Inspiracija Kolumna by Nives

Svaka krpa nađe svoju zakrpu, kad – tad

‘Partneri kriju svoja nezadovoljstva, rijetki pričaju o njima jer ima li smisla uopće, kad te druga strana ne sluša i stalno tupi svoje? Kao bijeg iz tog nezadovoljstva, mnogi odaberu alkohol, razne stimulanse, ljubavnicu, mnoge ljubavnika pa makar i kao privremeno rješenje. Sve u nadi, da će ih taj/ta učiniti sretnijima i barem na kraći period vratiti im osmijeh i stanje dubokog zadovoljstva’

 

Scena u restoranu, Jimmy Barrett, komičar, približava se Betty Draper, supruzi poznatog marketinškog stručnjaka i businessmana Dona Drapera. Davno je bacio oko na nju, ali čini se ovaj put, odlučio je ići do kraja, kako bi je osvojio.

Jimmy Barrett: Vidi nas. Pogledaj dječji stol.
Betty Draper: Kako to misliš?
Jimmy Barrett: Na njih. Oni. Tvoj suprug. Stajao sam uvijek iza tih tipova, čitav život. Da nisam postao komičar i bio smiješan, ne bih imao šansu približiti se tebi.
Betty Draper: Nije istina.
Jimmy Barrett: Je. Teško je vjerovati da ima bolja od tebe. Teško je vjerovati da on može imati bolju.
Betty Draper: Molim te, prestani.
Jimmy Barrett: Što ti misliš, da ima među njima’?
Betty Draper: Molim?
Jimmy Barrett: Daj molim te, pa vidi ih.
Betty Draper: Ne sviđa mi se to što pričaš.
Jimmy Barrett: Znam samo jedno, ja poznam nju, ti poznaš njega i evo ih, briga ih za nas.

Buba u uho je bačena. Betty idućih dana pretražuje kuću poput inspektora, ne bi li pronašla neki dokaz nevjere. Naravno, sve prenjuška, pomiriši, prekopa i okrene naopačke  jer ljubomorna žena pretražuje bolje od inspekcije. Nažalost ( ili na sreću) ne nalazi ništa, a kućna pomoćnica naslućuje što joj se mota po glavi pa ju tješi:- Gđo Draper, ja sam dvadeset godina u braku…izađite van, prošećite, udahnite svježi zrak, proći će.

Betty u to, naravno, ne vjeruje, sumnja ju progoni, ljubomora rastura i iz nje preko noći, iz ljepotice, napravi mahnitu pijanicu, koja šeće s bocom vina i cigaretom po kući, kao opsjednuta. Don ju nalazi u pijanom stanju nasred kreveta, raščupanu, u pogužvanoj, prljavoj haljini, nesretnog lica, poput tužnog klauna. Jer ljubav je to, koja ju drži uz Drapera, ali i sumnja, koja ju uništava iznutra. „Je li u pitanju samo Bobby Barrett ili ih je bilo više, puno više?“, mota joj se lijepom plavom glavicom. Napokon se obraća suprugu i priznaje da dalje više ne može, ako joj ne kaže istinu. Po priznanju, Betty ipak odlučuje ostati s njim, radi ljubavi, djece, ali i djeteta na putu, koje izgleda stiže u pravo vrijeme, da očuva brak. Nije sigurna bi li ga zadržala, ali ipak…odlučuje se održati trudnoću i na novi početak.

Tako je to bilo u šezdesetima: on je bio uspješan, poznati businessman, a ona je bila prelijepa, pametna, vrijedna majka i supruga, uzorna domaćica, koja je radi djece prekidala karijeru, učiteljsku, manekensku, bila nezaposlena i ostajala s djecom kod kuće. Imali su konzervativan brak, koji se temeljio na katoličkim vrijednostima. No on je iskoristio gotovo svaki službeni put da bude s nekom drugom, od poslovne žene do lude umjetnice, koja se,  uglavnom, sama njemu nudila. Pa kad se već ponudila… I sve je to išlo dok njegova prelijepa supruga nije doznala za njegovu aktivnost i ako je bila pametna, onako povrijeđena, zaliječila bi dušu s drugim muškarcem.

Od onda do danas gotovo ništa se nije promijenilo, osim što žene grabe svaku priliku, da zarade svoj vlastiti novac i izgrade uspješnu karijeru. Jer to im nitko ne može oduzeti i to je ujedno jedini način, da svog partnera drže koliko – toliko na uzici. Jer kad ima svoj posao i novac, žena je neovisna, uvijek sumnjiva, kud ide, što radi, s kim se druži i uvijek je prisutno pitanje, ima li muškaraca u tom društvu i što oni žele. Nije isto biti potpuno siguran da ju imaš i da ti zbog ovisnosti o tebi neće nikud otići i biti nesiguran u njene aktivnosti. Nikad ne znaš, ima li netko bolji od tebe, koji će joj privući pažnju. Malo ljubomore uvijek je dobrodošlo u vezi.

Kažu neki, da su žene koje se ne uređuju svaki dan, “ne drže više do sebe”, u većoj opasnosti da budu zamijenjene drugom. Koliko je tu istine i otkud sve počinje? Kao prvo, žene rijetko dolaze same na ideju,da se malo zanemare, njihovi partneri vremenom opuste i pod izgovorom olakšanog života, nižu izjave.: “Pusti šminku i lijepu odjeću, idemo samo do dućana, tko će te vidjeti?”, “Pusti frizuru, žuri nam se!”, “Meni si lijepa i bez šminke”, “Ne trebaš se radi mene šminkati”, “Kako možeš s tim noktima uopće išta raditi?”, “Zašto opet kupuješ novu odjeću, nemaš dosta?”, “Ja to ne razumijem, imam dva para cipela, ti ih imaš sto, pa čemu?”, “Zašto jedeš kao vrabac, daj se pošteno najedi”, “Ne trebaš ti ići u nikakvu teretanu, možeš i doma malo vježbati”, „Meni si slatka, tako punašna.“, a onda, kad se žena navikne na komociju i opusti, doživi neugodno iznenađenje. Sasvim slučajna konobarica u slučajnom kafiću može potpuno uništiti dan, kao i djelatnica u shopping centru i kolegica s posla. Jer one su sve sređene, a ona je radi drugog zaboravila na sebe. Uspio ju je uvjeriti, da upravo takva kakva je, njemu odgovara i da mu uvijek odgovarati.

No i vrlo lijepe, otmjene žene, koje su usprkos svakodnevnim obavezama uvijek dotjerane, vode brigu o izgledu, kilaži, formi, s vremenom doživljavaju neugodu svake vrste, od svojih partnera. Kako to? Zato što je u svakom muškarcu neka divlja crta osobnosti, koja svemu nađe prigovor i zbog koje se voli igrati kontrole i dominacije. Nježna, labilna, osjetljiva žena, uz dominantnog muškarca, vene preko noći, ako se ne nauči postaviti i izboriti za sebe. Ma koliko mu bila lijepa, muškarac voli izazov i otpor, ali i da mu se ugađa, a ponajviše na seksualnom terenu. Žena koja nije spremna na eksperimente i uvijek ponuditi novu sebe, u većoj je opasnosti od one koja to čini. Lako je zainteresirati i zadržati nekog na kratke staze, ali treba to moći čitav život. Na tom terenu uspješnije su žene obavijene velom tajanstvenosti, kojih se muškarac malo boji. Ali pazi sad…nekad i njima muškarac izmakne kontroli.

„ Varao me čitavo vrijeme moje trudnoće i ništa nisam naslućivala. I što sad?“, pita se mlada, prekrasna žena, koja je tek rodila, a druga, poznanica kaže: „Uopće nisam znala da je još uvijek u braku, mislila sam da je rastavljen, to mi je rekao, a kad tamo…on u procesu razvoda, ali je situacija toliko zamršena, da ne znam kako ćemo se iz svega izvući. Žena ga se želi riješiti, ja sam mu oprostila, ali djeca plaču, financije su spetljane…Svi ga vole i žele, ali i žale. Koji kaos je on stvorio, to nema nigdje.“Što se to onda nekim muškarcima dogodi, da bez obzira što kod kuće imaju prekrasnu ženu, ljepoticu, skladan brak, divnu djecu, ipak zastrane? Razlog definitivno nije samo nabildani ego jer onda bi svi businessmani, čim se popnu par stepenica više i dosegnu svoj poslovni vrhunac, posegnuli za drugom ženom, drugom realnošću, a oni to ipak svi ne čine. Možda zato, što im nije stigla prilika „koja se ne odbija“ ili zbog manjeg samopouzdanja ili jednostavno, nisu takvi tipovi, ne bi to napravili nikad, iz poštovanja prema sebi i svojoj partnerici?

„Nije ni ljubavnicu lako naći. Mora biti zgodna i je*******, ali i diskretna, jako diskretna, što će mi neka lajava. Jedna bi sve izlajala svojim frendovima, druga bi filozofirala.“, kaže poznanik.Zbog čega neki drugi muškarci, ipak potpuno polude, čim se dokopaju slave i moći, a svojim partnericama redovno rade šokove? Moguće da je u pitanju „ludi gen“ nekog pretka, možda čak i oca ili podsvjesna mržnja prema ženama, kao posljedica lošeg odgoja u djetinjstvu ili mržnje prema neuzornoj majci. Ne kaže se uzalud „jabuka ne pada daleko od stabla“. Mi u jednom periodu života kopiramo naše roditelje u mnogočemu, potpuno nesvjesno, čak ponavljamo njihove greške, iako smo se zakleli da to nikad nećemo činiti.

Biramo i partnere, koji imaju sličnosti s našim roditeljima ( fizički i po naravi). Upravo slika iz djetinjstva, koju sobom ponesemo u život, odredit će nas kao partnere. Kao da imamo raščistiti neke situacije, koje naši pretci, nisu uspjeli raščistiti.Vidljivo je to i na primjeru Dona Drapera, koji baš po uzoru na svog oca, češće drži čašu u ruci, nego svoju suprugu, a žene mijenja kao na traci, bez imalo poštovanja. Čim se one ponude, on otkopčava šlic, vjerojatno obilježen i opterećen, nečasnom aktivnošću vlastite majke, prostitutke.Majka igra veliku ulogu u odgoju dječaka, kasnije mladog muškarca, ona je ta, koja mu usađuje životne vrijednosti i uči ga moralu i čini se sigurnim, ako vaš partner poštuje svoju majku, da će poštivati i vas, svoju partnericu. Također, ima li njegov otac puno poštovanja prema njegovoj majci, imat će ga i on prema vama.

S druge strane, ako iz prošlosti postoje neke nedovršene stvari, poput mučnog, nedefiniranog  prekida, zatomljenih osjećaja, sasvim običan susret, ponovno može rasplamsati ljubavni plamen među nekadašnjim partnerima i izvjesno je da će odvesti u aferu, ali moguće i razoriti brak. Neke veze iz prošlosti ne gasnu lako, ako je u njima još uvijek jakog žara. Vidjeli smo to u seriji „Power“ i nizu sličnih serija i filmova, ali i istinskih životnih situacija.

„Bože, što brak uradi od čovjeka“, reče mi jednom prilikom poznanica, „budeš nesretna, ne možeš promijeniti stanje i onda se trpaš svime što ti dođe pod ruku ili ne jedeš baš ništa pa se osušiš ko stara šljiva“.Ima u tome nešto, brak je zahtjevni vremenski period, u kojemu se između ostalog, gomilaju i nezadovoljstva jer nemoguće je bez njih prolaziti zajedno, kroz svaki životni period. Nekome ta nezadovoljstva budu vidljiva izvana, drugima buknu iznutra i napadnu organizam pa se čudimo, kako se to čovjek razboli, a djelovao nam je sasvim zdravo, ugodno i sretno izvana.

Partneri kriju svoja nezadovoljstva, rijetki pričaju o njima jer ima li smisla uopće, kad te druga strana ne sluša i stalno tupi svoje? Kao bijeg iz tog nezadovoljstva, mnogi odaberu alkohol, razne stimulanse, ljubavnicu, mnoge ljubavnika pa makar i kao privremeno rješenje. Sve u nadi, da će ih taj/ta učiniti sretnijima i barem na kraći period vratiti im osmijeh i stanje dubokog zadovoljstva.

Evo nekih lekcija, koje bi žene mogle naučiti od ljubavnica, kako bi što bezbolnije prolazile kroz bračni pakao: ljubavnica je uvijek neko zabavno biće, koje mu spremno briše tugu i razočarenje s lica. Uglavnom je vrlo vedre naravi, sretna što ga (ponovno) vidi jer s njim ne može provoditi puno vremena, radi njegovih poslovnih ali i privatnih obaveza. Osmijeh, ljubaznost, geste, sve je drugačije kod ljubavnice, ona nije opterećena mijenjanjem dječjih pelena, temperaturama, upalama uha i curenjem noseva, vrtićima, školama, obrocima, kućanskim obavezama, kao njegova supruga. Ona ima vremena za shoppinge i dotjerivanja, kad god poželi, a on joj i novčano pomaže, da mu uvijek bude sređena. Kod kuće prigovara, kad se potroši koji novčić viška. Zašto? Jer mu može biti, supruga je već navikla na njegove prigovore i on je siguran, da ju neće tako lako izgubiti jer je opterećena obavezama, a moguće i financijski o njemu ovisna.

Ljubavnica pokazuje puno više interesa za njegov hobby. Upoznaje ju na mjestima koja ne zanimaju njegovu suprugu: u teretani, na trčanju, u muzeju, na izložbi, koncertu, nekad i na internetu (društvene mreže). Zajednički interesi i hobbyji su tako gorivo za ljubavnu aferu i mjesto novog susreta. Ljubavnica ga prihvaća takvim kakav je, njoj povjerava svoje tajne, želje, očekivanja i najmračnije misli. Ona ga razumije, ne osuđuje. Ona se neće smijati njegovim željama, niti ga napadati radi ludih ideja. Siguran je s njom, supruga je često neko gunđalo, koje ga napada već s  vrata.

Ljubavnica vodi brigu o svom izgledu i formi. Jedan od najčešćih razloga, zašto muškarci uočavaju druge žene i s njima imaju afere taj, da se njihova partnerica vremenom zapusti.„Mislim da ju više ne volim, ne brine o sebi“, tako je često izjava muškaraca, koji još uvijek izgledaju atraktivno i treninzima čuvaju svoj dobar izgled. Lako ih je razumjeti, ako priželjkuju partnericu u kakvu su se zaljubili, ali je i potpuno nepravedno kad joj ne priopće svoje želje ili sami ne nude ono što od njih traže. Ljubavnica vježba, na dijeti je, pazi na prehranu, kupuje lijepu odjeću i obuću, dotjeruje se, ima lijepu frizuru i neodoljivo miriše. U spa centru odmara od napornog dana, dovodi se u ravnotežu, za razliku od nervozne supruge. Ženstvena je, lijepa i samouvjerena, sve ono što je stalna partnerica tokom veze ili braka izgubila.

Ljubavnica afirmira muškarca, nagovara ga na neke odluke bitne za posao, sluša o poslu, hvali ga, kad ostvari dobre rezultate i postigne neki poslovni uspjeh. Cijeni sve što on za nju čini, a kad se osjeća utučen, ona je tu za njega i tješi ga. Predana je i aktivna, nije jaka samo na riječima, ona djeluje pozitivno. Submisivna je u vezi, daje mu osjećaj moći i snage, čini sve da se on osjeća bitnim. Sluša ga i traži mogućnosti kroz koje može priopćiti svoje ideje, misli i želje. Dajući mu osjećaj moći i kontrole, pušta ga da u njen život unosi akciju kakva mu odgovara, a to ga čini jakim, željenim i  potrebnim. To smo vidjeli na brojnim primjerima, kroz serijale i filmove, književna djela i u stvarnom životu.

Ljubavnica voli sex i daje mu sve što on želi ili barem najveći dio onog o čemu mašta, a ne može raditi sa stalnom partnericom. Ljubavnica je spremna na ludu vožnju gradskim ulicama i po zamračenim cestama, a nerijetko ju i prekida, kako bi upila još malo njegove seksualne energije, na nekom skrovitom mjestu.
Ne odbija ga skoro nikad i ispunjava njegove želje, ne srami se preuzeti inicijativu. Nosi sexy donje rublje, raspoložena je isprobati nove stvari, od poze, mjesta za sex do igračke. Ona nije žrtva samo jednog mjesta za seks, za nju je seks moguć uvijek i svuda. Daje sve od sebe da mu udovolji i da on bude sretan. Želi zadovoljiti svaku njegovu fantaziju.
Ljubavnica živi u trenutku i za trenutke. Ona se ne opterećuje prošlošću, rijetko kad budućnošću. Nema prevelika očekivanja niti drugo pitanje. Neopterećena je i zaigrana, ne optužuje ga i ne proziva, ne gubi energiju na ljutnju. Ona se ponaša kao da ne postoji sutra.

Jeste li se prepoznali barem u nekim točkama? To je znak da se jako trudite oko svoje veze i da za sada ipak nema straha, da bi se ona mogla razviti u krivom pravcu. Ako ste primijetili da neke stvari ne radite s partnerom, odlučite ih promijeniti i smjesta ih mijenjajte, kako si kasnije ne biste predbacivali da niste dali sve od sebe da veza uspije. I naposljetku, učinite to jer ga jako volite. To je najbitnije, zar ne?Ako ste ipak kušali nezadovoljstvo i obmanu, pokušajte što manje misliti na nju i pokušajte očuvati sve što možete. Nemojte život gubiti na tugovanje i predbacivanje, radije popričajte o problemima, propustima i probajte naći neko rješenje. Imate li vremena potrošiti idućih nekoliko godina na čekanje pravog i imate li garanciju da vam se neće dogoditi ista stvar?

Sjetite se što ono reče Don Draper kolegici s posla, Joan: „Muškarac nešto želi, traži nešto, a ni sam ne zna što traži.“ Upravo zbog te zamršenosti osjećaja, pokušajte ga shvatiti. Budite ono što traži.

Kad je vrijeme za zabrinutost, paniku? Tek onda, kad primijetite velike promjene na njemu, da vas izbjegava, otresa se na vas, svaki dan, traži razlog za svađu, stalno ima neke primjedbe na vas i vaše ponašanje, radi na poboljšanju izgleda (iznenada). Pričajte s njim, pokušajte doprijeti do njega, pitajte ga što želi. Ako vam kaže da želi promjenu, pitajte kakvu i jasno dajte do znanja, želi li promjenu (partnerice) i upozorite da mora biti spreman i dati nešto zauzvrat, ako želi da ostanete skupa. Ako želi novu partnericu, nađite i vi drugog partnera. Upozorite na sve rizike, posljedice, neizvjesnost razvoja situacije, a ako niste spremni na ovakvu razmjenu i kompromise, a ni na novu sebe, nađite novo rješenje.

Nemojte odmah pomisliti da je u pitanju druga i želja za drugom, možda je nervozan zbog posla, razvoja situacije na poslu, možda mu sve radi toga ide na živce, pa i vi. Pitajte što je razlog i nemojte se svađati, učinite to najkulturnije moguće. Ali i upozorite da nitko nema pravo, radi bilo kakvih sebičnih razloga, ugrožavati tuđi život, niti gomilati tuđa nezadovoljstva i neraspoloženje. Nitko nema pravo krasti tuđe vrijeme i igrati se tuđim osjećajima, niti zbrajati tuđe suze. Ako ne čini baš ništa pozitivno, ne trudi se oko vas i ne misli popustiti i mijenjati se na bolje, potražiti neku pomoć, ne zaslužuje nove prilike. Objasnite da nemate vremena za gluposti i stvari koje vam ne odgovaraju.  Podsjetite ga da je za sreću, harmoniju i ljubav u vašoj vezi, odnosno za vas, potrebno vas dvoje. I ako ne zna čuvati vas, odnosno vas dvoje, znat će to netko drugi, puno bolje. I upozorite, nećete se tada vratiti, gotovo je.

Stoga, ne tugujte, ako sve pođe krivo, s onim kojeg volite i do kojeg vam je stalo, iako je sav naopačke. Ima jako puno budala na ovom svijetu, koje se još uvijek traže, iako vi mislite da su nađeni odavno,  s kojima se ne može baš ništa, niti pričati, niti postići dogovore.  I sjetite se izjave koju mi jednom reče poznanica: „Moj bivši muž je sad sa ženskom kakvu zaslužuje, jednako šašavom kao i on. Piju skupa, droksaju se, na liječenju su i odvikavanju su skupa. J*** se kako žele i gdje žele, što je meni sve bolesno i nezamislivo. Oni si pašu, kuže jedno drugo i baš su se fino našli. Jbga, ja sam njegova suprotnost, samo nisam to vidjela na vrijeme, kad je trebalo. Ne mogu ja to, biti njegova glupača, marioneta i privatna kurva, jednostavno ne ide. Valjda ću i ja naći nekog meni sličnog, jednog dana, nisam valjda baš tako nesretna da neću. Svaka krpa nađe svoju zakrpu, kad – tad.“

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/
Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name