Kolumna by Nives

POD STRESOM STE? Ovo su razni načini kako ga držati pod kontrolom da biste se osjećali bolje

https://www.instagram.com/p/Bi35Ijogysv

Obično se kaže, da ljudima koji su konstantno napeti i nervozni (čitaj živčani), nedostaje seksa ili su nezadovoljni u seksu. Ja mislim da to nema veze sa seksom, nego sa njihovim živcima, koji su slabi i raštimani. Razlog slabim i raštimanim živcima može biti posao, nedostatak posla, preopterećenost poslom, velika poslovna odgovornost, umor, neispavanost, manjak novca, nezadovoljstvo politikom, ljudima i životom, nesređeni odnosi unutar obitelji, uže i šire, prevelika očekivanja od sebe i drugih, neka fizička povreda, koje nisu svjesni ili su ju zanemaril, ali i neki patološki problem. Također razlog može biti stalna izloženost stresu i nemogućnost smirivanja, opuštanja i meditacije, ali i nasljedni faktor. Neki se jednostavno niti znaju, niti mogu opustiti i neprekidno imaju osjećaj da će nešto propustiti ili učiniti krivo, ako ne drže sve konce u svojim rukama. No držati sve pod kontrolom je nemoguće i oni to znaju, ali opet si ne mogu pomoći.

Jeste li se ikad zapitali, kako im pomoći, ako odbijaju uzeti lijek za smirenje, opuštajuću masažu, posjetiti liječnika ili barem psihologa i kako sebi pomoći u takvom okruženju, ako ih volite i ne želite od njih otići, raskopati obiteljski, prijateljski odnos, vezu ili brak? Najlakše je otići iz odnosa koji vam ne odgovara i biti sebičan, to može svatko, ali pružiti bezuvjetnu ljubav, kakvu i sami očekujete, mogu samo rijetki.

https://www.instagram.com/p/BiJqPmIDUgg

 

Nerviranje još nikome nije pomoglo, niti je riješilo neki problem, štoviše, samo je zakompliciralo stvari, pojačalo anksioznost i nerijetko je bilo popraćeno panikom. Ali recite to nekome tko se jako nervira, gubi kontrolu nad sobom i čini vam se da će iskočiti iz svoje kože! Jedino što tada možete je pokušati smiriti situaciju, ali nekad ne možete, pametnije se udaljiti.
Hoćete li svaki put tako postupiti, ovisi samo o vama, o vašem strpljenju, toleranciji, izdržljivosti, naročito ako živite u istom kućanstvu s nervoznom osobom. Nekad se nećete moći, ni htjeti udaljiti, ali nešto ćete trebati poduzeti.

Na izbor imate više mogućnosti, koje će omogućiti strujanje dobre energije, smirivanje vašeg sugovornika, popravljanje njegovog – njenog raspoloženja i time smirivanje napete situacije.
Mogla sam to predložiti svojoj prijateljici, iz prošle kolumne, ali ona je dopustila da se stvar razmaše i da nad njom potpuno izgubi kontrolu. Dok još možete spasiti stvar, možete pokušati sljedeće: promijeniti ishranu i na jelovnik češće stavljati namirnice koje smanjuju stres. Ne kaže se uzalud, ono si što jedeš, a poznata je i ona “there is a strong connection between food and mood”. Kad smo pod velikim stresom, razina kortizola je povišena i pokazujemo veliki interes za nezdrave namirnice pune masnoća, soli i kalorija. Puno lakše, kad smo pod stresom, posegnemo za junk foodom. Smetnje koje uzrokuje konzumacija nezdrave hrane, mogu dovesti do neravnoteže u glukozi i iscrpiti organizam, koji se bori protiv stresa. Odbija li vaš sugovornik tablete za smirenje, vježbanje, meditaciju i sl. aktivnosti, koje bi smirile živčani sistem, jesti mora, možete ga naviknuti na nove namirnice, bogate zdravim masnoćama, poput omega-3, koje igraju veliku ulogu u borbi protiv anksioznosti i depresije.
Na vašem tanjuru trebalo bi se naći puno ribe i to najviše lososa.

Istraživanja su pokazala, da dnevni dodatak omega-3 masnih kiselina, smanjuje anksioznost. Divlji losos i druge masne ribe, prirodni su izvor omega-3, pa bi u tjednu trebalo ribu jesti barem u dva obroka. Humus i crvena paprika, kao manji obrok, osiguravaju organizmu visoke doze vitamina C, koje ne samo da popravljaju imunitet, već smanjuju krvni tlak i pomažu u rješavanju stresnih situacija, prema Elizabeth Somer, R.D.

Niska količina magnezija u organizmu, može biti razlog za stres i depresiju, a tamnozeleno povrće, poput špinata, može biti savršeni obrok, koji će osigurati dovoljne količine minerala i pomoći  u reguliranju kortizola i krvnog tlaka. Uključivanje špinata, smeđe riže, graha i drugih izvora magnezija u obroke, olakšava nošenje sa stresom.

https://www.instagram.com/p/BeJQN9gjSVk

 

Od ostalih namirnica, nutricionisti preporučuju avokado, koji može pomoći pri izgradnji stresne barijere uz pomoć glutationa, tvari koja specifično blokira upijanje intestinalnih masti koje uzrokuju oksidacijsku štetu.  Avokado  sadrži lutein, beta karoten, vitamin E i folat, bitne sastojke koji pomažu u borbi protiv stresa.
Stres iscrpljuje B vitaminske zalihe, a prati ga i nedostatak kalija. Protiv stresa i za jače živce, jedite orašaste plodove i banane!
Stres može uzrokovati i želučane tegobe, a za smirenije živce i mirniji želudac pijte veće količine kamilice!

Osim putem zdrave ishrane, svoju energiju, ali i energiju ukućana i prostora, možete povećati na još nekoliko načina.

Otvorite prozore i vrata, provjetrite prostorije i omogućite svježem zraku da prostruji kroz vaš stambeni prostor.

Pozitivnu energiju možete povećati i tako da pobacate sve suvišne, potrgane predmete, koje ne možete popraviti te da redovno čistite i unesete reda u svoj životni prostor. Sve predmete koji vas čine nervoznima, koji vam više ne služe, maknite od sebe, darujte kome su potrebni.

Da biste prostor oslobodili negativne energije, prva stvar koju trebate učiniti je riješiti se svih neželjenih, neiskorištenih  predmeta i onih, kojima je prošao rok trajanja. Što više nakupljenih predmeta, to je više prostora za negativnu energiju.

Očistite ormare i ladice, riješite se svega što već dugo ne koristite.
Napunite vreće neiskorištenim i neželjenim stvarima,  poput starih papira, časopisa, knjiga, stare odjeće i ostalih stvari koje više ne koristite.
Ako vam je teško baciti ih, onda ih barem premjestite  i očistite prostor u kojemu su boravile. Žene često kažu,  kako ih čišćenje oslobađa napetosti i da se nakon čistke osjećaju puno bolje, fizički i emocionalno, kao da su pospremile svoj um i osjećaje.
Ako ste u mogućnosti, preuredite dom i rasporedite namještaj na malo drugačiji način. Promijenite poziciju komada namještaja svakih dvanaest sati. Energoterapeuti to savjetuju radi boljeg protoka energije. Pod, naročito uglove prostorije, možete posuti solju, najbolje morskom.

Smatra se da sol neutralizira negativnu energiju pa ju ostavite djelovati nekoliko sati. Nakon toga, jednostavno ju usišite. Morsku sol možete posipati po tepihu, namještaju,

ormaru,  odjeći bolesnih, iscrpljenih stanara. Nakon što odstoji nekoliko sati, uklonite ju s tih površina usisavanjem. Možete ju staviti u posude i postaviti na sjeveroistočni ili jugozapadni dio prostorije i maknuti nakon nekoliko sati. Možete ju i raspršiti, otopljenu u vodi i otopinom pošpricati tepihe i namještaj koji nije osjetljiv. Sol pomaže neutralizirati negativnu energiju.

Ako vam je u domu ugodno toplo, posebno pod, hodajte neko vrijeme bosi. Energoterapeuti kažu, da se na taj način jače povezujemo sa zemljom, koja upija štetne energije.
Svu obuću sklonite dalje od ulaznih vrata i najbolje, u posebnu prostoriju. Ne držite nikakvu obuću ispod kreveta. Što češće šećite, pješačite u prirodi i uživajte u svakom lijepom danu. Ne ljutite se ako je dan oblačan i kišovit, u prirodi moraju biti i takvi dani. Iskoristite ih za neku kreativnost. Smiješite se dok šećete prirodom i radujte malim stvarima koje putem srećete – šumskim plodovima, životinjama, biljkama. Cvijeće i razne biljke držite i u svom domu, u posudama, oko kuće. Češće birajte biljke kružnih listova i ruže.

Možda i niste neki veliki ljubitelj-ica cvijeća, ali krizantema bi se trebala naći u vašem dnevnom boravku, ako želite mir i puno pozitvne energije. Za ovaj cvijet,   vjeruje se da donosi obilje dobre, sretne energije. Feng shui stručnjaci ju svakako preporučuju, ali i da ju držite dalje od spavaće sobe jer taj prostor ima drugačiju energiju. Još jedna biljka, koja pomaže stvoriti ugodnu atmosferu i pozitivnu energiju je bambus. Postavljen u ugao dnevnog boravka, može kreirati dobar feng shui i štititi dom od negativne energije. Možete birati bamboo palmu raznih oblika.

Također biste, prema feng shuiju, trebali nabaviti lotus, koji povećava pozitivnu energiju doma. Lotus bi trebalo postaviti na sam ulaz doma, s vanjske ili unutarnje strane vrata, ali najbolju učinkovitost ima unutar doma.

Biljke poznate pod nazivom money plants, philodendron scandens, prema feng shuiju, privlače novac i općenito, obilje. Mogu rasti i u mračnijem dijelu prostorije, ako imaju dovoljno vlage.  Osim što privlače obilje, dobre su i za pročišćavanje zraka. U azijskoj kulturi, biljka jade poznata je kao jedan od najmoćnijih simbola prosperiteta. Ta biljka potiče blagostanje i jača energiju doma. Potrebno ju je staviti na mjesto gdje ima dovoljno direktne sunčeve svjetlosti.

Ne morate birati sve biljke koje preporučuje feng shui, kako biste prostoru osigurali dobru energiju. Dobra je svaka biljka glatkih listova kružne forme, koja daje cvijet. Nemojte dom pretrpavati biljkama, radije se koncentrirajte na one koje su ugodne vašem oku i izazivaju osjećaj smirenosti. Važno je da su biljke zdrave pa ih redovno kontrolirajte, zalijevajte i uklanjajte sve oštećene i trule listove jer oni mogu ometati protok dobre nergije u vašem domu.

Osim biljaka u posudama, pozitivnu energiju doma donose i mirisi, pri čemu osobito pomažu eterična ulja kadulje, mirte, bosiljka, ružmarina, eukaliptusa, koromača, čempresa i tamjana. Bosiljak je poznat i po svojstvima da njegov miris razrješava svađe ljubavnika i parova, donoseći mir. Ružmarin i lavanda donose mir, ljubav i sreću, povoljno djelujući na krvni tlak i živčani sustav. Za sandalovinu se kaže da ima jednu od najviših duhovnih vibracija koja omogućuje protok iscjeljujućih energija. Borovnica pročišćava i osvježava zrak te se koristi za meditaciju jer smiruje osjetila. Eteričnim uljima možete očistiti svoj prostor i tako da ih dodate u vodu za čišćenje. Pritom će najučinkovitija biti ulja kadulje, limuna, patchoulija i bora – sva su dobra za prosperitet, energiju i ljubav.

Prostor od negativne energije, čisti i metoda smudging, pri čemu se pale smotci bijele kadulje, biljke palo santo, yerba santa, duhana, cedra, limunske trave, borovnice, ružmarina, borovine i čempresa.
Miris, koji paljenjem ispuštaju ove biljke, navodno može smanjiti gnjev, stres, napetosti i ukloniti negativnu energiju, koju su za sobom ostavili posjetitelji. Prije korištenja ove metode, potrebno je dobro prozračiti rpostorije i otvoriti ormare, a posebno treba obraditi područje kutova prostorije i ulaznih vrata. Nakon smudginga, ugašeni biljni štapić treba vratiti u prirodu, položiti u zemlju.
Ne sviđa li vam se ova metoda, možete posaditi kadulju u blizini svog doma. Kažu da privlači pozitivnu energiju.

Tko ne voli zvuk zvončića na vjetru? “Wind Chimes” su  ornamenti napravljeni od drveta ili metala, duguljasta zvona od cijevi, šipki i raznih metalnih oblika, poznati u Feng Shuiju kao pomoćnici za kreiranje pozivne energije. Njihov zvuk je ugodan i ozdravljuje, a uz njih primjenjuju se i tibetanske zdjele.
Vjeruje se da zvučne vibracije, koje dolaze iz tih izvora, potiču ozdravljenje i jačaju duh. Zvona, gongovi i zvončići koji zveckaju na vjetru, upotrebljavaju se za odbijanje negativne energije i pomažu u očuvanju unutarnjeg mira. Hodate li s njima, oko stambenog prostora, mogu razbiti nakupine negativne i ustajale energije. Isti efekt postižu tibetanske zdjele, čije vibracije, kad ih se dodiruje drvenim štapićem, opuštaju mozak i kreiraju osjećaj unutarnjeg mira, blagostanja, opuštenosti.

Negativnu energiju razbija i pljeskanje, smisleno i glasno. Nekad se pljeskanje kombinira s duhovnom, uzvišenom pjesmom i molitvama. Molitva ima moć, razbiti negativnu energiju, a ako vam se ne moli, možete slušati druge osobe u molitvi. Pozitivnu energija koja se pritom širi, nemoguće je ne osjetiti.

https://www.instagram.com/p/BdItDwWDYts

 

Volite li kristale? Neki kristali imaju sposobnost apsorbiranja negativne energije. Snowflake obsidian, apache tears, amethyst, pomažu u kuhinjskom prostoru kreirati zdravo ozračje. Crni ili mahagoni opsidijan, postavljeni izvana na ulazna vrata ili s obje starne vrata, štite unutarnji prostor od negativne energije. Dobar je i crni turmalin, u uglovima prednje prostorije. Smatra se moćnim kristalom, koji štiti od negativne energije, a preporučuje se staviti ga pored elektronskih uređaja jer apsorbira elektromagnetsko zračenje. Smokey quartz još je jedan kristal, koji pomaže stvoriti zdravo ozračje. Upotrebljavate li kristale, trebate ih i čistiti, a to možete pod tekućom vodom, vodom u koju je dodana morska sol, metodom smudging ili izlaganjem sunčevoj i mjesečevoj energiji.

Glazba je lijek, protiv stresa i anksioznosti. Osim što ima terapeutska svojstva, popravlja raspoloženje, povisuje samopouzdanje i kultivira zdrave odnose. Glazbu pažljivo birajte, držite se razigranih melodija, bržih ritmova, kako biste podigli raspoloženje, sebi i drugima. Pretugaljivi, melankolični tonovi i stihovi mogu vam oduzeti energiju. Jednako tako djeluju i tugaljivi stihovi, s kojima se možete poistovijetiti, stoga vrijedi ona – reci mi što slušaš, reći ću ti tko si, kakav-kakva si.

Za održavanje dobre energije i harmonije, unutar zidova stambenog prostora, nisu dovoljne sve ove metode, potrebna je i vaša dobra volja, interes za sugovornika, raspoloženost za komunikaciju i zajedničko rješavanje problema.

Jedite zajedno, kuhajte zajedno, dogovarajte se oko omiljenih obroka. Kupujte zajedno, pitajte partnera što bi volio-voljela vidjeti u zajendičkom domu. Nemojte reagirati impulzivno na odgovore, pokušajte se savladati, nastojte se uvijek služiti pitanjima i započeti svaku komunikaciju pitanjima, koja traže puno odgovora. Nemojte pitati da li da to uzmem, kupim, možemo li si to priuštiti ili ne, nego isprovocirajte komunikaciju, koja ne može završiti sa da ili ne i koja vodi u razgovor o stvarima koje vas zanimaju. Poslužite se trikovima najvrsnijih trgovaca.  Postavljajte pitanja tako da dobijete puno odgovora, od kojih ponovno možete kreirati nova pitanja, čije ćete odgovore pažljivo usmjeravati.

Komunikacija se uči. Ljudi se svađaju, razilaze, rastaju jer ne znaju komunicirati. U svakoj vezi, braku, najlakše je izgubiti kontrolu i prasnuti, a najteže je komunicirati produktivno.

https://www.instagram.com/p/Bamm4ZsDtnq

 

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

 

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija Kolumna by Nives

Udovoljavanje (ni)je trendy

“Dobro di si ti? Nigdje te nema?!” Pitam se, koliko puta ću još biti u iskušenju da britko odgovorim na
Inspiracija Kolumna by Nives

Zanimanje? Sponza

  Nekad popularni stihovi pjesme “sugar honey dečko moj, medeni poljubac je tvoj” danas bi lakše no ikad dobili inačicu