Kolumna by Nives

Muškarci koji imaju problem sa ženskim uspjehom, trebaju raditi na svom samopouzdanju

Odgajana sam da muškarcu stojim uz bok, a ne pod nogama. Ta mi ideja baš i nije bila potpuno jasna, u djetinjstvu i mladenačkom periodu. Nisam tada bila baš posve svjesna njenog dubljeg značenja, iako sam gotovo svakodnevno slušala: „ Imaj svoje obrazovanje, svoj posao, svoj novac. Ja ću te se odreć’ ako ćeš raditi suprotno. Žena mora biti neovisna, tek tada je slobodna.“

Naravno da su roditelji iz straha, da ne donesem kakvu krivu odluku, postrožili svoj rječnik i odgoj, ali: „Slobodna? Wtf bi to trebalo točno značiti?“, pitala sam se. Nisam baš razumjela taj pojam slobode.

A onda je stiglo razdoblje, u kojem sam sve iznenada shvatila, razdoblje u kojem su me loptala iskušenja, lomile strepnje i tuge, koje baš i nisam željela, ali ni imala s kim podijeliti. Mogla bih reći da me malo tko razumio u tom periodu.

Dok je moj partner bez problema pronašao posao u struci, odmah nakon završenog studija, ja sam se patila s traženjem posla, iako sam, kao i on, u ruci imala diplomu diplomiranog inžinjera.. No moja diploma nije bila iz područja elektrotehnike pa ni nije bila osobito tražena. Tvrtke, koje su se u to vrijeme, pred dvadeset godina, bavile tekstilnom i odjevnom tehnologijom, jedna za drugom su propadale, a od poslova nudili su se samo oni izvan moje struke, prilično slabo plaćeni. Prihvaćala sam ih, novac mi je trebao., no nisam bila sretna.

Roditelji su me redovno pitali: „U redu je muževa karijera, ali kad ćeš ti doći na red?“ Pokušavala sam im objasniti, da uz sav uloženi trud, ne mogu sebi stvoriti radno mjesto u struci, a ostala koja se nude nisu nešto isplativa, kad uključim putne troškove iz jednog u drugi grad i da prvo moramo napraviti njemu karijeru, a tek onda meni jer za moju treba puno više vremena i novaca, ako mislim raditi kao modni kreator i voditi samostalan posao. Njima baš i nije bila u redu moja izjava, nisu razumjeli što želim reći i što mi u stvari planiramo.

Dugo sam živjela pod geslom „Strpljen – spašen“ i čekala, čekala, čekala, a onda sam jednog dana shvatila kako je ta strpljivost naporna i da me nitko neće spasiti, ako se ne spasim sama i to odmah. Nisam više očekivala ničiju pomoć, ničiju podršku, niti mi se dalo čekati i nisam više imala strpljenja. Otisnula sam se sama u samostalni posao.

Nitko mi za isti nije dao ni lipe, raspolagala sam s nešto svoje ušteđevine, a moja je odluka dočekana s prijekorom i sumnjom. Svi kojima sam rekla za nju, od mene su očekivali čuda. Da mi ludo dobro krene, da počnem vrtjeti visoke iznose i konačno, da ostvarim ekstra prihode, da moj posao bude dugoročno isplativ. Ali bilo je tu svega, uspona i padova, a ponajviše borbe, koja još uvijek traje.

I često razmišljam o svojim počecima, o okolini, koja me baš i nije naročito bodrila. Štoviše, očekivali su od mene, da u kritičnim trenucima sve pustim. No ja nisam nikada bila tip, koji kad u nešto zagrize, pušta. Uostalom, po horoskopu sam bik, oni ne odustaju nikada, a sad sam imala i dodatni motiv, sjećanja na teška razdoblja.

Dok je moj dragi gradio karijeru, ja sam tapkala, zastajkivala i patila jer sam znala da nisam manje vrijedna od njega, iako su se neki ljudi svojski trudili dokazati suprotno. Vjerujte mi, ženi s velikim ambicijama, užasno je teško živjeti u muževoj sjeni, zato i razumijem kako je tradicionalno odgajanom muškarcu teško živjeti u sjeni svoje partnerice. To je iscrpljujuće. Dok se ti boriš, svim snagama dokazati da imaš pravo i ti ostvarivati svoje snove, ostali te tope i to bez grižnje savjesti., a naročito žene, koje same nisu ostvarile svoje snove. Pa bi se valjda trebala zadovoljiti njihovim primjerom i stilom, prihvatiti život u sjeni vlastitog, uspješnog partnera.

Kako ja nisam taj tip žene, niti sam odgajana u takvom duhu, pritisak je bio pregolem i često su bile prisutne velike napetosti, između mene i sugovornika, sve dok jednog dana nisam prasnula, zatražila svoje i zahladilla neke štetne odnose.

Moja priča nije osamljeni slučaj, takvih priča znam malo more. Kolike su žene zatomile vlastite talente, ušutkale svoje snove, samo radi muškarca, vlastitog partnera i njegove karijere. Kolike su zaboravile sanjati i odbacile teško stečene diplome, samo radi vlastitih partnera i njihovih vizija. Kolike su se počele sramiti sebe, pričati o svojim idejama i talentima, pred vlastitim i(li) partnerovim roditeljima.

Kolike su uvjerene, da je njihovo mjesto u kuhinji, pored štednjaka ili uz peglu i stroj za pranje rublja.

Kolike su mlade, pametne i sposobne žene, posebno iz moje generacije, uvjerene da ne valjaju, da previše žele i da im treba potkresati krila! Zato što je nesigurnim osobama lakše upravljati, manipulirati. Zato što zaplašena žena ne bježi, nego se i dalje boji i pokorno moli. Zaplašena žena je tiha i sretna kada dobiva mrvice. I uvjerena je da je to ispravno, zato što to nekome, tko ima novac i moć, tko joj daje krov nad glavom, odgovara.

Kad nisi visokoobrazovana, vjerojatno ti je puno lakše prihvatiti ideju domaćice. Nemaš ambicija, nemaš strasti koja u tebi neprekidno gori. Nemaš ideja, pa ni nemaš za čime žaliti, ako se ne ostvari. Žene koje su zatomile svoje talente i odbacile karijeru radi muškarca, makar samo na neki kraći period, vrlo dobro znaju, što se zbiva u muškarčevoj glavi, kad napokon krene njihov uspon.

Kada žena gradi karijeru, njen partner je na nju ponosan, ali je i oprezan. On odobrava njen uspjeh, ali voli znati s kim radi, surađuje, kakvim je muškarcima okružena i prijeti li kakva opasnost od poslovnih suradnji i druženja. Po tome se njegovo ponašanje ne razlikuje puno od ponašanja žena čiji partner gradi karijeru. Ovdje nije riječ o konzervativnim muškarcima, već o muškom egu, koji se njim poigrava. Uz taj ego dolaze i strepnje, ali i razni drugi procesi, naročito ako netko sa strane dodatno zakuhava.

Takvi muškarci su svjesni, da je jakih žena bilo oduvijek. Među njima su (bile) vladarice, znanstvenice, ratnice, ali su svjesni i da je kroz povijest muškarac imao glavnu riječ i kreirao sliku svijeta. To je muškarcima u prošlosti davalo osjećaj moći i kontrole, naročito kad je partnerica bila ovisna o njima. Još uvijek u nekim krajevima svijeta, postoje uređenja u kojima je žena podređena muškarcu, no slika svijeta se ipak mijenja, jačanjem ženske emancipacije.

Neka su istraživanja pokazala da samopouzdanje muškarca raste, kad je žena o njemu ovisna i smanjuje se kad je vrlo uspješna.

Muškarci žele samostalnu, sretnu, ostvarenu ženu, ne vole besposličarke, ali duboko u njima postoji problem prihvaćanja ženskog uspjeha jer pored jakih, uspješnih žena imaju manji osjećaj vrijednosti. Razlog takvom osjećaju treba tražiti u građi mozga, genetici I odgoju Muškarci se vole uspoređivati jedni s drugima, a tako i sa ženama. Te usporedbe nekad ih dovode do nesigurnosti.

Neka su istraživanja pokazala da se ni izjave muškaraca ne poklapaju s njihovim osjećajima, naročito kad se uspoređuju sa ženom koja ispunjava njihove vlastite želje i predodžbe. Ljudima je općenito vrlo teško priznati nečiji uspjeh ako se bave istom djelatnošću, zbog straha od konkurencije i time, straha od ugrožavanja njihovog posla, pozicije, egzistencije i zarade. Uspješne žene također predstavljaju prijetnju i muškarcima je teže prihvatiti njihov uspjeh ako se bave istim zanimanjem ili rade s njima u istoj tvrtki. Nekim je muškarcima teže prihvatiti da žene zarađuju gotovo identične iznose kao i oni.

Uspješne sportašice, znanstvenice, političarke ili managerice, sasvim je svejedno. Što je ženina pozicija viša, a time i njena plaća, to je veća opasnost za muški ego. Svaki uspjeh visoko pozicioniranih žena ili vrlo popularnih žena koje se bave nekom drugom djelatnošću, odražava se na njihov nivo samopouzdanja. Nisu muškarci pritom zavidni, već položaj uspješnih žena smatraju neravnopravnim, a on im potiče i sumnju u partnericu.

Uspješna žena je slobodna žena, danas znam. Ona ostavlja dojam, da ne treba nikoga da bi bila sretna i zato je veza s njom rizična.

Navedene teškoće muškarci ipak mogu pobijediti, razgovorom i pozitivnim ophođenjem, prepoznavanjem i prihvaćanjem negativnih misli te pretvaranjem istih u pozitivne. Muškarci koji imaju problem sa ženskim uspjehom, trebaju raditi na svom samopouzdanju, a to mogu učiniti na način da se prestanu uspoređivati s drugima. Njihova je zadaća usporedba samo sa samim sobom. Usporedba s drugima nije loša, no sebe prije svega treba prihvatiti kao unikat i radi ugodnijih partnerskih odnosa i zdravijeg odnosa prema sebi, treba promatrati i osvijestiti svoje dobre i jače strane.

foto ilustracija, portaloko.hr

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija Kolumna by Nives

Udovoljavanje (ni)je trendy

“Dobro di si ti? Nigdje te nema?!” Pitam se, koliko puta ću još biti u iskušenju da britko odgovorim na
Inspiracija Kolumna by Nives

Zanimanje? Sponza

  Nekad popularni stihovi pjesme “sugar honey dečko moj, medeni poljubac je tvoj” danas bi lakše no ikad dobili inačicu