Inspiracija

Piva i pereca!

Najveći catwalk Dirndl mode, alarmantno visoke potpetice na daskama mega šatora i kišobrani, kao zaštita od šampanj – tuša te tristo drugih atrakcija, namamili su proteklih tjedana milijune Nijemaca ali i ostalih svjetskih pivopija na najveći festival kiča i najpopularniju narodnu veselicu – Oktoberfest!

Taxi do taxija, napučen raspjevanim ljubiteljima zlatne tekućine bogate pjene i svekolike mogućnosti prijevoza, popularniji su u doba Oktoberfesta i od golišavih Cloonyjevih sličica. U danima ludila, muškarci ne primjećuju višak kilograma ni vaticu u grudnjacima, snuždene face ostavljaju kod kuće a na cijeni je prava bavarska gozba. Opijene pivom i polkom, slatke bucmaste plesačice trude se očuvati haljinice nezgužvanima a raskalašene igre u trajanju 16 dana garantiraju visoku aktivnost duha i tijela.

Po dolasku na party prvo valja pojačati želudac pečenom peradi i špeclama od sira a ako ovo jelo izostane s jelovnika ravno je to izdaji tradicije i materinjeg jezika. Freifluegeri reduciraju faktor zabave i to višestruko! Ljepotice s ružinim vjenčićima u kosi, cugaju Prosecco iz krigli i šarmantno njišu bokovima a uz Rosa Wiesn niti jedna ne ostaje ravnodušna. Visoki flert faktor puca sa svih strana, čak i ozbiljni šef nakon nekoliko krigli drmusa bokovima i izgleda poput Bambija na ledu. Teturanja uslijed povišenih promila i sve moguće folk melodije iz predimenzioniranih zvučnika, podsjetiše me na Karlovačke dane piva, barem deset puta manje obimom i ponudom, čija najveća poslastica na mojoj top listi ostaju topli i mirisni XXL pereci.

Iako uživam i u šećernoj vuni, koju ponosno tamanim i njom se lijepim poput razmaženog djeteta, svježi pereci išarani slanom zapečenom masom su mi glavna atrakcija, koja redovno zasjeni sve vrste pečenja!

Karlovčani, moji nekadašnji sugrađani, s velikom strašću pristupaju organizaciji i mamljenju turista u svoj grad, u sezoni kiselih krastavaca no još su miljama daleko od njemačkih organizatora, čak i u njihovoj podbačenoj sezoni, kao i od njihovih mesnih i hmeljskih specijaliteta. Jedino čime sam u karlovačkoj varijanti Oktoberfesta doista fascinirana su kolone posjetitelja nalik onima u Wiesnu, koje izgledaju kao opsada obala Korane.

Ovog ljeta, točno dva mjeseca pred Oktoberfest, počastiše me moji gastarbajteri putem u Bavarsku i Hessen, koje nakon dvadesetipet godina odsutnosti doživjeh barem pet puta intenzivije. Kratko je trebalo da opet oživi ljubav prema zelenim brežuljcima, raskošnim poljima i malim gradovima u podnožju bogatih vinograda, sređenim do zadnjeg detalja. Gostoljubivi domaćini lako su osvojili moje srce i nepce osmijehom i gastronomijom, ponukali me da se zamislim njihovom sugrađankom, pogotovo kad su na stol popularnog Heckenwirtschaftena iznijeli svoje mirisne delicije. Put do mog srca ide ravno preko želuca a ovi moji to znaju pa mi po povratku kući nakrcaše torbe savršenim konzerviranim i salamurenim proizvodima kućne proizvodnje te prefinim Bacchusom.

Nijemci i njihov način življenja, sve su što mi u mojoj zemlji kronično nedostaje. Kad bismo spojili te dvije kulture, našu i njihovu, uživali bismo u pjesmama, hrani i vinu, hladili grlo mjehurićima piva i raspjevani gradili mostove, gradove i biznise. Bez obzira što bismo još punašniji u području trbuha i obraza radili od jutra do sutra i više se opterećivali disciplinom, radom, gradnjom i stvaranjem, nego praznim hodom, modom i ljepotom, bili bismo sretniji radi punijih novčanika i računa.

Kad već njemačka kultura ne ide uskoro k meni a za ovogodišnje karlovačke maskarade moja vesela ekipa i ja nismo se stigli družiti, odlučih organizirati privatni Bavaria party, druge jesenske subote (ove!) i oživjeti mini Feierabend.

Napravih popis nekoliko cijenjenih parova – frendova te predložih dresscode – dirndl šosek ili neki njemu nalik, uglavnom, pristojne duljine do koljena, grudi obavezno ukroćene u bluzu “no mercy” dekoltea, utegnuti strukić, fatalne pletenice ( može lažne iz Claire’s) i lakirane pumps vrtoglavih potpetica. Frajerima upisah karirane košulje i tregere te po mogućnosti, staromodni škrlak. Znam da će velik dio mojih dresscode zahtjeva ignorirati, izvlačeći se da su sad već veliki, u ozbiljnim godinama no bit ću zadovoljna barem s jednim stylish detaljem, koji podsjeća na bavarsko ludilo.

Uostalom, frendice su mi se kroz šalu ( a u svakoj šali ima istine!) požalile da im je bura u braku odnijela strasti, da se sve češće spava leđa na leđa i da postaje predosadno, što ih dovodi na rub živaca. Na pragu četrdesetih i uz partnere koji su već pošteno zakoračili u srednje godine te uz dvadesetak godina bračnog staža, nemate puno mogućnosti za vikend zabavu. Čak i kad “spakirate” klince bakama, lakše se tupo gledati nego večer kod kuće učiniti pikantnom zabavom u dvoje. Prestare za disco, premlade za štrikanje uvečer uz TV a još uvijek raspoložene za dobru zabavu, najsretnije smo na partyjima zatvorenog tipa, gdje uz najbolje prijatelje unutar četiri zida, sve tajne ostaju sačuvane. Kao prava showgirl, duboko zamišljena nad ovom problematikom, momentalno sam se primila posla.

Scenariju dodajem jumbo porcije Pommes Frittesa, Käsespätzli, bavarskih kobasica i pečene peradi te Apfelpfannkuchen, koje možemo zajedno bacati iznad tavice; izdržljive krigle, vesele bačvice ispunjene dragocjenom tekućinom i natjecanje pivopija, maskiranih bračnih parova, može početi! Pred Ikeine krigle stavlja se velik zadatak, trebaju izdržati barem stotinu “Pivili!”

Bit će zabavno moju šarenu ekipu staviti na test izdržljivosti i promatrati tko najlakše pada i tko najsporije ustaje! Igrat ćemo se a koliko me sjećanje služi, naši muškarci vole da smo maskirane i “malo pijane”.

U mojoj režiji, uz Hey Baby – If You’ll be My Girl, kao uvertiru u party, temperatura će biti dovoljno visoka da razmaže ruž na usnama, zanjiše uspavane bokove, rasplamsa emocije i oživi pogubljene strasti a susjedima probudi zavist. Skršenim gostima se nudi i udoban smještaj po zasebnim sobama i pomoćnim krevetima.

Šifra na ulazu: Piva i pereca!

Prekrasan suvremen način života, hedonističkog naravno, iz moje perspektive, kako i doliči svakom veselom horoskopskom biku.

Der Bayerische Weg! Prost!

Nives Stepinac Grgurić 8 pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Fb: https://www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name