Kolumna by Nives

Tko to tamo influensa?

Nekad se đake  motiviralo i plašilo riječima: „Samo nemoj učiti, bit ćeš smetlar, vozit ćeš se na papučici po kiši i po snijegu, vući kante, smrditi na smeće!“ Bila je to vrlo okrutna, ali ipak učinkovita metoda. Danas ju ne smijete primijeniti jer će vam dijete začas na vrat natovariti Hrabri telefon, psihologe i socijalnu službu, ali će zato sva upozorenja, da će, ako ne uči i ne bude imalo dobre ocjene za upis u srednju školu, a kasnije i na fakultet, moći biti samo bloger, vloger, influencer, shvatiti kao kompliment.  Popularnosti spomenutih, novotvorenoih zanimanja, doprinijele su sestre Kardashian, među kojima nema neuspješne, a jedna od njih, čak je dospjela na prvo mjesto najplaćenijih self made milijarderki, prema Forbesovoj ljestvici i postala moćna utjecajnica, koja s lakoóm pokreće mase.

Možeš li biti Kylie Jenner? Ne možeš, to mjesto i ta osobnost su već zauzeti. A možeš li biti nova Kylie Jenner, jedna od najmlađih milijarderki svih vremena? Teško jer ne možeš imati istu životnu priču, isto porijeklo, a vjerojatno ni slavu i lovu, bez obzira koliko se trudila. Pa ipak, Kylie u Joy magazinu, za njemačko izdanje, kaže da želi inspirirati mlade žene, da teško rade za ono u što vjeruju. Tajna njenog uspjeha: ruž, selfiji, social media i kako navodi Joy, ne dopustiti nikome da ti kaže da ništa ne možeš ostvariti. U tom magazinu Kylie kaže da je već kroz emisiju “Keeping up with the Kardashians” stekla puno fanova, ali da od svog petnaestog rođendana nije više dobivala novac od roditelja, da je sve sama zaradila. Da li joj vjerujete? Još pred samo četiri godine, prije nego li ju je Forbes proglasio najmlađom selfmilijarderkom svih vremena, Kylie je počela prezentirati i nuditi ruževe, koji su se prodavali velikom brzinom (kroz nekoliko minuta bili su rasprodani). Kratko nakon toga, osnovala je firmu Kylie Cosmetics, koja je napravila promet od 300 milijuna dolara do kraja 2016. Ne možeš a da se ne pitaš, kako je moguće da se na ruževima možeš tako obogatiti. Odlučujući korak njenog uspjeha je samoreklamiranje. Ona je za razliku od drugih, internet iskoristila na najbolji mogući način, u svoju korist.

Koliko je utjecajna, možda najbolje opisuje njen tweet o Snapchatu, koji je lani izazvao strmoglavi pad vrijednosti dionica te tvrtke.
“Kylie je na Twitteru napisala: “Otvara li itko više Snapchat? Radi li se samo o meni… ugh to je tako tužno”.
„Wall Street je panično reagirao na poruku ‘kraljice Snapchata’ i dionice Snapchata izgubile su u jednom trenutku gotovo osam posto vrijednosti, odnosno ukupno oko 1,7 milijarda dolara vrijednosti. Dan su završile sa šest posto manjom vrijednošću. Kylie je kasnije ipak dodala: “Ipak te još uvijek volim Snap … Moja prva ljubav.”
(piše rtl.hr)

Svi žele biti (utjecajni) kao Kylie, žene čak oponašaju i njen izgled

Kylie je pronašla rješenje za njihove tanke usne i odgovarajuće tonove nude ruževa, ponudila rješenje za njihova slabašna poprsja i pozadine. Riješila je njihove probleme  isprobavajući sva ta estetska rješenja na sebi i time udovoljila jedan od marketinških kriterija za uspjeh – probudi u ljudima emocije, poistovijeti se s njihovim problemima i nađi rješenje za iste.

Koliko god posao influencera danas bio popularan i tražen, u društvu vlada i negativno mišljenje o njemu, svrstava se među idealne poslove za lijenčine i dokone, ali i umorne od jednoličnog, zamornog posla i života. Koliko je istine u tome? Puno! Upravo zato, što se svatko lovi tog posla i precjenjuje svoj izgled i sposobnosti, zanimanje influencera je podcijenjeno, pa je tako uobičajeno mišljenje, kako je jedan od najlakših poslova u životu voditi brigu o svom izgledu, stalno se trackati kremicama, njegovati i maziti, obilaziti salone za uljepšavanje i teretane, naslikavati se u različitim stylinzima za društvene mreže i glumiti influencera, s cijenom od tristo i više eura za dvije objave i story.  Da, toliko uzima influencerica od nekih 85000 followera, s oko 1500 lajkova po postu. Cijena raste s brojem followera i lajkova, njenom popularnošću.
Dakle, što ih činite traženijima, to influenceri više zarađuju.
Mnogi će na to reći:  „Sorry, ali tako zna živjeti svaka budala“ i: „ ne znam tko ne bi potpisao za takav stil života, radije nego za ranojutarnje ustajanje, boravak na poslu koji iscrpljuje psihički i fizički, traži strogu koncentraciju i odgovornost, često i prekovremeno neplaćeno ostajanje na radnom mjestu i dovršavanje zadanih zadataka.“ No to nije sve, sve zaposlene čeka novi posao, onaj kod kuće, koji uključuje zahtjevnu obitelj i vođenje kućanstva. Koja žena, pretrpana dnevnim ovavezama, kako na svom radnom mjestu, tako i kod kuće, ne bi radije prihvatila posao influencera, koji ustaje kad hoće, liježe kad hoće, radi za koga, kako i koliko hoće, a košta po objavi skoro kao vrhunski liječnik ili manager po jednom radnom danu? Sad je, nadam se, jasno, zašto mlade, zgodne djevojke radije vise na instagramu, nego na fakultetu. Sad je valjda jasno, zašto se mladima ne da učiti i naprezati moždane vijuge. Oni bi jako brzo i lako do novca i darova! Ne znam tko od njih ne mašta o brzoj zaradi i zanimanju bloger, vloger, influencer!

„Jel ima što za jesti, gladan sam?!”, “Ne, nema, znaš da ja nikad ništa ne spremam i da ste stalno jadni i gladni pored mene. Normalno da ima, jebote, kad ja nisam napravila ručak? I to ne iz vrećice ili naručila dostavu, kao mnoge žene?! Spremam vam delicije čak i kad sam strgana i umorna ko pas”, “Gdje si stavila moje kupaće? Ja sam si ih isprao i stavio na sušenje i sad ih nema”, “Mamaaa, gdje su moje natikače?”, “Otkud ja znam gdje su tvoje natikače, jesam ja maca papučarica?”, “A jesi mi popeglala onu žutu majicu…a jesi mi oprala one hlače…?” Koja udana žena, majka, ne sluša ovakva i slična pitanja od svog partnera i djece i ne mora non stop biti na gotovs? Koja takva žena ne podivlja barem jednom u tjedan dana i ne zaurla: “Ma sad mi je dosta, odo se zajebavat u životu i biti influencer!” Doista, kad ode na svoj instagram feed, jedino što vidi je hrpa prepravljenih faca, utegnutih tijela, lascivnih poza, fotki uživanja, sa svih strana svijeta, fotke njege, od frizera i kozmetičara, iz vlastitog spa, divni, skupi outfiti i neki čudni modni spojevi, koji opasno pomiču granice i razbijaju sve stereotipe. Niti jedna od tih lijepih, dotjeranih žena, koje se svakodnevno naslikavaju za društvene mreže, sigurno nema drugo radno mjesto i ne provodi dane uz sredstva za čišćenje, vešmašinu, štednjak, peglu i domaće zadaće. Koja žena ne bi poželjela takav život, kao iz bajke? “Čuj, kak bi si ja mogla podići broj pratitelja i lajkova?”, upitala me nedavno prijateljica, prava sposobna, radišna, alfa žena, uzorna supruga i mama troje djece, “ja bi to tako htjela, a ne ide.” “Oprosti ali, koji će ti to klinac?”, upitah. “Pa dopizdio mi više ovaj moj stil života, sad bi se rado malo odmorila, opustila i za to ubirala novac.

“Kasno je sad za to, stara moja, to je trebalo ranije napraviti, barem pred pet godina, kad je ta mreža dobila na velikoj popularnosti, a followeri i lajkovi rasli kao od šale jer je svima to bilo nešto novo i zanimljivo. Uz to, započinjati takvu karijeru sa četrdesetipet, šest, sedam i više godina, kompliciran je posao, ako već nisi neka poznata estradna, glumačka, modna zvijezda pa ti društvene mreže služe samo kao produžetak samopromocije ili promocije tvojih usluga i proizvoda. Ako nisi ništa od toga, moraš krenuti praktički od nule, iz ničega, a onda se nadati da ćeš i ti i tvoji sadržaji biti zanimljivi, kako domaćoj, tako i inozemnoj publici. Mladi su svima zanimljivi, što god objavili jer se usuđuju biti neozbiljni, zaigrani, nisu opterećeni dojmom koji će ostaviti na mreži, pa često riskiraju, ali mi stariji, zanimljivi smo samo ciljanoj skupini, istomišljenicima i osobama sličnog životnog stila. Mi, zreli ljudi, itekako trebamo paziti na sadržaj koji objavljujemo jer uglavnom nismo solo igrači i mnogi od nas već imaju djecu i obitelj, a to znači i puno veću odgovornost“, objasnila sam joj svoj stav do u detalje, a ona se složila sa mnom, uvidjevši da biti influencer, posebno u današnja vremena ogromne konkurencije, nije lako biti. No ipak, influencera ima svakakvih, a baš ti svakakvi, precjenjuju se, rade greške, krivo pokopčaju suradnju i usprkos tome, uspijevaju pobrati honorar, iskompenzirati uslugu i narušiti harmoniju poneke privatnosti.

Na instagramu, čini se, uopće nema pravila. Možete imati vrlo kvalitetne fotografije i postove i proći gotovo neprimijećeno i s druge strane, objaviti fotografiju/ post koji vi smatrate osrednjim, a oduševit će mase. Jedna moja prijateljica tvrdi kako je lijepi izgled danas presudan za svaku karijeru, da danas najbolje prolaze jako lijepi ljudi, posebno na društvenim mrežama, gdje je sve slikovitije, nego rječitije, no ja se s tim ne mogu složiti. Baš na primjeru Instagrama, vidljivo je kako lijepi izgled nekad uopće nije bitan, da biste pokupili tisuće lajkova i postali popularni. Nije bitno čak ni da imate superzanimljiv post jer nekome će i taj biti nezanimljiv. Ako pogodite pravo vrijeme, pravu tematiku, ukus mase i čak malo podilazite svojoj povodljivoj publici, bit ćete itekako primijećeni, no ako se tvrdoglavo držite svog stila, igrate na sreću. Prema tome, neke influencere ni ne smatram influencerima jer nisu u stanju nagovoriti druge ljude na nešto novo, strogo se drže istog stila – kratki tekst, najosnovnije info, izazovna fotografija koja otkriva dosta kože, zadirkuje, pali maštu. Oni zapravo time promoviraju samo sebe, a ne vaš brand. Možete misliti, kako nekog napaljenog Indijca zanima modna kolekcija koju pormovira influencerica. On je svratio da vidi njenu figuru, iz novog kuta. Pored toga, na Instagramu odlično prolaze postovi s malim psićima, ljupkim macama, malom djecom – potomcima pa nikako nećete promašiti ako narod počastite sličicom takvih sadržaja.

 

Kako (još) biti uspješan influencer?

Za početak, ljudi te trebaju prihvatiti, moraš im se sviđati. Na to se ne može utjecati, ne možemo nikoga nagovoriti da nas prihvati, to je stvar osobnog ukusa i izbora. Koja korist od tvojih fantastičnih postova ako te ne prihvate, ako im se ne svidiš ili se svidiš premalom broju ljudi? To znači da publika bira influencera i odlučuje tko će biti njen influencer. Publika također određuje i smjer kojim će influencer ići u svojim objavama, ona na neki način očekuje samo objave koje će joj goditi. To znači da ona određuje sadržaj jer mnogi influenceri bi propali kad joj ne bi udovoljavali. Influencer tako i nije pravi influencer, već zabavljač, kojemu treba vrlo dugi period da nametne svoje mišljenje i prijedloge, no i tada je upitno hoće li uspjeti jer će ga uglavnom poslušati oni nesigurni, koji nemaju svoje mišljenje.

Dobar influencer je kreator kvalitetnih sadržaja na svom profilu, na društvenoj mreži i osobnom blogu, ali i osoba koja zna zabaviti mase, nametnuti svoje mišljenje, svojim followerima. To znači da on/a itekako dobro zna prezentirati proizvode i usluge svojih klijenata, ali i da je sposoban/a zainteresirati i nagovoriti followere na neke nove sadržaje i proizvode. Sama riječ opisuje njihov posao i zadaću – kao utjecajni, moraju biti strateški dobri suradnici brandova i utjecati na svoju publiku, brand učiniti vidljivijim, poželjnijim kroz dobre postove i interakciju s followerima. Upravo tu nastaje problem, malo njih je sposobno ikoga nagovoriti na shopping proizvoda branda i malo previše njih se samo poslika u proizvodima koje reklamira, objavi post – dva, story -dva i masno naplati svoje poziranje i piskaranje nekoliko redaka na društvenoj mreži. Zašto to tako rade? Pa radi samopromocije, brze i lake zarade, raznih poklona. Zapravo ih uopće nije briga za brand i rezultate njihove promocije, briga ih je samo za naknadu za obavljeni posao i da ona stigne u dogovorenom roku, pod dogovorenim uvjetima. Nema tu nikakve ljubavi, samo business.

 

Kažu marketinški stručnjaci, da brandovi trebaju jako pažljivo birati svog influencera, utjecajnika (hrvatski) koji im promovira brand i aktivira skupinu svojih sljedbenika (hrvatski) na veće obožavanje tog branda, ali i na kupovinu njegovih proizvoda. Kažu da moraš paziti na svašta, od brand matcha, preko partnerstva do konkurencije, koja te povezuje s tvojim influencerom. Na svašta ti moraš paziti kad si biraš influencera, od toga kako ti se poklapa s tvojim brandom ili kampanjom za tvoj brand, dopunjavanja s tvojim brandom, iste ciljne skupine pa sve do kemije između vas. Moraš paziti i da nije glup, da se ne pravi pametan pa da pola toga što mu/joj kažeš, ne shvati krivo, kao što je npr. bio moj slučaj. Lijep influencer ne znači odmah i inteligentan influencer. Kako god, influencerova je zadaća, da među svojim sljedbenicima, proširi vijest o vašem brandu, ali i da motivira publiku na veću potrošnju vaših proizvoda. Koju korist kao proizvođač, autor, imate od klikova? Od njih se ne živi, to su samo instant rezultati i vi kao proizvođač, autor, nemate dugoročne koristi od toga, ali zato ima influencer, njemu/njoj je to odskočna daska, on/a se promovira putem promocije vas. Vama zapravo treba reprezentativni primjer, koji može ostvariti više posla i time donijeti veću dobit svima, ne samo njemu. Influenceri znaju dosta toga, ali još uvijek manje od modnog urednika, nagrađivanog blogera, od strane publike, koji je na poslovima promocije petnaest i više godina. Zato sam, nakon nekoliko loše odrađenih suradnji s modnim influencerima, zaključila da taj posao najbolje samoj sebi radim sama.

Posao influencera idealan je za mlade ljude, kojima su roditelji omogućili fantastičan financijski start, izvrstan životni standard, osigurali im krov nad glavom, sigurna materijalna sredstva. Idealan je i za sve one, kojima su roditelji utabali teren svojim imenom, društvenim statusom i vezama pa sad mogu opuštenije živjeti na njihovoj slavi i graditi svoju. Idealan je i za one, kojima škola baš i nije išla pa ne mogu naći zadovoljavajući posao ili pak one, koji usprkos visokom obrazovanju, ne mogu pronaći posao kakav žele i smatraju da zaslužuju pa moraju biti kreativni i prisiljeni su puno riskirati. Idealan je i za dokone žene, koje imaju jako dobrog sponzora, partnera koji izvrsno zarađuje i uglavnom, za sve osobe kojima nije sila raditi i privređivati na nekom klasičnijem radnom mjestu, koje puno opuštenije mogu eksperimentirati, a od dosade ne znaju kud će sa sobom i svojim slobodnim vremenom. Idealan je za sve one, kojima je financijska situacija stabilna ili imaju jako puno love jer laž je da se može sjajno živjeti samo od posla influencera. Za tako nešto trebaš imati barem par milijuna stvarnih pratitelja, od kojih će barem trećina biti zainteresirana za objave i kupovati proizvode koje nudiš i promoviraš. Svaki brand, pored promocije, zanima i zarada pa je logično da će angažirati samo one influencere od kojih ima stvarne i velike koristi.

Posao influencera i dalje zvuči jako primamljivo, no uz činjenicu, da je influencera na desetke, možda i stotine tisuća u svijetu i da su svi jedni drugima konkurencija, postoji i ozbiljna prijetnja poslovanju onih provikanih, najuspješnijih.
Miquela Sousa ima samo 19 godina, izgleda nestvarno i da, nije stvarna.  Ona je sljedeći korak u influencerskoj industriji, a fanovi  i oglašivači je naprosto obožavaju. Kako i ne bi, na njoj je sve savršeno, a oglašivači imaju potpunu kontrolu nad njom.  Ona nema loš dan, nikada neće izazvati skandal ili ugroziti brend koji promovira, a u moru jednoličnih influencerica, zaista je posebna, ne možete joj odrediti rasu i ima posebnije crte lica. Proizvod je Silicijske doline, točnije startupa Brud. Oglašivači Ugg i Samsung Miquelu su koristili u svojim kampanjama, a časopis Dazed dao joj je posao kolumnistice zbog glazbene karijere i aktivističkih angažmana.

Miquela ima i konkurenciju, druge virtualne supermodele koji reklamiraju odjeću najjačih svjetskih brandova, a bez obzira što neki psiholozi upozoravaju da njihova pojava negativno može utjecati na mlade, koji žele dostići nerealan izgled, mora se priznati da virtualni influenceri nisu ništa manje lažni od onih stvarnih. Njihov je izgled također rezultat puno make upa i Photoshopa, filtriraju svakodnevicu i time žele stvoriti savršenu (i nerealnu) sliku o svojim životima.

Virtualni modeli (influenceri), ako ih publika prihvati tako dobro kao Miguelu, mogli bi uskoro sve češće zamjenjivati prave influencere, što ne stvara  optimistična predviđanja budućnosti ove industrije. Samo zamislite takav scenarij, koji bi to show nastao! Čime bi se pravi influenceri tada bavili, kad je među njima najviše onih koji samo to znaju raditi i nemaju većeg obrazovanja?

foto amazon.com, fancyquote.com

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molim ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

 

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija Kolumna by Nives

Udovoljavanje (ni)je trendy

“Dobro di si ti? Nigdje te nema?!” Pitam se, koliko puta ću još biti u iskušenju da britko odgovorim na
Inspiracija Kolumna by Nives

Zanimanje? Sponza

  Nekad popularni stihovi pjesme “sugar honey dečko moj, medeni poljubac je tvoj” danas bi lakše no ikad dobili inačicu