Inspiracija Kolumna by Nives

Zadržati sve što nas usrećuje i maknuti sve što nas čini nesretnima

„Pobijedite strah od bacanja starih stvari“, poručuje Marie Kondo, jedna od stručnjakinja i savjetnica za pospremanje i održavanje kućanstva. Sa svih strana čujemo kako trebamo pojednostaviti svoj život – razmišljanja, želje, planove, navike, ali zaboravljamo da s tim pospremanjem treba krenuti od vlastitog životnog prostora. Dakle, koja je vjerojatnost da ćemo odjenuti blazer koji nismo nosili dvije ili više godina i koliko često prekapamo kutije sa starim stvarima, prisjećamo se koncerata, pregledavamo i čitamo razglednice?

S prvim proljetnim danima, krenuli su i naslovi: “Pustite novu, svježu, proljetnu energiju u svoj dom”, “Veliko proljetno čišćenje”. “Veliko proljetno pospremanje ormara”, “Unesite proljetnu vibru u svoj život i dom”. Već sad vas peče savjest jer još uvijek držite zimsku garderobu u ormaru, niste pošteno očistili podove ni prozore, ne sjećate se od kada, odjeća je naslagana na stolici, a obilje feng shui savjeta zapljuskuje sa svih strana, kako osvježiti život, kako podići razinu sreće i energije, kako privući obilje i novac. U zraku lebdi “Tko ne posprema redovno i ne daje prostora novim, svježim energijama, čini krivo i ne može očekivati dotok novih dobrih stvari i protok energije.” Aha, sad napokon kužite zašto vam u nekim područjima ne ide. Je li to baš tako? Neorganziranost i neurednost imaju svoje korijene i razloge, ali i prednosti. Ali organiziranost i urednost imaju još više prednosti.

Polomih se neki dan tražeći neku dokumentaciju. Pa gdje sam stavila taj fascikl, s bitnim dokumentima, morao bi biti tu negdje, motalo mi se glavom dok sam pretumbavala ladice. Što samoj sebi i pred drugima maknem, sakrijem, jako je teško naći. Tražeći ga, naišla sam na gomilu papira, časopisa i drugih fascikala, koje sam, vjerojatno, prilikom preseljenja, samo utrpala u ladice, kako bih što prije izvana napravila red. Nakon dulje pretrage, izvukoh napokon onaj bitan, pobjednički napolje. Kako je samo dospio ovdje?Kad sam u velikom pospremanju, čišćenju, uzmem si vremena za akciju. Sve tada leti van, sve što smatram da mi ne može više služiti ili je viška, odlazi iz mojih ormara i ladica.

Oduvijek je tako, malo je stvari uz koje sam sentimentalno vezana, za koje još uvijek vjerujem da je u njima lijepa energija, iako je od njihove nabavke prošlo više godina i desetljeća, a za neke sam odavno zaboravila s kojom namjenom i gdje su nabavljene. Volim da mi je dom čist, pospremljen i uredan, površine namještaja glatke, bez suvišnih ukrasa i predmeta. Ne osjećam se ugodno kad je zatrpan stvarima. Ne osjećam se ugodno kad je neka stvar potrgana, a još uvijek boravi u domu. Ne volim kad je neka na pola upotrebljiva. Volim kad je prostor u kojemu boravim čist, uredan, dobro osvijetljen, barem jednog obojenog zida. U toplu boju ili barem neki ugodan ton zelene, koja me smiruje.

Svake subote strgam se oko čišćenja, pranja i sređivanja doma i okućnice dok drugi piju kave na terasama ili šeću na špici. Ja to ne mogu, već dugo. Iako čišćenje i uređenje doma neće nikud pobjeći, ne mogu bezbrižno šetati ako me doma čeka hrpa posla. Neugodno mi je nacifrati se kao porculanska lutka, a imati neuredan životni prostor. Zbog sebe, zbog drugih. Ali priznajem, takvom je stavu s godinama zajedničkog života, pridonijela i pedantnost mog partnera. Da nije on uredan i vrijedan, vjerojatno ni ja ne bih bila takva. Iako ne uređujemo dom po pravilima feng shuija i ne mislimo da ovo drevno kinesko umijeće uređenja prostora zaista u dom, a onda i u život može unijeti više sklada, zadovoljstva i radosti, imamo potrebu u prostor unijeti sklad i što manje elemenata, radi lakšeg kretanja u njemu, ali i samog održavanja. Minimalistički uređeni prostori više nam se sviđaju od onih pretrpanih masivnim komadima i suvišnim predmetima, a svijetle i tople boje dominiraju nad tamnijima. Bitno je napomenuti, da se iz nekog razloga, bolje osjećamo u takvim prostorijama.

Tako svaki put, kad dođem roditeljima u goste, promatram figurice i ukrase na policama i pitam se čemu služe. Skupljači prašine, tako ih ja zovem. U mom domu za njih nema mjesta, osim negdje, kao uspomena u vitrini jer kad ih podigneš, uvijek se oko njih digne toliko prašine da idućih pola sata kišeš. Da, nakupi se jer bez obzira koliko ih često brišeš, oni ju naprosto lijepe za sebe i da, ako si alergičan na prašinu, moguće je i da čisteći ih, zaplačeš. Znate onu odjeću, koju ste davnih dana izdvojili za Karitas, Crveni križ i još uvijek stoji naslonjena uza zid, po vrećicama, čekajući neke vrijedne dane, pune volje da ju napokon ondje i odnesete? Takvih vrećica imam nekoliko jer imam viška odjeće i obuće, a stoji već mjesecima jer ne želim da dođe u krive ruke, bilo bi mi milije da stigne onima kojima je zaista potrebna. Ma ima još jedan razlog, čekam da se netko javi, od siromašnijih prolaznika ulicom, pa da ju sam odnese. Znate onu hrpu papira i računa za koje mislite da će vam opet trebati, a stoje sa strane stola, čekaju da ih napokon sortirate i pregledate, da ih posložte ili da ih se napokon riješite? Sve su to, prema feng shuiju, kradljivci energije.

Iz sezone u sezonu, u rukama nam se nađe neki odjevni predmet, star nekoliko godina, koji se nekim čudom, opet vrati u modu. Moda se vraća, naučili ste davno i zato ste odlučili zadržati neke odjevne predmete i modne dodatke. Sasvim slučajno na takve predmete naiđete pregledavajući sadržaj ormara ili čak onih vrećica s otpisanim stvarima pa ih opet izvadite, isprobate. Šteta ih je baciti, ali i pokloniti, još su iskoristive, a netko ih možda neće znati cijeniti. Ali pazi sad, prema feng shuiju nije dobro nagomilavati stvari, posebno one koje pripadaju starijoj prošlosti. S njima ste prošli puno toga, pravo su skladište ustajale energije pa ako ne mislite oživljavati stare i bolne uspomene, bolje ih je pokloniti ili baciti. Netko drugi neće imati takve doživljaje, veze s nima, kao što biste imali vi i nekome će vjerojatno dobro doći.

Ako vam bude krivo što isti odjevni predmet niste iskoristili u vrijeme kad je ponovno dio trenda ili zato što niste imali strpljenja, čekati trend da se vrati, to bi bio simptom. Bolest je opasnija i zove se opsesivna potraga za zenom, odnosno opsesivno čišćenje radi unutarnjeg mira. I to svakodnevno, više puta. Samo tada, kad težite što većoj čistoći prostora i što većem minimalizmu, prema nekim stručnjacima, možete postići i održati unutarnji mir i unutarnje zadovoljstvo, sreću.
„Pobijedite strah od bacanja starih stvari“, poručuje Marie Kondo, jedna od stručnjakinja i savjetnica za pospremanje i održavanje kućanstva. Sa svih strana čujemo kako trebamo pojednostaviti svoj život – razmišljanja, želje, planove, navike, ali zaboravljamo da s tim pospremanjem treba krenuti od vlastitog životnog prostora. Dakle, koja je vjerojatnost da ćemo odjenuti blazer koji nismo nosili dvije ili više godina i koliko često prekapamo kutije sa starim stvarima, prisjećamo se koncerata, pregledavamo i čitamo razglednice?

Metodu ove Japanke trebali bi isprobati svi koji vole nered, rade nered i skloni su neredu. Marie Kondo smatra kako se pospremanje odvija u dvije etape: bacanje stvari i određivanje točnog mjesta za sve one stvari, koje ćete zadržati u domu, a jedini kriterij kad određujete koju ćete zadržati od njih, trebao bi biti: čini li vas taj predmet sretnim? Kondo također preporučuje da se riješite suvišnih poklona i knjiga.

Najteži dio posla je odvajanje od uspomena i suvenira, ali prema Kondo, stara pisma i razglednice koje su pročitane, ispunili su svoju svrhu, a tako i pokloni, čija je svrha darivanje. Predlaže da uzmete kutiju i u nju stavite sve one stvari koje su vam drage ili od svega ponešto, ali ne baš sve što vam se sviđa. Morate uraditi selekciju, ne možete sve zadržati i trebate pronaći stalno mjesto za svaku stvar – od škara, preko važnih dokumenata do odjeće. Imati stalno mjesto za stvari znači odrediti gdje ćete držati te stvari uvijek i gdje ćete ih vraćati nakon upotrebe. Prema Kondo, to je jedini način da održite red i da stan bude uredan. Sve predmete slične namjene je potrebno kategorizirati i stavljati na istu policu, u istu ladicu.

Zadržati sve što nas usrećuje i maknuti sve što nas čini nesretnima i nervira, postaje tako zadaća i zapovijed, ako mislite živjeti sretnim i ispunjenim životom. Koliko je u tome istine?Možda onoliko, koliko u isto vjerujete. Također, teško je napraviti selekciju nekih stvari kad ih morate čuvati godinama, npr. neke dokumente, račune i sl. iako ih među prvima želite maknuti. Pored toga, nisu svi ljudi isti pa da im se dopadaju iste stvari. Nekoga ne smeta petnaest starih karata za kino, dvadeset i više starih razglednica na kojima je izblijedila tinta. Netko ne želi imati kutiju kao i ostatak svijeta, istog sadržaja, sa petnaest ziherica, nekoliko gramofonskih ploča, cd-ova, prastarom maskom za maškare i sličnim, nekad dragim stvarima. Ono što je nekome smeće, drugome je bogatstvo i uspomena koju ne želi potisnuti, bez obzira što ga za nju veže sto bespotrebnih sitnica. Kondo govori o magičnom učinku temeljitog čišćenja, njena metoda obećava unutarnji mir i bolji život kad se vlastiti život ima pod kontrolom. Neki drugi stručnjaci savjetuju da u slučaju narušenih odnosa među partnerima, pregledamo stare stvari, fotografije i uz pomoć njih prisjetimo se lijepih trenutaka, što može pomoći da se stara ljubav ponovno probudi i širi.

Svi od nekud želimo započeti bolje razdoblje, puno obilja. Netko to čini s prvim danima nove godine, a netko određuje neki drugi datum. No s čišćenjem i uklanjanjem smeća i štetnosti trebalo bi zapravo početi odmah, ako vjerujemo da će nam to donijeti koristi. Moderan način života ostavlja malo vremena za urednost doma, svi skupljamo puno stvari i nekad nemamo ni vremena ni volje za čišćenjem pa se zapravo dobrom i zdravijom odlukom čini prihvatiti kaos u određenoj mjeri, odnosno odrediti koliku količinu kaosa si možemo tolerirati. Stavljamo li pred sebe prevelika očekivanja i zahtjeve, mahnito čistimo svoj dom, opsesivno čeznemo za redom i urednošću, ponovno se dovodimo u stres. Zato je u svemu potrebno imati mjeru.

Slično kao Kondo, nastupaju mnogi feng shui stručnjaci, govoreći o štetnosti ustajale energije i protoku nove i svježe, no tek rijetki među njima, ističu kako ni u feng shuiju ne treba pretjerivati i opsesivno tražiti sreću.

Neki savjetnici za feng shui i holistički terapeuti tako kažu, da preuređenje doma prema postulatima feng shuija ne mora biti skupo ni vremenski zahtjevno i da od pomoći može biti već samo razmještanje namještaja ili bojenje zidova.
Postizanje dobrog feng shuija svodi se na to da iz doma moramo ukloniti nepotrebnu energiju i otvoriti vrata svježoj i zdravoj energiji koja donosi rast i napredak.

Stoga je čišćenje nužno, a tako i pospremanje nereda, a idealnim terminom se smatra upravo proljeće, kad se i priroda ponovno budi. Prema feng shuiju, tek kada prostor oslobodimo suvišnih stvari, njime može proteći zdrava i svježa energija koja će nam donijeti i željene životne promjene.

Evo nekih detalja na koje bi trebalo paziti: nije dobro da bučna prometnica prolazi ispod prozora spavaće sobe. U svakom stanu ili kući može se postići najbolja moguća ravnoteža za život ukućana. Pretjerana upotreba umjetnih materijala (naročito plastike), koja raspršuje koncentraciju ukućanima, često je problem djeci školskog uzrasta. Trebalo bi izbjegavati nepravilni tlocrt i prostorije koje sadrže šiljaste ili tupe kuteve jer takav prostor, prema feng shuiju, stvara veliku neravnotežu u domu, što rezultira razmiricama.

Tok chija ometaju i protuprovalna vrata, koja zbog metalne konstrukcije remete njegov tok i onemogućuju aktiviranje potencijala feng shuija koji proizlazi iz natalne karte svakog prostora.

Staklene stijene u stanovima nisu poželjne jer smanjuju intimnost i kontakt sa samima sobom. Biljke su, prema feng shuiju, vrlo poželjne, ali umjerene količine. Najbolje su one okruglih listova i prema feng shuiju, biljkama nije mjesto u spavaćoj sobi. Prostorije trebaju imati puno dnevnog svjetla ili jaču rasvjetu.

Dnevni boravak treba imati što manje namještaja i ukrasa, a sva sjedeća mjesta bi trebala biti u obliku kruga, potkove ili osmerokuta. U mnogim stanovima su usmjerena na jednu točku, najčešće na TV. Sve pokvarene uređaje, potrgane i neispravne trebalo bi skloniti, a u domu treba paziti i da glazba nije prebučna, kako bi energija mogla neometano cirkulirati.
Kuhinja je prostor u kojemu rado boravite? Izbjegavajte agresivne boje i uzorke, a čistoću održavajte besprijekornom jer je bitna zbog zdravlja i vitalnosti ukućana.

Štednjak ne smije biti pored sudopera ili perilice, a ako ih ne možete maknuti, stavite biljku koja će premostiti sukob vode i vatre. Mijenjate li kuhinju, pazite da imate što više lako održivih ploha i podova. Drvo je idealan materijal za jedaći stol, a staklene plohe je dobro izbjegavati ili ih prekriti. Neudobne stolice uzrokuju nemir i potiču na brže konzumiranje hrane.
Spavaća soba bi trebala biti dalje od ulaznih vrata i bilo bi dobro da je zagasitijih nijansi. Glatke i sjajne površine, odnosno njihovu energiju, potrebno je umiriti prirodnim materijalima jastučića i prekrivača. Najbolje je birati drveni krevet, od punog drva i sa čvrstim uzglavljem, a prostor ispod njega treba održavati čistim i praznim. Spavaonica ne bi trebala imati ogledala, televizor, biljke, računalo i akvarij.

Prostorije poput kupaonice i WC – a trebaju imati dovoljno svjetla i glatkih, lako čistivih površina. Svi odvodi trebaju raditi besprijekorno. Prostor treba očistiti od suvišnih stvari i ukrasa, a postoje li ormarići, stvari trebaju biti pospremljene u njima. Motivi morskih životinja, ribica, školjki i plava boja u kupaonici nisu dobar izbor, naime, kupaonica je mjesto gubitka pa dolazi do sukoba energija jer morski svijet predstavlja obilje. Financijski gubici i nepotrebni izdaci sprečavaju se poklopcima, koji trebaju prekrivati školjke.

Koliko pazite na sve ove detalje u svom domu i jesu li vaše navike u skladu sa feng shuijem? Proučavajući feng shui radi kreiranja ovog teksta, primijetila sam da neke stvari radim sasvim nesvjesno, a odgovaraju principima feng shuija. Jednostavnim osluškivanjem sebe i životnih ritmova, čovjek sam dolazi do nekih spoznaja, za koje drugi ljudi plaćaju velike svote novca, da im netko namjesti životni prostor, kako bi živjeli u skladu.

Unutarnji mir možete postići i dugim boravkom u prirodi ili životom van grada, sadnjom drveća i bilja, unutar svog dvorišta i imanja. Ne zaboravite napuniti posudice u kuhinji do vrha jer prema feng shuiju, poluprazne i prazne upućuju na prazne novčanike i račune. Prozračujte svoje prostorije redovno, osvježite životni prostor mirisima, pročistite ga citrusima i eteričnim uljima.

Vjerovali ili ne u feng shui, osluškujte sebe i svoje potrebe, namjestite si i održavajte dom urednim i u stilu koji najviše volite, zakoračite u sretno razdoblje, bez obzira na doba godine.

Foto: pixabay.com, portaloko.hr
Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/
Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name