whattafashion.com

Tisci i Abramović, ujedinjena umjetnost

Umjetnički direktor pariške modne kuće “Givenchy” bio je odgovorni urednik čuvenog časopisa “Visionaire”, pa organizirao izložbu na temu vjere. Uspješno je uposlio značajne likovne i visuelne umjetnike, u istinskoj “zbirci religija”, on, kako  kaže “talijanski katolik uspavljivan nedjeljnim misama” ali i tužnim Božićem, za vrijeme kojeg je, kao četverogodišnjak, saznao za smrt oca Francesca.

U ograničenom editorijalu koji je izašao u samo 3 000 primjeraka, kreator je ispoljio vlastito viđenje žrtvujuće dimenzije ljudskog tijela, postalog  ženskim, fetišistickim objektom! Tragovi stilistinog zanimanja-krojača kod “Givenchy”-ja, naglašavaju odsustvo oca i omnipostojanje majke i osam sestara.

“Odrastao sam u vjeri ali me je majka ohrabrivala u slobodnom mišljenju i rasuđivanju. Jedinstvo ta, dva različita načina shvaćanja svijeta, pomoglo mi je u posjedovanju svih reprezentacija vjere”-ističe umjetnik, što od djetinjstva skuplja religiozne slike. Zato je u 60. izdanju “Visionaire”-a uspio predstaviti “Bibliju osjećaja” , koju je kuća “Givenchy” velikodušno podržala. Ne treba očekivati poseban “breviar” svetih slika jer Tisci prosvjećuje sadržaj, koji ga direktno povezuje sa seksualnosti, tamnim dijelom postojanja ali i sa svjetlosti:
“Meni je vjera svetkovina, u kojoj se mijesaju ljubav i smrt”!

Poznato je kako se Tisci, u zadnje vrijeme često druži sa beogradskom umjetnicom Marinom Abramović, sa kojom ga spajaju posebne veze. Ona ga smatra duhovnim sinom, pa je rado pozirala sa nadarenim Talijanom, kao pajanska “pieta”, provokativna i provincijalna te se čini kao da je između rođenja i umiranja.
Priča se kako će Tisci za dvije godine sudjelovati i na venecijanskom Bienalu, oltaru suvremene umjetnosti.

Text by Džana Mujadžić

Posted by on Jun 13 . Filed under Kolumne, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | © Copyright - WHATTA FASHION 2010