Inspiracija

U gostima: Svetlana Gavrilović, predstavnica Hrvatske na “Miss Europe Continental”

Sa Svetlanom Gavrilović, zadnji put smo se družili pred nekoliko godina. U međuvremenu je ova lijepa Slavonka, rodom iz Vukovara, izgradila zavidnu manekensku karijeru i odselila u Irsku. Nedavno nas je jako razveselila vijest da će 22. studenog predstavljati Hrvatsku na međunarodnom izboru ljepote Miss Europe Continental. Bila je to izvrsna prigoda da s njom popričamo o proteklom razdoblju, karijeri, izboru ljepote i planovima za budućnost.

Kada si se počela baviti manekenstvom, kako je sve počelo?

Manekenstvom se bavim od svoje sedamnaeste godine. Zapravo, moj prvi dodir sa svijetom mode bio je prijava na lokalni izbor za Miss u Borovu, na nagovor moje majke Milice koja se jako uspješno bavila šivanjem odjeće cijeli svoj život te sam na taj način zapravo oduvijek okružena svijetom mode. Na izboru nas je obučavala danas poznata dizajnerica s adresom u Milanu, bivša missica i manekenka  Larisa Bellini. Birali su samo jednu pobjednicu i po ukupnim glasovima žirija bila sam prva, ali su za miss proglasili curu koja je bila druga po bodovima. Čitav Vukovar je negodovao te s obzirom na okolnosti, moje prvo iskustvo u svijetu mode doživjela sam kao veliku nepravdu, iako danas previše ne marim za to jer se radilo o lokalnom izboru.
Nisam se željela zaustaviti na tome pa sam iz godine u godinu nosila revije u mom gradu Vukovaru, ali samo ako me netko prvi pozove, bila sam u ekipi od deset djevojaka iz stalne postave. Završila sam tečaj u osječkoj modnoj agenciji “Miss Story” u vlasništvu tada aktualne Miss Slavonije i Baranje, danas poznate dizajnerice Mirne Gvajdek, koja se ubrzo i zatvorila. U početku se zaista nisam previše trudila, niti sam imala veće ambicije kao danas.

To se sve promijenilo kada sam 2007. godine otišla u Ameriku, točnije USA preko CCUSA agencije na Work & Travel program. Na tom programu sam radila u privatnom kampu jedne milijarderke. Izrazito su informirani i obrazovani, stalno su mi govorili da gubim vrijeme u tom manjem mjestu, da bih trebala otići u New York kad sam već tu, pokušati sa modelingom i da zaista imam velike šanse. Nakon što sam zaradila ogromne pare i kada mi je ugovor istekao, odlučila sam poslušati njihov savjet, prije svega jer sam to i sama željela. Otišla sam potpuno sama sa svojim koferom u New York, ogroman grad kojeg nisam poznavala.
Prethodno sam se u zadnji tren uspjela spojiti sa djevojkama iz Novog Sada, Beograda, Crne Gore i dogovorila da živimo skupa. Na njihovoj pomoći sam i dan danas zahvalna. Tragala sam za modnim agencijama i naposljetku sam, nakon tri kruga selekcije prijavljenih kandidata, odabrana kao model i glumac početnik u agenciju One Source Talent. Preko nje su mi na mail stizali castinzi za modeling kao i castinzi za filmove u kojima su glumili svi vodeći glumci tog vremena. Nažalost, moja viza je istekla, snimila sam book sa Rex Lottom i vratila se u Hrvatsku. Planirala sam se vratiti nazad, ali zbog nekih privatnih stvari nisam.

Kroz koju godinu, počela sam se više truditi i pronalaziti poslove. Prošla sam casting za L’oreal i to mi je otvorilo mnoga vrata. Od tristo najutjecajnijih manekenki u Hrvatskoj, gospodin Georgiadis Aris izabrao je nas tridesetak, mene konkretno zbog očiju i prodornog pogleda. Potom sam ušla u osječku udrugu “Click” koja je u mnoštvu djevojaka koje je obučavala u Osijeku imala postavu od nas deset koje smo nosile sve moguće revije u Slavoniji i Baranji, a ja sam za istu bila i voditeljica manekena po svim školama u Vukovaru.
Nisam se iz svijeta manekenstva željela povući kao manekenka koja je radila samo po manjim gradovima, imala sam puno veće ambicije od toga jer čime god da se bavim dajem 100% sebe i dok ne dođem do samog vrha nisam zadovoljna.
Krenula sam iz početka potpuno sama i bez agencije na nepoznatom tržištu. Pokušavala sam proći za neku od većih revija u Zagrebu, što je u takvim okolnostima bilo veoma teško, tako da sam počela sa manjim revijama i na kraju završila na najprestižnijim revijama u Hrvatskoj, Fashion Week-u Zagreb (ujedno sam jedina manekenka iz Vukovara koja je ikada uspjela nositi ovaj event), Cro A Porter-u, FashionHr-u, Zagreb Design Week-u, Modnom Ormaru, Sajmu vjenčanja, Fashion Show-u, Zagreb In Style-u, Callegariju. Na taj način ostvarila sam suradnju s najpoznatijim dizajnerima iz zemlje, a kasnije i inozemstva. Prvo sam bila član agencije Weltrusky, a kasnije član najstarije i jedne od dviju najpopularnijih modnih agencija – Midikenn. Bila sam na naslovnicama časopisa i editorijalima, sudjelovala sam u reklamama, spotovima, kampanjama od kojih su mi najdraže za dizajnericu Simone Manojlović za Fashion Week Zagreb.

Nakon pauze u manekenstvu od četiri godine, otišla sam u Irsku gdje sam drugu godinu članica Prestige Model Managementa, agencije iz Beča koja ima podružnice u mnogim zemljama pa tako i u Irskoj, točnije u Dublinu. Preko Miss Europe Continental predstavnice potpisuju ugovor sa talijanskom modnom agencijom na godinu dana, tako da ću raditi i van Hrvatske jer mi je cilj stvoriti inozemnu karijeru. Polako se ubacujem  u svijet glume, u filmove koji ce biti premijerno predstavljeni u Hollywoodu, što mi je u prošlosti i bio primarni cilj. I ovdje u Dublinu postoji kvalitetna agencija za glumu, čiji ću uskoro biti član, a tečajevi glume su za ovaj standard više nego povoljni.

Trenutno živiš u Irskoj, odakle ideja da se prijaviš za izbor Miss Europe Continental?

Kada smo kod toga, zapravo se nisam  sama prijavila na Miss Europe Continental, na Facebooku su me zapazile njihove projekt menadžerice. U travnju ove godine, javila mi se talijanka Chiara Versace. Bila je oduševljena sa mnom i poslala mi je sve podatke vezane uz natjecanje te pitala da predstavljam Hrvatsku. Kada sam joj rekla da imam 35 godina, ispričala se i odgovorila da se mogu prijaviti samo kandidatkinje od 17-28 godina. S obzirom da sam bila svjesna da je moje vrijeme što se tiče natjecanja (ne i modelinga) prošlo, pokušala sam bar da ispunim san nekih od cura koje sam obučavala te sam predložila da, kada već ja ne mogu, umjesto mene ide manekenka iz Vukovara, sa adresom u Londonu Jelena Radovančev. Prihvatila je tu mogućnost pa sam joj poslala Jelenine fotografije. Složila se sa mnom da je cura vrlo lijepa i da može biti predstavnica. Jelenu sam obavijestila o tome.

U početku je bila sumnjičava jer nas manekenke često ometaju lažni profili, predstavljaju se lažno i pokušavaju doći do bilo kakvih informacija. Iako je iz povijesti profila jasno vidljivo da se ne radi o fejk osobi, ipak su se čule preko video poziva, te je pokazan ured u kojem su se na zidovima nalazile brojne fotografije prethodnih pobjednica i ugovor je sklopljen.
Jelena se ipak odlučila da predstavlja Srbiju, zbog svoje nacionalnosti. Nadalje, sredinom lipnja javila mi se projekt menadžerica, Laura Leugio i pitala želim li učestvovati, nakon čega sam joj u startu rekla da imam 35 godina i da ne mogu. Naredni dan sazvala je sastanak sa direktorom Albertom Cerquom kao i ostalim članovima organizacije te je odlučeno da mogu učestvovati sve dok ne izgledam kao cura od 35 godina. Pomjerili su granicu na 36 godina. Pitala me je da predstavljam Irsku, ali sam je zamolila da predstavljam Hrvatsku, zemlju u kojoj sam rođena i u kojoj sam živjela skoro čitav život. Pristala je i tako sam i ja potpisala ugovor. Dakle, Miss Europe Continental ima službena natjecanja po mnogim zemljama u svijetu, ali u Hrvatskoj, Srbiji, Irskoj itd. još ne postoji službeno. Nekoliko projekt menadžera prati vodeće modne agencije u nekoj zemlji te članove istih ili uglavnom cure koje su u tome te se nakon selekcije i dogovora sa direktorom odlučuju za jednu.

Kako teku tvoje pripreme za svjetsko natjecanje koje će se održati u Italiji krajem ovog mjeseca?

Još od travnja ove godine članica sam najboljeg borilačkog kluba u Irskoj-SBG (Straight Blast Gym), točnije kluba u kojem trenira Conor McGregor. Volim učiti od najboljih! U istom treniram pet borilačkih sportova: MMA, kickbox, boxing, Jiu Jitsu i hrvanje. Tako da si tjedno iskombiniram na koji od programa ću ići koji dan. Preferiram MMA, uglavnom  me trenira Conor McGregorov prijatelj, trener Paddy Holohan. Prije mjesec dana pauzirala sam malo treninge jer ne želim imati modrice. Iako smo dogovarali privatne treninge ipak sam odustala od te ideje iz istog razloga. Od potpisivanja ugovora, još sam se dodatno upisala i u teretanu blizu mog posla, u centru grada jer sam se htjela dodatno učvrstiti s obzirom da sam u zadnja četiri mjeseca namjerno izgubila 8kg,tako da sada imam 55kg.
Pomalo idem u solarij, zdravo se hranim. Kupila sam haljine i još neke stvari u kojima ću se predstaviti na finalnoj večeri i  shootinzima jer će nam raditi potpuno novi book, a imat ću i snimanja za promo materijal ovdje u Dublinu,tako da dodatno vježbam poziranje. Usavršavam engleski sa mojom najboljom prijateljicom ovdje, talijankom Robertom, a naučila me je i par riječi talijanskog jezika.  Na kraju, ali ne manje važno, pripremam se za intervjue koji me čekaju za talijanske medije.
Sve u svemu, imam jako malo slobodnog vremena ili ga nemam uopće.

Kad si odselila u Irsku i kako ti se sviđa život i rad u njoj?

Spakirala sam kofer i uputila se u Irsku krajem prošle godine. Planirala sam ostati tri do šest mjeseci, ali mi se život ovdje svidio i ostala sam evo već godinu dana. Došla sam za bratom i njegovom djevojkom, koji su stigli u Dublin godinu dana prije mene. Kasnije nam se pridružila i moja dobra prijateljica, tako da mi je super! U kući živim sa našim ljudima koji su mi kao obitelj. Uvijek vlada pozitivna atmosfera, zabavljamo se, družimo, zajedno dogovaramo oko svega. Jedini je problem vrijeme, skoro svaki dan je kiša, iako su zime puno toplije nego kod nas. Na poslu mi je fenomenalno! Kada sam došla, počela sam raditi u hotelu Riu Plaza u samom centru, dok ne nađem posao u struci. S obzirom da sam tijekom svog školovanja prolazila sve razrede sa odličnim uspjehom, nerijetko i 5.00, bila sam optimistična. Međutim, toliko mi se svidjelo u hotelu, da ga još uvijek ne želim napustiti. Svi nas drže na dlanu, menadžeri su super i šaljivi, radnici susretljivi i prijateljski raspoloženi, radimo tempom kojim želimo. Ne vjerujem da je tako dalje, zapravo znam da nije. Družimo se i van posla, često idemo na nečiji rođendan ili leaving party. Naravno, u budućnosti želim više, neku promociju i sl., ali za sada mi je savršeno. Zaista sam sretna i samo to je bitno.

Namjeravaš li se jednoga dana vratiti u domovinu?

U Hrvatsku dolazim svaka tri mjeseca da vidim roditelje, rodbinu i prijatelje. Za sada još ne, dobro mi je ovdje. Zbog inozemne manekenske karijere spremna sam na žrtve, tako da ne znam gdje mogu završiti. Nije mi problem, ako se u budućnosti ukažu prilike, putovati iz Dublina zbog angažmana. Menadžeri na poslu su susretljivi i mogu izaći u susret sa slobodnim danima. Prvo želim zaraditi za svoj stan/stanove i ne bi mi bilo problem raditi i 16h dnevno, kao što je to u Americi bio slučaj. Imam energije napretek! Nakon toga bih razmislila što želim dalje, vidjeti malo druge zemlje ili se vratiti. Sve ovisi kako se poslože stvari u mom životu. A ovo natjecanje bi moglo promijeniti puno toga.

Draga Svetlana, od sveg srca ti želimo pobjedu na izboru i sjajan nastavak karijere!

Hvala vam.

Presentation of the pageant: Miss Europe Continental, founded by Alberto Cerqua, is the most important beauty contest in the European continent, known for the high level of production and for the important opportunities it offers to the participants. From the 2019 edition the Competition has chosen to broaden its horizons and expand beyond European borders, organizing a magnificent World final that will welcome girls from all over the world. Since 2013, the year in which it debuted with its first edition, the competition has the ambitious goal of enhancing the feminine charm through the culture and history of the various countries participating , supported by the talented Italian designers whose creations will enrich the catwalk. Once again Miss Europe Continental chooses to organize its final in Italy, the capital of fashion, a place full of opportunities for all the Miss. From November 19th to 24th the wonderful city of Naples will be the backdrop with its beautiful scenery and monuments to the candidates’ photo shoots.
Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name