Inspiracija Kolumna by Nives

Potraga za vječnom mladosti odnosi nam život ‘ispred nosa’

Sijeda kosa i bore podsjećaju na strpljivost, samosvijest i mudrost, a to u ubrzanom tempu života prilično nervira. I dosadno je. Starost je dosadna jer je preozbiljna, a mladost je cool, zabavna, neopterećujuća i lijepa. Poseban pritisak očuvanja mladosti i ljepote vrši se nad ženama.

 

Bože dragi, kako ženu može razveseliti novi puder, savršeno pogođen prema tipu kože, savršene prekrivne moći, dugotrajan, lagan i nosiv tokom čitavog dana. A kako ju tek može naljutiti akna, koja se stvorila niotkuda, boli kao kazna i smeta savršenom make upu!

Ta faking akna dobila je i frendicu par cm dalje, bez obzira na higijenu lica i kistića. Od puberteta žena ne pamti akne ili ih u tom periodu uopće nije zabilježila i naravno, promjena teksture kože zbunjuje. Ipak, ne bi trebala jer u nekoj dobi ta je promjena sasvim normalna, kao rezultat hormonalne neravnoteže.

Govorim o godinicama iznad četrdeset, u kojima bi polako trebala eliminirati šećer iz prehrane, kao i sve namirnice u kojima je nekad uživala i misliti više na anti age food. Naravno, ako misli izgledati što duže mladoliko i poželjno. A mislit će, pod pritiskom svijeta, zaluđenog trendom vječne mladosti i ljepote, koji isto očekuje od nje.

“Essen statt Botox, 1o Jahre junger aussehen durch schlaue Ernährung! Mit diesen Tricks ist die Haut in zwei Wochen glatt und straff!”, pisali su o anti age prehrani njemački magazini, još pred sedam godina.

Sve ovo danas u vezi anti age prehrane je Resavska škola, prepisivačina s raznih strana i prepričavanje jedno te istih sadržaja, samo u drugačijoj ambalaži.

Još pred deset godina, nicale su klinike po zapadnoj Europi i Americi, opremljene najmodernijim uređajima i kozmetičkim preparatima, u kojima ste od čitavog tima stručnjaka mogli dobiti recepturu za mladenački izgled, čak u starijoj dobi i štoviše, pomladiti se kroz nekoliko zahvata, instant metodama.

Dermatologinja Graf, jedna od najpoznatijih njujorških liječnica, usluživala je tada klijente na Petoj Aveniji, nudeći tretmane botoxom i filerima. Ali nije ih lagala, svojim je klijentima pojašnjavala kako će botoxom izgladiti bore, no da to ne znači da će time postići i mlađi izgled.

Nakon tretmana uvijek nešto nedostaje, govorila je, a to je svježina i blistavost tena, što se ne može postići špricom. Da bi koža dobila mekoću i mladenački volumen, ova je liječnica još pred sedam godina savjetovala odgovarajuću prehranu. Tada je bila pedesetjednogodišnjakinja, s izgledom tridesetogodišnjakinje i proučavajući razne studije, došla je do spoznaje što zapravo kožu čini mladolikom.

“Säure Basen Gleichgewicht”, navodili su njemački magazini, u intervjuima s njom, odnosno za kožu je bitan ispravan ph, a on se kreće oko 7,4.Održava se ispravnim odnosom tvari, koje organizam čine kiselim i lužnatim. Ako prečesto jedemo hranu koja zakiseljuje, odnosno hamburgere, šećere, pijemo gazirane sokove, kavu, alkohol, zakiseljujemo organizam, upozoravala je tada dr Graf.

Prema njoj, kvaliteta kože se, uslijed loše ishrane, jednako brzo kvari kao i kad ju izlažete sunčanju ili nikotinu. Prema njoj, tanjur bi uvijek trebao imati ¾ namirnica koje djeluju bazično i samo četvrtinu onih koje zakiseljuju organizam. Taj princip opisuje i u svojoj knjizi “Stop ageing, start living”.

No ona također kaže, kako nisu sve namirnice koje zakiseljuju opasne, a među njima su orašasti plodovi, mliječni proizvodi, neke vrste mesa i riba, koji ako se uzimaju u manjim i umjerenim količinama, ne štete tenu. Nasuprot njih su namirnice koje organizam čine lužnatim i pomlađuju ga, odnosno usporavaju starenje.

Neke od njih su lošeg okusa sirove ili samo skuhane, bez začina, ali ih se lakše uzima kad su smiješane u smoothijima. Pripravljene u blenderu, postaju i lakše probavljive u organizmu.

Evo ima već punih mjesec dana otkad srčem smoothije. Kuhinjski šank mi liči na plac s voćem i povrćem, za kojim se non stop nešto guli. Čak sam za njih nabavila i prigodno posuđe, morala je biti ona kriglica kao za malo pivo, ali s reljefnim natpisom, formom voća ili parolom zdravog življenja.

Ona s metalnim, kariranim poklopcem i slamkom iste boje, ali s prugicama. Zato što ja pijem sa stilom i da me što više podsjeća na lounge, ali i da se što više motiviram, na klopanje hranjivih tvari. Čak sam uposlila dragog, da mi bude barmen (jer su mi tako finiji) a napokon je, nakon više od deset godina spavanja, upotrijebljen i multipraktik.

Jebemu, ta divna sprava, sjajnog dizajna i zvučnog imena, služila je do sada samo kao ukras na kuhinjskoj površini. Bila sam velika faca kad je nabavljena jer malo tko je pred sedamnaest godina imao takav stroj, ali tada nisam imala takvu svijest o učinkovitosti smoothieja na organizam!

Zato, što se ideja zdravog života u našim krajevima, popularizirala tek zadnjih nekoliko godina. I tek zadnjih nekoliko godina govori se o anti age prehrani i njenom blagotvornom djelovanju na organizam. Do tada, svi koji su se bavili blendologijom, smatrani su čudacima.

Stoga, želiš li izgledom biti druga Jennifer Lopez, Christie Brinkley, Sophia Vergara ili neka druga zgodna, mladolika gđa u godinama, izvoli pijuckati te čudesne napitke i pridržavati se strogog režima ishrane. Lijepa linija i mladolikost, posebno u višim desetljećima života, ne dolaze čarobnim štapićem ni sami od sebe.

Ali pazi sad, ispijanje smoothija nije dovoljno, da bi u starijoj dobi izgledala i skakutala kao balavica, morat ćeš učiniti još malo više.

No prije nego vam ispričam koje bi druge metode trebalo iskoristiti, vratimo se unatrag mjesec dana i doznajmo što je zapravo prethodilo prehrani smoothiejima. Grickala sam bademe i čuo se krc. Zub star 43 g puknuo je kao od šale (da, znam, zub puca kad je bolestan) ali ovaj je već bio spašavan, a ja još uvijek imam sve svoje zube, koji su u jako dobrom stanju!

Desilo se, iako se na njemu stvorila vrlo mala pukotina. Bila sam nesposobna išta jesti idućih nekoliko dana, a pojavila se i refleksna bol na suprotnoj strani čeljusti. Liječila sam zub, plakala od muke i bila silno gladna, ali ništa nisam smjela žvakati i jedina mogućnost bila je tekuća hrana.

Kako je u životu svako zlo za neko dobro, tih sam dana izgubila par kilograma, ali sam i primijetila, kako mi se tonus kože, boja i ten poboljšavaju. Iako nemam problema s tenom, ali ni borama, koža je doslovno blistala, nahranjena iznutra.

Iako sam još pred petnaest g imala stroži režim prehrane i primjećivala takva poboljšanja, ovaj put sam ostala jako iznenađena, s obzirom na sadašnju dob. Ishrana blendanim voćem, toliko mi se svidjela, da sam s istom nastavila nakon što se problem sa zubom riješio, iako sam se vratila prijašnjoj prehrani.

Tu i tamo, čak sam prekršila pravilo pa složila sendvič u jedanaest navečer i napravila neki drugi prehrambeni prekršaj, ali sam ubrzo shvatila da moja koža tada preburno reagira na sve unešene tvari, što ranije nisam primjećivala. Prehrana smoothiejima, posebno svježim voćem, jogurtom i nekim vrstama povrća, za mene se tako pokazala najboljim izborom.

Dok sam tako, jedne večeri, ležala u svom vrtnom loungeu, ispijajući tek pripravljeni, pjenasti, ružičasti smoothie iz šumskog voća, pade mi na um pitanje, kad smo to uopće postali tako jako opsjednuti vanjskim izgledom i vječnom mladošću?

Je li anti age trend zapravo došao sa Zapada, točnije preko bare, zajedno s drugim trendovima ili je civilizacija stigla do stupnja, kad jedino instant život i površnost, imaju smisla jer sve ostalo postaje nesigurno, sporo i dosadno, a mi se prebrzo zasićujemo sadržajima.

Je li za to možda “kriva” moderna tehnologija, odnosno ubrzani tempo života, koji donosi brz tehnološki napredak, a time i laku dostupnost informacijama, koje brzo zastarijevaju, brzo su zamijenjene novima, svježijima i iz tog razloga prilično brzo dosade, traže još svježije.

Moje su misli dobile potvrdu kroz članak uglednog američkog psihijatra, koji tvrdi, kako su Amerikanci opsjednuti mladošću iz mnogih razloga, ali se među njima ističe tehnološka revolucija. Nju jako teško prihvaćaju starije generacije i teško joj se prilagođavaju.

Jednostavno teško prihvaćaju novitete i teško idu ukorak s njima. Dovoljno je zapitati se koliko osoba iznad 60 g koristi neku društvenu mrežu i spretno se snalazi na svom smartphoneu. Dovoljno je primijetiti da se mudrost, koja se po prirodnom slijedu, stiče s godinama iskustva, danas lako izgugla i naštreba napamet pa sad i dvadesetogodišnjaci prosipaju životne mudrosti, poput starca od devedeset godina.

Dovoljno je primijetiti, da je analogni svijet zamijenio digitalni, da se malo tko interesira za starine, antikvarijate, muzejske primjerke i da malo tko želi čuti savjet starije i iskusnije osobe, kad u kraćem vremenskom periodu može postati samozvani ekspert za neko područje i proslaviti se tuđim mislima, kao svojima.

Dovoljno je primijetiti i kako malo ljudi izdvaja vrijeme za čitanje, učenje, usavršavanje, trud i rad na sebi, da bi postali pravi eksperti za neka područja. Zašto je sve manje onih, koji do znanja idu kontinuiranim učenjem i obrazovanjem, za koje treba nekoliko godina?

Zato što se stalno nekud juri i žuri se živjeti, život upiti do maksimuma. Živi se za trenutak i neprekidno se plaši nešto propustiti. Nekad se nije znalo, čega sve lijepog ima na ovome svijetu. Sve se otkrivalo puno sporije jer tehnologija nije bila razvijena.

Danas je malo toga neotkrivenog jer tehnika i tehnologija omogućili su nam da zavirimo u svaki kutak planete, grabe naprijed i neprekidno smo svjedoci poboljšanja, koja nam omogućuju kvalitetniji život.

I u tom brzom životu, osim prelijepih stvari, sve češće se zamjećuje nepravda. Odlično prolaze oni koji se ne trude i ne rade ili čak prodaju svoju dokonost, na društvenim mrežama pa tako neki konkretan, uobičajen i tradicionalan posao ima malo smisla.

Stižu neka nova zanimanja i vrlo su vizualna. Orijentirani smo na lijep izgled, ljenčarenje i zabavu, a težnje i snovi za očuvanjem mladosti, stari koliko i civilizacija, napokon u ovom stoljeću mogu biti ostvareni.

Ne grebe se puno ispod lijepog vanjskog izgleda jer je najbitnija instant zabava. Moderan čovjek nema puno vremena i volje, baviti se sobom i drugima jer se svijet velikom brzinom razvija. Ne smije kasniti, kaskati, gubiti vrijeme i uvijek treba biti u toku s novitetima i tehnologijama, kako ga ne bi pregazilo vrijeme i da ga ne bi pobijedila konkurencija. Od tuda tolika površnost.

Dovoljno je primijetiti i da se sve više ljudi u sve i svašta pača, usudi komentirati, iako nekad uopće nema pojma o temi i problematici. Ti ljudi ne žele zaostajati za ničim jer imaju dojam, ako se ne uključe, bit će zaboravljeni. Na ovaj način, uvijek su prisutni i u toku s događajima, bez obzira na dob.

Sva dostupnost informacijama tako ostavlja dojam, da je dovoljno već jako malo predznanja, da bi bilo relevantno i da isto može proći među masama. Nekima to čak i prolazi!

Postoji mindset da je puno bolje odraditi nekoliko poslova površno, umjesto jednog kako se spada i bilježi se sve više slučajeva kratke pažnje, kao rezultat puno korištenja smartphonea i TV-a, igranja kompjutorskih igrica, koje stavljaju u poziciju stalnog trka, bježanja, ali i postizanja što boljih rezultata i cilja, u što kraćem vremenskom periodu.

U modernom dobu, stalno nekud žurimo, ovisnici smo o internetu i informacijama, stalno držimo smartphone u ruci ili barem blizu sebe, surfamo, ne želimo da nam išta promakne i stalno pazimo gdje se što zbiva. U takvom stresnom okružju, od nas se zahtijeva da što duže održimo mladost jer brzo postajemo nezanimljivi i nebitni, posebno ako se opustimo i prepustimo prirodnom toku starenja.

Slično tehnologiji, koja grabi naprijed i mi trebamo živjeti, brzo i uvijek u toku, da bi bili i ostali zanimljivi drugima jer konkurencija nikad nije bila jača. Stara tehnologija nije više zanimljiva. Pored novih tehnologija, koje stižu velikom brzinom, stalno dolaze novi, mlađi i zanimljiviji ljudi od nas, sa novim idejama, ostvarenjima, vještinama i neprekidno smo u trci s vremenom.

Sijeda kosa i bore podsjećaju na strpljivost, samosvijest i mudrost, a to u ubrzanom tempu života prilično nervira. I dosadno je. Starost je dosadna jer je preozbiljna, a mladost je cool, zabavna, neopterećujuća i lijepa. Poseban pritisak očuvanja mladosti i ljepote vrši se nad ženama.

Sa svih strana mame naslovi: “Četrdesetjednogodišnja Tajlanđanka izgleda kao djevojčica”, “Jeftini i jednostavni trikovi za deset godina mlađi izgled”, “Pomladite se deset godina uz metodu________” i slični. Ženama se nabija pritisak, da nisu dovoljno dobre, ako ne izgledaju poput filmskih zvijezda i modela. Napadaju se njihove figure, osuđuje se izgled plus size modela i mršavica. Ženama se prati i bilježi gotovo svaka sijeda i bora.

Sad su takva vremena, da mame žele što više nalikovati mladim kćerima, odnosno, svojim mladolikim izgledom, približiti se što više idealu i njihovom mladenačkom izgledu. Nekad to nije bio trend, naše majke i bake prihvaćale su svoje godine kao normalan slijed i nisu se previše opterećivale, ni njima ni svojim starenjem, no danas je must i svaka druga žena, pokušava ostvariti što mlađi izgled.

Neke čak koriste priliku, da se natječu s vlastitim kćerima, u izgledu i postaju im konkurencija, u lovu na muškarce. Iskoristit će sve moguće tehnike i metode u cilju postizanja mlađeg izgleda, radi izjava obijesnih komentatora: “Stara moja, ti si kao vino, s godinama sve bolja i bolja.”, “Žena, majka, kraljica!”, “Izgledaš deset godina mlađe!”, “Ti stariš unatrag!”.

Nekad su komentari čak na granici dobrog ukusa ili komentatori potpuno pretjeraju s laskanjem, iako dobro poznaju obitelj: “Od vas dvije na fotografiji, koja je kći, a koja je mama?”.

Taj pritisak, medija i društva, da se i u starijoj dobi, treba izgledati što bolje i mlađe, kako bi drugima bio/la dopadljiv/a i ostao/la interesantan/a, toliko je jak, da je danas, naročito ženama, postalo sramota, dostojanstveno i neopterećeno stariti. Taj pritisak je još jači, ako ste dio showbizz, beauty i modnog svijeta.

Stoga nije čudo da se u kozmetologiji i estetskoj kirurgiji vrti velika zarada. Neki izvori navode da je samo 2011. u Americi utrošeno 10.4 milijardi dolara na sve estetske preinake i pomagala za poboljšanje izgleda, a već idućih godina u svijetu su porasli anti age trend i iznosi za iste aktivnosti.

Navode kako je oko 1.2 milijardi dolara u tom razdoblju utrošeno na liposukciju, oko 800 milijuna na transplantaciju kose, a oko 11 milijardi na vitamine i suplemente.

“Wow! You look so much younger!”, postaje najomiljenija izjava. Na internetu i u raznim modnim i lifestyle magazinima, svakodnevno možete naći najsvježije savjete slavnih osoba o ishrani, vježbanjui i doznati njihove beauty tajne.

Tako možete pročitati i čime se hrani Jennifer Lopez, kako vježbaju Lopez i Madonna, kojeg kuhara su unajmili Tom Brady i Giselle Bundchen te što on kupuje, gdje kupuje i koje namirnice izbjegava, u pripremi obroka za njihovu obitelj.

Prosječni i anonimni ljudi, sve češće žele kopirati živote zvijezda, svojih uzora, iako im je njihov luksuzni način prehrane često nedostupan.

Nema sumnje, mladost i ljepota su postali must have današnjeg doba jer su uzbudljivi, zabavni i brzi, no kako za sve postoji svoje vrijeme, stručnjaci upozoravaju da predugo držanje za određena razdoblja života, primjerice vezanje za razdoblje mladosti, sputava biće od sazrijevanja, sagledavanja sebe, razumijevanja sebe i svijeta te dubljih promišljanja, koja su prirodan slijed starenja.

Foto: pexels.com/pixabay/youtube

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

 

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name