Inspiracija Kolumna by Nives

Udovoljavanje (ni)je trendy

“Dobro di si ti? Nigdje te nema?!” Pitam se, koliko puta ću još biti u iskušenju da britko odgovorim na ova i slična pitanja. Da se i potrudim, kulturno se opravdati, nikad odgovori neće biti dovoljno dobri. Ljudi se više ne zadovoljavaju s običnim “evo me” već traže dublja objašnjenja a kad im ih daš, upadaju u privatni teritorij bez pardona, skrećući pažnju sa vlastitih problema.

Prava je istina da sam zaposlena, vrlo zaposlena, na nekoliko lokacija istovremeno i to godinama. Žena, majka, supruga, poslovna žena, domaćica, kućanica, prijateljica, ljubavnica, sve po potrebi i svima svakodnevno na usluzi. Nema prostorije u mom domu u kojoj ne radim a van njega obavljam još nekoliko dodatnih aktivnosti, uglavnom vezanih uz tuđe potrebe. “Žena, majka, kraljica”, nazvano popularnim žargonom.

Nikako ona “kraljica” s Fejsa, uvijek besprijekorno dotjerana na svim fotografijama, kao da ide na izložbu, prilično besposlena fotografkinja svakog  dijela svog tijela, već ona koja juri poput surferice  na divljim valovima, ususret izazovima, nastojeći svima ugoditi i pritom dobro i njegovano izgledati. Prave “kraljice” su među nama, samo ih većina ne vidi jer je zaslijepljena lijepom no praznom ambalažom.

Imala sam nešto vremena ovih dana u popodnevnim satima pa krenuh razmišljati o smislu i besmislu, uz šum valova, promatrajući “kraljice” na plaži.

Moglo bi se reći da sam iselila s Fejsa, koji sam donedavno smatrala ventilom za razbibrigu s ponešto poslovnih kontakata no otkad su zaredali statusi tipa: “molim FB neprijatelje da stanu u red”, “Gde? Ti pokazi mi,na mapi nadji mi, gde su plavlji talasi”, pa citati: “Bas je super dim bas se dobro provodim, uopste te ne vidim pukla sam kompletno” te ismijavanja nad fotografijama tuđih  figura i lica, shvatih konačno da mi stvarno tamo nije mjesto.

No pravo je pitanje gdje je ono? Mudraci, joga učitelji i svi oni koji istražuju duhovnost, reći će, zagrebeš li ispod površine svog bića, naći ćeš perfektno mjesto za dnevni boravak, unutar sebe. Zanimljivo kako tog mjesta postajemo svjesni tek kad opustimo ostala osjetila, pođemo na satove joge ili se posvetimo meditaciji. Mjesto ugode i mira posjetimo i kad  ostavimo svakodnevne obaveze na tjedan, dva za vrijeme godišnjih odmora, no nažalost neki ne odmaraju ni tada a mjesto unutarnjeg mira postaje im luksuz.

Na godišnjim odmorima, ukoliko nisu smještene u hotelu, mnoge “kraljice” ponovno gule krumpire, beru mrvice sa i ispod stola iza neurednih ukućana, nose sa stola dvadesetak stvari koje su ostali članovi obitelji donijeli na njega jer im trebaju, kuhaju, peru suđe za drugima, čiste, slušaju preglasan ton s TV-a, radija i ne smiju pisnuti jer odmah nastaje fajt. Njihovo prigovaranje ( čak i s razlogom) smatra se neprirodnim i nepoželjnim.
Ako imaju sreće možda se pođe na njihovu omiljenu plažu, možda se nekoliko puta i okupaju u moru same a njihove torbe umjesto skupom kozmetikom krcate su sendvičima, nektarinama, bananama, sokovima, vodama, keksima, flasterima, grickalicama, pincetama, uglavnom, svim potrepštinama koje su na plaži neophodne svim članovima obitelji. “Kraljice” uglavnom imaju oko desetak kilograma viška, samo više, iako su non stop u pogonu. Imaju i nekih problema sa štitnjačom ili želucem, jer viđam ožiljke upravo na području te žlijezde i organa.
Strije i celulit neizostavni su im modni dodatak, noge su im nerijetko prošarane iskočenim venama, što je dokaz da puno rade i ne stižu ( ili nemaju više volje) za bavljenje sobom.

Lica su im umorna, s vidljivim borama i neujednačenim tenom, često kažu kako udovoljavaju drugima  jer tako žele i vole no prava je istina da izgled njihovog tijela zrcali unutarna zbivanja u svakoj od njih, na emotivnom i duševnom planu i dokazuje disbalans u organizmu. Udovoljavanje je dio njihove svakodnevice a ukoliko ne udovoljavaju, ne zadovoljavaju. Kad ne zadovoljavaju, otpadaju i ispadaju.
Zato me i taknuo članak koji sam nedavno pročitala, u kojemu upravo jedna od takvih “kraljica”, s ožiljcima od poroda na trbuhu, opravdava svoj izgled grupi nerazumnih i nekulturnih osoba koje su ju ismijavale na plaži. Koliko je duša takla svojim obraćanjem javnosti putem Fejs statusa, vidljivo je putem lajkova.

“Da bismo izgledali i osjećali se lijepo, treba poslušati preporuke koje ajurveda daje, a koje sežu u sve segmente života i zadiru u sve razine našega bića: duhovne, emocionalne, mentalne, senzorne i fizičke. Na tom putu spajanja unutarnjeg i vanjskog pomažu nam pravilna prehrana, začini, bilje i njegova pravilna upotreba, vježbe, meditacija te dnevni ritam prilagođen nama i potrebama naše mentalno-tjelesne konstitucije. “, pročitah danas na jednom divnom portalu, u kojemu autor još dodaje: “Holistička, sveobuhvatna, ajurvedska definicija ljepote glasi: „Roopam, gunam, vayastyag, iti shubhanga karanam“, ili u prijevodu „Vanjska, unutarnja i trajna ljepota rezultat su sretnog djelovanja svih dijelova tijela.“

Da vas pitam nešto, jeste li svjesni da mnoge “kraljice” nemaju vremena baviti se ayurvedom ili su toliko iscrpljene svakodnevnim radom i udovoljavanjem drugima, da se nemaju volje baviti istom? “Kraljice” među nama nerijetko nemaju novaca da se podvrgnu skupim kozmetičkim tretmanima, beauty operacijama kojima bi svoju liniju dovele u stanje poželjnosti, nemaju novaca da u tijelo unose skupu i kvalitetnu hranu i da ga bojaju kvalitetnom dekorativom. Neke su izgubile posao, nekima je klimav, neke nisu nikad ni bile financijski neovisne, zbog spleta okolnosti. Dok dođu na red, već je kasa u kućanstvu prazna ili pada noć. Idućeg jutra ponovno moraju biti spremne da drugima udovolje. Krenu li putevima ayurvede, možda će postati predmet ismijavanja čak i vlastitih ukućana. Zbog rizika da budu dodatno ponižene, nažalost održavaju postojeće stanje, ne mijenjajući ništa.
“Kraljice” koje nas okružuju vjerojatno su jednom bile lijepe, mlade, atraktivne, samouvjerene  ali ih je staromodno udovoljavanje ( jedan od uvjeta održanja braka) učinilo umornima i iscrpljenima.

No nisu sva udovoljavanja štetna po osobnost, ima jedno udovoljavanje, a da nije sebični bijeg u razvod i samostalan život, koji nerijetko radi manjka posla ili nedostatnih sredstava, bude financiran na nemoralan način. Ono im može donijeti višestruke koristi, ne podliježe trendovima a put je ka sretnijem životu i boljoj figuri. Za početak, da bi ga se ostvarilo, treba pronaći prazan prostor, volju i vrijeme ili barem jedno od toga.

Foto: maxresdefault.jpg (Youtube)

[vsw id=”rgphpILV8SI” source=”youtube” width=”560″ height=”344″ autoplay=”no”]

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name