whattafashion.com

Retrospektiva Alexander Mc Queen

Godinu dana nakon što nas je zauvijek napustio Alexander McQueen, Costume Institute MET/Muzej suvremene umjetnosti NYC/organizira neviđenu retrospektivu kreacija slavnog dizajnera i stilista, ostvarenih u zadnja dva desetljeća. Marka što pripada grupi PPR, nanovo stavlja pod svjetlost reflektora vjenčanicu  Kate Midddleton, vojvotkinje od Cambrigea.

Postavka nazvana “Alexander McQueen Savage Beauty”,  pokazuje oko stotinu modela i 70 modnih dodataka, pa  eksponate iz ranih devedesetih, kada je izradio predivnu kolekciju za diplomski ispit, 1992 godine. Radi se o modelima linije nadahnute Jackom Trbosjekom pa do zadnje kolekcije: jesen-zima 2010/2011. Tada je engleski fashion genije uspio povezati prototipe sa odjećom visoke mode, barokne oprave, kao i romantizam spojen sa tamnim odjevnim predmetima.

Alexander McQueen je ostvario i “kabinet kurioziteta”, u kojem je ujedinio fetisističke dodatke sa gotičkim. Jedan “360°”, organiziran po temama i više nego kronološki, što nanovo svjedoči o kreativnosti i nadarenosti rano preminulog dizajnera, otkrivajući njegov pogled na modu, pod modnom prizmom!

Retrospektiva se održava do 31 srpnja a otvorena je posebnom, godišnjom, gala večerom u Costume Institute. Ove godine je predsjednik svečanosti bio François-Henri Pinault, direktor Grupe PPR i supruga, poznata glumica Salma Hayek.

Večera je između ostalih ujedinila Colina Firtha, Stellu McCartney i Annu Wintour. Specijalno izrađen šal, kreiran za izložbu, uskoro će se prodavati u prodavaonicama branda.

Text by Džana Mujadžić

Posted by on May 6 . Filed under Kolumne, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010