Kolumna by Nives

U siječnju uranjamo u sebe, tražimo nova rješenja i puno razmišljamo o budućnosti

Ne znam kako vama, ali meni je siječanj kilavi mjesec.

Ništa se posebno ne događa, osim siječanjskih popusta, rasprodaja i gomile računa, koji pristižu kad ih i ne očekujete. Taman mislite da ste sve poplaćali i odvojite sa strane nešto love, kad tamo stiže neki račun za osiguranje, kojih imate čak nekoliko radi kredita, ali ste na njega potpuno zaboravili.

Siječanj je dakle mjesec velikih troškova, a malih prihoda i vrijeme kada mnoga kućanstva stežu pipu što jače. Siječanj je razdoblje u kojem živimo od sjećanja na divni, okićeni i prilično bezbrižni prosinac, a pribojavamo se razdoblja pred nama, naročito ako nam je posao klimav, a s njim su rizični i prihodi. Siječanj je razdoblje godine u kojemu možda najjače uranjamo u sebe i tražimo nova rješenja, puno razmišljamo o budućnosti. Siječanj je mjesec štednje, ali i depresije jer mnogi nemaju što ni uštedjeti, već su se svega odrekli.Lako je trošiti, ali i štedjeti, kad se ima, ali uvijek u životu dođu teža razdoblja, u kojima treba naći snage za borbu i alternativna rješenja, tako da uvijek treba biti spreman, na razna iznenađenja.

Jedna od mojih frendica ima sjajnu naviku, ona na rasprodaje skoro nikad ne ide radi sebe, niti gleda akcije radi sebe.

Kaže: „ ja kad sebi nešto kupim, a to je prilično rijetko, onda je to kvalitetno, često i po punoj cijeni, ali tada znam da ću to nositi i u tome uživati. Nisam tako bogata da kupujem jeftine stvari.“ Zašto onda ide na rasprodaje? Kakav joj je to ludi hobby? Radi drugih! Na njima uvijek nađe nešto korisno, zgodne odjevne predmete, modne dodatke, igračke i razna pomagala od tehnike, koja sprema daleko od očiju ukućana, a kad dođe vrijeme blagdanskog darivanja, rođendana i raznih obljetnica, ona je spremna, za sve ima dar!Njen ormar izgleda kao malo skladište nekog shopping centra i okuplja poznata modna, tehnička i literarna imena. Kad pričamo o njenom hobbyju, uvijek se divim njenoj samodisciplini i volji, da za druge ljude odvoji vremena i da im nabavi bitne, upotrebljive stvari, koje im zaista trebaju u njihovom životu. A ona se smije i kaže: „To se, draga moja, zove pametna, ciljana kupnja.

Ne samo da joj vjerujem da jest, nego sam i sama primijetila da se ovaj način kupovine darova isplati.Pored toga, ona skuplja letke shopping centara i trgovačkih lanaca, zaokružuje artikle na akciji i uspoređuje cijene. Kaže da se kupovinom artikala na akciji itekako može uštedit. Rekoh da za pregledavanje takvih kataloga nemam vremena ni volje, a ona se nasmijala po tko zna koji put i pitala me, želim li zapravo reći da imam love ko blata ili da nemam vremena i volje, da sa strane stavim neku razliku novca?Podsjetila me na mene u mojim dvadesetima, kad sam par puta okretala novčić prije nego li sam nešto kupila.
Stavljajući sa strane čak i manje iznose, s vremenom sam prikupila pozamašnu svotu, koja mi je jako dobro došla u nekim većim kupovinama. S godinama sam nekako izgubila interes za štednjom, kad sam krenula u samostalan posao, pred jedanaest godina, sve mi je odjednom trebalo i bilo je teže odvajati „sa strane“. Zapravo, bilo je skoro pa nemoguće, s obzirom na silne troškove i stotine računa pa sam se odvikla štednje.

Moja prijateljica ovaj način kupovine, na akcijama i sniženjima i time štednje, izvodi po osjećaju, prigodi i iskustvu, no na internetu postoji na stotine savjeta, kako uspješno voditi kućnu ekonomiju.

Pa se tako, između ostalog, savjetuje i ograničenje obiteljske potrošnje na darove.Ako se želi uštediti novac, s ukućanima treba raspraviti pitanje potrošnje. Želite li uštediti, kažu stručnjaci, raspravljajte o ograničenju troška na darove unutar obitelji. Ova ideja posebno će razveseliti one koji nisu u mogućnosti poklanjati skupe darove uoči blagdana, rođendana i obljetnica pa za njih često idu u minus i kredit.

Svi koji su manjih financijskih mogućnosti, prihvatit će ideju skromnosti. Unutar obitelji i među jako dobrim prijateljima nisu potrebna krupna i skupa darivanja, dovoljan je neki mali znak pažnje, a pravi prijatelji neće zamjeriti ako ih i ne darujete.. Njima ste bitni vi! Želite li uštediti, savjetuje se i da planirate kupovinu unaprijed, baš poput moje prijateljice.

To će vam dati vremena da odlučite o najzanimljivijim darovima, koji obično nisu najskuplji, ali su zato kvalitetni, praktični i potrebni onima kojima ih darujete. Razmislite što bi im dobro došlo za rođendan.Nekim prijateljima sam umjesto darova, kad im je bilo najpotrebnije, znala dati nešto novca umjesto dara, poklanjala sam i poklon bonove ili čak kupovala špeceraj.

Sa štednjom treba krenuti što ranije i malene učiti na štednju od početka. To znači da je dobro štedjeti za studij djeteta još od njegovih pelena. Nikad nije prerano za otvaranje štednog računa djeci.Volite li rasprodaje, ne kupujte jeftinu odjeću, radije pogledajte koji su artikli na sniženju, a ranije su imali vrlo visoku cijenu. Kod kupovine provjerite ima li odjevni predmet svu dugmad, jesu li ispravne kopće i ima li mrlje. Nekad će vas popravak i čišćenje vrlo jeftine stvari, zgrabljene na rasprodaji, koštati više nego vas je koštao taj predmet.

Ne radite zalihe dječje odjeće, kupovinom na rasprodaji. Djeca brzo rastu, naročito kao bebe i u vrtićkom periodu i zaista se ne isplati kupiti im nekoliko odjevnih predmeta u istoj veličini. Kad kupujete, uvijek gledajte veće veličine. Ako im baš želite odijenuti neki novi komad veće veličine, na djeci izgledaju simpatično potfrknute nogavice i rukavi. Dobro gledajte materijal i izradu odjevnih predmeta. Dječja odjeća se puno pere i brzo haba i zato treba biti izvrsne kvalitete. Imate li višak stvari, poklonite ih ili prodajte za male iznose. Nemojte skupljati stvari koje vam više ne trebaju. U nekim krajevima svijeta, običaj su sastanci susjeda i dvorišna rasprodaja odjeće koja više nije zanimljiva i ne koristi ili pak razmjena stvari.

Najbolji način da uštedite je staviti nešto novca sa strane i ne razmišljati o njemu kao sredstvu za shopping u skoroj budućnosti. To znači da trebate fond za loše dane, plan sigurnosti.

Možda sad mislite da vam takav novac nikad neće trebati jer sada dobro zarađujete, ali vjerujte, stvari se tokom života više puta promijene i zato trebate biti spremni za razne slučajeve.

Obitelj s niskim prihodima i sa vrlo malo zaliha u tzv. fondu za hitne slučajeve još uvijek je u boljoj poziciji od one koja nema baš ništa zaliha.Prikupljajte račune na neki period i sami ćete se uvjeriti kako novac brzo curi i gdje ga najviše trošite. Plaćajte gotovinom, tako ćete lakše kontrolirati troškove i lakše se savladati kod nove kupovine.Tako ćete stići razmisliti o stvarima koje želite i isplanirati najbolje vrijeme za kupovinu. Otkad plaćam samo kešom, vjerujte, puno bolje kontroliram troškove i kupujem stvari koje su mi stvarno potrebne, koje zaista volim i koristim.

Kad potrošite planiranu gotovinu, savladajte se od kupovine na karticu. Neki ljudi ju jednostavno vrate, prerežu. Neki čak zamrzavaju kartice, samo kako ne bi došli u napast.Postoji razlika između štednje na kraći period i one na dugi. Odnosno, nemojte samo savladavati se od kupovine, nego ulažite novac u nešto dugoročno. Informirajte se o ulaganjima ili jednostavno uložite u vlastiti, samostalan posao.

Odvojite li nešto novca, ako uspijete od plaće ili nekog honorarnog posla, učinite to automatski. To je najučinkovitiji način štednje.Ako ste u mogućnosti stavljati tek vrlo mali iznos sa strane, nema veze što je mali, svaka je ušteda dobra. Iznenadit ćete se kako vremenom iznos raste i postaje lijepa svota, od koje si možete kupiti nešto što vas čini sretnima. Krenite i sa štednjom za stare dane, ne oslanjajte se samo na mirovinu, koju biste trebali primati u budućnosti.

Ne kupujte impulzivno, nego razmislite da li stvarno želite neku stvar, putovanje i sl.Iskoristite pravilo 24 sata, koje pomaže da izbjegnete kupnju skupih, a nepotrebnih stvari. Ono je posebno korisno prilikom web kupnje. Možete dodati u košaricu neke artikle, ali ipak prespavajte odluku. Na taj način bolje ćete kontrolirati novac. Također, ako ocijenite da neke stvari ipak treba maknuti iz košarice i dodati neke druge, kupite tek kad ste sigurni da ih želite.Također usporedite cijenu koštanja nekog artikla sa svojom zaradom po satu. Zapitajte se je li proizvod zaista toliko vrijedan, kad cijenu usporedite sa svojom satnicom. Koliko sati morate raditi da si možete kupiti neki proizvod? Koliko sati vi trebate raditi da biste platili neku kozmetičku, frizersku i sličnu uslugu?

Nekad, prilikom kupovine, pristanemo na newsletter, obavijesti o akcijama i novim proizvodima, koje primamo e- mailom ili sms-om. Koliko god je informiranost o istima dobra, toliko nas isti mailovi, sms-ovi i reklame mame na novu kupovinu i trošenje novca kojeg nemamo. Ako vas baš jako nerviraju i provociraju, odjavite te obavijesti.

Ako se jako teško odvikavate od kupovine, pokušajte uz karticu staviti poruku sadržaja „Da li mi stvarno to treba?“ Ono što ste kupili platite u najkraćem mogućem roku, ne vucite tzv. repove. Također smanjite kamate na sve dugove i pokušajte otplatiti što više duga i zaostataka.Želite li uštediti, koristite samo bankomate svoje banke za transakcije. Uredite da automatski plaćate sve račune istog datuma, ako primate redovnu plaću.

Odredite jedan dan u tjednu kao dan štednje i ne kupovine. Nemojte trošiti ni novčića na ništa. Ako je potrebno, povećajte broj takvih dana kroz mjesec. Kuhajte kod kuće, suzdržite se izlaska i sl.

Dobro procijenite koliko vam se isplati jesti na poslu i je li bolje rješenje da si priredite obrok, koji možete ponijeti na radno mjesto. Na ovaj način možete dosta uštedjeti, a hraniti se kvalitetno i zdravo.

Planirajte svoje obroke unaprijed, a kad idete u shopping, ponesite sa sobom popis artikala koje treba kupiti i držite se istoga.

Osobe koje kupuju planski, po popisu, mogu uštedjeti veće količine novca u razdoblju godine.Ne kupujte na kilograme, nego po komadu, koristeći naljepnice, onoliko koliko vam je potrebno Koliko puta ste se uvjerili, da voće koje ste kupili na kilograme, nije pojedeno i da je propalo? Koliko puta niste iskoristili svo kupljeno povrće pa ste ga morali baciti?

Kad ste vani, u restoranu, pijte vodu. Ne samo da je jeftinija, nego je i najzdravije piće koje možete unijeti u organizam.Kad kuhate, jedan dio pripremljenog jela zamrznite. Naučite i duplati recepte dok spremate jela pa spremite ostatak pripremljene hrane za neki drugi obrok.Rutinski pregledi kod liječnika mogu vam uštediti novac na dulji period.

Uštediti možete i na lijekovima, tako da birate povoljniji lijek, jednake učinkovitosti kao i onaj skuplji s imenom.Provjerite cijene osiguranja kod konkurentskih osiguravateljskih kuća i birajte povoljnije usluge.Ako imate hipoteku, provjerite mogućnost smanjenja kamate. Raspitajte se i o uvjetima u drugim bankama, kod konkurencije.

Provjerite kućnu potrošnju, smanjite troškove grijanja i hlađenja. Pazite na utrošak sredstava za pranje rublja, nemojte ih trošiti u velikim količinama jer nije potrebno, već manje količine jako dobro peru, a prevelike se zadržavaju u odjeći. Koristite manje količine vode u domaćinstvu. Sušite odjeću i posteljinu na svježem zraku kad god je moguće.

Dobro održavajte automobil, provjerite tlak u gumama, štedite gorivo u vožnji.Ovo bi bili neki od savjeta, kako pametnim ulaganjem i svakodnevnim pametnim korištenjem energije i raznih pomagala, uštedjeti dugoročno. Za neke ste već sigurno čuli ili ih primjenjujete, ali uvijek je dobro podsjetiti se kako i gdje sve imamo gubitke. Čak i ako izvrsno financijski stojite u ovom periodu, nije loše usvojiti neke metode uštede. Život je zaista nepredvidiv i uvijek treba imati rezerve i plan b.Možda je neobično, da ja kao proizvođač, dizajner, želim da štedite i pametno kupujete, ali pravi smisao kupovine je užitak i neopterećenost grčem i glavoboljom, koje nam zadaju dugovanja.

Puno je ljepši osjećaj kad si nešto jako želite i neko vrijeme se odričete, radi stvari koje želite imati. Izvrstan je osjećaj kad vidite da imate sposobnost samokontrole, strpljivosti, snagu volje i kad nakon puno čekanja, napokon imate željeno u svojim rukama. Kad do nečega teže dođemo, puno više to cijenimo.

Foto: PixaBay, portaloko.hr

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija Kolumna by Nives

Udovoljavanje (ni)je trendy

“Dobro di si ti? Nigdje te nema?!” Pitam se, koliko puta ću još biti u iskušenju da britko odgovorim na
Inspiracija Kolumna by Nives

Zanimanje? Sponza

  Nekad popularni stihovi pjesme “sugar honey dečko moj, medeni poljubac je tvoj” danas bi lakše no ikad dobili inačicu