Interview Kolumne

U gostima: Viktor Skeleta

Korčula inspirira, kulturom, prirodom, stanovnicima. Popričali smo s najzanimljivijim osobama iz grada, dizajnerima i sudionicima sve popularnijeg modnog događaja –  Korčula inspirira. Upoznajte Viktora Skeletu, darovitog dizajnera prelijepog nakita.

Tko je zapravo Viktor Skeleta?

Treća generacija draguljarske obitelji s otoka Korčule, rođen u Dubrovniku. Od malena sam u doticaju s izradom i dizajnom nakita. Isto tako od malena sam fasciniran raznim bojama i oblicima koje nam priroda daje u vidu poludragog kamenja, koralja i školjaka. Završio sam srednju školu i Ekonomski fakultet u Zagrebu, te zlatarsku srednju školu i razne tečajeve za izradu nakita od srebra i poludragog kamenja. Proteklih osam godina vodim svoj dućan u jezgri staroga grada u Korčuli u kojem se nalaze moji unikatni komadi nakita.

Izgradio si uspješan brend i nazvao ga TREZOR. Odakle to ime i što ono zapravo predstavlja?

Ime Trezor mi je palo na pamet jer me podsjeća na skriveno blago, škrinjicu u kojoj se nalaze jedinstvene dragocjenosti i među njima naravno nakit. Kako živim i radim u gradu koji ima tisućljetnu bogatu povijest i tradiciju, pokušavam u svoj dizajn ubaciti i dio te povijesti te je moj brand Trezor tako postao moderna Korčulanska «škrinja» s blagom.

Odakle crpiš inspiraciju za svoje kolekcije?

Inspiracija mi posebno dolazi u momentu kada stavim poludragi kamen u ruke, kada vidim njegov oblik, boju i teksturu. Tada  osjetim na koji način ću ga ukomponirati sa srebrom i ostalim poludragim kamenjem. Uvijek pokušavam na najbolji mogući način istaći ljepotu poludragog kamena s kojim radim.

Gdje se vidiš za par godina?

Pošto volim mjesto gdje živim i posao kojim se bavim, znači na Korčuli, kako izrađujem nakit. Imam neke nove zamisli koje ću nadam se realizirati uskoro. Jedina informacija koju ću vam dati je da će i dalje biti povezano s dizajnom, vezanim uz srebro i poludrago kamenje a nije nakit!

Kakvo je tvoje stajalište o hrvatskoj modnoj sceni gdje si i sam sudionik?

Mišljenja sam da je naša modna scena svakom godinom sve bolja. Javlja se sve više dizajnera koji svojim radom i kvalitetom nisu daleko od stranih renomiranih dizajnera. Trebalo bi malo više podržavati i pomagati mlade dizajnere u vidu jednostavnije birokracije i manjih nameta države na proizvode koje nude. Tako bi mogli biti konkurentniji na tržištu i naravno još kvalitetniji, a ideja im zasigurno neće nedostajati. Nažalost još uvijek naš hrvatski dizajn i proizvod se cijeni manje od inozemnog.

Što misliš o svojim kolegama?

Osobno kolege koje poznajem i one čiji rad imam prilike vidjeti na internetu mogu pohvaliti. Rade s raznim materijalima i tehnikama, a svaki komad nakita ima neki svoj šarm. Ukusi su različiti, ali osobno smatram da je nakit rađen od prirodnih materijala uvijek interesantan i lijep. Dizajn originalnog nakita je postao sve privlačniji kako dizajnerima tako i osobama koje ga kupuju i nose. Živimo u vrijeme kada nas naprosto zagušuje masovna proizvodnja i uniformiranost pa je svaki novi unikatni dizajn dobro došao!

 

Koliko je zapravo teško uspjeti u poslu kojim se baviš?

U mome poslu osim same izrade nakita u kojoj naprosto uživam ima još puno dodatnih obaveza koje su manje zabavne i kao da im nema kraja, tipa papirologija. Tako da mi se koji puta čini da je teško, no opet kada primim mailove iz raznih dijelova svijeta i kada mi se vraćaju osobe iz godine u godinu po novi komad nakita i vidim da su sretne i uživaju u svom novom komadu smatram da sam uspio jer osim što sam ja uživao u smišljanju i izradi nakita, vidim da sam time i još nekoga učinio sretnijim. Tada mogu reći kako sam uspješan.

Što nam pripremaš za nadolazeću sezonu KI2012?

Iznenađenje! Koristit ću materijale s kojima i inače radim. Samo ću reći da će to biti snažne naušnice, narukvice, prstenje i ogrlice. Svaki komad je statement piece za sebe i kao takav može se nositi sam i biti upečatljiv, a za one malo hrabrije i samouvjerenije kombinacija dva ili tri komada iz kolekcije nošena u isto vrijeme biti će pravi bingo.

Koje materijale koristiš u izradi svojeg nakita?

Volim prirodne materijale i izrađujem nakit isključivo od srebra, poludragog kamenja i kristala (ametist, citrin, gorski kristal, tigrovo oko, labradorit, malahit, aventurin, oniks, jantar, lapis lazuli, akvamarin, tirkiz, mjesečev kamen, jaspis, ahat, fluorit i drugi), biseri, koralji i školjke.

S kojom bi osobom volio surađivati?

Nemam određenu osobu koju bi mogao trenutno imenovati, no bila bi mi zanimljiva suradnja s nekim našim modnim dizajnerom odjeće. Kao što sam rekao javlja se sve više interesantnih mladih dizajnera i otvoren sam za taj vid suradnje u budućnosti.

Photo – Petra Vukoša, Roko Jeričević, Ivan Alduk
Hair – Ana Marelić
Make Up – Rebecca Pavlić
Model – Stanka Arbanasin
Nakit – Viktor Skeleta, TREZOR
Umjetnički direktor – Vesna Marinović & Nikola Grbin

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Interview Text by Durica

Bitemystyle, FunkThePunk & Zoran Aragović!

Uz njegovo se ime na modnoj sceni vežu samo hvalospjevi, a svaka njegova kolekcija izaziva oduševljenje publike i potvrdu kritike.
Interview

Interview: Ivana Pilja

Ona je mlada, vrlo talentirana srpska dizajnerica. Iza sebe ima već jednu kolekciju koja je mnoge ostavila bez teksta. Kaže