whattafashion.com

PFW : Visoka moda “Dior” daleko od Galliana

Naša dopisnica iz Pariza, Džana Mujadžić, posjetila je Haute Couture revije na Paris Fashion Weeku. Evo njenih dojmova.

Pariške modne revije Haute Couture započele su, kao i obično-na teatralan način. Kuća “Dior” je definitvno okrenula stranu Galliano, pokazavši  kolekciju sa potpisom njegovog dugogodišnjeg suradnika Billa Gayttena, koji funkciju obavlja u očekivanju imenovanja, novog umjetničkog direktora.

U pariškom muzeju “Rodin”, bilo je mnogo svijeta, posebno su se isticale glavne urednice modnih časopisa, među kojima mnoge uzdišu za Gallianom i njegovom Visokom modom “savršenom i fenomenalnom”! Publika, ipak, smatra izvjesne ideje nove kolekcije jako dobrima: nova stvarnost branda je tu pa je treba prihvatiti.

Bill Gaytten koji je u “Dior” došao istovremeno sa Johnom Gallianom, uljudno je pozdravio obožavatelje stila, u pratnji prve asistentice Susanne Venegas. Engleskinja je trebala, slijedećih mjeseci, osigurati umjetničko vodstvo slavne marke, pošto je upravni odbor branda htio na miru odabrati novog kreatora.

Sidney Toledano, direktor “Diora” je u razgovoru sa novinarima istakao kako, imenovanje novog stiliste ne mora biti utvrđeno tekuće godine : “Znate, mlade djevojke, neprestano pitane kada će se udati, odgovaraju :”Kada sretnem pravog muškarca!”Upitan nije li “Dior” već našao tog idealnog, muškarca, Toledano koji više voli žene, mudro je odgovorio “Nismo jos odlučili”!

Gaytten što za razliku od predhodnika ne skriva sijede vlasi, jako diskretan, potvrđuje da “Posao nije previse različit u odsustvu Galliana” te  se treba osloniti na vlastitu inspiraciju i dozvoliti slobodu kreiranja. Umjesto da traži po starim kolekcijama branda, aktualni umjetnički direktor se nadahnuo 70im godinama prošlog stoljeća ali početkom osmog desetljeća, također.

Tada smo svi plesali u čuvenom “Palaceu”, divili se grafisti Jean Paulu Goudeu i arhitektuFrancku Gehryju. Kreator je istakao kako je htio “Nešto glamurozno, suvremeno”. Toledano je čestitao pomalo zbunjenom Gayttenu, koji se još nije oporavio od oštrih, negativnih kritika za mušku kolekciju, idućeg toplog perioda. Direkor kuće je istakao kako su modeli “nježni i ženstveni, okupani posebnom svjetlošću!”

Prepoznatljiva urednica američkog izdanja magazina “Vogue”, također Britanka Anna Wintour je nosila ogromne zatamnjene naočale a reviji je prisustvovala i supruga bivšeg predsjednika Francuske Bernadette Chirac, koja je nedavno skinuta sa prijestolja poslanice oblasti Corrèze, zbog nepravilnog glasanja. Uvijek lijepa  glumica, dugogodišnja stanovnica Grada svjetlosti, Marisa Berenson, svima se smiješila, isto kao i novoj “Diorovoj” kolekciji!

Manekenke su se šetale podijem sa glomaznim geometrijskim formama na glavi, što su pritiskale njihove “natapirane”, visoke frizure. Sve su bile našminkane kao da imaju podočnjake, a nosile su našušurene haljine dugog plisea, koji se često završavao razlicitim perjem. Druge su bile odjevene u plise boje pudera, origami tipa. Najzad, balske haljine su posjedovale raskošne suknje, ostvarene sa kilometrima organdija poput modela roza, žutih i narančastih preljeva, što je nosila Karlie Kloss, nova zvijezda kuće “Dior”.

Text by Džana Mujadžić

Posted by on Jul 8 . Filed under Fashion report, Kolumne, Modni dizajneri, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010