Kolumna by Nives

PRAVIM IZBOROM ZAKORAČITE U NOVO LJETO: Biti otvoren i zainteresiran znači ‘vidjeti’ bolje i šire svijet oko sebe

Svi se mi mijenjamo. Netko uvijek s prvim siječnja, a netko bez određenog datuma i svaki dan. Netko na bolje, netko na lošije. Stoga je glupo reći ‘nikad se neću promijeniti’. Joj hoćeš, itekako hoćeš, baš kao i svi drugi.

Prvo su nas uoči Adventa, tuširali receptima za glavna jela i slastice, ponudama i prijedlozima za provode, partyje, nagovarali na izlaske, potoke kuhanog vina, punča, likera, šampanjaca i ostalih party napitaka, a sada nas, nakon što je blagdanska groznica završila, zapljuskuju naslovi sadržaja: “pročistite se, očistite tijelo nakon blagdanskog prejedanja, štetnih masti i šećera, očistite tijelo, duh, um, osnažite se na svim nivoima, napunite se novom energijom, detoxirajte se, opustite se, nahranite dušu, prijavite se…na radionicu…” blablabla.

Uglavnom, s prvim danima nove godine, vrijeme je i za nove početke, nove odluke, s kojima ispisujemo prve stranice siječnja.

Ne znam koliko ste povodljivi i koliko slijedite tuđe upute, ali savjeta prije i kasnije, ne nedostaje i htjeli – ne htjeli, na njih ćete naići na svim stranicama omiljenih magazina i portala.

Nakon pomno izvršene inventure stare godine, kažu da je 1. siječnja idealno vrijeme za pospremanje ladica, čišćenje sebe na svim nivoima, a time i za odbacivanje svega lošeg, što bi moglo ometati razvoj, u novom periodu.

Dakle, s izmjenom godine, također započinje i naša mijena, novi period, u kojemu na raspolaganju imamo novih dvanaest mjeseci za ispisivanje kvalitete i kreaciju sretnijeg života.

Da bi što bolje ukoračili u to novo razdoblje, nije potrebno činiti puno toga na kraju godine, treba naprosto dozvoliti si neke novitete i pomalo, svakog dana, unositi neke promjene. Time se lakše i navikavamo na nove uvjete.

Pred kraj godine, većina nas ima dobre namjere, u narednoj, novoj godini, postići puno više, a tijekom blagdanskog razdoblja, želimo upiti što više pozitivne energije i lijepog ugođaja.

No to ipak nije moguće, ma koliko to bile jake impresije.

Sve nas navodi, u tom razdoblju, na povratak sebi – blistave lampice, slavljenički ugođaj, miris cimeta i badema i sve upućuje na skori početak nečeg još ljepšeg.

Sva tišina, koja se tijekom blagdana oko nas širi, a posebno kad je posuta pahuljama, kao da nas želi vratiti samima sebi.
Koliko smo uspješni u tome, ne ovisi samo o blagdanskom periodu, nego i o našoj spremnosti, za iskrene razgovore sa sobom.

Za preispitivanje sebe, na svim nivoima. Koliko smo valjali kao ljudi, u proteklom periodu i koliko smo spremni, mijenjati se na bolje i prilagoditi drugima.

Promjena je nužna, za razvoj našeg bića i ugodan suživot.

Znate onu: “Change your opinions, keep to your principles; change your leaves, keep intact your roots.”(Victor Hugo)

Svi se mi mijenjamo. Netko uvijek s prvim siječnja, a netko bez određenog datuma i svaki dan. Netko na bolje, netko na lošije. Stoga je glupo reći “nikad se neću promijeniti”. Joj hoćeš, itekako hoćeš, baš kao i svi drugi.

Život te promijeni i to kako, naročito kad uđeš u neke godinice i kad se suočiš sa stvarnim, životnim problemima. Jer ono što smatraš problemima u mlađoj dobi je ništa, u odnosu na sve ono što te čeka u većim dekadama.

Na potrebu za promjenom ipak stalno treba podsjećati, posebno one uspavane i one, koji se tvrdokorno drže starih navika. Pojam promjene i puštanja novog u život, zvuči jednostavnije nego jest iako znate da samo glupi ljudi ne mijenjaju mišljenje i čvrsto se drže starog. A pritom očekuju dobre rezultate!

Promjena se odnosi na mišljenje, ukuse i stavove. Dok u sebi ne dozvolimo promjene, stalno ćemo ponavljati iste ili slične lekcije, sve dok ih ne naučimo.

Možda sad mislite, pa što ova priča, to sam već sto puta čula-čuo. Istina, svi smo to već čuli, ali nije loše prisjetiti se, svaki put iznova jer ako na išta zaboravljamo tako lako, to je voljeti sebe i poštivati druge, a to je temelj za izgradnju svih naših dobrih odnosa.

Čime ćemo, dakle, ispuniti ovu godinu pred nama? Srdžbom, bijesom, zlobom, zavišću, osim navikama ili blagošću, oprostom, dobrotom i toplinom? Čime ćemo ispuniti darovanih 365 stranica naše knjige?

Hoćemo li na kraju ove godine, koja je tek počela, biti ponosni na sebe ili se stidjeti sebe. Koje ćemo točno priče ispisati u nju? Čiji će sadržaj prevagnuti, onaj bogat dobrim vladanjem ili lošim?

Mi, kreatori naših života, među kojima ima mnogo onih, koji ne vjeruju u vjerske bajke, odgovorni smo za sadržaj naših knjiga i našeg vlastitog životnog filma. Koju ćemo ulogu igrati, za razliku od lanjske? Ili ćemo ipak zadržati staru ulogu i samo malo dotjerati izričaj i neke scene?

Prije nego li se odlučimo na banalnosti poput više sporta, manje vremena za računalom i društvenim mrežama, više zdravih obroka, prisjetimo se da postoji još poneka bolja odluka.

Ona, koja nas mijenja kao osobe, temeljito, na bolje. Koja nas uči toleranciji, prilagodbi i ljubavi. To će nam nekako najviše trebati u narednom periodu, više od dobrog izgleda i više slobodnog vremena.

Naučiti voljeti sebe i svijet oko sebe čini se tako teškom zadaćom, svima koji su navikli na površnost. Odbacivanje svih loših slojeva sebe i prihvaćanje noviteta, koji nas čine kvalitetnijim osobama, pomoći će kreirati ljepši svijet, kojega smo svi željni.

Dozvoliti si te novitete, znači biti otvoren i zainteresiran, slušati i vidjeti bolje i šire oko sebe. Bez obzira na svoje godine, dohvatiti mir i mudrost starijih.

Svaki put kad se otvaramo tom novom, boljoj verziji sebe, s velikom željom i ljubavlju, naše tijelo sluša i surađuje, bude se i hormoni sreće. Zato što čovjek nije zamišljen da bude zlo i tvrdoglavo, nego dobro i sretno biće. Sam je odgovoran za kreaciju i održavanje svoje slike.

I za kraj, nužno je otpustiti staro i loše, da bi došlo novo i bolje. I dobro je, prisjetiti se riječi C.G. Junga
„Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakes.“

Foto: pexels.com, portaloko.hr

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija Kolumna by Nives

Udovoljavanje (ni)je trendy

“Dobro di si ti? Nigdje te nema?!” Pitam se, koliko puta ću još biti u iskušenju da britko odgovorim na
Inspiracija Kolumna by Nives

Zanimanje? Sponza

  Nekad popularni stihovi pjesme “sugar honey dečko moj, medeni poljubac je tvoj” danas bi lakše no ikad dobili inačicu