whattafashion.com

Galliano osuđen platiti odštetu od 6000 EUR

Nekadašnji umjetnički direktor pariškog branda “Dior”, Italo-Englez John Galliano, uvjetno je osuđen za antisemitske uvrede koje su suci i mediji okarakterizirali umjerenim, budući da je ponašanje slavnog stilista nakon događaja više nego primjereno. Galliano se nekoliko puta ispričao bračnom paru koji je izvrijeđao na terasi poznatog latinoameričkog restorana u Gradu svjetlosti, rado posjećivanoj “La Perli”. Iako je sud namjeravao kazniti  kreatora s iznosom od 10 000 eura, učinio je dugo bolesnom dizajneru, po izjavama njegovog odvjetnika Me Auriéliena Hamelle, “veliku uslugu i snažnu gestu. Sud je razumio posljedice teške bolesti i provjerio mnoštvo zdravstvenih uvjerenja koja pokazuju pravo, duhovno i tjelesno stanje kreatora, iz tog perioda. Galliano nikada ranije nije izražavao antisemitizam jer je među njegovim suradnicima uvijek bilo kolega židovske vjere, isto kao i manekenki, koje su redovito nosile kreacije kuće “Dior” “!

Iako je bio u Parizu, John Galliano se zadržao nakratko u Palači pravde jer, prema izjavi predsjednice suda Anne-Marie Sauteraud, “iako je želio nazočiti suđenju, nije to učinio, pošto su, od incidenta, susreti s predstavnicima svjetskih medija jako negativni.”

Tako je Johnu Gallianu najprije određena isplata u iznosu od 4000 eura odštete spomenutom bračnom paru koji je uvrijedio 24. veljače; pritom je, prema tvrđenu svjedoka, dvojici prijatelja koji su pili za šankom doviknuo :”Dirty Jewish face!” i “Fucking Asian bastard!” Prema drugom dosjeu, vrijeđao je nepoznatu ženu koja se također nalazila u caféu “La Perla”, riječima :”Fucking ugly jewish bitch”, koju je morao  obeštetiti za  2000 eura. Kreator će  nadoknaditi i troškove pravde, pa će pariškom sudu platiti još 16 500 eura.

Na suđenju, otvorenom predstavnicima medija zahvaljujući posebnim dozvolama, mnoštvo svjedoka je dovelo u pitanje tvrdnje izvrijeđanih osoba, međutim, sud je ocijenio kako ” brojni pokazatelji, jedinstveni i koherentni potvrđuju ozbiljnost uvreda”! Suci i porota su posebno istakli postojanje videa, kojeg je cijeli planet vidio 28. veljače, na web stranici britanskog tabloida “The Sun”, a koji  prikazuje Galliana u jako pijanom stanju, kako vrijeđa osobe za susjednim stolom, govoreći:”Obožavam Hitlera, osobe poput vas ne bi postojale, vaše majke i očevi bi već bili gazirani”!

Pri prvom susretu s predstavnicima zakona, John Galliano je 22. lipnja priznao kako je krajem veljače, svakodnevno pio alkohol, uzimao valium i sredstva za spavanje. Gradom su kružile glasine, ali i dokazi, kako se neprestalno drogira kokainom i crackom.

Odmah nakon događaja, kada je uvjetno pušten, poslije polaganja visoke jamčevine, kreator je proveo dva mjeseca u Arizoni pa u Švicarskoj, na striktnom i dobro čuvanom liječenju.

Pariški sud je uzeo u obzir i činjenicu da John Galliano nikada prije nije imao problema u javnom ophođenju, niti je bio osuđivan. Pozitivno je ocijenjeno i kreatorovo razumijevanje vlastitog zdravstvenog stanja, pa nemogućnost rasuđivanja, budući da je stalno bio pod utjecajem različitih lijekova i alkohola. Sudac i porotnici iskazali su zadovoljstvo, posebno istaknuli i odobrili  brojne isprike koje je optuženi uputio oštećenim i izvrijeđanim stanovnicima pariške četvrti Le Marais.

Text by Đana Mujadžić

 

Posted by on Sep 12 . Filed under Kolumne, Modni dizajneri, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010