Accessories Nakit

We like… Vesna Kolobarić – art

Predstavljamo vam Vesnu Kolobarić, samostalnu, profesionalnu, multidisciplinarnu, primijenjenu umjetnicu iz Đakova. Vesna je diplomirala dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno- tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1991. g a educirala se za web dizajnera (Ivora, Osijek 2010.)

“Nakon niza godina izrade unikatne odjeće i tekstila u raznim tehnikama sa eksperimentalnim pristupom, zadnje godine sam fokusirana na oblikovanje skulptorskog nakita od srebra i recikliranog nakita od satnih mehanizama i odbačenih predmeta u tehnici lemljenja. Iako je nakit fokus mog stvaralaštva za izložbe stvaram i tekstilne skulpture, prostorne i zidne objekte. Digitalno slikanje je tkđ. jedna od mojih stvaralačkih opsesija.

Izlažem na selektiranim samostalnim i skupnim izložbama u galerijama i muzejima i na modnim revijama – Hrvatska, Slovenija, Izrael, Italija, Poljska, Češka, Slovačka i Amerika. Surađivala sam sa HNK u Osijeku, duži niz godina organizirala projekte iz kulture u Đakovu.
U različitim ciklusima radova istražujem kako psiho-socijalni, ekonomski i ekološki utjecaji oblikuju vizualni identitet pojedinog vremena, kako tehnološki i znanstveni napredak utječe na upotrebu materijala u umjetničkom stvaralaštvu. Sve je to izraženo kroz cikluse radova „Panonske igre“, „U očekivanju Godota“, „Bezvremeno“, „Frontalni tam-tam“, „Jastuci“, „Paljevine“…i novi ciklus „Mrežice i misterije”

RAZMIŠLJANJE O…ili… BEZVREMENA DIMENZIJA

…o čemu razmišljam dok stvaram svoju umjetnost? Najsretnija sam dok mi se prsti prepliću sa materijalom i alatom, a misli su mi negdje u bezvremenoj dimenziji izmiješani sa glazbom iz pozadine.

Volim podatnu mekoću tkanine, a još mi je veći izazov njezinu lelujavost pretočiti u plemenitom srebru, stvoriti teksturu i krojiti ga da se savija i omotava oko prsta, vijuga oko vrata, kao dugme zakopčava ili otkopčava bluzu…Bila sam vrlo iznenađena kada sam prvi put vidjela kako izgleda stvaranje srebrenog nakita. Vatra topi srebro u tekuću masu kao lavu koja se u nekoliko sekundi ohladi u kalupu … preša se u  stroju u lim i žicu, reže, pili, turpija, brusi, polira, patinira … boja srebra se mijenja u svakom procesu. Nastala boja me fascinira … djelomično ju očistim i poliram srebro do visokog sjaja, a dio ostavim kao  trag kreativne energije, energije stvaranja. Fascinira me i podsjeća na stvaranje Planeta i VELIKI PRASAK! Na kraju procesa srebro je blistavo, moje ruke suhe , a nokti ispucani. Glamur dolazi poslije.”, kaže o sebi i svom radu autorica ovih zanimljivih komada nakita.

 Vesna Kolobarić čanica je tekstilne sekcije ULUPUH-a (Udruženje Likovnih Umjetnika Primijenjenih Umjetnosti Hrvatske), HZSU-a (Hrvatska Zajednica Samostalnih Umjetnika) i LIKUM-a (zadruga likovnih umjetnika)
Dobitnica je više nagrada i priznanja za umjetnički rad.

 Njene  radove možete vidjeti i kupiti u Etsy.com trgovinama pod nazivom GENEZA:

Internet trgovine

GENEZAjewelryART

GENEZAfiberART

GENEZAfineART

pratite Vesnine nove aktivnosti na Facebook-u:

e-mail: vesna031@gmail.com

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Accessories Kolumne Text by Mariann

Manual retro

Vidi ti vraga! Još ima mnogo toga što se može naučiti. Ako ne svakodnevno što šrvljajući po internetu, a onda
Accessories Inspiracija

New scarves: aquarelle, graphic, silk-blend…

Kao da je bilo jučer a gle, prošlo je već 12 godina. Sjećam se svog devetog semestra i diplomskog rada,