Inspiracija Kolumna by Nives

In Vino Veritas!

Opet private party! No, ovaj put ne oktobarski već novembarski i to vinski! Kako i ne bi kad je podrum opet pun vina, kojeg su se i ovaj put ponudili degustirati i prokomentirati mnogobrojni pozvani ali i poneki samozvani gosti.

Jesen, bogata darovima, svoje posebne čari izlaže  uoči  blagdana Svetog Martina a odmah nakon njega nastavlja novo, uzbudljivo putovanje svijetom mirisa, okusa i mašte.

Osim za gostinjskim stolom, gosti se upravo u ovom razdoblju oko i nakon Martinja, okupljaju u vinskom podrumu, razgledavajući njegov inventar, istražujući tajnovite kutke a posebno ih privlači onaj degustacijski dio, tzv bar – kušaona, zidova oblijepljenih rasnim djevama raznih boja kože i podrijetla, čija međunožja skrivaju krupni grozdovi. U ovom maštovito uređenom ambijentu djeve su uglavnom  u toplesu i poderanim tangama a grozdovi i lišće vinove loze u intimnom dijelu štite ih od prehlade. Naime, u podrumu je, znamo, vrlo hladno. U nastavku degustacijskog dijela nalazi se naravno stol, nekadašnja bačva a sad dotjeran, polakiran ukrasni komad, kao izrasao iz salona namještaja. Na sredini istoga prostor je za bocu istine! Da biste koncentrirano igrali, brinu bavarske melodije iz zvučnika. U ovom je dijelu podruma dovoljno mjesta za vaše plesne akrobacije a ako odleti koja čaša, nema veze, bit će muško! U kojem je to podrumu najavljen ovogodišnji wine party, neka za sada ostane tajna.

Ove je nedjelje odlučeno – gosti jedu fino pečenje, vrganje, uz brojne dodatke i umake, spravljene na lovačko – bavarski način a kako je Martinje i 11. 11. iza nas, mlado vino polako postaje  zrelo za uživanje. U ponudi su Kerner, Frankovka i Rose, koji posebno godi ženskom nepcu, dok čisti plate s hrskavim kolačićima. Nakon ručka u toplom domu, druženje se nastavlja u podrumu, za okruglim stolom, odnosno bocom istine a kad fina kapljica klizne niz grlo, u ovom podrumu više nema laganja!

Uostalom, u vinu je istina!

Niski celzijusi lakše se podnose nakon prvih par gutljaja a očekuju se lovačke priče svih dobi i poneka popevka. Kao potomak krašićke obitelji ali i višegodišnji dio vinarske obitelji, rijetka sam sretnica koja u dobroj vinskoj kapljici uživa kad joj se prohtije, jednako kao i u maštovitim bavarskim specijalitetima. Naime, ova druga obitelj je znanje o grožđu i vinu upijala i stekla u srcu Bavarske, podno rodnih vinograda, gdje gotovo svaki peti stanovnik ima svoj kutak raja, ogroman podrum i cijeli kompleks za proizvodnju vina u domaćoj radinosti, nalik na malu tvornicu. Spomenutoj paleti pridružuje se i svekolika gastro ponuda, također inspirirana Bavarskom kulturom i plodnim brežuljcima.

Sa “brda” i iz podruma natrag u grad! Za sve koji nemaju priliku kušati vino po domaćoj recepturi u nekom od sličnih podruma, u grad je stigao mladi Portugizec! Mlado crno vino karakteristične rubinski crvene boje i ljubičastog odsjaja, zagrijat će u danima kad ulice mete jaki vjetar ili neprestance kiši a njegov miris crnog bobičastog voća s naglaskom na kupinu, malinu i borovnicu osvojit će srca i najizbirljivijih dama. Ovo iznimno pitko i osvježavajuće vino idealno zagrijava i pojačava jesenski ugođaj. Prija uz klasična pečenja i jela od divljači, uz zimske specijalitete poput pečenica i bunceka sa kiselim zeljem.

Među mnogim uživateljima vinske kapljice malo je onih koji poznaju ili se ovih dana prisjete legende o Martinu i porijeklu martinjskih običaja. Prije nego nazdravite za stolom, podsjetite se kako je vino dar i da iza svake kapi stoji mukotrpan rad na brijegu ali i u podrumskim prostorijama. Također, vrijedno se spomenuti biskupa Martina, nekadašnjeg vojnika, koji je još od darivanja dijela svog plašta zaslužio narodu nekoliko toplijih novembarskih dana. Naime, samo nebo se smilovalo beskućnicima i gladnima zbog Martinovog plemenitog čina, kad je komadom svojeg crvenog plašta ugrijao siromaha za hladnog jesenskog dana. Ovaj se dio godine tako naziva još i martinjsko ljeto zbog neuobičajeno toplog razdoblja usred sad već hladne jeseni. Kasnije je Martin imenovan biskupom koji nikad nije zaboravljao na uboge, siromašne. Socijalna komponenta Martinja zadržana je do danas, kad se proštenjem, misama i krštenjem vina obilježava blagdan a siromašne daruje toplom hranom i vinskom kapljicom. Martinjem otpočinje slavljenje plodova prirode i pripreme za najljepši i naplemenitiji dio godine, u kojemu mlado vino igra jednu od najbitnijih uloga, s lakoćom povezujući  srca u skladnu kompoziciju.

Dok se neki radije odlučuju za žestoka pića, od kojih najčešće nemaju koristi osim mamurluka, vrijedno je spomenuti kako od kvalitetnih vina organizam upija najbolje. Tako u svojoj knjizi “The Good News About Booze” Toni Edvardson navodi da crno vino može biti odličan lijek protiv prehlade, srčanih tegoba, ali i problema s libidom. Do ovih je podataka došao proučavanjem brojnih studija provedenih širom svijeta: muškarci koji piju (umjereno) crno vino imaju manje izgleda da dožive srčani udar a kvalitetno vino štiti i od pojave raka. Žene koje svakodnevno piju vino imaju 42 % manje šansi da obole od raka dojke, dok muškarci koji popiju četiri čaše tjedno smanjuju opasnost od razvoja raka prostate, želuca i debelog crijeva. Također, navodi se i podatak da osobe koje povremeno piju vino imaju 13 % manje šansi da obole od dijabetesa. Crno vino je efikasno i u borbi protiv prehlade a Edvards tvrdi da je jedna čaša bijelog vina dnevno dovoljna kako bi suzbila sve simptome i smanjila za 88 % šanse od ponovne prehlade.Žene koje redovno piju vino zdravije su i imaju ispunjeniji seksualni život.

Na kraju vinske avanture i ovog teksta, što drugo poželjeti nego par kapi mekog, rashlađenog Rosea? Ili možda Frankovke, uz par kriški crne čokolade ili zamamnih choco truffles, za buđenje mašte i osjetila?! Prekrasan sklad i sljubljivanje čokoladnog okusa sa voćnom osobnošću vina provjereni je afrodizijak. Cabernet Sauvignon, Merlot, Ruby Port najljepše će laskati ovom ljubavnom receptu. Uz vinske poljupce, teško je prikriti tajne.

Moj izbor je uživanje u istima u kadi, okružena bogatom pjenom ili uz crvenkastu toplu svjetlost iz kamina. Poruka je uvijek jasna: “Otvori vino, da ga malo volimo!”

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name