Trendovi

Let’s tie dye!

Nema boljeg doba godine od ljeta za isprobavanje tie dye efekta na odjeći i modnim dodacima. Ako ste zainteresirani za jedinstvene mješavine boja i uzoraka, postignute specijalnom tehnikom bojanja tkanina, vjerojatno ćete posegnuti za batikom i tie dye dizajnom. Kako su si ove tehnike dosta slične bojama i uzorcima, mnogi ih često pobrkaju pa je dobro prisjetiti se njihovih obilježja.

Bojanje tkanina batik tehnikom, precizna je i detaljna vještina koja svoje proijeklo vuče iz Indonezije, Indije i Kine. Prvo se tjantingom – malom olovkom, nanosi otopljeni vosak, a zatim se tkanina uranja u boju do zasićenja, dok sva vlakna nisu zahvaćena bojilom. Stvrdnuti vosak sprećava probijanje boje na iscrtana mjesta. Sam postupak može se ponoviti više puta kako bi se dobile razne nijanse i uzorci. Kada je postignuta određena nijansa i uzorak, vosak se skida glačanjem između papira. Vosak se može ukloniti i ispiranjem u vrućoj vodi, a nakon njegovog uklanjanja, pojavit će se vaš vlastiti unikatni dizajn.

Tye die tehnika potječe iz Kine i Japana 6. stoljeća. U tom razdoblju bojalo se nanošenjem bobica i cvijeća uz boju na tkanine. Današnje uznapredovale tehnike koriste otopljenu boju u toploj vodi koja se raspršuje po tkanini pomoću boca za prskanje i aplikatora. Postoji još jedna razlika između batika i tie dye-a, a to je element kontrole u procesu bojanja. Batik je precizniji i fokusira se na korištenje voska, dok je tie dye spontaniji, sklon eksperimentiranju. takninu ili odjevni predmet možete saviti i svezati u loptu pomoću gumice. Možete paziti na položaj gumice i nabora te na taj način postići efekte na za to određenom mjestu.

Nakon postizanja željene kombinacije boja i uzoraka, tie dye ide u foliju na šest do osam sati kako bi se boja što bolje upila. Kraj procesa bojanja je ispiranje i izravnavanje tkanine ili odjevnog predmeta kako bi se otkrio nastali dizajn.

Smatrate li da niste vješti u ovim tehnikama, uvijek možete ponijeti gotov tie dye dizajn koji ove sezone stoji visoko na trendy ljestvicama.

U dizajnerskoj ponudi ovom je tehnikom obojeno sve od šeširića do čarapa, a možda najzanimljiviji komadi kriju se u spoju tie dye-a i asimetrije.

Ovaj Ibiza eye catcher nosi hippie ton koji osim uz more, pristaje i uz obalu rijeke i jezera, a u gradskim šetnjama privući će pažnju prolaznika koji bi vas mogli pitati za porijeklo vaših kreacija.

Foto Pinterest

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Trendovi

Travelling is growing, growing is knowledge!

Ovo je slogan koji u svom marketingu koristi brand Napapijri. Pokrenut  početkom devedesetih, od strane firme Green Sport Monte Bianco
Trendovi

Good mood: Wood, wine, Woolrich

Šuma je toliko divna i smirujuća da mi nije jednom palo na pamet odseliti u nju, barem privremeno. Ako ništa