Inspiracija

Pušenje – zdravstveni i socijalni problem

Svjedoci smo da globalna kampanja protiv pušenja ipak ne donosi očekivane rezultate niti velike pomake u osvješćivanju koliku štetu taj porok izaziva pušačima i svima oko njih. Hrvatska je, prema EUROSTAT-u, na drugom mjestu u Europi prema smrtnosti od karcinoma pluća, dok su skoro trećina pušača tinejdžeri koji puše od svoje trinaeste godine! Promicanje zdravlja među najmlađima i osvješćivanje značaja nezapočinjanja i prestanka pušenja ostaje prioritet i najvažniji oblik prevencije koji traži uključivanje svih struktura društva.

Učinkovitost odvikavanja naravno ovisi o volji i motivaciji ali i o procesima u organizmu pušača koji nisu pod njegovom kontrolom. Statistike kažu da konačnom prestanku pušenja prethodi prosječno 6 pokušaja. Razloga tomu je više, a jedan od važnijih je što nikotin izaziva kod pušača osjećaj ugode za koji je inače „zadužen“ hormon endorfin. Nikotin ulaskom u organizam doslovce zauzima receptore endorfina i sprečava njegovo lučenje, te se pušač osjeća dobro samo dok puši. Oduzmete li mu cigaretu nastupit će neugodni simptomi apstinencijske krize. Bez nikotina receptori endorfina ostaju prazni i bez stimulacije, odatle grčevita želja za nikotinom, nervoza, gubitak koncentracije, agresivnost, nesanica, glavobolja i depresija. Oporavak receptora i ponovna proizvodnja endorfina je proces koji traži više tjedana ili mjeseci, a fizička i psihička potreba za nikotinom odluku o nepušenju ostavlja nekom budućem vremenu.

Jedna od uspješnijih i svjetski priznatih metoda odvikavanja od pušenja je terapija laserskom akupunkturom. Radi se o terapiji niskofrekventnim laserom kojom se stimuliraju akupunkturne točke na ušima koje su povezane sa ovisničkim ponašanjem pušača.

Terapija Laser Meridian® odvikavanja od pušenja potpuno je bezbolna, neinvazivna i sigurna metoda laserske akupunkture koja stimulacijom 15 energetskih točaka na ušima bitno smanjuje i uklanja navedene simptome prestanka pušenja i ima opuštajući i umirujući efekt na tretiranu osobu. Tretman u trajanju od 90 min u pravilu je dovoljan da se postane nepušač, a ukoliko je potrebno, dodatni tretman u narednih tri mjeseca se napravi besplatno. Uz tretman odvikavanja od pušenja može se napraviti i tretman kontrole apetita kako ne bi došlo do povećanja težine i zamjene jedne loše navike drugom.

Laser Meridian®je terapija niskofrekventnim laserom odnosnoLowLevel Laser Therapy – LLLT koja je osim kod odvikavanja od pušenja uspješna  i u tretiranju ovisnosti o alkoholu, prekomjerne težine i sindroma „izgaranja“ (Burn-out)

Prekomjerne težina se uspješno tretira stimulacijom 11 akupunkturnih točaka na uhu čime se značajno umanjuje apetit, žudnja za slatkišima i sl. hranom, ubrzava se metabolizam i povećava razina endorfina. Povećana razina endorfina (hormona sreće) reducira lučenje kortizola (hormona stresa), te na taj način smanjuje osjećaj gladi i potreba za hranom. Kad organizam postigne ravnotežu, neodoljiva želja za hranom prestaje. Laserska terapija stimulira metabolizam na način da tijelo učinkovitije koristi hranu, a ne akumulira ju u obliku masnog tkiva. Terapija za smanjenje težine radi se u tri tretmana u trajanju od 45 min sa razmakom od 3-5 dana. Pristup svakom klijentu je individualan i uključuje i preporuke o prehrani u skladu sa njegovim potrebama, te nije potrebno kupovati nikakvu specijalnu hranu niti uzimati lijekove za vrijeme terapije.

Laserska terapija je velika pomoć onome tko se zaista odluči na promjenu u korist svoga zdravlja. Odluka je ključna, a gubitak kilograma je proces koji traži razumna očekivanja, ustrajnost i disciplinu. Tijelo je možda godinama opterećeno viškom kilograma čije bi prebrzo gubljenje ( više od 1kg tjedno) moglo izazvati neravnotežu i zdravstvene probleme. Laserski tretman otklanja neugodnu žudnju za hranom i potrebu za velikim porcijama,te jača snagu volje i potiče na podizanje razine fizičke aktivnosti.

Prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića u dužem vremenskom periodu dovodi do alkoholne bolestikoja razara čovjeka  fizički i psihički, oštećuje njegov emocionalni svijet, te remeti njegov odnos sa okolinom. Problem s alkoholom nastaje mnogo ranije nego preraste u bolest, čašica više na poslovnom ručku ili večeri ne zvuči alarmantno, no kao i sve ovisnosti, napada podmuklo i važno je prepoznati je na vrijeme.

Odvikavanje od alkohola veliki je i težak zadatak koji traži dugotrajno liječenje, angažman i podršku cijele obitelji. Naprednom laserskom terapijom pomaže se smanjiti ili ukloniti negativne fizičke simptome koji nastaju usljed apstinencije od alkohola. Tri tretmana u trajanju od 45 min s razmakom od 3 do 5 dana čine soft-laser terapiju kojom se djeluje na otklanjanje fizičke želje za alkoholom,  smanjuje negativne simptome odvikavanja i detoksicira organizam. Stimulira se 12 akupunkturnih točaka na svakom uhu, tretman je ugodan i duboko relaksirajući, tretirana se osjeća spokojno i ispunjeno. Efekti terapije su i jačanje samopouzdanja i snage volje za suočavanje sa stresnim situacijama, promjenom načina života i eliminiranjem loših navika koje su i dovele do ovisnosti.

Sindom izgaranja ili burn-out je poremećaj kojega izaziva pretjerani stres i koji često ide u paru sa jednom od navedenih ovisnosti. Naporan i stresan posao, teški obiteljski odnosi, bolest, pomanjkanje vremena, prevelika očekivanja, razni strahovi, neispunjene emocionalne potrebe neki su od uzroka koji dovode do sindroma izgaranja kome su danas nažalost izložene i mlađa i starija populacija. Pravodobno prepoznavanje je jako važno za uspješno rješavanje ovog poremećaja. U protivnom može izazvati mnoge zdravstvene probleme, od stalnog umora i nedostatka energije, glavobolja i fluktuacija tlaka, pa do gastrointestinalnih poremećaja i srčane disfunkcije.

Promjena prehrambenih navika i potpuna promjena načina života, odmor,boravak na otvorenom, dovoljan unos tekućine i minerala potrebni su kako bi se nadomjestile potrošene rezerve energije u tijelu.

Izuzetno povoljan učinak na smanjenje stresa postiže se terapijom niskofrekventnim laserom. Laserskom akupunkturom stimulira se 9 točaka na uhu što na tretiranu osobu djeluje opuštajuće, snižava se krvni tlak i poboljšava protok energije. Tretmani se rade u 3 navrata s razmakom od 3 do 5 dana, ugodni su i bezbolni, toliko smirujući da nerijetko osoba zaspi tijekom tretmana. Ovom terapijom se otklanja nervoza, osjećaj tjeskobe i potištenosti, a rezultat su osjećaj blagostanja, sigurnosti i obnovljeno samopouzdanje.Tretirane osobe nakon tretmana obično spavaju mirnije i duže, a dan započinju sa više energije, vedrine i pozitivnosti.

Ana Dominiković,

Laser Meridian Metković

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name