ne žele biti iskorišteni, nasamareni, izmanipulirani stoga čim osjete da u svojoj partnerici nemaju dovoljno nježnosti, razumijevanja, topline, dostojanstva, vještina, tolerancije, prilagodljivosti, sigurnosti, slobode, oni radije traže novi izvor zadovoljstva i zabave. Uostalom, prečesti komentar suprotnog spola na “stare cure” mogao bi objasniti zašto brojne pametne ljepotice ostaju same i u kasnim tridesetima.

“Ako se nije udala do 35-e ili u toj dobi nije u nekom obliku dugogodišnje partnerske zajednice, s njom očito nešto ne štima. Vjerojatno je prekomplicirana ili ju nitko ne želi za ništa ozbiljno.”

„Nije problem u meni nego u muškarcima, koji ni u ozbiljnijoj dobi nemaju petlje ući u ozbiljnu vezu ali zato imaju petlje nanositi povrede!”, pravdaju se spomenute. No, nameće se pitanje, ako su zaista toliko inteligentne i pametne, zašto su uopće i dozvolile nekome tko ih ne zaslužuje pristup? To nameće nove odgovore, koje otkrijmo zajedno u drugoj kolumni.

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name