Inspiracija

Motivacija ide (i) kroz želudac?! 1. dio

– Znaš da Gisele Bundchen i Tom Brady imaju osobnog kuhara? – pitao me jednom prilikom dragi.
– O da, čak sam o tome jednom i pisala – rekoh.
– Tip je chef, brine i o kvaliteti namirnica, sam ih nabavlja, bira samo organske, sam slaže jelovnik…
– Blago njima, oni si ga mogu i priuštiti! To njima nije nikakav trošak, a moraju brinuti o izgledu i zdravlju tijela kad im je to alat za posao. Mi ne moramo – dodah kroz smijeh – nismo ni supermodel ni šesterostruki osvajač Super Bowla.
– Bi ti tako mogla, voditi brigu o našoj zdravoj prehrani?  – nije odustajao – znaš kuhati, voliš kuhati…
– Naravno da bi, ali tada nema više junk fooda u kući. Ako sam ja vaš personalni kuhar, mene se mora slušati. Što stavim na tanjur, mora se pojesti.

Dogovorili smo se brzo, a ja sam se odmah primila posla i očistila hladnjak od svih namirnica koje smatram štetnima. Počistila sam police u smočnici i preuzela brigu oko nabavke sirovina. Na jelovnike sam ubacila neke nove zdrave namirnice, iako mojoj obitelji, naučenoj na nešto jače okuse, baš i nisu pasale  vizualno ni olfaktivno. Teško smo se navikavali na nove arome, poštivali strogi režim prehrane i usklađivali vrijeme obroka (radi brojnih dnevnih obaveza) pa mi je lagano popuštala motivacija.
Kad sam kasnila s obrokom, opravdavala sam se, baš kao i milijun drugih žena, kojima nije radno mjesto (samo) u kuhinji. Ulovila sam samu sebe kako se opravdavam kada zbog kuhanja nisam stizala obaviti druge stvari, a nakon nekog vremena umorila sam se od silne jurnjave, stala i zapitala  se: „Ma čekaj, pa zašto ja svima toliko udovoljavam i iz sebe radim žrtvu? Nisam profesionalna domaćica, imam svoje obrazovanje, zanimanje, posao, hrpu drugih obaveza. Nisam ni plaćena kao Giselin chef, ne moram biti uvijek na gotovs i ne moram se nikome opravdavati i dokazivati.“ Kad mi je motivacija za strogi režim prehrane oslabila, skrojila sam podsjetnik – poruku za sebe i za sve one žene koje su zanemarile sebe, nauštrb drugih, ali se to ne usuđuju glasno reći.

Ako se svom partneru opravdavate, da nešto niste stigla obaviti jer ste morala kuhati ukućanima i on komentira da njemu ne morate kuhati jer si zna skuhati sam, budite uvjerene da govori istinu. Muškarci itekako znaju kuhati, odnosno pripremati delicije, ali izbjegavaju preuzeti taj posao. Puno im je ljepše sjesti za stol, na sve gotovo, biti služeni i redom prigovarati. Da znaju kuhati, vole kuhati i spremaju sjajne stvari, dokazuje i FB grupa u kojoj redovno objavljuju fotografije svojih uradaka. Ima ih na stotine, kako uradaka, tako i autora tih delicija i ne, nisu svi školovani kuhari..
Nije poznato da li iza sebe ostave veliki nered u kuhinji, mnoštvo posuđa ( kao što je običaj mnogih muškaraca), ali je poznato da se znaju snaći bez vas i da u vašoj odsutnosti sigurno neće biti gladni. Osnovna motivacija koja ih vodi u kuhinju i aktivnost pripreme obroka je, dakle, glad.

Dok neke osobe ne opteretiš, ne izložiš svim svojim svakodnevnim obavezama i izazovima, koje uključuju i pripreme obroka svim ukućanima, oni neće shvatiti koju vrijednost u tebi imaju i što će izgubiti, ako te ne budu poštivali. Tek kad shvate koliko vremena, živaca, energije treba uložiti u neku aktivnost, primjerice u pripremu zdravih obroka, naučit će razumjeti tvoju motivaciju i cijeniti sve što radiš za njih.
Takvo uvođenje reda prati motivacija da se isti taj red i održi. Kroz taj princip vidljivo je da motivacija stanuje i u kuhinji, obrocima, a ne samo u glavi. Zdrava ishrana počinje razlozima za nju, vizijom što sve želimo postići, od zdravog i lijepog tijela, boljeg tjelesnog osjećaja, lakšeg uspona uz stepenice ili planinu, boljeg tena, lakšeg prakticiranja omiljenih aktivnosti pa sve do boljeg pamćenja, koncentracije i boljih međuljudskih odnosa u vlastitom domu.

Tko ne želi uštediti i pritom se dobro, raznoliko, zdravo hraniti, obrocima koji ne koštaju puno, a pomažu skinuti kile i očuvati zdravlje? Tko ne želi u svom domu isprobati okuse Grčke, Maroka, Havaja, Španjolske, Italije, Vijetnama i drugih svjetskih kuhinja? Tko to u svoj dom ne želi donijeti malo egzotike? Tko ne želi startati od jutra sretan i blistav? Idući put, ako vam partner/ica prigovori da uvijek pripremate ista jela ili da se uz vaše obroke deblja, podsjetite ga/ju da postoji zdravija i jeftinija alternativa, koju vjerojatno neće htjeti konzumirati, zbog manje količine hrane i preslabih okusa. Možda ipak za nju dobije želju, ako mu/joj uvalite detox listu za kupovinu, pri čemu bi za početak trebalo nabaviti zobene pahuljice, slanutak, avokado, wraps od integralnog brašna, banane, slatki krumpir, maslinovo ulje, patlidžane, svježe ili zamrznute šumske plodove. Možda dobije želju za promjenom jelovnika ako povremeno za doručak pripremi zobenu kašu s bobičastim voćem, zeleni power smoothie, muffine s tikvicama i planinskim, tvrdim sirom, vafle s jabukama i kikiriki maslacem, voćni chia puding, namaz od zrnatog sira, jabuka, rikole, mixa orašastih plodova na kruhu od pira ili palačinke od banana i oraha. Ako vam kaže da mu/joj je to sve prekomplicirano i traži previše vremena, a još ga/ju čekaju pripreme ručka, međuobroka i večere u sličnom stilu, onda podsjetite koliko VI svog slobodnog vremena gubite u kuhinji. Objasnite mu/joj da nema fit figure, ni zdravlja bez rada i odricanja. Ne žvaču slavni influenceri, modeli, glazbene i filmske zvijezde hamburgere, kobasice, čevape, burek, pečenja iz vitrine trgovačkih lanaca, nego  oko sebe imaju stručnjake koji paze na strogi režim prehrane i ispravnu pripremu obroka. Takve osobe su za to plaćene, pa ako želi takvu uslugu, neka vas nagradi. Motivirati se i educirati možete i sami.

Hoćeš lijepu liniju, manje kilograma, biti sretan/a, fit i sit/a? Pa evo ti hrpa easy lunch recepata! Umjesto pohanih šnicli s krumpirima žvači za ručak grilanu bundevu s rižom, umači štapiće od povrća u jogurt dipove i hummus, jedi happy juhe od mrkve i slanutka, jedi veganski chilli sa slanutkom, salate od avokada, baby špinata, dimljenog tofua, riže punog zrna, s dodatkom soya sosa, kurkume, korijandera. Slaži si ručak za na posao u teglice, u slojevima, od soja – jogurta, cikle, slanutka, rucole, mrkve, luka, oraha! Jedi chicken wraps, peci samo pileća prsa, kombiniraj sa šparogama…Nećeš? Prekomplicirano ti je to? To te ne može nasititi? Preskupo ti je to? E pa jebi ga, onda žvači i dalje sve ono što ti šteti, ne prigovaraj ni sebi ni drugima na okrugloj figuri, lošijem zdravlju i višku kilograma.

(nastavlja se)
foto pinterest, youtube

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molim ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

 

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name