Inspiracija Kolumna by Nives

Sto nijansi, molim!

Udarnička, agresivna kampanja svjetske premijere „Pedeset nijansi sive“ ( krivo preveden ? jer je glavnom liku ime Grey), zahvaljujući snažnoj medijskoj podršci, napela je iščekivanja filmskog hita te ubrzala proteklih mjeseci bila i najmoralnijih dama, koje se nisu libile među prvima dograbiti svoje ulaznice i rezervirati sjedala za najpoželjniji hit godine.

Znatiželja je bila toliko jaka da se knjiga prodala u preko 100 milijuna primjeraka a očekuje se da će film postići vrtoglave milijunske zarade u dolarima.

Pomama za „Pedeset nijansi“ dokaz je da žene širom svijeta, bez obzira na obrazovanje, dob, ma  koliko to nijekale i tajile,  trebaju seksualnu akciju u vidu kinky zabave i zadovoljstva , te da sanjare o uglađenom, imućnom, maštovitom tiraninu koji ih u ime ljubavi beskompromisno zavodi i ima pod apsolutnom psiho – fizičkom kontrolom. Jedna od najčešćih maštarija  žena protkana je upravo u spomenutom štivu i nedavno prikazana na filmskom platnu.

Iako je seksualno eksplicitna knjiga razočarala ljubitelje književnosti a još više stručnu kritiku, promatrana iz pozicije Anastasie, radi pokušaja da se razumije zašto pristaje na sve što joj se servira, ona šalje snažnu poruku kako u svima nama čuči egzibicionist, voajer, sado – mazohist, ponekad tek uspavan otužnim životnim okolnostima i najčešće strašljivac koji se ustručava svoje animalne prirode. Isti promatrač, gledatelj počesto zaboravlja da smo dio prirode i da seks nije ništa drugo nego uživanje, u stapanju tijela,  ideja, fantazija i zajedničkih ludosti ali i ispitivanje granica i prelaženje istih, radi uživanja u mukama, koje umjereno dozirane i kontrolirane sigurnim rječnikom ili mimikom, mogu pružiti nevjerojatne, natprosječne ugode. Svjesna je toga bila i autorica koja je mudrim perom otkrojila priču o strastvenom paru,  emocijama, skrivenim, najdubljim, najintimnijim porivima,  svemu primitivnom u nama ali i o onom o čemu sanjamo – novcu, zgodnim partnerima i ugodama svake vrste.

A što o filmu misle oni koji su ga upravo pogledali? Knjiga i film ocijenjeni su kao prosjek a često i promašaj u žena koje od seksa i ljubavi imaju dublja očekivanja ili od svog partnera traže i dobivaju kinky i začinjenu akciju u stvarnosti. Ove druge, upoznate sa sm igrama, njihovim pravilima i same akterice poput Anastasie i navikle na iste,  čak i nisu bile toliko oštre, tek pomalo razočarane. Ova ljubavno – seksualno – ovisnička priča u odnosu na njihov život je tek limunada, kojoj bi da se njih pita, dodale više pikantnih začina. Slično razmišljaju i muškarci.

Ocjenjujući filmski sadržaj od jedan do pet mnoge su mu gledateljice dodijelile ocjenu jedan. Christianov izgled i glas nisu u njih izazvali oduševljenje a gluma im nije dovoljno uvjerljiva. Ostale/i smatraju kako je trebalo puno hrabrosti pisati o fantazijama i najdubljim osjećajima jedne žene, koji nadiru posve prirodno, kao i o želji da bude vođena rukom sigurnog i dominantnog muškarca koji osmišljava,   usmjerava i kontrolira seksualnu igru.

Mnogi smatraju kako ovo štivo potiče seksualne devijacije jer se glavna junakinja predaje zlostavljanju i potiče ostale žene da učine isto, radi ljubavi, signalizirajući kako užitak leži u boli. Po nekima film veliča nasilje nad ženom (čak su neka istraživanja uputila na postotak vjerojatnosti da žene ljubiteljice ove literature imaju nasilnog, opsesivnog partnera manipulatora ili da su sklone alkoholu i imaju neki premećaj prehrane). Također, neki smatraju kako radnja poput ove u knjizi izopačuje pojam ljubavi a psiholozi čak mogu  potvrditi u njemu pojam i mentalitet  žrtve zlostavljanja, koja se vraća svom zlostavljaču. Kako god, prava ljubav ne poznaje emotivnu, psihičku dominaciju, bol i kontrolu a bizarne seksualne igre namijenjene  su samo vrlo jakim partnerima koji znaju kontrolirati sebe ( um  i svoje emocije) čvrsto se drže dogovorenih pravila igre, strogo odvajaju rječnik i tjelesni užitak od kasnijeg tretmana u polju svakodnevice.

Pedeset nijansi sive tako sveukupno gledano (p)ostaje promašeni filmski hit koji najkvalitetnije bilježi izvrstan nastup Applea i Audija, kao glavnih sponzorskih aduta ovog ostvarenja ali i zaradu. Valja napomenuti kako se ovo p(l)itko i pitko štivo te film istih kvalifikacija, umjesto gubljenja vremena na sadržaj i kritiziranje, lako može zamijeniti ostvarenjima Markiza de Sadea u kojima će iskusniji ljubitelj kinky igara, BDSM kulture, ukoliko ih još nije pročitao,napokon zadovoljiti glad za avanturama ovakve vrste, pronaći traženo, duboko zadovoljstvo.

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name