Kolumna by Nives

Ovo je čudesna formula koja muškarca pretvara u idealnog partnera!

Kad se frajer pojavio pred vratima klecnula su mi koljena i skoro mi je “pala” vilica. Ma bio je zgodan, istina ali ne zbog njegovog izgleda.

– Jesi doma? – nazvao me dragi u poslijepodnevnim satima.
– Jesam, zakaj?
– Nemoj nikud ići idućih sat vremena, sad će ti doći jedan mladi tip, dopeljat će ti nešto.
– Jel se trebam srediti? Našminkati? Jel zgodan?
– Pa ne bi bilo loše, mislim da je jako zgodan. – smijuljio se u slušalicu.
– Ma da? – smijala sam se i ja. Volim ovakva iznenađenja – A kaj će dopeljati?
– Budeš vidjela, ajde pričekaj ga, ja ću doći nakon njega.Dobro, jest da sam samoj sebi zgodna, pomislih ali malo boje uvijek dobro dođe a i poneki namaz na trepavicama, volim ja i dragom uvijek biti drugačija, nova pa požurih poigrati se s kistićima.

Kad se frajer pojavio pred vratima klecnula su mi koljena i skoro mi je “pala” vilica. Ma bio je zgodan, istina ali ne zbog njegovog izgleda.

Stajala sam tako pred njim dok je nešto pričao, ali ga nisam pratila. Zapravo, uopće me nije zanimao jer sam gledala u felge pa u gume pa boju koja se presijavala na suncu…

– Gdin je rekao da ga pričekam tu – bilo je jedino što sam registrirala od njegovog monologa. I zbilja, dragi se pojavio odmah nakon njega, kroz svega nekoliko minuta.

Frajer mu je pružio ključeve a on se nasmijao i rekao:

– Ne meni, njoj.
– A pa onda čestitam gđo, da sam znao stavili bi mašnu…- ispričavao se frajer.

Dragi ga je odbacio natrag a ja sam sjela na zidić od terase i piljila ispred sebe. Po glavi mi se motao naš razgovor unatrag nekoliko dana:

– Ti znaš kakav sam ja, nećeš ni znati da je kupljen.

Suze radosnice kliznule su mi niz lice, sin se prišuljao k meni i zagrlio me.

– A daj mamaa, pa zašto plačeš, zaslužila si.

Pa ako dijete tako kaže…

Ali, pustimo sad najskuplji dar koji sam ikad dobila, u međuvremenu stigla mi je i nova šivaća mašina, jer se stara pokvarila, pa novi monitor. Rekao bi čovjek da sam prava sponzoruša. Ali nisam, ja sam samo poštovana i nagrađena žena, kojoj se olakšava život. Za sav svoj trud, ponekad i muku jer nije lako balansirati na relaciji dom – posao – dijete i činiti sve da drugi budu zadovoljni.

Što sam to sad napisala? Da drugi budu zadovoljni? Hm da, drage moje dame, to je tajna uspješne veze i braka, ma koliko se mi tome opirale. Imate li k tome uz sebe poštenog muškarca, koji jako dobro gleda ali i sluša, čak i onda kad vam se čini da je sluhom i duhom odsutan, imate sve.

Neću reći da je uvijek bilo sve idealno u više od dvadeset godina veze, od toga nešto malo manje braka ali ću reći da se ponekad isplatilo i inaćenje pa čak i suze. Ali one iskrene, iz dubine duše. Jer nekad je upravo to potrebno da nešto opstane.

S druge strane, da se nisam trudila oko harmonije, vjerojatno je ne bi ni bilo. Zato se sada i usuđujem pisati ovaj tekst, zbog iskustva dati nekoliko savjeta. Zato što se neke moje poznanice i prijateljice toliko trude a tako malo dobivaju zauzvrat. Zapravo, skoro pa ne dobivaju ništa, čak ni kemijsku olovku od svojih partnera. Zato što su uvjerene da su krivo odabrale partnera ili da jednostavno nisu imale sreće. Ali, ako mislite da je nužno imati sreće u ljubavnim vezama da bi one opstale, varate se. Sreću gradite samo vi. Razmislite stoga, niste li možda negdje „kiksale“.

Da je tome tako, potvrđuju i brojne žene diljem svijeta, koje uživaju u harmoniji sa svojim partnerima. Nerado priznaju kako svog partnera često smatraju kretenom, koji ih ne prati i ne sluša, stalno radi po svom ali i da su vremenom otkrile čudesnu formulu koja ga pretvara u dragog supružnika. Koja je to formula? Tretiraju ga kao da je VIP.

Vjerujte, svi oni savjeti naših baka pa čak i mama ( posebno onih starijih od šezdeset, u ovom vremenu) imaju smisla.
Dok su bile mlađe i one su mislile da se njihov partner mora truditi oko njih, da treba zaslužiti njihovu pažnju a on je od njih tražio samo da ga poštuju. Nije im bilo jednostavno u mladosti ako bi nabasale na kakvog alfa mužjaka. Ništa se značajno nije promijenilo u suvremeno doba. Žene su samo ojačale, postale slobodnije i ravnopravnije ali odnos prema njima i očekivanja od njih u muškom svijetu ostala su ista.

Jasno, bilo bi puno jednostavnije s nekim drugim tipom muškarca, mekušcem, potrčkom.

Upravo zato, što ne uspijevaju izaći na kraj sa alfa mužjacima, žene i priželjkuju svoju nježnu kopiju ali u muškoj varijanti. Žene su jako dobre u naglašavanju nedostataka svojih partnera, lako im nalaze mane a onda ih kažnjavaju radi svojih sebičnih potreba ali to je samo put u još veće udaljavanje, unutar duge veze ili braka. Zato iskusne dame savjetuju, bez dernjave, bez povišenog tona, omalovažavanja i potcjenjivanja jer to može udaljiti i otjerati vašeg muškarca. Teško ćete tom metodom išta dobiti. Tretirajte ga radije poput kralja a on će vremenom shvatiti ( ako je pametan) da je fer tretirati vas poput svoje kraljice.

U svakom slučaju, ako je zdravog uma i savjesti, bit će mu neugodno ako s vama postupi drugačije.

Poštovanje je nužno da bi se neki odnos održao. Bitnije i od tzv „vatrice“. Krevet miri partnere ali ne rješava probleme. Mnogi će vam psiholozi, životni treneri ali i svećenici savjetovati isto. Ako želiš da te netko poštuje ( u ovom slučaju partner) ne smiješ postupiti drugačije. Jedini način da nekog zadržiš kraj sebe je pokazati duboko poštovanje.
To nije uvijek lako, posebno ako iza sebe imate more svađa i nesuglasica ali nije ni nemoguće postići.

Poštujte ga verbalno, intelektualno, psihički, fizički. To znači da morate prestati isticati mane. Tražite nešto dobro što vrijedi istaknuti i pohvaliti. Prestanite se samosažalijevati, počnite cijeniti sve što za vas čini, čak i sitnice.

Zahvalite na tome. Naučite umjetnost komplimentiranja. Komplimenti su poput magneta a što ih više dajete to bolje. No nemojte pretjerivati, sve činite s mjerom.

Barem jenom dnevno dajte kompliment jer sigurno postoji nešto što je učinio dobro. Lovite ga u dobrim stvarima, dijelite s njim dobre osjećaje. To razvija povjerenje i ljubav.

To može biti u bilo kojem području: fizičkom, psihičkom, financijskom, duhovnom, u odnosima s drugima, u području posla i poslovnog uspjeha. Muškarci vole kad ih se hvali i pokaže zahvalnost na njihovim darovima. Malo koji muškarac ne želi svoju partnericu učiniti sretnom. Njima je u prirodi da žene čine sretnima, samo svaku na drugačiji način a najviše onu koja zaslužuje njihovu brigu i pažnju.

Možda ćete se ponekad zapitati, zašto biste vi dijelili njemu komplimente, ako on ne dijeli komplimente vama?! Zato što tako funkcionira većina muškaraca, krije prave osjećaje (tako su odgajani) i zato što je ovo ipak muški svijet.

Ako želite da vam veza ili brak rastu, morate zalijevati svoj vrt, odnosno vaše odnose. Čime? Ljubaznošću i ohrabrivanjem. Ma koliko muškarci ponekad pružali otpor ili dijelili komplimente nama, ženama, na kapaljku, vi ne odustajte, budite bolji od svog partnera. On će to već primijetiti i vratiti. Budite strpljivi. Nekim muškarcima treba vremena da se opuste, tako su odgajani, da kriju osjećaje i škrtare s komplimentima. Imajte za to razumijevanja.

Ako imate neki veći zadatak ali i izdatak, oprezno upakirajte svoje želje u tzv kompliment sendvič.

„Trebala bih i znam da je skupo ali trebam tvoju odluku prije nego dam odgovor trećoj osobi ali nije problem ako trebam pričekati“. Hej, koji to muškarac ne želi čuti od žene „nije problem, mogu pričekati“? Naći će on načina da vam pomogne kad ga tako obradite. Možda ne odmah ali će razmišljati kako da to riješi.

Muškarci su stoljećima odgajani da vode brigu o obitelji, popravljaju stvari i rješavaju probleme. Zato se slobodno obratite s pitanjem i molbom može li vam pomoći.

Muškarci ne vole nered ali ne vole ni čistiti. Kad želite da nešto pospremi iza sebe, ne divljajte i ne derite se, ne naređujte, ljubazno se ponudite da mu pomognete i predložite da sredi jedan dio ( svoj naravno).

U vezama, u kojima su partneri otprilike na istom intelektualnom ali i duhovnom nivou, te religiozni ili barem duhovni tipovi, lakše je održati harmoniju ali što činiti kad kraj sebe imate partnera bezbožca odnosno onog koji ne osjeća grižnju savjesti kad pogriješi?

Tada je na vama, da svojim primjerom pokažete koliko je vrijedan duhovni mir. Morat ćete uložiti nešto više energije ali na loše raspoloženje, psovku, pokušajte reagirati što smirenije.

Umjesto da se svađate, povucite se u neku drugu prostoriju dok se ne smiri a tek kad se stiša pitajte što se dogodilo i možete li nekako pomoći. Tada mu trebate poput najbolje prijateljice.

Kad ulijeće u neku kupovinu, investiciju a vi imate druge planove, sastavite popis troškova i podsjetite na sve one stvari kojih ćete se morati odreći radi njegove odluke. Činjenice neka pričaju umjesto vas.

Suzama ponekad nećete postići puno. Mnogi muškarci alergični su na ženske suze jer im ne vjeruju, smatraju ih sredstvom za manipulaciju. Također uz standardno „Odrasti, ne cmizdri, ojačaj“ i sl. mogle bi pasti i veće uvrede. Želite ih? Želite li se osjećati još gore? Obrišite suze ili otplačite svoje u nekoj drugoj prostoriji a onda ga upitajte „Je li to konačna odluka ili da te još pokušam odgovarati? Da se dalje trudim ili da dignem ruke?“

Ako je odluka konačna, prebacite svu odgovornost na njega, neka snosi teret obaveza i svoje odluke. Ako prigovara za vaše ponašanje, podsjetite ga na njegovu odluku.

Kako biste pospješili odnose i izbjegli kritiku i prigovore, jednostavno pitajte što želi da učinite. Pitajte, što ga konkretno na vama i oko vas smeta. Ne pogađajte, ne nagađajte, jednostavno direktno pitajte. Ali pripazite malo i na govor svog tijela. Bez kolutanja očima, nervoze, histerije, cupkanja, lupanja vratima i sl. Također i vi njemu navedite sve što vas iritira i što biste voljeli da se promijeni. Postignite dogovor, obećajte si uzajamno da ćete se dogovora pridržavati. Prisjetite se vrijedne poslovice „Samo dogovor kuću gradi“.

Poštovanje je, kažu stručnjaci za partnerske odnose, akcija i stav. Upravo zato, počnite još danas poštivati partnera u svakom segmentu. Njega ste odabrali, zar ne, mogli ste postupiti i drugačije. Na kulturan način dajte mu to do znanja. ON je taj kojeg ste odabrali od sedam milijardi na planeti a VI ste ta koju je odabrao on. Zahvalni ste na njegovom izboru ali i on bi trebao shvatiti da ste i vi imali neke druge ponude ali ste ih odbili, odlučili se baš za njega. Mogli ste odabrati propalicu, lijenčinu, budalu, praznog ljepotana ali vi ste htjeli NJEGA, koji je čista suprotnost tome i to vam se kod njega jako sviđa.
Nakon što se promijenite i počnete poštivati partnera ( a iza vas je puno svađe pa čak i netrpeljivosti) on će možda biti skeptičan ali budite uporni, zaista se trudite oko njega.

To ne znači da ćete se pretvoriti u njegovu igračku ili šašavicu koja stalno sipa komplimente već u samosvjesnu ženu kojoj je cilj dugoročna harmonija.

Tada će vam uzvratiti poštovanjem a stići će i darovi, sve u skladu s mogućnostima. Ne zaboravite, da biste nešto dobili, trebate nešto i dati. Vi znate što i u kojoj mjeri. Ne očekujte previše, znate kako se kaže „Žena koja ne traži ništa, zaslužuje sve“. Upravo toga se držite, pokažite da ste voljni biti skromni ali ni u skromnosti ne pretjerujte. Nemojte se baš svega odreći jer tada ostavljate dojam da ne vrijedite. Objasnite da se žrtvujete za obitelj i da vam nije problem štediti na sebi, kako bi si cijela obitelj mogla više priuštiti. Ali surfajte, ostavite trag na ono što si tajno želite, zaokružite omiljeni miris u magazinu, oborite pogled kad vas se ulovi da gledate cipele u izlogu, pita da li vam se nešto sviđa, da li si nešto želite. Budite lukavi, slatki, dragi, muškarci to vole.

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija Kolumna by Nives

Udovoljavanje (ni)je trendy

“Dobro di si ti? Nigdje te nema?!” Pitam se, koliko puta ću još biti u iskušenju da britko odgovorim na
Inspiracija Kolumna by Nives

Zanimanje? Sponza

  Nekad popularni stihovi pjesme “sugar honey dečko moj, medeni poljubac je tvoj” danas bi lakše no ikad dobili inačicu