Kolumne Text by Tomislav

Who? I. About? Tom Ford.

Ni jedan modni promašaj me nije inspirirao na moj novi tekst, u kolumnu, pa čak ni potreba za savjetovanjem što obući. Poticaj o čemu odnosno kome ću pisati bila je isključivo moja sebičnost, a onda je to bez razmišljanja o legendarnom Tom Fordu.

Karijeru je izgradio radeći za Gucci, u kojem je proveo 10 godina, gdje je svojim dizajnom definirao glamur devedesetih. Francois-Henri Pinault, predsjedavajući modne kuće Gucci, je jedan od krivaca za medijski buran odlazak Toma iz Guccija 2004., međutim nakon prvotnog šoka zbog neproduljivanja ugovora na koncu su svi izvukli korist iz toga.

Tom Ford se nakon toga odlučio posvetiti muškoj modi za koju tvrdi kako joj je oživljavanje hitno potrebno. Naime, jedna od ideja voditelja za taj pothvat zasigurno je i Tomovo shvaćanje muškaraca i muške mode jer kako on kaže ”muškarci su se konačno počeli brinuti o sebi. Oni nisu stvoreni samo za kupovinu automobila i umjetnina, shvatili su da postoji moda”.


Tom je svojom muškom odjevnom kolekcijom i modnim dodacima napravio mnogo za razvoj industrije luksuzne mode. U početku je samo dizajnirao naočale a nakon toga se prebacio na odjeću i parfeme. Svaka njegova kolekcija me u najmanju ruku oduševi ali ova posljednja za proljeće/ljeto 2011. je pun pogodak. Upravo je ta kolekcija potvrdila sve moje teze koje sam vam iznosio u svojim prethodnim tekstovima – a to je da je retro totalno IN, kao i svi moji savjeti s kojima nikako ne možete pogriješiti.

Ono što je muškarcima ponudio za proljeće/ljeto 2011. su retro odijela u jarkim ljubičasto – rozim kombinacijama ali i bež varijanti i sve to s različitim modnim dodacima koji možda na prvi pogled i nisu toliko uočljivi ali svakako toj kolekciji daju jedan poseban štih. Volio bih kada bih vam mogao reći da takve odjevne kombinacije možete i sami napraviti ili potražiti koju krpicu među starim stvarima, no ipak mislim da to nije moguće jer nemoguće je naći vjerodostojnu zamjenu Tomovom radu.

Također vam želim skrenuti pažnju na njegove prekrasne naočale, vjerujem da je ipak većina s njima upoznata pošto su dostupne gotovo u svakoj optičkoj radnji.

Ono čime nas on uvijek iznova šokira jesu njegove reklame koje su gotovo uvijek sexi, provokativne i dvosmislene. Savjetujem svim ljubiteljima mode i onima koji će to tek postati da malo pogledaju na internetu fascinantan rad ovog velikog dizajnera, jer premalo je prostora da ja izrazim svoje oduševljenje njime i prenesem ga vama.

Ovaj tekst ću završiti Tomovim odgovorom na pitanje kako on stvara svoje kolekcije: ”People always ask me how I start a collection, and I tell them that I just look around. What am I tired of? What am I in the mood for? Real fashion change comes from real changes in real life. Everything else is just decoration”.

Tako to radi pravi dizajner.

Text by Tomislav Vlahović

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Kolumne Text by Dunja

My Pick! Hot Business Look!

Check this out! I was surfing the net, trying to find the perfect business outfit for my job interview and
Design Kolumne Text by Mariann

Amore. Caffè. Amore.

Idemo malo proširiti naše horizonte. To mi je naime misija kao kolumnist ovog fashion portala, pa da portal naraste i