whattafashion.com

Malo viđenog ali i dalje je to revija

Modni ormar pod povećalom naše kolumnistice i kritičarke Mariann

Zaista ne mogu razumjeti zašto na hrvatskim modnim revijama neki dizajneri uporno streme k tome da ženu, objekt svog odjevnog „ukrašavanja” , sakriju ispod  slojeva tkanina koje doslovno guše miran i dostojanstven hod koji bi trebao krasiti modno osvještenu osobu.

Ovako, žena se više koncentrira na odjeću ( što je inače svrha manekenki da pozornost preusmjere na ono što nose ), da joj ona ostane u „čitavom” obliku, a ne da se prilikom slobodnijeg i nemarnog hoda ona rastvori i pokaže svu strukturu koja bi inače trebala biti sakrivena u pomnom spajanju dijelova.

Možda vam se sad vrti glava od ovog iscrpnog pojašnjavanja nakaradnog trenda koji nekim dizajnerima, poput Igora Galaša, ali i drugih na 6. Modnom Ormaru,  novijih dizajnera pratiteljima mode ( Milena Rogulj ) gotovo postaje zaštitnim znakom.

Nažalost moram reći da je i Igor Dobranić upao u tu zamku.

Barem po onome što je poslao na pistu .

Govorim o samostalnoj reviji već priznatih dizajnera,  koji su diplomirali na TTF-u u Zagrebu.

Prije njih, publici su se prethodne večeri prikazali studenti istog fakulteta sa svojim radovima.

No, istinu govoreći, afirmirani dizajneri nisu ni toliko daleko odmakli od svojih potencijalnih nasljednika.

Za vrijeme  revije više me privukla publika u nasuprotnim redovima, što se jednoj reviji malo ozbiljnijeg formata nikako ne smije dogoditi. Prvi plan moraju biti modeli, a tek sporedni možda koji eksces ili zanimljiva reakcija u publici koja bi pažnju preokrenula na zbivanja izvan piste.

U prvom redu me zapanjila dvorana i njen interijer.

Na slici ćete vidjeti zid obložen metalnim  ( limenim ? ) konstrukcijama koje kao da su izašle iz kolekcije nakita Osječanina Ivana Midžića. Nosivo na tijelo, nosivo i na zidu. Budući da zid ne možemo pitati kako je to nositi tako glomazne, i vjerujem teške konstrukcije, manekenke bi sigurno odmah mogle dati odgovor na to pitanje: Malo je nespretno!

Kako ćeš hodati uspravno dok se niz tijelo leluja lisnat oblik ogrlice koji ti gotovo zaklanja gornji dio tijela? Još je u redu manji format nakita, ali ovi zavrnuti, plosnati ili špičasti do pupka ili ispod grudi?

Reviju mogu sumirati u nekoliko riječi. Više rečenica bi samo pojasnilo ideju.

Luftići koji kao da nadodaju još masnog sala, pletiva koja zakamufliraju tijelo, pomalo prizivajući lik zvonara Notre Dame-a sa kvrgom na leđima, crno-bijeli bajkovit svijet Igora Dobranića sa čarapama navučenim na cipele, patchwork tehnika spajanja možda neiskorištenih komada tkanina i nadasve apsurdna burleska Zorana Mrvoša sa pojavom hrvatske inačice Dite von Teese.

Je dugačka rečenica, ali je jedna jedina.

Text by Mariann

Posted by on Nov 21 . Filed under Kolumne, Media, Modni dizajneri, Slide, Text by Mariann. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010