Inspiracija Kolumna by Nives

Meditacija nije nešto čega se trebamo bojati

Što ako kradljivce naše energije imamo u neposrednoj blizini, unutar obitelji i što ako upravo zbog njihove stalne napetosti i negativne vibre, mi sami ne doživljavamo promjene, kakve priželjkujemo, iako se jako trudimo? Odnosno, u njihovom društvu osjećamo ustajalu energiju i pad energije.

 

Ima dakle osoba, koje su stalno pod velikim stresom, češće napete nego smirene, češće nervozne i svadljive, nego raspoložene za mirne odnose, unutar obitelji, na poslu i sl. S njima je teško komunicirati, u trenu gube kontrolu, unose nemir i svađu na društvene mreže i van njih u društvo, lako mijenjaju raspoloženje, puni su negative i nekog tereta pa imate osjećaj kako ih muče teške brige ili veći duhovno-mentalni problemi. Kad im svratite pažnju na njih, oni se brane i često krivca za svoje ponašanje traže svugdje, samo ne u sebi.

Ma koliko ih molili da se promijene, takve osobe se jednostavno ne znaju i ne žele opustiti, niti se znaju i žele prilagoditi. Ne na način koji im vi predlažete, radije se prepuštaju nezadovoljstvu i osobnoj muci. Oni najčešće uopće ne vide problem, djeluju kao da su u stalnom ratu sa sobom. Možda i pronađu neki vid zabave, pri kojemu im neko kraće vrijeme  um odmara od problema i briga, ali oni se opet njima vraćaju, kad se pojavi neki triger. Vjerujem da je upravo to je jedan od razloga zašto propadaju prijateljski odnosi, veze, brakovi. Neki ljudi jednostavno ne znaju komunicirati, neke osobe ne znaju se opustiti, ne znaju mirno saslušati tuđu misao i savjet, ne znaju i ne žele se riješiti negativnih vibracija i nekad je već sitnica dovoljna da prasne sukob. Do nekih je osoba jako teško doprijeti, žive u nekom svom svijetu, paćenika i žrtve, vrlo nefleksibilni za duhovni i emotivni rast.

Osim što pokazuju znakove trauma, strahova, nesigurnosti i sebičnosti, pokazuju i nepovjerenje, prema ljudima, tehnikama opuštanja, koje bi im mogle olakšati svakodnevicu. Znate li s takvim osobama i trudite li se uopće oko njih? Pazite, njima je također potrebna pažnja, stoga ako možete pomoći, ne uskraćujte im pomoć.

Ako ih ne uspijete nagovoriti, da promijene način života, ishranu, navike ili odbiju lijekove za smirenje, odnosno sve te načine koji im mogu pomoći srediti misli i dati mir, pojasnite im da mogu birati između više vrsti meditacije.

Meditacija nije nešto čega se trebaju bojati, to je način na koji se postiže duboko opuštanje i susret sa vlastitim mislima, koje se ovom metodom smiruju. Objasnite im da je meditacija usredotočena pozornost, usmjeravanje pažnje na sve one stvari koje volimo i koje nas vesele, na sve ono što pomaže osloboditi um, od mnogih poteškoća, koje uzrokuju stres i brigu.

Usmjeriti pozornost može se na stvari poput određenih objekata (svijeća), slika (vjerski motivi, mandala), mantre i disanja. Opušteno disanje je tehnika koja uključuje duboko, ravnomjerno disanje pomoću mišića dijafragme kako bi proširilo pluća. Svrha je usporiti disanje, uzeti više kisika i smanjiti upotrebu mišića ramena, vrata i gornjeg dijela prsnog koša, kako bi se povećala učinkovitost disanja i smanjila napetost u tom području tijela. Kod svjesnog disanja moguće je pratiti vlastite misli i utišati ih.

Ne žele li to iskustvo iskušati na nekom mirnom mjestu, pojasnite da je meditaciju moguće činiti bilo gdje, posebno u situacijama s visokim stresom, u prometu (zastoj), na radnom sastanku, u dugom redu u trgovini i na svakom mjestu gdje je pogodno biti malo sam sa sobom i gdje je potrebno unijeti malo mira. Meditirati je moguće u raznim položajima tijela, sjedeći, ležeći, hodajući i na drugim mjestima i aktivnostima.

Za meditaciju je potrebno imati otvoreni stav i propustiti misli kroz um bez suda.

Pomisao o ispravnoj meditaciji uzrokuje dodatni stres, stoga se ne treba opterećivati samom metodom. Meditirati se može sam ili u grupi, koju vodi obučeni instruktor. Može ju se učiniti formalnom ili neformalnom, ovisno o stilu i situaciji. Neke osobe toliko zavole meditaciju da im postane svakodnevna rutina, bez koje ne mogu. Dan počinju i završavaju  satom meditacije.

Za početnike je idealna tehnika dubokog i svjesnog disanja jer je disanje prirodna funkcija. Sama usredotočenost na osjećaj i slušanje vlastitog disanja pomaže smiriti duh. Disati treba duboko i polako, a kada pažnja odluta, lagano treba vratiti fokus na disanje. Tokom tog procesa treba osluškivati svoje tijelo i usredotočiti se na točke u kojima osjećamo nemir i napetost, bol, toplinu, opuštanje. Može se kombinirati osluškivanje emocija u tijelu s vježbama disanja te u sve uklopiti mantru, vjersku ili sekularnu. U kršćanskoj tradiciji to je Isusova molitva, u judaizmu svetom imenu Boga ili om mantru  hinduizma, budizma i istočnih religija.

Meditirati se može i prilikom šetnje, kroz mirnu šumu, park, uz rijeku, more  pa čak i u gradu i među skupinama ljudi. Jednom kad ovladate tehnikom meditacije i naučite smiriti svoj um, meditaciju je moguće obaviti bilo gdje, čak i usred gradske buke.
Molitva je najpoznatiji i najčešće prakticirani primjer meditacije, prisutan u svim religijama. Možete slušati i svetu glazbu ili bilo koju glazbu koja vas jako opušta, smiruje, nadahnjuje.

Tokom meditacije važno je usredotočiti se na ljubav i zahvalnost. Svaki put kad vam um odluta, lagano se vratite na predmet ili sliku gdje je fokus.

Svakome odgovara drugačija vrsta meditacije i potrebno ju je prilagoditi vlastitim potrebama. Tehnika meditacije pomaže smanjiti stres i organizmu pomaže da bolje funkcionira u cjelini.

Negdje sam pročitala, kako je vrt zeleni lijek protiv loših osjećaja i da vrtlarenje daje osjećaj smisla u životu. Dodala bih i da savršeno smiruje, barem mene, kad sam jako napeta.

Vrt i njega cvijeća i bilja su moja meditacija. Kad sam ljuta i lošije volje, bavim se biljem i čeprkam po zemlji. Iako to radim i kad sam dobre volje, imam osjećaj da sam još aktivnija i vrednija kad me motiviraju loši osjećaji. Dok sam živjela po stanovima, raznim gradovima, čeznula sam imati svoj vrt, dvorište, u kojem mogu leći na travu, bez ičijeg uznemiravanja. Već sama prisutnost vlati trave, mirisa cvijeća i pjeva ptica potiče duboko opuštanje, a sam rad u vrtu i dodir sa zemljom budi hormone sreće.

Isprobala sam različite vrste meditacije, koje su mi pomogle da kroz svakodnevicu idem s puno manje opterećenja i stresa. Meditacije su mi pomogle sagledati jasnije svaki problem i pomoću njih naučila sam sagledati širu sliku svih situacija i odnosa. Zahvaljujuć njima, ali i yoga vježbama, naučila sam opuštati se, vladati vlastitim osjećajima i kontrolirati misli, što mi je olakšalo komunikaciju s mnogim teškim osobama, sačuvalo i unaprijedilo zdravlje.

U našem društvu još uvijek postoji otpor prema spomenutim tehnikama opuštanja i predrasuda kako je yoga namijenjena ženama, koje su prirodno fleksibilnije.

Iako mnogi smatraju kako muškarci koji prakticiraju yogu, a time i meditaciju, nisu muževni, puno je muškaraca koji baš zahvaljujuć yogi i kombinaciji intenzivnih fitness treninga, imaju lijepu muževnu figuru, nevjerojatnu snagu, odličnu definiciju mišića i posjeduju izuzetno miran um. Pored toga izgradili su i još neke lijepe osobine. Takvi muškarci odbacuju stereotipe, misle svojom glavom i uvijek pokušavaju nešto novo u životu.

Muškarci koji prakticiraju yogu mogu izgraditi više mišićnih vlakana, odnosno veće mišiće, fleksibilniji su od ostalih i time su sposobni i partnerici priuštiti više zabave u sexu. Dugim prakticiranjem yoge, muškarci povećavaju unos kisika u tijelo i dobrog su raspoloženja. Znaju upravljati svojim osjećajima, nose dobru vibru. Naučili su kroz meditacije kako popraviti lošije raspoloženje te su mišljenja kako je energija sve i da svjesnost privlači. Pozitivan stav i balans koji postižu, nevjerojatno su sexy. Oni su također puno bolji slušači od drugih muškaraca i time omiljeniji među ženama. Ne stide se biti u njihovom društvu, posebno na satovima yoge jer su vrlo samouvjereni i znaju svoju vrijednost, a sve su to pojačali upravo yogom i meditacijom. Ove su metode stoga dobar izbor za popravak narušenih partnerskih odnosa.

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/
Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name